ДЕВЕТокласници 2022/2023 - Тема 1

• 36 996
  • 740
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Моето споделено не  е от 1л.ед.ч. Вметнах го, понеже ми е "прясно" като разговор.

# 586
  • В центъра на моретата
Ех, Румъния....как  ми се приходи отново като видях снимките... Добри, ако сте с кола, качете се нагоре към Брашов, Сибиу, Алба Юлия, т. е. в Трансилвания.

# 587
Ние по 22.09 четири дни бяхме в посочените от заек градове. Наистина е много красиво, на връщане минахме през Трансфагъраш. Набора пак иска в Румъния.

# 588
Добри, ти английската система от 8ми клас нагоре ли сравняваш, или начална и прогимназиана степен в масовите  английски държавни училища?
Защото в начална/прогимн. степен родителите наистина се държат настрана и това е направено така заради мигрантите и ниско образованите, а най-вероятно и като защита на учителите от твърде активни майки.
Така беше и в Германия, но още по-абсурдното в 4ти клас! учителят решаваше кой ще продължи в гимназия, от което след това зависеше дали детето ще може да кандидатства в университет. Слава богу, тази глупост я премахнаха.
Не мисля, че в гимназия в Англия, Германия или Франция е по-айляшко. Специално за Германия имам личен опит колко много математика учат в гимназия, която тук не се учеше.
Може би по-лесно и плавно в чужбина е в началните класове, но това е именно заради много по-ранното обхващане на децата от системата, по-малките класове/групи, по-голямата възможност за допълнителна работа с децата и едно от най-важните неща целодневното училище почти навсякъде.

Кати, те точно работници липсват в България Grinning Със схемата парите следват ученика, лесното влизане и завършване на ВУЗ направиха всички висшисти без покритие.

Последна редакция: чт, 27 окт 2022, 13:38 от Дъждец

# 589
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile преди осми клас не сме били тук Simple Smile Simple Smile  Simple Smile няма как да сравня Simple Smile Simple Smile

свърши Румънията, без кола, само в Букурещ бяхме. Simple Smile не се оплаквам. пак ще ходим и без това много исках да видя калните вулкани.

# 590
Точно затова коментирах, че ГИ говори за етапа на образование до нашия 7-8ми клас, а ти оттам нагоре. Освен това експат училище не е много съпоставимо с такова в самата държава.

# 591
  • София
Има една поредица по NG - "Европа отвисоко" и скоро беше епизода за Румъния. Оттам се впечатлих от едно страхотно място в Клуж - подземен лунапарк в бивша мина. Давам идея за следващия път. 😃https://m.profit.bg/svezho/rumanskiyat-uveselitelen-park-razpolo … etra-pod-zemyata/

# 592
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
палете ми фитилите вие...
Simple Smile Simple Smile искам толкова много места да видя, солната мина в Полша, църквата от кости в Прага...
все някога ще пътуваме и до там. може би.

# 593
Ние ходихме в солна мина Сланик на 22.09 за тях работен ден, почти беше празна. Разгледахме я на спокойствие. Ходихме и до не толкова посещаван замък Корвин в Хунедора. В Сибиу попаднахме на техен фолклорен фестивал, много хубаво беше.

# 594
  • Пловдив
.... Румъния....
Когато бях малка, баба и дядо си говориха на румънски, когато не искаха ние, децата, да разберем какво си казват.
И от двете ми страни, на майка и татко, дядовците и бабите ми са от т.нар "преселци" в Добруджа.
Ходила съм по техните родни места. Малки живописни селца. Със сърцати хора.... ХорА на мегдана! Всеки в двора си имаше казан за ракия. 😂В селото веднага се разбра за нас, излязоха музиканти...
С децата и с ММ не съм ходила в Румъния....

# 595
  • В центъра на моретата
Има много места за разглеждане в Румъния и мисля, че това трябва да се направи точно с кола. Междуградските пътища са осеяни с табели за забележителности. Ние бяхме 12-13 дни в Румъния и с кола обикаляхме планирани места, а междувременно и може би много повече непланирани. А проходът Трансфагарашан е невероятно красив. Там се нацелихме на ретро рали и ние сред ретросите Simple Smile
Добри, костницата не е в Прага, а в Кутна Хора - Седлец, сравнително близко е до Прага, на около 60 км. Наистина си струва да се види и не само това. Градчето е средновековно, има една много впечатляваща готическа катедрала Св. Барбара, училище по изкуствата, кото се помещава в стар бохемски замък, музей на среброто, монетен двор.

# 596
Добро утро и от мен!
Многооооо отдавна не съм писала, но лятото ми беше запълнено на макс ( с приятни неща , защото нямаше училище).
Да се оплача и аз - започна набора новата година с доста четворки на входните, има и петици на последващи тестове. Нещо обаче му става. Винаги, от първи клас е имал страх от писмено изпитване, но тази учебна година се засили много - казва , че си чува сърцето, докато пише (явно пулсът се покачка), че дланите му се потят. На психолог ли да го водя, нещо като капките на доктор Бах ли да взема и аз не знам. Принципно не съм положително настроена към дрогиране на подрастващ организъм.

Въпрос и към Anista: ако сте от София, къде има полигон за шофиране на подрастващи?

# 597
  • София
Сторм, не е лошо да посетите психолог според мен. Проблемът е очевидно психологически. И да разговаряте, за да се разбере откъде идва този страх. Дали ваши амбиции са се наложили, дали негови собствени-да не се провали, дали някаква случка още в начален курс, която да е вече забравена, но да продължава да виси в подсъзнанието...Потърсете причината, пък после и капки, и чайчета може да му изписват. Успех!

# 598
storm76, не сме в Сф, в дълбока провинция сме. Истината е, че това упражнение е малко по ръба на закона - наши семейни приятели са получили "дружеска" забележка от полицаи, докато са тренирали на софийски полигон преди време/не знам точно къде/, защото личните автомобили не са сертифицирани и модифицирани за това, както става ясно Simple Smile

# 599
Storm, модерното наименование на това състояние е тестофобия и доколкото съм чела е важно да се установи причината за страха - очаквания на родителите, изисквания към себе си или такива на заобикалящата среда към теб. Възможно е усещането за провал да е настъпило в по- ранна възраст, но да се прояви след години.
Преди да се посети психолог и да се прибегне към капки, ми се струва, че е добър вариант наборчето сам да  напише на един лист, който може да изгори и да не стига до вас😏: притеснявам се от…., защото…..,  най- лошото и най- доброто очаквано развитие на дадена ситуация, ако не се справя, ще разочаровам…
Моят син в по- ранна възраст имаше притеснения от тестове по математика, които се изразяваха като болки в коремчето (само да отбележа, че това е най- силната му дисциплина и има опит както с български, така и с международни състезания). В последствие си дадох сметка, че очакванията към него, дори и не толкова от нас като родители, и страхът/притесненията да не разочарова другите, да не се изложи, са много големи и провокират симптомите. Не знам дали го е преодолял напълно, но мисля, че му помогна една учителка, която му каза, че и тя е имала същите проблеми като него и че най- добрите винаги правят някоя грешка на по- лесните задачи, защото умът им е твърде зает с по- сложните 😁 и дори и да не се справи с всичко, не е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт