Избор на климатик и всякакви въпроси за тях. Тема N4

• 79 077
  • 861
  •   2
Отговори
# 675
  • Велики Преслав
Точно до тоя момент с тези модели нито една марка от двете. От подовите лични мои фаворити са Тошиба Митсубиши Хеви и Хитачи.

# 676
Според мен следва повече да се притеснявате от болести/зарази от климатици от обществени сгради (магазини,администрации, учреждения...),от колкото такъв у дома.Имаме няколко различни марки вкъщи.На всички филтрите са еднакво лесни за почистване. Поддръжката и профилактиката се извършва от специалисти,така че и това не би трябвало да ви притеснява.А до колко е лесно/трудно,зависи от местоположението на вътрешното и външно тяло,не толкова от марката.Ако финансовата страна не е проблем,взимате подови.

# 677
Здравейте! Имам въпрос, относно избор на климатици, към всеки който би искал да ми помогне в избора. До сега не сме имали климатици и не мога да преценя, какви да закупя. Не знам дали да е инвертор или хипер инвентор, подов или стенен. Предпочитам да са по-тихи и в двете стаи ще се спи и да са икономични. Ще се ползват главно за отопление.  Помещенията са две стаи в тухлен блок без изолация с ПВЦ дограма пет камерна, ако това има значение. Двете стаи са южно изложение и  двете имат врати към една и съща тераса, стаите не са свързани по-между си. Размерите са 330/475/ 260 и 310/410/260. Бюджетът ми е към клас машини, около 2000-3000 лева за всяка.Ще съм много благодарна, ако ми помогнете в избора. Благодарности за оказаното внимание. Приятен ден на всички.

# 678
Здравейте,
Имаме проблем с климатик Осака CH-12-SBP. От София. Търсим вариант за ремонт на платка или нова платка. Платката е носена в сервиз от ММ и са му казали, че процесора грее и не могат да помогнат.
15 години не сме имали проблем, освен смяна на кондензатор 100 микрофарада 35 волта преди 3 години.

# 679
  • Велики Преслав
Това е климатик производство на Gree.
Това е един от многото добри модели на Осака. Двойнороторен компресор Sanyo, 1100 грама фреон и много големи топлообменници.

Имайте предвид следното нещо. Машината работи на фреон r22 който е забранен в европейския съюз. Той има много заместители, но ефективността не е същата. Сега вече може да се зареждат с r290, с който машините работят даже по ефективно, но пък той е силно запалим.
Мисълта ми е, че тази машина е към края на живота си. Да не се окаже, че сега ще дадете голяма сума за ремонт, да се случи нещо друго в кратък интервал и да се окаже, че малко сте се набутали.

# 680
Благодаря! Какво да изберем BOSCH CL3000iU W35E/CL3000i35E или CANDY CY 12TBIN/CY-12TBOUT за стая 37 кубика, за отопление и охлаждане, тухла, една външна стена с прозорец с ПВЦ дограма?

# 681
Благодаря! Какво да изберем BOSCH CL3000iU W35E/CL3000i35E или CANDY CY 12TBIN/CY-12TBOUT за стая 37 кубика, за отопление и охлаждане, тухла, една външна стена с прозорец с ПВЦ дограма?

37 кубика е стая средно 14 кв.м.! За какво Ви е климатик 12000 BTU, като там  е за 7000 ? За 1650 лв с включен монтаж предния месец монтираха Мицубиши Премиум 7000, а то е в пъти по-добре от тези, за които питате.

# 682
  • Велики Преслав

Този климатик е производство на Мидея. Напразни пари. До какви пари търсите климатик.

# 683
1 500 около тази цена какво може да намерим?
Гледаме и едно Fujitsu General ASH09KPCE/AOHG09KPCА.

Този климатик е производство на Мидея. Напразни пари. До какви пари търсите климатик.

# 684
# 685
Васил Василев, може ли да помоля за препоръка за 2 бюджетни, но сносни климатика. Едното помещение е спалня 9,5 кв.м. или 26 куб.м. Има една външна стена на югоизток и тя е почти цялата с френски прозорец с нова ПВЦ дограма.
Другата стая е холокухня почти 22 кв.м. или 60 куб.м. Отново с една външна стена само на югоизток. Половината и отгоре с прозорец (ПВЦ дограма).

За охлаждане основно и ако инцидентно спре ТЕЦ-ът. Тих и да не е неприятно подухващ, за икономичен - максималното, което е възможно. Предпоследен етаж е.

# 686
  • Велики Преслав
Може ориентировъчно до какви пари да е?

# 687
Може ориентировъчно до какви пари да е?
Ми бюджетно ми се струва около 1300 лв за брой, те и самите машини ще трябва да са малки. Монтажът отделно.

По-удобно би било да е дори мултисплит, ама има ли прилична машина, която да се препоръча?

Последна редакция: ср, 20 дек 2023, 09:58 от drago_2008

# 688
  • Велики Преслав
Да не стане както 90% от потребителите които ги взимат за допълване с ТЕЦ и накрая Теца да го забравите. Бюджета може ли да се вдигне. Иначе ако нямате против, рециклирани японски машини с 3 години гаранция.

# 689
Да не стане както 90% от потребителите които ги взимат за допълване с ТЕЦ и накрая Теца да го забравите. Бюджета може ли да се вдигне. Иначе ако нямате против, рециклирани японски машини с 3 години гаранция.
Няма как да стане основен, не ми се вярва, но в случай на авария да има алтернатива. За под наем ще се прави, затова и бюджетът е такъв. Знам какво е гаден климатик и ми се ще да може да се седи в помещението все пак и да може да се ползва, иначе няма смисъл да ги монтираме,а лятото си има нужда 2-3 месеца. Може, но малко да се вдигне бюджета, че и монтаж като сложим по 250 лв/бр....
Рециклиран по-скоро, не.

Общи условия

Активация на акаунт