Бързи здравословни въпроси и отговори – 36

• 32 422
  • 743
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Ще направя пореден опит да получа съвет какво точно изследване се прави за глутенова непоносимост.
Правих това в Кандиларов, но е отрицателно:

Гледах има в Рамус някакви, но сега не ги намирам...

Имунологична лаб-я в Св.Иван Рилски, София.

# 571
Безкрайно благодаря, Rima! За съжаление София ми е много далече, в по-масовите лаборатории има ли такова изследване и най-вече как се нарича? Или само в специализирани се предлага?
Проблемът при мен е, че имам симптомите, но според лекарите всичко ми е наред, синдром на раздразненото черво и това е. Отделно ми препоръчват тестени изделия в менюто заради друг проблем. Трябва ми по някакъв начин да разбера веднъж завинаги, че ми е противопоказно и с това изследване вече пак на доктор.

# 572
Излизат различни пакети в Рамус, може и само глутен да тестваш.
Дано се вижда коректно в този линк .
Не се получи. Избери Алергени от списъка.

# 573
Ще направя пореден опит да получа съвет какво точно изследване се прави за глутенова непоносимост.
Доколкото ми е известно, пълните изследвания включват тестване на:
- Антиглиадинови антитела;
- Анти тъканна трансглутаминаза (Anti-tissue Transglutaminase, anti-tTG, IgA и IgA);
- IgA ендомизиумни антитела (IgA-EMA).
Мисля, че се правят във всяка лаборатория. Свържи се и питай. Аз лично се доверявам на "Bodimed".

А отделно, за глутеновата непоносимост си има генетични тестове, но не знам дали се предлагат в друга лаборатория, освен "Genica".

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 00:27 от Гърне без похлупак

# 574
  • пустинята Гоби
Ще се ходи на лекар, видяло се, но да попитам, може ли това да е леко протичане на оневмония: вече цяла седмица втрисане само вечер, през деня ок; започна от много кофти гърло и тежест в гърдите, мина гърлото, дойде хрема, поотмина, сега започваща кашлица… не усещам хрипове или свистене, а дращещо сухо гърло и полусуха кашлица. Но, всяка вечер, усещам ясно втрисане и слабост, а челото ми е студено и термометърът не лови. Много време е това за настинка.
Същите симптоми като моя вирус. След три дена леко втрисане вечер се оправих и сега имам само леки секрети от гърлото + дразнене там. Много неприятно вирусче, много.

# 575
Кло, мисля че това е същото като в Кандиларов. Доколкото съм чела за алергия и непоносимост са различни.
Гърне, много благодаря, не го намирам в списъка на нито една лаборатория, но все пак е насока, благодаря!

# 576
Пиши на "Bodimed" - отговарят до няколко чАса. Доколкото знам, не всички изследвания, които предлагат, присъстват в ценоразписа им.

# 577
https://centralhospital.bg/index.php?p=22&id=25

В нета има доста писано за цьолиакиата и диагностиката.

# 578
Проблемите с глутена са няколко. Цьолиакията е автоимунно заболяване, което е различно от глутенова непоносимост. Тоест може да нямаш цьолиакия, но да имаш непоносимост - синът ми е така.

Ето една таблица, която показва разликите. За симптомите не съм особено съгласна, че са само тези...но я слагам за да се види, че нещата са различни.

# 579
Благодаря на mibobo Heart Decoration и на всички. Симптомите ми са подуване, газове и запек. Понякога и болки. Диария - не, но така наречената стеаторея - да. Загуба на тегло - също не. Пробвах безглутенов хляб от любопитство и се оказа, че не ме запича като другия. Доста експерименти си правих след това и се оказа точно такава тенденцията. Изследването в Кандиларов май е точно за алергия (третото). За второто как се нарича изследването, писах на Рамус /че Бодимед нямаме/ и чакам отговор...
Допълвам: Получих отговор от Рамус, че ако е  точно за непоносимост имат тези, които са за много храни, аз това и сама го намерих, но такова подуване от други храни нямам и няма смисъл да правя.

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 10:03 от Анонимен

# 580
На сина ми правих тест за хранителни непоносимости, той изследва антитела IgG и там се появи непоносимост към глутен, после лежахме в детско гастро където пускаха антителата за цьолиакия. Позитивираха някакви антитела, но бяха малко т.е. под границата която е определена за цьолиакия и казаха, че е само непоносимост. При сина ми основния симптом беше точно запек и рядко газове, това от гастро симптоматиката, иначе имаше и мозъчна мъгла, слаба концентрация

# 581
Точно антитела IgG за глутен изследването търся (правила съм IgE, което не е точното). При вас са го назначили - щом е имало основание и за болнично лечение... А и става въпрос за дете.
При мен няма как да ме прати гастро, тъй като нямам симптоми като кървене, диарии и т. н., а само "някакъв си" запек, за който казват, че човек сам си го прави, повече фибри и дотам. Мозъчна мъгла и слаба концентрация имам постоянно заради други фактори и няма как да отгранича с или без глутен. А за такъв симптом направо ще ми се изсмеят. Няма как да дадат направление за нещо, което било някаква "мода", а аз не го правя заради това, дори за мен беше изненада, че безглутеновите не ме запичат, въпреки че и те са бедни на фибри...

# 582
Здравейте,
Малката е на 5 и е болничка. В устата от АБ то или температурата има раничка като афта, може ли да я намажа с малко дактарин или някакво кремче?! За Дактарина пише, че е за над 12г.

# 583
Анафтин става за деца.

# 584
Анафтин става за деца.
Ако са гъбички как да ги позная?

Общи условия

Активация на акаунт