На море в Гърция 2022 - V

• 63 303
  • 767
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте, със семейството вчера дойдохме в къмпинг Castello на Ситоня. За съжаление плажа не е добър и решихме да търсим друг. Днес дойдохме на Lagomandra beach. Не е лош, но пясъка отново е доста едър и болят ходилата и също така бързо става дълбоко. Може ли някой от вас да ми помогне, ако може да ни насочи към плитък плаж с фин пясък в района. Преди сме били в района на Каламици и там си бяхме намерили, но за тук не знаем къде има. Благодаря ви

Kaлогрия отговаря на изискванията ви, но е доста пренаселен в сезона.

# 91
Mur, благодаря. Ще тестваме утре.

# 92
  • София
ioana_g, можете да опитате и Агиос Йоанис от страната на Никити, защото от другата е построен нов луксозен хотелски комплекс, но все пак по-голямата част изглежда свободна. Преди години беше много приятен плаж за всеки ден, но отдавна не сме го посещавали.

Параход, като събираш данни за гръцко СПА, не забравяй и Икария. Макар че Терма, което е баш СПА курортът, беше малко позанемарена, много ми харесаха горещите минерални извори, извиращи точно до морския бряг преди Агиос Кирикос. Там минералната вода с температура около 60 градуса се смесва с морето и реално можеш да се къпеш дори през зимата. Всички извори на острова са радиоактивни, даже някои се смятат за опасни и се ползват само от местните, на туристите не се показват изобщо. Но пък може именно те да са част от тайната на дълголетието.
Тук има доста информация за минералните извори на Икария, ако някой проявява интерес.

Последна редакция: ср, 31 авг 2022, 16:14 от миленка_д

# 93
Всички извори на острова са радиоактивни, даже някои се смятат за опасни и се ползват само от местните, на туристите не се показват изобщо. Но пък може именно те да са част от тайната на дълголетието.
Grinning
В началото на XX век, в първите десетилетия след откриването на радиацията, са смятали това - че тя е панацея за здраве и дълголетие и са се подлагали на всякакви разнообразни "терапии".
После са размислили, особено след Хирошима и Нагасаки Stuck Out Tongue

Вероятно и високото съдържание на радиоактивни елементи е причината много минерални извори в Гърция да са изоставени. В България също има такива, по-скоро занемарени, отколкото неизползваеми (около Момин проход, Пчелин и т.н.)

# 94
Vivi_86 през 2020 година,когато уж нямаше много наплив от туристи и то на 02.10 Скиатос ми се стори прекалено пълен Simple Smile Но пък има такова разнообразие на плажове ,че със сигурност ще откриете каквито търсите.
Банана бийч задължително.На Кастро си спомням,че бяхме само ние и магаретата.Там беше невероятно преживяване.
И моя съвет е да хванете корабчето и да отидете до Скопелос.Били сте сума път ,ще съжалявате ако не отидете.
Хах,чак ме засърбяха ръчичките за едни късно септемврийски Споради пак...

# 95
Ха, Elyon Brown, сега, ако ми кажеш, че вчера сте били на Йонийско море (така ли се казваше корабът?), значи сме се засекли на Егремни Smiley
Ние бяхме с червената лодка на Eptanisos. След нас се движеха Нидри стар в синьо. Доволни сме като цяло, нямам забележки за маршрута, престоите и персонала.
Днес посетихме това плажче Perigiali Beach (Pasa) - много приятно, спокойно, за деца е идеално, но с аква обувки. Няма платена част, може да се намери и естествена сянка даже.

Отскочихме да видим и водопадите при Нидри, които по това време на годината са почти пресъхнали, но пак си заслужава разходката до там. Много е прохладно между скалите.

Слагам в скрит текст ако е полезно за някого един гел срещу всякакви ужилвания от насекоми и медузи. Детето го боцна оса на плажа, писна зверски и веднага скокнаха две много мили гъркини с този гел в ръка, успокои се за секунди. Предполагам, че и фенистил би свършил същата работа ако се сещате да си го носите разбира се, а не като нас...
Скрит текст:

# 96
  • София
Значи определено сме се засекли, видях ви като пристигнахте. Обаче "Нидри стар" ми надуха главата, добре че не стояха много.

Днешният Антисамос:

# 97
Чудесен Антисамос! Ще чакам Петани обаче, в нечадъросаната част. 😎

# 98
  • София
А, и той ми е в плановете. Още не знам кой ден, обаче. В общи линии ден за ден решаваме.

# 99
Vivi_86 през 2020 година,когато уж нямаше много наплив от туристи и то на 02.10 Скиатос ми се стори прекалено пълен Simple Smile Но пък има такова разнообразие на плажове ,че със сигурност ще откриете каквито търсите.
Банана бийч задължително.На Кастро си спомням,че бяхме само ние и магаретата.Там беше невероятно преживяване.
И моя съвет е да хванете корабчето и да отидете до Скопелос.Били сте сума път ,ще съжалявате ако не отидете.
Хах,чак ме засърбяха ръчичките за едни късно септемврийски Споради пак...]

Плажове със сигурност има много, но повечето, които посетихме до момента, ми се струват приятни, но еднотипни. Заради това започнах да си мисля, че този път детекторът ми за яки плажове не е сработил и поисках съвет 😉 Проблемът идва от това, че в нета се въртят имената на 20-ина плажа, а на място от пътя невинаги се вижда, че долу има готин плаж, а често виждам такъв от някой съседен плаж. Например днес на Агия Елени видях, че в съседство - от лявата страна (гледано от морето), има едно заливче без чадъри и шезлонги, но на Google maps изобщо не е отбелязано, а на пътя няма нито обозначение, нито някакъв ориентир как може да се стигне до него.
До Скопелос мислехме да ходим, но след екскурзията с корабче до Кастро, Лалария и Цугриас единодушно се отказахме. Не обичаме да действаме спрямо чужд график, а искаме да се наслаждаваме спокойно. Ние сме мотки и затова отделяме по цял ден на един плаж, ако ни хареса, а не обичаме да препускаме, само за да отметнем, че сме били някъде. По същия начин действаме и на екскурзии - едно или максимум две градчета разглеждаме в един ден. Това да препускаме в един ден на няколко места не е нашето. Например когато сме на плаж, освен че се къпем, правим снимки и видеа с екшън камера, пускаме дрон, аз обичам да обходя целия плаж, правим шнорхелинг, а всичко това изисква време, което не стига с организирана екскурзия. Освен това при тази екскурзия се напрегнахме да събираме и разпъваме багажа три пъти и да събличаме и обличаме детето три пъти, при положение че всеки път е съпроводен с пазарлък. Детето още спи през деня и малкото време на всеки плаж създаде проблем, а ако освен на плаж сме и на разходка, съвсем няма да се получат нещата със спането. Затова решихме да пропуснем разходката до Скопелос, а живот и здраве, някога може да му отделим цяла почивка ☺
За утре се чудя за плаж Глифонери. Някой има ли лични впечатления, защото информацията в нета е оскъдна (харесах го по снимка) - как е достъпът, от ветровитите плажове ли е?

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 00:08 от Divi_86

# 100
milenaka, много по-спокоен ми се вижда Антисамос, в сравнение с ние какъвто го видяхме на 15.08.2022. Свободната зона беше цялата в чадъри, под дръвчетата беше пълно също. Хвърчаха чадъри следобед, заради вятъра. Иначе водата беше много хубава, както е и на вашата снимка Simple Smile

# 101
  • София
Да, в свободната зона ставаше. И водата беше много спокойна и топла. Но накрая - може би около 18.30, изведнъж излезе доста силен вятър, на пориви.

# 102
Любопитен съм как се седи, лежи и ходи по този едър чакъл. Не ръби ли? Изглежда супер некомфортно. На този остров няма ли плажове с пясък и изумрудено море или те са много претъпкани?

# 103
Изумруденото море се дължи именно на случаите, когато дъното е с такива камъни. Пясъкът размътва водата и й придава по-различен цвят (макар че може и той да е красив).

На Кефалония има много пясъчни плажове, но точно тези с камъните (и този конкретно) са от най-живописните. Не ръби особено, камъните са гладки, но пък и се предлагат чадъри и шезлонги за неспособните да легнат върху грахово зърно, както и аква обувки за ходене. А някои дори си носим наши шезлонги, защото обичаме да посещаваме диви плажове и да ни е удобно. На мен на пясък ми е особено неприятно да лежа, влиза навсякъде Simple Smile

# 104
  • София
Мъфин, за мен лично плажовете с едри, обли камъчета са много приятни за лежане - с обикновена плажна кърпа или дори без, директно върху камъните. Обикновено има и наклон по посока на водата, което също е удобно. Освен това се напичат приятно от слънцето, без да са горещи. И нищо не се лепи, освен един супер фин и почти незабележим бял прах. Който не е опитал, да отива. За излизане от водата е подходящо да сте с аква обувки, защото иначе се налага да си помагате с горните крайници Grinning. Трябва да се отбележи, че на Йонийските острови няма чакъл т.е. остри сиви камъни (защото на други места в Гърция има), които са неприятни и за ходене и за лежане.

Последна редакция: чт, 01 сеп 2022, 14:56 от миленка_д

Общи условия

Активация на акаунт