Дванайсетокласници - последен първи учебен ден - Тема 1

• 49 073
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Санака, благодарности за изчерпателния отговор. А какво би допринесла една магистратура в чужбина (напр. Международно или Европейско право)? Има ли смисъл всъщност тези дисциплини да се изучават навън?
Сегашният министър на икономиката (съученик от по-горен випуск от НЕГ) е завършил право в СУ и 2 год. магистратура в Мюнхен. Чудя се с такава магистратура дали можеш, ако решиш, да практикуваш Право и в Германия.

# 181
  • София
Хубави са тези магистратури и други /примерно един приятел изкара дигитално право в Лювен/ като допълнение. Иначе и без тях имаш право да практикуваш в целия ЕС. Отделен въпрос е доколко можеш да го направиш практически. Както казах, правото е силно национално обвързана специалност.

# 182
За правото в СУ с две ръце подкрепям. За ФМИ - Янче, същата ни е приятелката, ние много си я харесваме.Тя е влюбена в математиката, даже преподава частни уроци на деца до 7ми клас и има доста добра успеваемост на матурите./Това между нас/. Сестра ми също е завършила ФМИ.
    Моята дъщеря е недоволна от организацията и изцепките на някои преподаватели и на тяхното неглижиране на работата, за която им плащат. Относно ученето, тя си харесва много специалността , искаше я, изучи си я с кеф, само статисткита малко я спъна, като за една поправка.
    Слънце, браво за листовките!
   За правото , да кажа и аз едно отклонение.НА дъщеря ми приятелка завърши със стипендия от олимпиада в Сочи право.Уж признават техните дипломи, уж нямаше проблем, ама не я признаха.Трябваше да доучва в Благоевград. Сега изкара магистратура в Москва, ама и там ще доучва.

# 183
Много полезни постове, макар че за нашето желано инжинерство няма много отзиви. Марулетка, аз да кажа за Свищов, че го спомена. Ако иска детето само диплома, без да се тормози и учи, там е неговото място. Етървата сега учи редовно там. Ми ходи само на изпити и ги взима с телефона. Просто, за да има диплома. Аз покрай това не исках БГ университет, повечето са така, да вземат парите. Но като ви слушам има надежда за искащите нещо да научат, останали са и читави места.
Наборът утре е на кормуване, да стискате палци, много се е спекъл.

# 184
  • В светлината на слънцето
Като каза Pisa за ходене само за изпити - ей, така е и в НБУ. И то право. Имам близко дете, което така завърши. И каза, че всички са така. Отиват само за изпитите или ако трябва нещо да заверят.

# 185
Стискаме палци на Писанчо!!!
  Свищов му е последен, много резервен вариант. Желанието е УНСС, редовно. Иска да се хвърли с всички сили в студентския живот, маминия . Вчера отиде на РД на брадчеда в София.Първо културно на ресторант със сестра ми и зет и и техните кумове. После , гледах сторита, а получих и видеоклип, избухнали са в някаква дискотека. Систъра каза, че към 5 са се прибрали , 3 броя-набор, брадчед и гаЖе на брадчед/математичката/. На нашия това му е първа дискотека, откато е пълнолетен, в София. Преди това е ходил, ама нелегален.
   Оф, ама що така тия университети?!

# 186
Набора се насочва към Кинезитерапия, дано му се сбъдне мечтата.Номер 2 не иска медицина, кака му не успя да му повлияе.Имаше и други в темата за МУ, ще си даваме кураж взаимно.Чуди се и за НСА.Ще се обаждам за уроци по БЕЛ.Иначе още си е на работа, до 30.09 сигурно.Вълнуваща година се очертава

# 187
Следя ви, да съм наясно какво следва.
За "право" - преди години бях много предубедена към завършили на място , различно от СУ. Дори съм преподавала(на хонорар) една година във Варненски свободен университет, беше културен шок за мен. Всичко, ама всичко беше тотално различно от СУ, дълга история. С годините, обаче, колкото и да съм убедена (или-предубедена), виждам много успешна реализация макар и на единици от други ВУЗ-ове. Вкл., имам приятелка От НБУ със завидна кариера. Нямам представа наистина, днес какво къде как се учи. Факт е,  че имаме успешни стажанти от различни ВУЗ-ове.
По-притеснително за мен е дългият и труден път на кариерата, особено безкрайните конкурси за магистрати. Там е кръв и пот и наистина, упорити усилия. Друго  притеснително е, че много младежи завършвайки право, просто се отказват и се занимават с нещо различно и това не са единични случаи. Напр, наскоро се замотах в един магазин за тези, пъстри те чорапи и тъй като си купих едни с чукче и везни, разговорът се завъртя около правото. Оказа се, че младежът (продавач и собственик) не е ходил на стаж, защото... Преценил, че повече му харесва да има "бизнес". Звучеше добре, дори съвсем добронамерено му предложих, ако иска стаж, да ми се обади и да го насоча(на пресечка от съда беше магазинчета) , категорично отказа. И не е единичен случай.
В основното училище си мислех да насоча (а както, обикновено се случва-"да тикам" сина си в тази посока. Намирам безкрайно много позитивни от това образование, а единственият "негатив" е огромно трудолюбие и постоянство. Обаче, още в основното училище разбрах, че не е за тази работа. Да не говорим, че в 7 клас първите задраскани паралелки бяха с история, а БЕЛ беше свръхкомпромис. (при нас се избираха профили с кандидатстването) Не е за тази работа и толкова.
 Но специално, за магистрат е наистина много трудно с безкрайните конкурси. За адвокат пък е друга тема, трабва да се влезе в класна кантора. Макар да я има и обратната страна, търсила съм завършил право за топ адвокатска кантора, просто като услуга, ей, също беше зор. За европейските делегирани прокурори, знаете от медии, също няма от какво да се избира.
Идеята ми е, че при амбиция, труд, упоритост, нещата се случват. Да, най-добре СУ, но пък не са съвсем отписани и другите. Само ако наистина им се работи това, а не да продават чорапи. Joy

# 188
За нотариусите в малките населени места е горе-долу същата история. Роднина , друг роднина...

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 17:06 от марулета

# 189
  • София
Здравейте, "налага се" да се присъединя към темичката. Голямата ми дъщеря е 12-ти клас, насочила се е към Психология в СУ, след нея УЖ ще пише Иранистика. Предивд баловете, не съм никак обнадеждена, мързелът й е пословичен. За университети извън София не дава дума да се отвори, искала си тук. Отсега ми идва да се застрелям, за да не преживявам отново 7-ми клас, прекалено скоро ми беше, още не съм го забравила. От една страна са големи вече, за да им даваме зор, от друга - хем иска, хем ако може да стане, докато лежи и си рови в телефона. Как се справяте психически? Идва ми да тръгна на психолог регулярно.

# 190
  • София
Здрасти, Клеми!
В тая тема много пияТ😁
Мен ме избива на ядене😁

# 191
  • София
Здрасти, Клеми!
В тая тема много пияТ😁
Мен ме избива на ядене😁
Аз не съм спирала пиенето не помня откога, първо тя 7-ми клас, след 2 години брат й, сега бебешки пубертет на най-малкото и два бесни тийна. Трябва да се преместя да живея в някой винпром, така ги виждам нещата.

# 192
Имам си шофьоор 🥳
Клеми, добре дошла в най - яката наборна тема!

# 193
  • София
Pisa, честито! Безаварийно да му е шофирането!

# 194
Добре дошла , Клеми! Ама ти не си ли била в темата? Аз откъде те "познавам" ?
    Ядеш, пиеш , за тук си.

Писеее, честито на Писанчо ! Безаварийно и умната да шофира, така кажи от леля му Валя.
   Наборът ще ходи с приятели на Рилските езера другата седмица. Две нощувки, с неговата кола. Аз съм против, много ме е страх. Според баща му трябва да го пуснем да кара, да говорим да бъде разумен,  да внимава, да обсъдим с него маршрута, спането, качването до езерата. Аз съм кълбо от нерви от сега, баща му е спокоен.Той по принцип е по-спокойният от нас, повече доверие гласува на децата, повече нормално говори с тях, мен често ме приземява и вкарва в релси.
   Наборът има доста навъртяни вече километри де, и с баща си извън града и в града. Докато бяхме на море ходеше да кара стока на Берковица,  минавал е Петрохан , и на разни други места са ходили.
   Сестра ми ме навря да не казвам къде, че ще му позволим да ходи с кола. Само дето при нас нещата не са "може ли" , просто ин уведомява. Иска мнение, уж слуша, но в крайна сметка сам взема решение.
    Въпрос- кажете , който скоро е ходил на Рилските езера- как стои въпросът с лифта, с качването догоре ,какви са опасностите, да направя ли някаква застраховка?
   От София до там откъде се минава? Той си е разгледал пътя, обсъждаха с баща си как и откъде да мине, някакъв ляв завой не знам си къде , за какво да внимава.
    Хем съзнавам, че е пораснал, хем акъла ми не го приема, хем ме нерви и повдига от земята, хем си е на мама малкото момче. Искам си бебетата - реват,ама са по креватите , у дома.

Общи условия

Активация на акаунт