Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 29 952
  • 853
  •   1
Отговори
# 735
Препоръката не ти дава преднина. Чр може да те отреже още на ниво св, ако не си подходящ, без значение дали си препоръчан.

Аз колко хора съм препоръчала и колко от тях са били отрязани…
Някои още на ниво св, други след интервю. Един приятел го препоръчвах 3 пъти. Първите два го отрязаха на интервютата, третия път го наеха.

Ирене, хората, които не са социални, могат да си търсят работа през джобс и подобни платформи. Какво да направим ние, че някой е асоциален и няма познати? Ами да си намери…

Никога не съм отказала да препоръчам човек. Който има желание и си търси работа, ще го прави и с препоръки, и без. На сегашната ми работа кандидатствах по обява. Намерих си работа за 3 дни активно търсене.

# 736
  • Бургас
Не го разбирам това. Какъв е смисъла от препоръката, ако това е само за да си подадеш сиви-то и то да отлежава в купчината с другите. Това можеш да го направиш и през джобс/мейл. Губи се изобщо смисъла за мен. Не е ли идеята да се акцинтира на теб като кандидат, пък после на интервюто каквото покажеш. Какъв е смисъла да се препоръчват хора на килограм. Аз бих препоръчала само човек, който е идеален (според моите критерии) за работата ако познавам такъв, а не да трупам бройка с надеждата да закачи все някой за да си прибера бонусчето.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2022, 16:19 от Irene Adler

# 737
Аз не съм чр, за да преценявам кой колко е подходящ. Те това работят. Аз не. Получават възнаграждение, за да преценяват кой е подходящ и кой не е. В големите фирми има много отворени позиции, някои изискват специфичен опит, други са ентри левел. Когато човек има желание да започне подобен тип работа, защо да не го препоръчам?
Разбира се, че няма да пратя позиция с португалски на човек, който идея си няма от този език, примерно? Но може да се търси network engineer без особен опит, пък аз да познавам такъв (пак примерно).

В нашата фирма се е случвало да се търсят хора дълго време с по-редки езици или изведнъж в даден екип да напусне човек, друга да излезе в майчинство. На предишна работа това стана - един напусна, една отиде в майчинство и междувременно решиха, че работата се е увеличила и разширяваме екипа с 1 място. Ама екипът беше 6 човека и трябваше да е 7. Търсеха хора спешно и тогава също успях да препоръчам човек.

Зад една отворена позиция не се знае какво точно стои.

# 738
Нещо много категорично се изказвате какво ставало винаги и какво никъде. Аз лично съм виждал доста случаи когато почти всички технически интервюта се прескачат на базата на препоръка и подходящо CV (където можеш да пишеш всичко каквото ти харесва). И даже в повечето случаи не е било с цел да се измами системата, а да се спестят усилия, защото на интервюиращите не им се отделя време. Става дума за дълъг процес с няколко поредни интервюта, прескочиха се половината.
При недобросъвестен мениджмънт препоръките могат да се използват като оправдание за да се заформи голяма шуробаджанащина и действително да се дискриминират останалите кандидати. Особено ако позицията уж е спешна. И това съм го виждал няколко пъти как се прилага без никакъв срам, въпреки че всички го виждат.
Ама при лош мениджмънт какво ли не може да се измисли като далавера.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2022, 19:16 от bboiko

# 739
Разбира се, че при подходяща препоръка от подходящия човек, подборът може да е и много кратък - директна среща с големия шеф и незабавно назначаване. И съвсем не мисля, че това е изключение - случва се да се срещнат мениджъри и единият да каже "Дай ми такъв и такъв човек, че ми трябва", а другият да му препоръча. И всичко спи.

# 740
Бойко, случаят за който говориш, препоръка за която се заплаща бонус ли е или друг вид препоръка? Защото аз не вярвам някой да претупа процеса и да даде на сляпо едни 4-5 000 лв.
Това, което аз съм коментирала са точно програмите препоръка срещу бонус.
А че всякакви "препоръки" могат да се приемат не е тайна. Както стана ясно, Ирене-то също така е получила работа. То и за нейната позиция може да е имало някой, който е покривал изискванията. Обаче тя е познавала "правилния" човек и са взели нея.
А иначе подборът може да се съкрати, ако идва специалист, който е познат. Това далеч не са изключения. Ако 10 години е работил в основния ни конкурент и всячески сме се опитвали да привлечем този човек, естествено че няма да го разтакаваме с тестове.

# 741
  • Бургас
Само моля да не се изкривяват думите ми. Аз си минах чинно по целия процес на подбор. Късметът при мен дойде оттам, че някои изисквания като специфични знания бяха променени по време на подбора.

# 742
Бойко, случаят за който говориш, препоръка за която се заплаща бонус ли е или друг вид препоръка? Защото аз не вярвам някой да претупа процеса и да даде на сляпо едни 4-5 000 лв.
И двата варианта съм ги виждал. Даже в една и съща фирма съм ги виждал, където бонус за препоръка въведоха по някое време, но в началото нямаше.
Според мен лично, процесът по подбор трябва да е един и същ независимо от препоръки, познати и т.н. Всичко друго е най-малкото нередно, често направо злоупотреба. Ако процеса е толкова дълъг, че да откаже опитен кандидат значи е неадекватен като цяло. Тоя дето е работил 10 години при основния ви конкурент не знаете как е бил назначен там и чий роднина е.

# 743
Но може да знам как и какво е работил. Хората се познават. Особено работещите в един сектор. Особено по-активните от тях, които участват в конференции, в академии, в активности на сектора.
Аз като си търся хора, има кандидати, които като видя къде и колко са работили, отлично знам какво могат. Изобщо нямам нужда да ги изпитвам. Защото знам компаниите, знам стандартите, знам кой му е бил шефа, знам става ли, не става ли.

И не съм казала, че процесът би отказал опитен кандидат. Казах, че ако имам достатъчно информация за кандидата, ще му спестя някои стъпки от процеса. Което не значи, че тези стъпки са излишни по принцип. Просто са излишни за конкретния кандидат, защото информацията, която търсим с конкретната стъпка, за този кандидат вече я имаме.

# 744
Мислиш си че знаеш. Ако не сте работили заедно в един екип, а наблюдаваш от страни реално не знаеш и може много да се заблудиш. От опит го казвам.
Но не това е големият проблем. Когато за едни хора, на база познанство или приятелство, променяш процесите създаваш фаворити още преди дори да са подписали договор и същевременно дискриминираш хора, които може да са ти дори по-необходими. Имам наблюдения над екипи където има няколко човека наети така с препоръка от приятел, уж добри специалисти. Но реално се сформира една приятелска групичка в екипа и много често останалите не се интегрират добре с тях. И така може да изпуснеш много по-добри специалисти само защото не са били в същата групичка преди да започнат в този екип.
Според мен това с преференциалното наемане на приятели, групички или цели екипи работи добре само ако ще ги държиш като отделен самостоятелно работещ екип. Ако ще ги интегрираш в съществуващ екип рискуваш да го разбиеш. Разбира се винаги има изключения.

# 745
Е, щом ти по-добре от мен знаеш какво знам и какво не знам, няма смисъл да си пишем. Ти всичко знаеш. Нямам какво ново да ти кажа.

# 746
При нас може дори да не познаваш човека, който е решил да препоръча свой приятел/роднина/познат. Просто човекът си пуска препоръката в системата. Аз съм си наемала хора без да знам нищо за препоръчващия, а впечатлението ми за препоръчания е на база СВ и интервю. В такава практика не виждам нищо лошо и всъщност доста добре работи (поне за мен).

# 747
  • София
От моя гледна точка, препоръката на служители е нещо доста хубаво.

За препоръчващия:
- Работи с приятелите си
- Получава бонус при успешна препоръка
- Евентуално, прави услуга на приятел, казвайки добра дума за човека тама, където трябва

От гледната точка на работодателя:
- Може да получи си ви на наистина проверен човек
- Може да получи допълнителна информация от препоръчващия
- Това евентуално би могло да бъде механизъм за помощ при хедхънтинг.

Поне при нас, препоръчан или не, кандидатът си минава стандартния процес. Случвало ми се е да правя изключение за човек, с когото 8 години съм седяла бюро до бюро, познавам лично, били сме в един екип - т.е. прекрасно знам какво знае и може от първо лице, като му спестя някаква част от тест, с оглед да спестя време. Никога не са ме разочаровали.

# 748
Подкрепям на 100% мнението на slanchezara.

В допълнение уточнявам, че правим разлика между препоръчани кандидати и парашутисти. Вторите са ония, които не минават стандартния процес и в общия случай се чудиш какво да ги правиш, щото полза от тях няма, ама поне да минимизираш щетите.

# 749
  • София
И аз смятам, че препоръката върши добра работа и съм съгласна със Слънчезара и Доро. В компанията, в която сега работя, си е стандартна практика да препоръчваш познати, които си минават през стандартните интервюта и тестове. Аз рядко съм препоръчвала, защото повечето ми приятели работят в различна сфера от моята, но ми се е случвало да препоръчам и впоследствие на човекът да му се предложи по-подходяща позиция от препоръчаната.
Разбира се, парашутистите са различна категория - и от тях има при нас, но са сравнително малко.
Аз забелязвам нещо друго при нас, което е изключително вредно - ако компанията е на зор за кадри (което се случва сравнително често), взимат хора, които при други обстоятелства сигурно не биха наели. Отделно, че тези хора имам тренинг около 2 месеца, след това започват лесните проекти и докато се завърти колелото и видиш, че човекът не става, минава доста време и той вече не е в изпитателен срок. И започваш да си го отглеждаш с ясното съзнание, че този не става, ама по-добре с него, отколкото да се занимаваш да търсиш друг. И винаги като се смени ТЛа или мениджъра, се завъртаме в спиралата този не става, ама не можем да го махнем.
А по въпроса за семействата в компанията - не ми пречи, освен ако по някакъв начин роднинските връзки не влияят на работата и работните отношения. На мен ми се е случвало да не мога да ескалирам колежка, която не работи, защото съпругът и ми беше ТЛ и винаги намираше оправдание защо тя не си е свършила работата (ремонт, пък децата болни, пък майка и я оперирали). Но пък при нас има доста семейства и освен този конкретен случай, не си спомням да съм имала проблем.

Общи условия

Активация на акаунт