В момента чета... 79

• 44 067
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Освен разказа "Кръв от къртица" не съм чела друго. Ако това, че някои от героите носят дрехи втора употреба е мизерия, значи има. А и действието се развива в Радомир. Не можем да очакваме блясък и лукс, с малки изключения. Не съм я прочела и се въздържам да пиша повече.

# 616
Насилие,мизерия и злоба масово има в изобилие в повечето романи,зависи как са поднесени,не виждам защо да са нещо отблъскващо ,ако са поднесени майсторски,все пак това е художеств.измислица,а не реален експеримент.
В живота е по-страшно.

# 617
Отблъскващото при Евтимова е ,че притежава "дарбата" да вижда само лошата страна на Живота.

# 618
На базата на колко прочетени произведения правите този извод?

# 619
Едно - споменатият "Кръв от къртица"...

# 620
Ама защо така с "Кръв от къртица ", аз пък виждам надежда в цялата история...

# 621
Точно в "Резерват за хора и вълци" има и много от другото - любов и състрадание, напук на беднотията и нещастието, готовност да помагаш на другия и да го обичаш, цвят насред калта и музика, извираща от душите, в които се приютява господ. За мен е много красива история ❤

# 622
Вече изгубих представа в коя тема писах за Евтимова--в тази или в другата, в която коментирахме разказа "Кръв от Къртица".  Ако се повтарям тук, съжалявам.

Самият разказ "Кръв от Къртица" е доста мизантропски и не оставя много място за надежда в моя прочит. В сборника има и други, по-весели разкази. Споменах, че ми допадна този за ромите в едно село и техния нов форд. Разказът беше много силен, образите колоритни, и изведнъж краят увисна и развали цялото впечатление. Други разкази от сборника ме оставиха напълно безразлична и ми доскучаха, например за някаква мома, която се трудеше с коса и заглеждаше по някакъв мъж. (Ако някой настоява, ще намеря точните заглавия по-късно като отворя книгата.)

Аз лично харесвам разкази по българска тематика и бих чела друг сборник на Евтимова когато имам възможност. Предпочитам разказите и литературата да отразяват реални човешки теми. Не ми допадат книги, в които български автори, творящи в България, пишат за други държави или за някакви генерални космополитни теми, които всеки друг би могъл да опише. Български автори, които живеят и творят в чужбина, е друго. Но това е лично предпочитание. По същия начин, ако чета книга от ирландски автор, очаквам нещо ирландско или "атмосферно", както е модерно да се казва, в нея.

Последна редакция: нд, 02 окт 2022, 22:44 от Cool_Cat

# 623
Едно - споменатият "Кръв от къртица"...

Този разказ е три страници…

През 2015 е включен в учебниците по английски език за гимназиалния курс в Дания; от януари 2019 г. същият разказ е включен в учебник за преподаване знания по литература за прогимназиите в САЩ – 8-и клас.

Друг неин разказ - „Васил“ е един от десетте разказа, спечелили в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон за 2005 г.

Има над 10 издадени книги и още толкова отличия. Несериозно е на база три страници да се генерализира дарбата на Евтимова.

# 624
Особено с разказите,аз не ги чета бързо един след друг,винаги са ми като втора книга до леглото и си давам почивка след всеки разказ.
Така повече мога да го анализирам за себе си и да преценя като цяло дали ми харесва автора.

# 625
По късата форма (разказа) си личи дали писателя има талант.

Деян Енев заслужава Нобелова награда по литература.

# 626
  • Mostly in my mind
А и откога секънд хенд се асоциира с мизерия? Отдавна нямат нищо общо. Simple Smile

# 627
Озадачаващо е, когато някой, който не владее пълен член (което си личи и в едно изречение), се изказва за талант на признат български писател.

# 628
В началото на лятото, ако не греша, обсъждахме биографиите на Микеланджело.
Бих искала да препоръчам тази.

И за да не провокирам нелюбезни коментари, че се препоръчват книги не на български език, ще добавя, че е преведена на испански и английски език (със сигурност), вероятно и на други.

По мое мнение, четох и допълнителни рецензии, това е една от най-добрите биографии на Микеланджело.

Четох Ани Ерно “Събитието” - много болезнена тема (за аборта) засяга и е представена по силно въздействащ начин.

# 629
Благодаря за препоръката Simple Smile Аз четох Страдание и възторг и много я харесах, след това си купих една книжка на Ташен за Микеланджело (правя си колекция от книги на това издателство), на английски, но не съм я чела (купих я заради снимките, може да я прочета някой ден).

Общи условия

Активация на акаунт