Работа, CV-та, HR-и, съвети - 80

• 30 032
  • 853
  •   1
Отговори
# 660
Подобно беше в старата ми работа . Всеки ден в 16,40 (при работно време до 17ч.) се сещаха, че има много важна работа, която трябва да бъде свършена точно сега и веднага и да се остане до 19-20 ч. И това беше почти постоянно, разбира се, без заплащане. Когато заявих, че това няма да го бъде, ми беше казано, че съм супер неблагодарен служител, който не мисли за фирмата като своя..... (да не се повтарям, че съм разказвала няколко пъти)

ПС: Нямам против да си довърша нещо за 10-ина мин. след работно време, но пък, ако нещо може да бъде свършено другата сутрин, не виждам защо е това натискане да се остава след работно време.

# 661
Мен ме дразни, когато отида в магазин (най-често малко магазинче, не веригите) и работното време е до 18:00 примерно, а магазинът е заключен още от 17:45, за да оправят каса и да затворят. Ами съжалявам, на вратата работното време е 18:00. За 15 мин има как да се обслужи клиент, не е редно да е заключено. Това, че продавачката иска да си тръгне в 18:00 е друго…

# 662
Подобно беше в старата ми работа . Всеки ден в 16,40 (при работно време до 17ч.) се сещаха, че има много важна работа, която трябва да бъде свършена точно сега и веднага и да се остане до 19-20 ч. И това беше почти постоянно, разбира се, без заплащане.

Тъй като наистина за пореден път разказваш тази история, стана ми любопитно дали и как ръководството е обяснило подобна меко казано странна практика? Като някакъв ритуал за отсяване на не толкова отдадените труженици, или по друг начин? Simple Smile

# 663
Ако собственикът на магазина е заключил, тогава има право. Магазинът си е негов и макар по-ранното затваряне вероятно да му струва клиенти, това си е негово решение - да загуби тези клиенти.
Ако обаче продавачката сама взима това решение и собственикът няма идея, че това се случва, той трябва да разбере. Затова и по-напред писах - пускайте оплаквания, съобщавайте. Ако този собственик има още 5 магазина, той не може да е на 5 места едновременно в 18:00, за да проследи да не се затваря по-рано. И ако клиент не му сподели за тази практика, така и ще си остане. А човекът ще се чуди защо губи клиенти.

# 664
Подобно беше в старата ми работа . Всеки ден в 16,40 (при работно време до 17ч.) се сещаха, че има много важна работа, която трябва да бъде свършена точно сега и веднага и да се остане до 19-20 ч. И това беше почти постоянно, разбира се, без заплащане.

Тъй като наистина за пореден път разказваш тази история, стана ми любопитно дали и как ръководството е обяснило подобна меко казано странна практика? Като някакъв ритуал за отсяване на не толкова отдадените труженици, или по друг начин? Simple Smile

Нещо подобно.
Трябва да покажеш колко си отдаден на фирмата, как даваш мило и драго за нея, разбира се, без заплащане, за да доказваш колко милееш за печалбата на собственика.

То обяснение нямаше от ръководството, което всъщност беше една тетка пенсионерка с манталитет от комунизма. Нейното мото беше, че колектив без интриги не работи добре....(мисля, че това последното показва доста добре работната обстановка и защо от ден втори аз знаех, че това не е моето място)
Над нея имаше собственик, който обаче не се вясваше и тя коли, тя беси.....

# 665
  • в сърцата на децата <3
А дали е специализирана работата ми или може всеки минувач да дойде и да я свърши - всеки желаещ може да заповяда, давам му компютъра със софтуера, давам му машините и защитното облекло, и има моята благословия изработи каквото му фантазията роди Simple Smile

Събуди интереса ми, какво работиш?

Наскоро на интервю за работа ме питаха - какво ще направите, ако се колебаете какво решение да вземете, а няма кого да питате. Помислих си - на първо място компанията не трябва да допуска такава ситуация.
Имам чувството, че пазарът на труда ще се сгромоляса много мощно, защото в момента цари адски хаос. Имам предвид аутсорсинг компаниите.
Изработвам персонализирани проекти - от картички до мебели. По-често от дърво, но не само. Машините са лазер, CNC, ръчна фреза и още хиляда машини за ръчна обработка. Когато работя съм опакована от глава до пети - от една страна е запрашаването (въпреки мощните аспиратори), от друга - безопасността. Не съм "поточна линия" и бълването на обем не ми е приоритет. Мога да издам и един проект на 2-3 месеца, но такъв точно същия няма да има, а аз не бих изработила (освен ако не ми поръча клиента две или повече еднакви бройки). И тъй като работя от вкъщи, мога да работя колкото и когато искам, т.е. мога и по 12 часа дневно да стоя в работилницата. Но работя по 8, защото съм и майка, и домакиня, и жена. Приоритети.

# 666
  • Бургас
snow_angel, да разбираме ли че работиш за себе си? Ако е така това е съвсем друго нещо от това да работиш в голяма фирма с много хора в екипа и работата ти зависи от други, а и работата на другите да зависи от твоята. Двете неща са абсолютно несравними.

# 667
  • в сърцата на децата <3
Irene Adler, аз работя за себе си, да. Още в първия си коментар по въпроса, обаче, казах, че мъжа ми работи в международна компания със служители по цял свят и нямат проблем нито с почивните дни, нито с работното време докато са хоум офис. Cafe ме попита с какво точно се занимавам, а първоначално споменах колко може всеки хванат от пътя да свърши моята работа, защото Doro попита.

# 668
  • Бургас
Във всички международни компании хората си почиват на съответните за тяхната страна празници, независимо дали са хоум офис или не. Изключение правят колцентровете, където се въртят на смени и се работи в почивни дни и празници.

# 669
Не е точно така - не са само колцентровете. И на предишната ми работа, и на сегашната се иска някакво availability на нашите празници, защото хората в чужбина работят.

# 670
  • Бургас
А когато хората в чужбина почиват вие какво правите?

# 671
  • София

Правят се, че работят.
Преди години работех в турска текстилна фирма. Това беше най-добрия работодател и за българи, и за турскоговорящи, и за турци от Турция. Понеже последните 2 вида спазваха техните празници - ние българите също бяхме освободени. Не ни е карал да пускаме дни от отпуската. Уважавахме и всички български празници.

# 672

Правят се, че работят.

Айде, айде, да не обобщаваме. Работа си има по всяко време.

# 673
Работим. Тогава точно е доста приятно, защото не ни заливат с нови рекуести и имаме повече време да си изчистим нещата.
При нас доволно си има работа целогодишно, но е поносимо. Трудно да му стане скучно на човек. По-натоварено е, ако екипът не е в пълен състав.

# 674
  • Бургас
Т.е.  на нашите празници работите и когато те почиват за техните празници пак работите?

Общи условия

Активация на акаунт