Дванайсетокласници - последен първи учебен ден - Тема 1

• 49 068
  • 737
  •   1
Отговори
# 165
  • София
СУ , в частност определени факултети, без да искам да обидя никого, в голяма част от студентите оставят пълно разочарование. Но изборът на университети в Бг е разочарование като цяло , тъй че...

Я да ви питам за бележките от личните лекари. Нали нещо се говореше, че ще ги издават електронно?

# 166
За кои бележки? Когато отсъстват или талон 5 и 6? Всъщност аз не знам нищо , кво ли питам. Наборът се оправя сам.
   Честит имен ден на Сашковците и Сашките в темата! Да носят имената си с чест!  И за Али си мисля.......

# 167
  • София
И аз, наред с моя именик, си мисля за Али. ❤ Благодаря, Марулетке!
Днес наборът си взе листовките. Дано сега му зачестят часовете кормуване, че до октомври ще го кара този курс, с темпото, с което върви. 😁

# 168
  • София
Да му се свети името, Слънце! И честито за листовките.

# 169
  • София
Марулетке, картоните за училище, за тях питам.

Слънчевата, честито да му е името, здрав да е твоят младеж!

Вярвам, че всички тук мислим за Али днес. И не само днес ❤️. Липсва ни ужасно много на мен, на моето момиче. И липсата става все по - осезаема с времето.
Яна, 🌹

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 14:38 от Валенцето

# 170
  • София
Аз изобщо съм изключила за медицинските бележки. От няколко дни се чудя дали за септември ще му изплатят няследствената пенсия, защото в септември навършва пълнолетие, кога трябва да се вземе бележка от училище, че все още е ученик, в НОИ ли трябва да се занесе и съответно има ли срок? Освен това, има едни сметки, от доброволното пенсионно осигуряване на баща му, както и още една сметка от някакви наследствени делби и продажби от родата на баща му, детски, без никакво олихвяване... та трябва да го хвана, да вземе да ги оправи тези неща, да не висят в нищото... Ей, станаха си големи и "незвисими" човеци!

# 171
  • София
Честит да е именикът, Слънце! И браво за листовките.
Яна, прегръдки!

# 172
  • София
Честит имен ден на “слънцето ти”, Слънце! Жив и здрав да е! И браво за листовките! Скоро ще опатка и кормуването.
Аз, след изписаното относно СУ в последните постове, да попитам Санака от упор: Какви са ти преките впечатления от Юридическия факултет? Доволна ли е голямата ти щерка, а и ти покрай нея, от това, което виждаш?
Наскоро подметнах на наша приятелка - адвокат, че ако синковецът завърши Право, ще й го пратя на стаж и обучение. Отговорът беше: “Приемам студенти само от СУ - всички други са минали покрай правото”.🤨
Значи не би трябвало да е толкова зле СУ, ама знам ли…
Мандаринке, завърнахте ли се от пътешествието? Я с камилата, я с камиларя? 😂

# 173
  • София
Скиорче , не е към мен въпросът, но понеже негативно се изказвам за СУ, та да си кажа.
Всеки факултет си е различен, всяка специалност. Има си специалности, които са най силни в СУ. Има и такива, които са им слаби. Затова-питане, говорене с конкретни хора, които преподават, учат или са учили там.
Да не говорим, че дори нещо да не е цветя и рози в СУ, вероятно в... Благоевградския същата специалност е по- зле.
Питане на правилното място му е разковничето, факт.
Ако детето ми искаше да учи Математика, точно СУ би избрало, гаранция. Както и много други специалности.
Ама както си пиша така, баш моето може да акостира там😁.
Просто с много хора, учили това, което иска наборката, говорихме, и много негативи събрахме, много. За конкретния факултет.
Всеки университет е силен в дадени области, така мисля аз.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 17:01 от Валенцето

# 174
  • София
Благодаря, момичета, че споменавате с добро моята девойка! Прекрасна звездичка ми е тя! Heart

Обаче в дискусията за университети, заповядайте във ФМИ! Grinning Всички, които имат интерес и талант в областите математика и информатика.

Ние сме чудни хора в този факултет! Ето, марулета да пита приятелката на племенника си (надявам се още да е същата).

# 175
  • София
Скиорче, първо да започна с това, че право се учи там, където ще се работи. Категорично! Това е най национално обвързаната специалност. Завършили право в чужбина са като в небрано лозе тук, както и ние вероятно бихме били там. Имах стажант навремето - завършил право в Сорбоната. Ами никакъв шанс. Сега, самият той, макар и отличник от там, на две магарета плявата не можеше да раздели, никакво юридическо мислене, а то това си е неспасяемо по принцип. Би могъл да стане добър занаятчия и да пише договорчета, но задълбочен юрист - никога. Да не говорим, че масово в чужбина завършват някакви отделни правни специалности - "Европейско право", незнамсикакво право... Това са само части от правото и после се чудят защо, когато се върнат тук, не им признават почти нищо и трябва да карат почти цялото следване наново, за да имат юридическа правоспособност. Еми те са някакви полу-юристи. Как ще работиш като пълноправен юрист, ако никога не си учил Процес например? Толкоз за това.
За СУ, каквото и да разправят, колкото и недоволни да има, ЮФ на СУ си е ЮФ на СУ. Има забележки дъщеря ми, основно относно организацията, но си ги гърчат здраво и изискванията са високи. Дъщеря ми ще е 5-ти курс сега и групата й е наполовина като брой от това, което беше, когато започнаха. Другата половина отпадна по пътя, не успяха да си вземат изпитите. Имало е отменени без предупреждание лекции и други неуредици, но ученето, в крайна сметка, както всички знаем, е самостоятелен процес. В НБУ например няма отменени лекции, част от преподавателите от СУ преподават и там и... всички си взимат изпитите. Simple Smile Можеш да влачиш изпити до безкрай. И това е така за всички специалности там. Брат ми завърши публична администрация в НБУ и го влачи около 10 години. Когато навремето дъщеря ми реши да учи право и обсъждаше НБУ като възможност, й казах, че това ще стане само през трупа ми. Дипломата от ЮФ на СУ е и според мен ще продължи да бъде с най-висока стойност от всички други правни факултети в юридическите среди. Приятелката ти далеч не е единствената, която мисли така и най-вероятно това е на база личен опит.

Последна редакция: вт, 30 авг 2022, 17:54 от sanaka

# 176
  • София
Ето, за такъв тип ценна лична информация пишех, като на Санака . Изключително полезна!

# 177
  • В светлината на слънцето
Слънце, честит именик! Hug
Янче, мила, много мисля и аз за звездичката ти! Постоянно! Heart
И аз си имам именик, ама сега ще е 9 клас.

Относно СУ и другите. Мога да дам мнение на база пряк опит. За СУ журналистика. Това съм го писала и друг път, но да се повторя. Наскоро ми приключих менторството на двама студенти - един от СУ и един от УНСС. При колегите (част от тях преподават и на едното, и на другото място) също имаше. Общото мнение: разликата в тази специалност между СУ и останалите е бездна. Нямате си и представа за каква неграмотност става дума извън СУ, трагедия. Имахме от НБУ - там пък е направо жалко положението. Да не говорим, че мотивацията, общата култура, ерудираността и отговорността при другите просто я няма. Страшно е хора, страшно. Това са млади момичета и момчета, които считат, че не си заслужават усилията да се учи и надгражда, при условие, че им е сигурно завършването. Невероятно безхаберие. И нищо не знаят.
В мениджърския ни отдел обаче имаше деца от УНСС, съответната специалност. Съвсем друга работа. Виж, те бяха страхотни. Едното даже получи място и вече работи при нас и то на много добра позиция.
В холдинга, понеже ние сме доста голям холдинг, е имало и други стажанти. От HR отдела не бяха доволни. Но не съм се интересувала точно какви им бяха децата.
Та от факултет до факултет явно има разлики.
Що се отнася до артистичните академии, за НАТФИЗ и Музикалната мога да кажа, сравнено с останалите столични. Сравнение няма и не може да има. НБУ е жалка пародия на такъв тип образование. Музиката в СУ е за отбиване на номера. А Любен Гройс е просто театрален курс с гръмкото име образование. Сега, онова, което беше НАТФИЗ по времето на ВИТИЗ е  съвсем друга работа. Имах шанса да закача последните легендарни преподаватели от онова време, повечето не са между живите вече. Да ти преподава история на българския театър литераторка от приятелския кръг на Яворов и да чуваш лично преживени истории и моменти, не знам как да го опиша. Ние бяхме първия випуск, който завърши като НАТФИЗ, приеха ни във ВИТИЗ. Сега нещата са много променени и то към лошо. Но пак си остава най-доброто в тази област. За музикалната академия пък впечатленията са ми покрай доцента. Там държат ниво. Просто са без конкуренция.

# 178
  • Варна
Честити да са ни именниците!
Имаме познато дете в Музикалната академия с Поп и джаз пеене - ами не е доволна, сега е втора година, докато друго познато дете е в НБУ и е много доволен. Незнам дали това зависи от класа в който ще се паднеш …..

# 179
  • В светлината на слънцето
Честити да са ни именниците!
Имаме познато дете в Музикалната академия с Поп и джаз пеене - ами не е доволна, сега е втора година, докато друго познато дете е в НБУ и е много доволен. Незнам дали това зависи от класа в който ще се паднеш …..

Ааа, аз говоря за сериозните отдели на академията - теоретичен, инструментален, вокален. Поп и джаз са били винаги много по-ниска категория, още от едно време. Никога не са гледали сериозно на тях като образование.

Общи условия

Активация на акаунт