Избор на климатик и всякакви въпроси за тях. Тема N4

• 78 989
  • 861
  •   1
Отговори
# 840
Харесал съм 9000 или 12 000 BTU от Премиум серията на Мицубиши Хеви. Не Даймонд. Обаче ме мъчат три въпроса:
1. Кои са им равностойни конкуренти от Тошиба, Мицубиши Електрик и Фуджицу? Защото не мога да се ориентирам в различните им моделни серии.
2. Вярно ли е, че Премиум на Мицубиши Хеви са излишно скъпи?
3. Продава ли някой тези климатици с гаранция, но монтажа да е от друго?

По въпрос 3 - кондекс са официални вносители на MHI.
Иначе марката се предлага от доста търговци, а законовата 2г гаранция се прави към търговеца/магазина, от който сте купили уреда и който ви е монтирал уреда .

3 годишната е явно гаранцията на производителя- за нея звъннете на condex и попитайте кога важи тя, при какви условия. Може и в сайта да пише..и там вижте.

Двете гаранции са независимо една от друга.

# 841
Здравейте!
Пиша с молба за съвет!
Стая  около 15 кв.м, със скосен таван като в най-високата си точна е 3,5м. Стаята е със външна 5см. изолация, както и вътрешна - каменна вата.
Моля за съвет какъв климатик да избера. Ще ми се да бъде бюджетен избор до 1500 лв. с монтаж, но все пак качеството е от значение, затова съм склонна и да помосля и над други варианти.
Ще го използвам както за охлаждане през лятото, така и за отопление през зимата.

# 842
Върни се малко и попрочети какви модели са предлагани на последните страници.  Какви фирми и цени....

# 843
Върни се малко и попрочети какви модели са предлагани на последните страници.  Какви фирми и цени....
Прочела съм всички 57 страници, прегладах всички линкове, които бяха приложени.  Просто исках съвет за моите параметри.

# 844
Казах ти го, защото по това време на годината в тези теми-техническите пишат по-малко хора и може и да не получиш отговор от най-добрите и знаещи за климатиците. Отпускарски сезон.

# 845
  • 1st floor
Някой ползвал ли е мобилен климатик? Най-вероятно не е най-добрия избор, но защо? Проблемът е, че искам да ползвам само охлаждаща функция, най-много два месеца годишно и само вечер за  2-3 часа и то все в различни стаи (три на брой) Laughing . Попаднах на една реклама и би ми било много по-изгодно и ще избегна дупчене и пр., отколкото да сложа три климатика. Вероятно не е добро решение, щом не се ползват масово, но исках да разбера защо.

# 846
Къде ще го съхраняваш останалите 3 месеца например, че и 3 броя бумбалници...това се сещам на прима виста...

# 847
  • 1st floor
Къде ще го съхраняваш останалите 3 месеца например, че и 3 броя бумбалници...това се сещам на прима виста...
Да, съхранението е кофти, но бих му намерила място, предвид, че ще ми спести пари за три броя климатици, дупчене, майстори. Няма да са три броя, а един, който бих местила. Нали затова е мобилен с колелца. Laughing

# 848
Да, съхранението е кофти, но бих му намерила място, предвид, че ще ми спести пари за три броя климатици, дупчене, майстори. Няма да са три броя, а един, който бих местила. Нали затова е мобилен с колелца. Laughing

Единственото предимство на мобилния климатик (надявам се че говорим за такъв, а не за  охладител (един вентилатор с мокреща се пита пред него) , че евентуално ще имаш малко жива хладинка (и то само около него) ако нямаш никаква възможност (основно ако си на квартира).
Другото всичко е недостатъци включително и съхранението и местоположението му. Дори един най-евтин обикновен сплит климатик (с външно и вътрешно тяло с тръбен път между тях, монтиран) струва горе - долу колкото един мобилен но е в пъти по - добър и ефективен. А ако е малко по - скъп с монтажа, ще си го избиеш още първата година от сметките. Не е ефективен мобилният климатик, защото отнякъде трябва да засмуква свеж въздух (реално топъл въздух отвън при работа на охлаждане), т.к. изхвърля топлия през една тръба, съответно работи на почти отворен прозорец (ако не пробиете огромна дупка в стената, което разбирам че не е възможно). Излиза, че охлаждате постоянно прииждащ топъл въздух отвън, като съответно е доста топло в този участък на стаята и трябва да седиш срещу охладената струя, за да усетиш хладина. Работи реално като кухненски аспиратор но с охлаждащ елемент на изхода, а е дори и по - шумен от него.

Ей тука има някакво решение, за минимизиране на загубите с някакъв калъф за прозореца, но това не решава проблема със засмукваният въздух, евентуално може да се отвори врата от друго помещение, откъм стълбище, което е по - хладно, или прозорец с по - хладно изложение.

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 07:58 от Seiko7075

# 849
  • 1st floor
Благодаря! Разбрах! Simple Smile
Междувременно намерих и още инфо и тия снимки на прозорци съвсем ме отказаха:
https://vimax.bg/uplatnitel-za-prozorci-s-edin-otvor-trotec-airlock-100.html
Аз си представях, че е просто едно тяло на колелца и си го возиш свободно из стаите. А то са маркучи, чудесии, отворени прозорци...Знаех,че не е ОК, но трябваше да разбера защо. Simple Smile

# 850
Благодаря! Разбрах! Simple Smile
Междувременно намерих и още инфо и тия снимки на прозорци съвсем ме отказаха:
https://vimax.bg/uplatnitel-za-prozorci-s-edin-otvor-trotec-airlock-100.html
Аз си представях, че е просто едно тяло на колелца и си го возиш свободно из стаите. А то са маркучи, чудесии, отворени прозорци...Знаех,че не е ОК, но трябваше да разбера защо. Simple Smile

Simple Smile Да, тъкмо го редактирах и аз посочих това решение. Грозно и излишно.

ТУК има и друго решение, за което си мисля че сте си помислили,  СИЛНО НЕПРЕПОРЪЧИТЕЛНО, защото то е един обикновен вентилатор и изпарява течност пред него. Него може да си го местите по принцип нагоре - надолу. По бабешките реклами го рекламират като незаменимо и много удобно решение. НО лятото влагата влиза отвън навътре, в помещенията колкото и да е топло отвън, все пак е по - студено, съответно влагата е по - висока в помещението и се получава "лепкава" жега, потта не може да се изпарява и охлажда тялото и става още по - задушно с тази изпарена влага от тоя "охладител".

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 08:15 от Seiko7075

# 851
  • 1st floor
О, не! Това не съм го мислила изобщо! 😁 Ще следя темата за предложения за климатици среден клас. Бюджетът заедно с монтаж си го представям към 1500 за две стаи 15кв и една малка 10 кв. (за 1 климатик) Както казах, само за охлаждане ще се ползват вечер за няколко часа макс и то само през горещите дни на лятото.
А всъщност може ли с два по-мощни климатика да охладя целия апартамент - трите стаи плюс дълъг коридор? 😁
Допълвам, че искам и да не са шумни! 😂

Последна редакция: чт, 18 юли 2024, 08:24 от НеПоКоРнА

# 852
Ние на работа сме така...може според мен, два да охладят целия апартамент. Като в стаята в която няма /пуснат/ климатик,  не е толкова студено като в стаята с климатик, но не е и мръсна жега.

За шума не знам, щото аз в моята стая не го пускам Trollface

# 853
О, не! Това не съм го мислила изобщо! 😁 Ще следя темата за предложения за климатици среден клас. Бюджетът заедно с монтаж си го представям към 1500 за две стаи 15кв и една малка 10 кв. (за 1 климатик) Както казах, само за охлаждане ще се ползват вечер за няколко часа макс и то само през горещите дни на лятото.
А всъщност може ли с два по-мощни климатика да охладя целия апартамент - трите стаи плюс дълъг коридор? 😁
Допълвам, че искам и да не са шумни! 😂
Аз купих Мидеа Брийзлес за около 1200 лв с монтажа на брой от Техномикс. Бюджета ми беше ограничен и това ми препоръчаха.

# 854
Здравейте!
Имам едно питане. С Мултисплит система съм. Едното помщение е 28.20 кв.м, другото 13.5 кв.м и двете помещения ми сложиха две 12000 BTU. Външното тяло е 24.
Идеята ми е добре ли е тази конфигурация или трябваше в малката стая да е 9000 BTU.

Общи условия

Активация на акаунт