В момента чета... 79

• 44 410
  • 741
  •   1
Отговори
# 360
Тайната на Димана на мен много ми хареса.Авторката пише много увлекателно.Аз завършвам Отвъд възможното и ще започна 2 том на хотел Савой.

# 361
Първи впечатления от Мастилено черното сърце - още съм към началото (оказа се, че книгата е над 1000 страници, така че началото е дълго) - тепърва стана убийството и започва разследването.
За мен е увлекателна. Всички тези чатове донякъде ме дразнят, но като се сетя за предишната, която имаше непрекъснати включвания от живота на сериен убиец, който отвличал от улицата, насилвал и измъчвал по особено жесток начин жени, май чатовете са за предпочитане.
Поне е интересно, че може да се гадае кой кой е (т.е. кой от модераторите, представени с псевдоними, кой е в реала и по какъв начин е свързан с жертвите).
Колкото до самата история - ето за какво става дума:
Скрит текст:
Мастилено черното сърце е крийпи анимационна поредица, първоначално разпространявана безплатно в Ю туб, след като добива популярност, Нетфликс я купува и се заговаря дори за филм. Феновете правят безплатна игра по нея, но създателят на играта Аноми (никнейм) мрази авторката и настройва фандома срещу нея. Тя е жертва на непрекъснат онлайн тормоз, особено в Туитър (нормално, това вече е толкова обикновено, че не знам защо се обръща внимание), а междувременно сред модераторите на играта се развива конспирация. Някой разпространява слуха, че тя е Аноми и сама е създала шума около себе си, за да спечели повече пари и слава. Стига се до там, че другият създател на играта започва да вярва в тази история.
Самата (бъдеща) жертва, обаче отива при Робин (в агенцията, но предпочита Робин пред Страйк, може би очаква повече съчувствие от нея), за да помоли за помощ, но Робин й отказва, защото имат няколко текущи случая и не се занимават с киберпрестъпления. Насочва я към друга агенция, но междувременно авторката и нейният бивш (другият създател на анимацията) са наръгани от неизвестно лице - тя смъртоносно, той е в критично състояние.
В един момент Страйк споменава, че няма профил в Ю туб - т.е. няма профил в Гугъл (?!), което ме шокира и ме накара да си помисля, че Робин с право е отказала случая.
Действието се развива по време на атаката над Шарли Ебдо, така че властите са особено заинтересувани.
Основни теми - онлайн токсичност, кенсъл култура, а от статии видях, че ще бъде засегната и транссексуалността. Което, разбира се е и причина много неопределени същества (не знам дали се идентифицират като хора), да оставят по една звезда в Гудрийдс.

Не виждам нищо лошо в това, че Роулинг се е вдъхновила от тези теми и ги е включила в книгата си, всъщност, подобна реакция е често срещана при писателите. Стига книгата да е интересна и да задържа вниманието до края (еха, 1000 страници - на нейна страна съм, но прекалява с обема на романите от тази поредица...).

Що се отнася до онлайн токсичността -
Скрит текст:
признавам, че ако чуя някоя лоша новина за Амбър Хърд или някой от нейния кръг, ще се зарадвам. Не вярвам много в токсичността - реакциите винаги ги е имало, просто сега се споделя по-лесно, освен това лъжите и лицемерието се изобличават по-лесно. Няма абсолютно никаква разумна причина който и да е актьор или инфлуенсър (дори най-любимите ми) да получава десетки милиони за работата, която извършват - това, което те правят не е велико изкуство и не е от първостепенно значение за обществото, каквото и да си въобразяват. Нормално е след като са толкова привилегировани, да понесат и някаква карма.
Съгласна съм, че реформите са необходимост, но трябва да засегнат и двете страни на спора.

П.п. не знаех какво означава "аноми" - май за първи път срещам термина. https://www.britannica.com/topic/anomie
Не съм сигурна дали се произнася така на български.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2022, 13:47 от pppqqq

# 362
Прочетох и “Живи” на Ю Хуа, дава интересн поглед върху събитията в Китай след 1949 г. (не съм чела много детайли за тяхната история, но книгата е достатъчна за съставяне на най-обща представа).
Интересна ми е и книгата на Изабела Шопова, но тъй като пак съм решила да чета по няколко неща едновременно, обмислям с коя да продължа от натрупаните тази година нови книги.

# 363
Биография на Зеленски - От слуга до президент на народа

# 364
  • Чукарландия
Прочетох "Домашни правила" и ми хареса определено. Най ми допадна майката Ема Хънт, поставях се на нейното място и въпреки това не мога напълно да си представя колко е трудно на майките с деца с проблеми... Петица от мен!
Прочетох и "Миларепа", но няма да я оценявам.
Започвам Господин Ибрахим и цветята на Корана, втора среща с автора и дано ми хареса. 🤗
Миларепа остави едно чувство на неудовлетвореност у мен, нещо неразбрано...
Надявам се втората книга от поредицата да е по-добра.

# 365
Благодаря много, BBeLLa, за препоръката за “Домашни правила”, прочетох анотацията на книгата и това е книга, която ми се стори доста интересна.
П.п. но взех че прочетох в ГР някои отзиви на оценки с 1* и малко ще я поотложа.
 Затова тази вечер ще избера някакъв разказ за четене - Тед Чанг, “Историята на твоя живот”.

Последна редакция: сб, 10 сеп 2022, 23:36 от fenyx

# 366
  • Sofia
"Ревност" на Несбьо направо ме измъчи. Но  и не си падам особено по разкази. Но тези ми бяха особено скучни, протяжни и развлачени. Обаче съм му фен и затова реших да не оставям книгата до средата.

Започвам "Последната госпожа Периш", като се надявам тя да ме увлече Simple Smile

# 367
По-добра е, но и двете бледнеят пред "Оскар и розовата дама", посветена на християнството. Ако я нямаш, ми пиши ЛС и ще ти я пратя, мисля, че я имам и електронна. Иначе от Шмит предпочитам разкази.

# 368
И аз съм чела 3-4 на Шмит и "Оскар и розовата дама" се открояваше най-много. Малка книжка, пък докосва душата.

# 369
  • София
Бяхме на ваканция с много време за излежаване и прочетох две чудесни книги. Едната е "Снежно цвете и тайното ветрило", която си бях набелязала оттук. Покрай нея се образовах за бинтоването и така наречените лотосови крака. Какви осакатявания са принудени да понасят жените заради някакви измислени идеали за красота Scream  Самата книга много ми хареса.
Втората е "Степният вълк" на Кон Игълдън. Това е първата част на поредица за Чингис хан. Много увлекателна и исторически вярна (поне според моите знания). Мисля да продължа със следващата - "Господари на лъка".

# 370
  • Чукарландия
По-добра е, но и двете бледнеят пред "Оскар и розовата дама", посветена на християнството. Ако я нямаш, ми пиши ЛС и ще ти я пратя, мисля, че я имам и електронна. Иначе от Шмит предпочитам разкази.

Благодаря! Имам я "Оскар и розовата дама" в електронен вариант, предстои ми за прочит! 🤗

# 371
Този разказ на Тед Чанг разбърква мисли. Много интересен като замисъл и доста различен. Чудесен автор, заслужава повече внимание.
Само един цитат ще си позволя: “познаването на бъдещето е несъвместимо със свободата на волята.“

# 372
  • София
Преполових Тайният живот на пчелите и много ми допада, чете се изключително лесно. Силно се надявам да не завие в много религиозна посока е един момент.

Също така искам да споделя, че Сиела ми пратиха нови копия на Победителите и Инспекцията, след като им писах за моите, разпаднали се такива. Отговориха ми късно, може би след 5-6 дни, но все пак реагираха. Надявам се да повишат качеството при сглобяване на книгите, и да нямам повече подобни казуси с техни издания.

# 373
  • София
Приключих "Остани с мен" на Айобами Адебайо и съм изключително впечатлена!

Ето и ревюто ми:

"Няма друг бог като майката, защото никой не може да даде на страдащото си дете същата подкрепа като нея"
Поговорка на африканското племе йоруба
"Често най-големите лъжи са онези,които изричаме пред самите себе си."
Разкош! Разкош! Разкош! Още една книга на "Ориндж", в която ще се влюбите! Сега вече усещам липсвата на оценка от 6 ⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Една книга, която ще ви хване за гърлото, ще ви сломи емоционално, ще ви накара да загубите почва под краката си, ще ви захвърли в нищото, за да ви доведе до великолепния финал.

Действието е ситуирано в Нигерия и обхваща период от над 30 години.
Историята е покъртителна и разказва за живота на Йежиде и Акин - влюбена, млада и образована двойка с напредничави възгледи. И двамата са завършили университет и вярват в моногамността , обратно на широко разпространената в Нигерия полигамия.

Проблемите започват, когато след 4 години брак двойката е все така бездетна. Емоционалният товар на битката с инфертилитета, в съчетание с постоянните  натяквания и неприкрития тормоз от страна на свекървата принуждават Акин да се съгласи да вземе втора съпруга с надеждата тя да го дари с така чаканото дета...
Обидата и огорчението от тази постъпка, заедно с мъката от неслучващото ѝ се майчинство резултират при Йежиде в залитване по суеверия и традиционни ритуали за дете, както и в известни психични проблеми...

И така... Връзката им преминава през жестоки изпитания, ужасяващи загуби, потулени истини, мрачни тайни и заговори зад гърба на другия, тежко престъпление и всичко това на фона на турбулентните събития в Нигерия, държава, разкъсвана от междуособици, редуващи се един след друг военни преврати и царящо беззаконие.
Хареса ми още и това, че книгата е много информативна. По един интересен начин са поднесени традиционни африкански приказки, митове и суеверия. Интересно ми беше да науча например за децата "абику" - племето йоруба (с популация от над 42 милиона само в Нигерия) вярва, че това са деца, дошли на този свят с намерението да умрат възможно най-скоро.

Друго, което ме впечатли е, че един мъж в Нигерия може да има 4-5 съпруги, но традиционно задължение на жената е да изхранва и да изучи децата си. Мъжът няма съществен ангажимент към това (колко удобно). Така ти може да си се изучил в университет , но полубратът ти от друга съпруга на баща ти да е напълно неграмотен, защото неговата майка е нямала средства да го изучи.

Любовта, обичта, семейните връзки и ценности, майката като основен стожер в семейството - това са само някои от засегнатите теми..
Една наистина прекрасна книга! Препоръчвам я горещо на всички любители на подобен тип книги!

# 374
“Разказът на прислужницата” на Маргарет Атууд ме впечатли, противно на прочетеното сред мненията от предните страници на темата. Досега не бях попадала на този жанр, но учудващо ми хареса и нямах търпение да стигна докрай. Ще потърся и останалите произведения на авторката.
В момента чета “Шантарам” на Грегъри Дейвид Робъртс, е не върви гладко. Твърде много описания и подробности, нямам търпение да се разгърне историята, но става бавно. Май ще се наритам да я прочета докрай, просто защото не обичам недовършени неща, но ми е странно, че са толкова прехвалени ягодите…

Общи условия

Активация на акаунт