На море в Гърция 2022 - V

• 63 457
  • 767
  •   1
Отговори
# 435
  • София
От мен само малко снимки

# 436
Кеф ден слънце

2 дъжд

Празно

# 437
На море сме в Турция, но в петък направихме еднодневно пътуване до Кастелоризо от Каш. По-рано мислех да скокнем до Родос за ден, но много време се губи в път и друг път ще отидем както си трябва. Та Кастелоризо - най-отдалеченото гръцко островче. Тук още е топло, става и за плаж, и за разходка.

Скрит текст:

Намерихме си импровизиран плаж

И малко Каш

# 438
На море сме в Турция, но в петък направихме еднодневно пътуване до Кастелоризо от Каш.
Чакам с нетърпение и няколко думи за тази от винаги любопитните ти дестинации!

Пинко,
кой е плажът? Някъде в околиите, предполагам, но не мога да го разпозная?

# 439
  • Варна
Ресторанти или таверни в Александруполис и друго:
Както обещах ще споделя нашите впечатления от храната в Александруполис.
Предварително бях набелязала, от препоръки тук и трипадвайзър Taverna Loukoulos и Ouzeri Alexis, като втората таверна има най-добрите отзиви.
Още първия ден по обяд, докато търсихме плаж за 1-2 часа, попаднахме в крайбрежната зона, където има няколко ресторанта един след друг, един от тях Loukoulos. На ММ, обаче визуално най-много хареса Gialos Sea Food Taverna, може би заради тентата, която създава уют. И така, към 20:00 часа се озовахме там, след като бях направила предварително резервация, което се оказа излишно през септември. Но хората ни очакваха, дадоха ни прекрасна маса до морето, насладихме се на залеза и за моя изненада ни дадоха меню на български. В скрит текст, ще сложа менюто.
Скрит текст:

Добро обслужване, надценихме се, не изядохме всичко, комплимент от ресторанта сладолед върху шоколадов сос с крокант. Много ни харесаха Скариди саганаки и особено препоръчвам салата Gialos, огромна зелена салата, с прекрасен горчичен сос, стига за двама.
По мое настояване втория ден отидохме в Ouzeri Alexis. Намира се в пресечка на крайбрежната улица и Ouzeri, означавало, място където се пие Узо, нещо като пивница. За  тази кръчма прочетох предимно суперлативи и предимно от гърци. Много любезен сървис, менюто на гръцки, английски, български и турски и с 0,5 до 1 евро на артикул по-евтино от предния ресторант. Но да сме честни в Gialos ни беше по- вкусно, и обстановката беше по-приятна. Но все пак разнообразихме. Шефът на Ouzeri Alexis беше на съседна маса, може би с приятели и много учтиво накрая дойде да попита дали сме доволни и ми подари ръчно направен сапун от Самотраки. Така, че и тук имаше комплимент и като цяло бяхме доволни. Ядохме гръцка салата, скариди саганаки, тиквички и октоподи итн.
Последната вечер не рискувахме и отново се настанихме в Gialos. Сервитьорът веднага донесе менюто на български и на моят въпрос, отговори, че момичето, което помага със сервиза ни помни. От тази вечер препоръчвам панираните калмари.
Всяка вечер при разходка ни правеше впечатление, че пренебрегнатият  от нас Loukoulos е пълен, което със сигурност означава, че готвят вкусно.
Какво още ми направи впечатление в Александруполис?
- Не голям, но доста оживен град
- Чисти улици, с неначупени плочки и тротоари (доста по-чист от Рим, например)
- Не е типичен курортен град. Намерих всичко 2 магазинчета за сувенири и магнити, а сергии с бански, хавлии, джапанки и пр. никъде не видях. Даже си помислих, какво бих правила, ако  бях забравила нещо от това
- Очаквах да е пълно с бидончета и разфасовки маслини. Нищо подобно. В супермаркета по 2 вида насипно и някакви миниатюрни бурканчета. По препоръка на хазяина по път за плажа се отбихме до фабриката за зехтин Kyklopas. Изненада - зехтин имаше само в разфасовки от 0,5 л , маслини също в малки вакуумни опаковки по ок. 200 гр. Големите разфасовки свършили. Чакат новата реколта. Иначе шопа към фабриката изглеждаше ОК, всичко можеше да се дегустира, пишеше, че има безплатни опознавателни турове и през активния сезон сигурно е интересно.
От една сергия над плаж Аква Маре си купихме 2 вида маслини в пластмасов буркан - местни от Макри. После сравних цените с един мини-мини маркет в Макри, в който влязох за вода - на плажа не са по- високи, а човекът дава и да дегустираш.
Не се сещам, какво още да споделя, освен че магистралните такси влизайки от Маказа са 1,7 евро в посока.
И...ако  си вземем доброто настроение и любим човек или човеци, можем да си прекараме чудесна кратка почивка в Александруполис.
p.p Не помня споделих ли, че крайбрежната я затварят за автомобили от 20:00 до 01:00 в периода 20.05 - 25.09. Найс а?
Скрит текст:
Мислят за туристите. А каква война е във Варна вече години наред да се забрани за автомобили крайбрежната, където дори няма жилища за разлика оттук.

Последна редакция: нд, 25 сеп 2022, 23:05 от stenly

# 440
Снимки 1 и 5 от кои плажове са? Изглеждат страхотно!

3та снимка е от Саракинико ,за мен най-добрия плаж до Парга.

# 441
# 442
# 443
Каква е идеята да се слагат снимки, на които дори не пише откъде са?

# 444
Каква е идеята да се слагат снимки, на които дори не пише откъде са?

Аз се опитах веднъж да й намекна на змия или да си ги пази в тайна за лично кемперно ползване местата, или да пише къде са. С нищо не допринася в темата с пускането на снимки от неназовани места. Лошото е, че не е само тя.

# 445
Е, стига де. Оплакнете окото.

# 446
Да, evhen, мен безименна снимка на друг потребител ме вълнува, но явно ще си остане загадка.

Идеята на форума е да e информативен. За плакнене на окото има по-добри опции Wink Пък и не всеки плаж става за тая работа.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 15:46 от Mur

# 447
Хайде сега да не си обясняваме каква е идеята. Ако пък толкова някой се интересува къде е направена снимката, да попита. Мрънкате в  толкова хубава тема.
Мен пък много ме кефят постове само със снимки, сега няма да въвеждаме правила по желание.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2022, 16:36 от Пролетно цвете

# 448
Ако пък толкова някой се интересува къде е направена снимката, да попита.
Преди 5 дни на тази същата страница съм попитала друга потребителка, не Змия, кой е плажът от безименната й снимка. Отговор няма и до днес. Иначе същата пише многобройни постове ежедневно в други теми. Това само като детайл към дискусията.
Снимките на Змия не ми пречат, причините за тях са ясни - фрий кампингът е занимание с определени правила. Други пък се правят на интересни. Снимките разхубавяват темата (поне повечето от тях...). Правила във форума има предостатъчно, някои съвсем прекалени - няма нужда от още.

# 449
  • София
Днешните снимки да от западния бряг на Касандра. Предишните от западния на Ситония. Преди това от Йонийския бряг.

Не пиша откъде са, защото 99% от пишещите тук няма да ги харесат - каменисти са, дълбоки, няма чадъри и бийч барове.

Общи условия

Активация на акаунт