Нормално е да има "деление" на децата. Преди да ми избодеш очите - ако двете деца не живеят постоянно с бащата, това, с което съжителства постоянно ще получава много повече от всичко - внимание, съвместни дейности и т.н просто заради физическото си присъствие.
Давам ти пример от споделеното от приятелката ми. Едно от нещата, за които и беше мъчно е, че когато синът и отива при баща си го включват, цитирам, "в живота на семейството", тоест каквото правят в момента, а не изоставят всичко, за да се фокусира бащата само върху големия син за уикенда. Обясних и, че второто е нереалистично. Детето е добре прието, обръща му се внимание, отношенията с мащехата му са добри, никой не го дели като е там. Но няма как да наложи на другото домакинство режима на своя дом. Да речем майката иска сина да прави Х този уикенд, но семейството има други планове. Много ясно, че няма да ги променят, защото тя иска нещо друго.
Започвам да си мисля, че това е нещо, което адски тормози биологичните майки - невъзможността да влият на другото домакинство.
В разгара на нашите драми пътувах в междуградски автобус към София и се заприказвахме с момичето на съседната седалка. Тя се чудеше дали да се разделя с мъжа си и да се пренесе с дъщеричката си при стара недоизживяна любов. Започнах да и разказвам какви драми са при нас и си дадох сметка, че наистина не осъзнава колко ще се промени животът и на двете им. Част от диалога:
Тя: Като си ходим ...
Аз: Къде?
Тя: В апартамента на мъжа ми
Аз: Дъщеря ти ще "си ходи", на теб няма вече да ти е дом. Ами ако има ново гадже или жена, ти каква работа имаш в жилището?
Насреща си получих ужасен поглед.
Тя: Ама аз наистина ли няма да ходя там?
Аз: Ще водиш детето при баща му, но това няма да е вече твоя дом, нямаш работа вътре.
И т.н. Като слязохме в София изглеждаше като ударена с мокър парцал. Разменихме координати във Фейса, отказа се да гони вятърни мелници, още са си с мъжа си, детето расте, щастливо.
Мисълта ми е, че в преломни моменти има значение дали някой ще те побутне в едната или другата посока.