Първокласници - 2022/2023 - Тема 1

• 36 606
  • 651
  •   1
Отговори
# 525
  • София
Тази година с първокласничка и седмокласник ми се увидя - малката със съмнения за дислексия, младежът известен с пълен непокизъм... Чакам другата седмица следобеда, за да си отдъхна.
В сметката даже не включвам 10класника и неговите измислени НВО.

# 526
Завършиха и сега ги натискам да четат. Мен не ме натискаха и сричах до 6-ти клас, та не искам да стигат до там. Обещала съм им, че като прочетат една книга и ще им е по-лесно и ще четат по-бързо.

# 527
На детето са дали много книги за четене и направа на читателски дневник. Половината да прочете, ще съм щастлива. Натискам го и аз по 20 страници на ден. Чете ги за час и нещо, ама мрънка цял ден Simple Smile

# 528
  • София
Читателски дневник не им искат. За сметка на това имаме лятно домашно - математика, БЕЛ, диктовки. От задължителната литература ще чете изборно - по някоя басня, приказка от книга.  Вкъщи има предостатъчно "незадължителни" книги, които, мисля, ще предизвикат по-голям интерес.

# 529
Натискам всеки ден да чете.

# 530
А добре ли четат? Моят е на ниво "Сричам гладко". Ние с готвим за състезания по математика сега, и решаваме задачи ежедневно. Утешавам се, че все пак, задачите имат и текстова част Wink
Подариха ни весела лятна книжка за след първи клас. Имам и книжка по БЕЛ за бързоуспяващи ученици от 1ви клас - мисля, че за ваканцията е чудесно подходяща. Като цяло - се надявам тези две книжки да изпълни лятото, и читателския дневник. Ще прочете някоя приказка и ... малко задачи за настроение, и това ще е.
За сравнение, миналата година - когато се подготвяхме за първи клас, ВСЕКИ ден се пишеха букви и се четяха срички. Сега .. може да му отпусна малко отпуска, да не е ВСЕКИ ден Wink))))
(в края на лятото ще докладвам докъде сме я докарали Wink)

# 531
  • Бургас
Въобще не съм подготвяла детето за първи клас.Трябваше ли?
Към момента чете гладко и смята правилно. Мисля че е повече от достатъчно

# 532
Ох, книгите ... Моята девойка не е прихванала от моя ген, очевидно. Голяма мъка е - ни с натискане, ни без. Почти накрая на Патиланци е, хич не ѝ харесва, но и няма какво да ѝ хареса - пълна е с диалектика, която въобще не разбира. Няма ли осъвременен вариант?
Български приказки и басни е чела вече. Все се надявам поне Мечо Пух да хареса, но надеждата ми е малка щом и комикси за някаква фея и дадох да чете и пак никакъв интерес. Но пък ме изненада тази година, че каквото прочете буквално го възпроизвежда т.е. с ученето наизуст нямаше никакъв проблем и знае всички текстчета от Читанката. Е, там /в училище/ иска и чете, а вкъщи не ... защо така, нямам идея.

# 533
  • при моите деца .....
Моето дете е в активна ваканция тази седмица....
Аз съм на работа....
Трудно намирам кой да го гледа...
Много е важно да упражняваме наученото, забравя се....
Но ще упражняваме, когато аз съм в отпуск.
В петък ще раздават свидетелствата, предполагам и списъка с книги за четене.
Трябва да правят читателски дневник.

# 534
  • София
Бъдещата второкласничка все още ходи на училищна занималня, организираха такава до края на юни, но тя ще я посещава докато батко й приключи училище, т.е. до края на другата седмица. Така и така ставам рано, реших да се възползвам. Сборни класове, но й харесва, още повече, че има госпожа, която ги пускала до вендинг машината, та няма накъде, пращам я като всички останали с лев-два да си купува и тя нещо. С четенето днес си разгледа списъка, вкъщи имаме  Незнайко, Мечо Пух и Пипи дългото чорапче. Тях да прочете, доволна ще съм, но ще видим как ще вървят. Приказките май вече не й допадат.
И да я похваля - наградиха я със златен медал и грамота за победител от финалното състезание на СБНУ.

# 535
Бравооооо!
Ама ти виждала ли си оригиналните Мечо Пух и Пипи? Те нямат никакви картинки, пък и не са много тънички...

Въобще не съм подготвяла детето за първи клас.Трябваше ли?
Към момента чете гладко и смята правилно. Мисля че е повече от достатъчно
Щом чете гладко, може би е знаела да чете преди училище? Това нали пак е подготовка за училище?
И, да, за мен е необходимо да се развива целенасочено фината моторика преди училище. Само в училище, за периода на първия клас, за мен не е достатъчно. Особено ако имаш опит с други две грознопишещи момчета като мен Simple Smile
Сега малкото зайче пише чудесно!

# 536
  • София
Чела съм ги като дете, но изобщо не помня картинки дали имаха. Тези вкъщи са нови издания, Мечо Пух и Пипи са с дебели корици, утре ще ги погледна.

# 537
  • Разпиляна във въображението
Теди ми чете всяка вечер. Има карта от Библиотеката и му взех частите на "Лоши момчета", и още няколко книжки с повече картинки и по-малко текст. От задължителните взехме две и след като прочете няколко глави от момчетата, чете по две стихотворения на Дора Габе. Нещо не му се "напуска" училище и се принудих да скрия няколко книги с упражнения за през ваканцията Simple Smile

# 538
Ваканцията при нас започна с падане и страшно ожулени колена с дълбоко рани, вече втори ден лежи. Малко преди ваканцията започна да чете "Патиланци", подтикната от мен, след като й разказах за историята с охлювите, по повод задачата, която им постави дядо им на нея и на братовчед й -да съберат де що видят охлюви в градината, а той да ги сготви и изяде. 2 дни събиха охлюви, та добре че се сетиха да сложат капак, за да не избягят. По този начин провокирах интерес да прочете книжката. Е, да, постоянно се налага да обяснявам думи и изрази, но се радвам, че ме пита.
След "Патиланци" е ред на Пипи, имаме пълното издание, гледала е филмчето и каза, че ще прочете и книжката. От списъка имаме "Хитър Петър", "Мечо Пух", "Алиса..." приказки от Андерсен и братя Грим, трябва да вземем само 1-2книжки още, защото ги нямаме вкъщи. Има да попълва читателски дневник и "Голямата ваканция".

# 539
Ние имаме списък от 10 книги, между които Пипи, Карлсон, Патиланско царство, Приказки по телефона, Торба приказки, Приказки на народите и Писма на един дакел. Не виждам как ще ги прочете всичките, а и не са ѝ интересни такъв тип сюжети. Разбрахме се да започнем с дакела, но за 1 юни си поиска Хари Потър и философският камък и започна с него макар че съм скептична... (иначе е много актуален при нас сега Laughing). Аз хич не искам да я държа вкъщи да чете нонстоп. Миналто лято ходеше на детска спортна академия и много и харесваше, но там доста се изморяваше. Тепърва ще го мислим как ще съчетаваме четенето с академията. Имат и домашно за лятото - по една страница препис от всяка книга.

Общи условия

Активация на акаунт