На море в Гърция 2022 - V

• 63 424
  • 767
  •   1
Отговори
# 495
# 496
В четвъртък се върнахме от Родос. Пътувахме със самолет на Aegean, като най-бърз и евтин вариант - общо около 4 часа с едно прекачване в Атина. Бяхме настанени в град Родос, на горе-долу еднакво разстояние от плажа и средновековния град, защото и двете ни бяха важни. Първото ми впечатление не беше особено добро - презастроен и претъпкан град, на места доста неподдържан, тесни улици със сериозен трафик, прекалено много туристи(да де, точно като нас). Плажът(Ели бийч - в най-северната точка на острова) е здраво чадъросан, все пак има три свободни петна за който не иска шезлонги(мразя ги). Пясъкът е едър и тъмен, смесен с гладки камъчета, във водата остават само камъчетата. Аз лично ползвах аква обувки и ми беше много добре. Бързо става дълбоко, когато няма вълнение, под водата се вижда до невероятно далеч(нямам много опит по островни плажове, за мен беше новост), плуването е удоволствие. За съжаление, на третия ден излезе вятър, който май е нормален за острова и за този плаж, и се вдигнаха доста сериозни вълни - тогава пък водата придоби невероятни три-четири цвята - много красиво.  За съжаление, когато човек обърне поглед назад от красивото море, вижда натоварената улица покрай плажа и не особено красивите хотели. Родос е здраво застроен след 80-те и на доста места - поолющен. В последния ден решихме да потърсим друг плаж и след доста ходене попаднахме на Зефирос бийч - малък плаж с топъл и ситен тъмнозлатист пясък и съвсем гладко море, въпреки силния вятър.
Истинската красота на Родос оцених, когато видях средновековния град. Ако човек обича историята, може да прекара два месеца там, скитайки по уличките му, без да му омръзне. Възстановката е чудесна, може би поначало и оцелялото е доста. Старият град е цялостен, със засводените сокаци, мостовете и проходите, ниските обковани врати, гербовете по стените, дори циганията на многобройните сувенирни магазинчета и сергии, ресторанти и ресторантчета някак се вписва, може би в средновековието също е била подобна гмеж. Рицарите хоспиталиери някога са построили чудовищни укрепления около града и монументални сгради в него, които просто спират дъха.
В средновековния град има няколко музея, повечето от които посетихме, доволна съм. Разположени са в средновековни сгради, а експозициите им са предимно от гръцката античност. Най-добрият според мен е Археологическия музей - намира се в сградата на болницата на хоспиталиерите(и сградата и градината са най-хубавото, което видях там). Най-впечатляващ отвън е дворецът на Великия магистър. Не трябва да се пропускат обиколките на града отгоре по крепостните стени и отдолу, в рова.
Друго интересно - на всяка крачка екзотични растения - хибискус, палми, бугенвилия, избуяли дървета фикус и олеандър, храсти плумерия (климатът е много по-топъл от нашия). И котки, котки, имах чувството, че съм в царството на котките - хората си ги отглеждат колективно, викат ги да ги хранят на групи от по десет-петнадесет, зад всеки ъгъл има депозирани панички с гранули и вода, в бойниците на крепостта имаше панички, а на пристанището - нарочни къщички Simple Smile .
Пристанището е красиво, морето е красиво - каквото сме свикнали да си представяме гръцкото море.
Щеше да е по-добре да имаме кола, за да видим и други части от острова, но другия път.

# 497
  • Sofia
Щеше да е по-добре да имаме кола, за да видим и други части от острова, но другия път.
О, другия път задължително си наемете кола на място. Ние ходихме с нашата, де; всеки ден бяхме на различен плаж, но честно казано, 12 пълни дена въобще не ни стигнаха, за да се насладим на острова докрай. Всичко мина като един кратък миг. Simple Smile
Elli Beach, по мое мнение, за нищо не става. Обикновен градски плаж.
Иначе, да, навалиците в града са потресаващи, аз направо се задушавах от народ. Чак такова нещо никъде не съм виждала.

За да не съм капо, пускам 2 снимки от Grande Blue Beach (Родос):

Enjoy! Nature High Brightness

# 498
Да, мислехме си го, но важното за този път ни беше средновековният град и да има там някакъв плаж. Проблемът е, че като хора без кола си взехме хотел по-близо до интересното, в центъра, а там ако наемеш кола, която трябва да пренощува, няма къде да я денеш - хотелите повечето са без паркинг, а свободното паркиране е ужас, струва ми се по-зле от София. А вариантът за наемане на кола за целия престой вече ни беше солен. Здраве да е, отидохме, поогледахме се, другия път ще го мислим.
Гледка от стените на крепостта към рова на средновековния град:
Скрит текст:

# 499
Малко логистични новини - от днес тръгна директната линия на метрото от летище Атина до пристанище Пирея (досега беше с прекачване на Монастираки или пък с готиния автобус X97, който обикаля през атинската Ривиера, но отнема двойно по-дълго време).
А също и фериботът Солун-Измир - от чийто маршрут обаче отпадна спирката в Лесбос, за съжаление, което го прави доста безполезен.

# 500
Гризантема, много интересно описваш Родос.   
Обаче, Black Cat,   - не знам как може да се избегнат навалиците - да се иде зимните месеци.   То само като чуя Родос или Крит и пари да ми дават, няма да си го причиня през летните месеци.   Blush Blush   Е,  все пак - ако са мноого -много, ееевентуално - декември - или  и декември е тарапана?   Защото  Родос история и е интересно да разглеждане.

А Black Cat, кога ходихте до Родос?  Въобще как е най-добре с кола - през Турция ли?

iki70,  три пъти ходих до Корфу - два с кола и един път със самолет - Това със самолета го бях забравила.   С колата имахме чудесни преживявания, със самолета - никакви -  ами то нито можеш да идеш всеки ден на различен плаж,  нито някаква кръчмичка дето да ти допадне на стомаха и душата по нощите - те не връщат, не знам дали още гърците са така - идеш ли по селата по островите да хапнеш - не те връщат и окъснял да си.  Но аз съм ходила отдавна, да каже който е ходил по-скоро - че градски транспорт не си спомням да ми се е мяркал.   
За паркиране не сме имали никои от проблемите, които Гризантема описва.
От друга гледна точка, точно с кола под наем сме имали проблем - на Санторини - ей, запъна се като магаре на мост точно на пътя към Тира.  на Закинто наемахме кола, старичка някаква ни се падна, но пък здрава.   А, на Корфу, автомобилите, които се дават под наем, са много малки колички, заради многото тесни улички в Киркира, а и по селата, предполагам.  А и в града Киркира си заслужава да се позамотаете - на мен там много ми хареса по кафетата, крепостта да разгледате.  Даже сега си спомних, взехме си хотел едната нощ и в Киркира - пак не сме имали проблеми с паркинга - обаче хотела не го оцелихме - хем беше скъп, хем смрад в стаята. 

О, другия път задължително си наемете кола на място. Ние ходихме с нашата.
Иначе, да, навалиците в града са потресаващи, аз направо се задушавах от народ. Чак такова нещо никъде не съм виждала.

Enjoy! Nature High Brightness

# 501
  • София
Има си нормален транспорт на Корфу, на доста места видях спирки на автобуси - зелена и синя линия. Даже и до Палеокастрица.
Е, няма да видите по-забутаните съкровища на острова, но за разходки до Керкира и основните селища ще стане и с градския транспорт.

# 502
На всички острови рентакарите са малки и компактни. Единични изключения са джиповете.
Крит през лятото си е супер, стига да не си отседнал в лудницата. Има места, при това не малко, които дори в топ сезон са празни.

# 503
Е, на Родос сега не беше чак да се задушавам от народ, все пак е октомври. Не ми беше приятно, ама като съм си взела хотел в центъра на центъра, така е. Казвах си "във Венеция беше по-претъпкано, пък не умрях" и продължавах напред. Човек, който обича оживлението, сигурно ще е като риба във вода, но аз не съм точно този тип(също който обича шопинга, много ще му хареса - за пръв път виждам толкова много и разнообразни магазини на лъскави марки, струпани на толкова малка площ). Вечер в стария град ми беше тъкмо - беше вълшебно осветен с имитации на средновековни фенери, а по улиците без магазини и кръчми имаше моменти, в които бяхме само ние и атмосферата ставаше изключителна. Казвах си - ей сега да отминат тези хора, и рицарите ще излязат от онази врата там.
Хотелчето ни в новия град се оказа на уличка, затворена за автомобили, но ползата не беше кой знае каква - целонощно минаваха мотоциклети и мотопеди, с каквито островът е пълен, както и компании, които си говореха с цяло гърло. Нищо, спяхме на затворен прозорец и климатик. Все пак удоволствието да си на 30 градуса денем и 25 нощем и на плаж през октомври точно тук, си струваше някои неудобства Smile

# 504
Момичета, много благодаря. Успокоихте ме. Да ви кажа мъжа ми не обича много да обикаля. И не можах да устоя на евтините билети по 20 лв. и взех че купих.
Да има зимата за какво да мечтая.
Живот и здраве, ще разказвам.

# 505
Като за 1ви път на Амулиани и за половин плажен ден, на кой плаж да отидем ? Спокойствие се търси, не държим на бийч барове.

# 506
  • Sofia
Обаче, Black Cat,   - не знам как може да се избегнат навалиците - да се иде зимните месеци.
Ами, без да съм била някъде в Гърция през зимата, предполагам, че е далеч по-спокойно. Дори на Родос. Simple Smile

А Black Cat, кога ходихте до Родос?  Въобще как е най-добре с кола - през Турция ли?
Август / септември. Ние си минахме по стандартния маршрут, с ферибот от Пирея. Наехме си цяла каюта направо. Не е по-различно от ходене до Крит с кола – това пък го правихме в епидемична обстановка, през 2020 г.
Проучвах минаване през Турция за Родос, дори питах тук, в темата, ама така и не се разбра възможно ли е изобщо да се хване ферибот от там, който да приема превозни средства. Та, не съм се интересувала повече.
Иначе, билетите за ферибота до Родос излязоха скандално скъпи – ако не ме лъже паметта, към 1600 лв. (за двете посоки).

# 507
Като за 1ви път на Амулиани и за половин плажен ден, на кой плаж да отидем ? Спокойствие се търси, не държим на бийч барове.
Аликес.

# 508
Не са ли затворени бийч баровете на Амулиани по това време на годината? Предполагам, че навсякъде ще е повече от спокойно.

Обаче, Black Cat,   - не знам как може да се избегнат навалиците - да се иде зимните месеци.
Ами, без да съм била някъде в Гърция през зимата, предполагам, че е далеч по-спокойно. Дори на Родос. Simple Smile

Тази година Министерството на туризма на Гърция предприе масирана кампания Greece Has a Winter, с която се надяват тълпите от лятото да ги попривлекат и без плаж и море. Съвсем егоистично се надявам да не успеят. Гърция извън сезона е доста приятно място, разбира се, при определени условия. На Крит и Родос в средата на октомври все още има хора (защото става за плаж), но на другите места сезонът отдавна е приключил.
Най-райско е април и май, защото от Великден всичко започва да отваря - разбира се, не като лятото, но достатъчно места работят дори на най-затънтените острови. Не става за къпане, но времето обикновено е прекрасно.
Обичам да ходя в Гърция и през зимата, като единственият месец в годината, през който не съм я посещавала нито веднъж, е февруари. На някои места е пусто, на други - оживено с местни, но при всички случаи човек трябва внимателно да си планира отоплението (за предпочитане камина в стаята), защото с този топъл климат строителството им не е много добре пригодено за студове и не познават изолацията, особено край морето. А може да бъде доста влажно и мразовито.
Например Ханя, която през август-септември едва ли отстъпва на Родос таун, през зимата я видях чудесна. Е, дъжд имаше част от времето, но температурата беше 30 градуса по-висока от тази в София през същите дни (тук минус 10-15, там плюс 15-18). Солун е чудесен през зимата, само около НГ няколко дни е нетърпима навалица. Драма, Кавала, Пелион, Парнас, Загори...

# 509
За Родос искам да попитам - струва ли си да се прескочи за еднодневна или максимум двудневна екскурзия с ферибота от Турция, за да се разгледат историческите забележителности или времето е много недостатъчно и си трябва да самостоятелно пътуване дотам? Колко дни са минимумът за едно по-спокойно запознаване с острова, ако отделим внимание основно на историческата му част, без плаж?

Общи условия

Активация на акаунт