Астрология - 22 тема (преди да попитате - прегледайте 1 пост)

• 31 422
  • 746
  •   1
Отговори
# 285
Додекатемориите не са прогностична техника, те се използват за по-дълбок анализ на натална карта.
Обикновено в западната астрология ги ползват за карти с малки разлики в часа на раждане. С това се опитват да обяснят разликите при близнаците, но не винаги тази техника сработва. При съвсем малка разлика в часа може и додекатеморията на АС или МС да не мръдне.

# 286
Здравейте, четох наскоро за повторенията и предаването на определени знци или аспекти през поколенията (или идентични при близнаци). Засичам го това в моята карта и на моите родители - например съвпадение на мой асц. със Слънце (сл. знак) на единия или повторение лично светило с една и съща планета в определен (същия) знак в картите ни с другия ми родител.
Попадали ли сте на серия от повторения от аспекти при двама човека без родствени връзки, които не са астрални близнаци  - например съвпад Слънце и Венера (< 1 градус), точен квадрат Юпитер и съотв. секстил/полусекст. Луна и в двете карти, разбира се в различни домове и знаци? Това като сходни модели на поведение ли се проявява според логиката на определена изява на  един и същ аспект или позиция в различни натални карти - просто при серия става наслагване и на поведенческо ниво? Такова съотношение в две карти може ли да получи по-прецизно тълкувание или да бъде отречено чрез дробните карти във ведическата или в термите нв античната астрология?

# 287
Астрологията не разглежда само поведенчески модели, освен ако не е астро*психология.

В античната астрология категорично не се използват минорни аспекти, но има по-специфичен начин при тълкуване на мажорните аспекти – повече условия се спазват и има особености.
Във ведическата астрология има друга система за определяне и разглеждане на аспектите в хороскопа.

Повторения, разбира се, съм проследявала. В картите на родители и деца, братя и сестри, роднини. Има повтарящи се доминанти, повтарящи се аспекти или конфигурации, дори повтарящи се Асценденти, Луни и слънчеви знаци съм срещала в едно семейство.

# 288
Отн повторяемостта на астроаспекти - според мен дори трябва да има повторяемост на аспекти в рода , защото това са рОдовите особености , които обединяват душите  , както и Раху на децата в аспект със Слънцата или Луните на предците  ...трябва да ги има когато имаме движение на енергията в Рода

# 289
Без да съм дълбоко в астрологията, но четяща различни неща от тинейджърството насам имам някакви познания.
Родена съм през 80те и нямам точен час на раждане, освен мътното "преди обяд/около обяд". Правила съм си карти с различни часове и за себе си съм установила интервал от 2 часа, в които съм родена, убедена съм, че асцендентът ми е рак, а не лъв, което е другата опция, просто нямам такъв характер. От там нататък обаче не мога да приложа нищо за себе си без домове.

Когато говорите за минути които променят всичко си мисля, че нямам шанс за пълен хороскоп. До колко може да се вярва на ректификацията? Не съм човек, който ще се довери на нечия интерпретация. Бих попитала 10 астролога поне да видя дали ще съвпадне изчислението за час.

Мисля още и си казвам, че щом не знам часа, не е трябвало да го знам и вероятно не бих използвала правилно информацията, ако я имам. Карам си с мътната картинка, но и тя сякаш описва много от мен.

Тълкувам планетите - освен слънчевия мисля, че имам и друг доминиращ знак - Марс, Сатурн и Плутон са в скорпион, и изобщо много водно-емоционално е всичко с луна в риби и асц. Рак.
Гледам Северен и южен възел като посока на живота, опозициите на земята и водата.

За родовите повторения давам пример - едната ми дъщеря, аз , майка ми и баба ми сме с еднакъв слънчев знак. Вероятно не е случайно.
С другото ми дете имам Сатурн в еднакъв знак и в много нейни действия и реакции виждам себе си.  С третото ми дете имам съвпадение на лунните възли, вероятно имаме едни и същи уроци за учене...

# 290
Има и добри ректификатори. Дори такива, които я правят без никакъв час на раждане, но това са наистина изключения за цялата страна.

Разбира се, рядко ректификациите от различни астролози съвпадат до минута, макар че има и такива случаи – при двама различни, не при няколко. Десетина ректификации да си направите ще е доста скъпо удоволствие, то и една да е – в двучасов интервал не е евтина услуга, колкото един анализ при добър астролог излиза.

Ако смятате, че не можете да се доверите на специалист, пробвайте сама да си нагласите часа, като направите сравнение между двата Асцендента и вземете под внимание изместването на всички останали домове и планети. От събитийна и обстоятелствена гледна точка ще видите кой от двата Асцендента дава по-голямо съответствие.

# 291
Сега разгледах картите с додекатемории на моя приятел и брат му и ъглите на картата действително се променят. ☺ Може би това наистина може да обясни разлики в характерите между двама човека, родени близко един до друг.

Може ли да се каже, че когато планета е в дадена додекатемория, то тя проявява и качества на съответния знак?

Последна редакция: чт, 17 ное 2022, 15:42 от in4ey

# 292
Може ли да се каже, че когато планета е в дадена додекатемория, то тя проявява и качества на съответния знак?

Додекатеромиите са микроЗодиак, те идват още от древна Месопотамия. Автори от античната елинистична традиция са писали за тях, не се сещам за имена, различни са. Не че има техни книги на българския пазар, такива преводи скоро няма да ни огреят... Няма и кой да ги чете, мнозинството харесва друг тип астрология, защото е лесно смилаема.

Да, може да се каже, че додекатеморията придава допълнителни характеристики на знака, в който е планетата. По същия начин работят и падите във ведическата астрология – това са четвъртинки. Всяка накшатра, която е 13 гр. и 20 мин., се разделя на четири части. Според падите се определят позициите в Навамша, но за Асцендента това поставя условие за наистина много точен час, който се проверява от ведически астролог със съответстващи методи (затова ректификации, правени със западна астрология, в повечето случаи не важат).

# 293
Въпросът беше за поредица или еднакъв комплект от аспекти при двама човека, които НЕ са роднини и НЕ са астрални близнаци дали сте наблюдавали.
Благодаря на всички, които се включиха с разяснения на роднинските аспекти, родовите истории са ми слабост Simple Smile
-
За астропсихология нищо не съм чела, нека наречем сходна конституция на характерите и може би физически черти тогава това проявление на идентична или сходна група планети в аспекти, позиционирани в различни знаци и домове в две натални карти.

# 294
  • SF
Аз ще го обясня просто, елементарно, на ниво планета в знак, като цитат от "Първи стъпки в астрологията". Нептун (примерно), може да даде пияница, а може  психолог, режисьор, музикант. Възлите, ако са в Дева/Риби, темата е хаос срещу ред. Единият прибран, събран, другият хвърля и не знае къде се намира.
И аз имам приятелки близнаци. Картите са им по учебник. Едната се жени на 21, защото има някакви недоразумения с родителите, бърз развод и сега си има различни приятели. Другата е сама. Познайте коя е планетата на асцендента им и какъв аспект прави с Луната.
Извинете, че свалих нивото.

# 295
Esme, залагам на Сатурн някой и друг квадрат към Луната?

# 296
Аз ще го обясня просто, елементарно, на ниво планета в знак, като цитат от "Първи стъпки в астрологията". Нептун (примерно), може да даде пияница, а може  психолог, режисьор, музикант. Възлите, ако са в Дева/Риби, темата е хаос срещу ред. Единият прибран, събран, другият хвърля и не знае къде се намира.
И аз имам приятелки близнаци. Картите са им по учебник. Едната се жени на 21, защото има някакви недоразумения с родителите, бърз развод и сега си има различни приятели. Другата е сама. Познайте коя е планетата на асцендента им и какъв аспект прави с Луната.
Извинете, че свалих нивото.

Благодаря, Есме. Разбирам, че водещото според клас. астрология и първите й стъпки са планета в знак и останалото (аспектите) е по-маловажно.
От друга страна възли в Дева/Риби в 9/3 дом и възли в Стрелец/Близнаци в 6/12 покриват едни и същи теми и са почти "огледални" на практика, нали?
С антисии и контраантисии се получава интересна картина  на "разместване" на планетите по знаки от гледна точка на клас. астрология  на такава планетно-аспектна констелация (следващо ниво) .

# 297
lady_Joy, познавам хора с повтарящи се аспекти. Имам двама бивши, които имат изгорен Меркурий и аспект между Марс и Венера. И двамата имат Марс в пети дом, Луна в Козирог и Венера в един и същи градус на Риби. Не са астрални близнаци, дори не са родени в една и съща година.
Други аспекти, които съм виждала да се повтарят при хората около мен е Луна квадрат или опозиция с Плутон и в същото време Венера в квадрат с Нептун.

# 298
  • SF
Esme, залагам на Сатурн някой и друг квадрат към Луната?

Уран. И да, с квадрат към Луната. Но предупреждавам, че това е най-простото и лесно обяснение на въпроса, който поставяте за двамата близнаци, които уж еднояйчни, пък не си приличат.
В моя пример и двете близначки избират свободата си. Просто механизмите, по които го правят, са различни. Едната избира (несъзнателно, защото тя има и други планети в картата си) да е сама, а другата избира да е с богат кръг от приятели. Който има много, няма нищо. Но пак напомням, че не е толкова елементарно, колкото аз го обяснявам. Това е само още едно подсещне за наглед противоположностите, които ту твърдим, че се привличат, ту привличаме подобното.

# 299
При силно наранена Луна от малефици, без да има хармоничен аспект с някоя планета, какво да гледам за справяне с ефектите на наранената Луна? В случая чувство за постоянна неудовлетворенст, въпреки добър стандарт на живот и успехи в повечето направления на живота?

Общи условия

Активация на акаунт