Дванайсетокласници - последен първи учебен ден - Тема 1

• 49 125
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна
И за климата му говорих, и за мизерните квартири , и че ще кара колело в дъжда му говорих 😂… е не се отказва .

# 466
  • София
Слънце, в Холандия юг няма. Joy

# 467
Моята девойка за Грьонинген категорично се отказа, защото това вече било,, на северния полюс". Холандия като цяло си е студ и дъжд, ама това е положението:)

# 468
Зависи си от детето. Моето е заморничаво, но не се оплаква. Аз обичам хлад и ми е супер. През лятото си е топло последните години, стигаше до 32-37гр. Което в комбинация с влагата ми причинява моментално отичане. Иначе сега е хладно. Не е студено, зимата бикога не стигат нашите температури, сняг е рядкост. Вятър има, но свикват и с яке, шапка, ръкавици им е ок. Дъждът не е като нашия, нищо общо. Кратък, по-скоро като мъгла. И начесто като реши. Няма обаче кал и мърсотия. Ваички карат колелата по всяко време, моята и тя. Детето не е било сериозно болно откакто е там. Градът се слави последните години с най-чистия въздух за цяла Нидерландия. Но политика на общината да затвори центъра за коли от 70те години. Всичко е във велоалеи, има специални и до унито. Обаче не е туристическа дестинация, но аз го харесвам много. С влак от Амстердам или Айнду е 2.5ч,  25-27 евро.
А квартирата й харесвам,обзаведе си я по неин вкус. И в много приятен квартал с парк с езеро.

# 469
  • София
Моята девойка за Грьонинген категорично се отказа, защото това вече било,, на северния полюс". Холандия като цяло си е студ и дъжд, ама това е положението:)
Добавям и равното докъдето ти стигат очите. Моят младеж каза, че това било най-депресиращото в Холандия и затова не би отишъл да учи там. (Не, че се е засилил изобщо да ходи някъде😉)
Но го погледнете и от добрата страна - който отиде да учи в Холандия, почти е сигурно, че ще се завърне в България след следването.😜 А не познавам никого, завърнал се от Германия, Австрия или Англия.
Сега като се замисля (аз съм си по-сантиментална) -много би ми било мъчно детето ми да живее далече от нас и да се виждаме “на тагадък” само по празниците.
Разбира се - изборът си е негов и ще го подкрепям и за такова решение (с горчива буца в гърлото), но в никакъв случай инициативата няма да дойде от мен. 🙂

# 470
Аз познавям дошли си от Австрия. А моето дете няма да си дойде Unamused То вече идва само като на гости. Мечтите му стигат много далеч и не включват България. Аз съм го приела и гледам от положителната страна - ще бъда чуждоземна баба Joy

# 471
  • София
Аз познавам върнали се и от Германия, и от Англия.

# 472
А аз още не схващам какво е нумерус фиксус 😯

# 473
Скиорче, равното не е проблем. На мен даже ми хареса. Иначе Холандия е доста зелена страна, абе хубаво е. Не мога да я оприлича на никоя друга страна в Европа, някак е по-различна, по-особена. А с тези колела направо ми взеха акъла - вали силно, те си карат без проблем, карат и се хранят в същия момент или гледат на нещо на телефона, абе страхотия

# 474
А аз още не схващам какво е нумерус фиксус 😯
Ограничен прием - точна бройка студенти за специалност. Иначе принципа в Нидерландия е - всички кандидатствали, отговарящи на условията, се приемат, независимо от бройката (може и 1000 да са, не е обвързано с точно число). Тенденцията ще е за все повече "ограничени" специалности, заради проблема с квартирите.

# 475
  • тук-там
А как избират в ограничения брой? По док или …?
На някои им харесва равното, на други не. Без планини и аз не мога да приема природата като вдъхновяваща.

# 476
  • София
С изпит.

# 477
  • София
Аз познавам върнали се и от Германия, и от Англия.
Това звучи оптимистично и предполагам, че важи за съвременните млади хора. Моето поколение приятели заминаха, завършиха си образованието, започнаха работа, задомиха се, продължават да израстват в кариерите си и децата им са вече германци, австрийци, англичани.
Скрит текст:
Много ми е мъчно за родителите на един мой съученик, който заедно с жена му (българка) не намери за нужно да говори на децата си на български. И лятото водят “германчетата” на гости при баба и дядо, а хорицата само ги прегръщат и не могат и две елементарни изречения да разменят с тях. “Как си, бабе?” - “я, я, окей, окей”.🤐

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 23:35 от Skiorche

# 478
  • тук-там
Аз имам две такива познати семейства, които не научиха децата си на български - едното в щатите, другото в Германия. Даже не знам как да определя такова чудо, думи не намирам!

# 479
На щерката от класа едно момиче, бест френд на моята, завърши в Англия и се върна и пое семейния бизнес.Един младеж се върна от Германия, след като завърши и  кара някакви стажове там,сега е на висока позиция в Кауфланд, от мениджърския екип.Една мома остана в Австрия като елитна компаньонка. Има съученик със спортна стипендия в щатите завърши гимназия, сега уни ,пак със спортна стипендия.
   Моля ви, пишете и тук,не само в чужбинските теми, интересно е.
   Наборът се стреми към бг уни, ако все още съществуват бригадите в щатите, подозирам, че ще се пробва и няма да се върне.
  Нашите кумове живеят от 13 години в Канада, децата им говорят страхотен български.Малко по-трудно им е да пишат. Наред с това говорят англ, френски и испански. Всичко е до разбиране на родителите.

Общи условия

Активация на акаунт