На море в Гърция 2022 - V

• 63 420
  • 767
  •   1
Отговори
# 510
С дейтрип от Турция можете да поразгледате Стария град. За разглеждане на острова за ден не може да се говори.

# 511
Еднодневната екскурзия до Родос от Фетие е малко безсмислена. Поне два дни. Имах идея за такова ходене този септември, но пътят е час и половина на посока и накрая реално остават няма и шест часа на острова, пък удоволствието е 50€ на човек.
Направи ми впечатление, че феритата от Турция леко закъсняват (за Самос закъсня с над час), освен това се губи време и за паспортен контрол по гръцките острови. Обикновено има опашка.
Затова отидохме на Кастелоризо, там поне се стига за половин час. Пък и кога друг път ще съм толкова близо до Кастелоризо, че и ферито ще върви? Simple Smile

# 512
Не са ли затворени бийч баровете на Амулиани по това време на годината? Предполагам, че навсякъде ще е повече от спокойно.

Обаче, Black Cat,   - не знам как може да се избегнат навалиците - да се иде зимните месеци.
Ами, без да съм била някъде в Гърция през зимата, предполагам, че е далеч по-спокойно. Дори на Родос. Simple Smile

Тази година Министерството на туризма на Гърция предприе масирана кампания Greece Has a Winter, с която се надяват тълпите от лятото да ги попривлекат и без плаж и море. Съвсем егоистично се надявам да не успеят. Гърция извън сезона е доста приятно място, разбира се, при определени условия. На Крит и Родос в средата на октомври все още има хора (защото става за плаж), но на другите места сезонът отдавна е приключил.
Най-райско е април и май, защото от Великден всичко започва да отваря - разбира се, не като лятото, но достатъчно места работят дори на най-затънтените острови. Не става за къпане, но времето обикновено е прекрасно.
Обичам да ходя в Гърция и през зимата, като единственият месец в годината, през който не съм я посещавала нито веднъж, е февруари. На някои места е пусто, на други - оживено с местни, но при всички случаи човек трябва внимателно да си планира отоплението (за предпочитане камина в стаята), защото с този топъл климат строителството им не е много добре пригодено за студове и не познават изолацията, особено край морето. А може да бъде доста влажно и мразовито.
Например Ханя, която през август-септември едва ли отстъпва на Родос таун, през зимата я видях чудесна. Е, дъжд имаше част от времето, но температурата беше 30 градуса по-висока от тази в София през същите дни (тук минус 10-15, там плюс 15-18). Солун е чудесен през зимата, само около НГ няколко дни е нетърпима навалица. Драма, Кавала, Пелион, Парнас, Загори...

Няма драма, те се опитват да ги привлекат към зимните курорти, не към градовете. Малко хора търсят българско октомврийско време през януари покрай морета и градове.

# 513
  • Варна
то е и във БГ и в турската туристическа концепция за максимално разширяване на сезона а от там и печалбите. Не случайно меката гръцка зима е магнит за много пенсионери да се насочат за натам . Друга е спирачката в гръцката ,   БГ и  турската туристическа концепция , че  годишната почивка за огромна част е семейна , лятна защото тогава децата са във ваканция а и те се радват на море , плаж , замъци и игри на пясъка , а не катерене по планините. А и това е идеално за здравето и закаляването. Друг е въпроса , че прословутата българска неразбория , непредприемчивост , завист и откровена тъпотия е причина да НЕ се възползваме от прекрасните ни възможности за зимен и ски туризъм = нека си припомним -1 лифт на Банско , разрушените и порутени писти и лифтове на Витоша , почти липса в Балкана ( сърбите направиха на къде къде по скромна природа )и въобще използване на нищожен % от възможностите на природните ни дадености .

# 514
Всичко беше затворено на Амулиани.Трудно се намираше къде да пиеш кафе след 1ия ферибот. Получи се чудна разходка за няколко часа, добре че не запазих нощувка там, щяхме да умрем от скука. Времето беше малко кофти, но поне не беше студено Simple Smile

Малък фото отчет:

Скрит текст:

# 515
  • у нас
Цените за море 2023 са уау в Бг дори на ранни записвания . До сега не сме почивали в Гърция, поради много трудно понасящо пътувания дете( много повръщане), но започвам да следя и чета теми назад. Ще правим междинни спирания с нощувки, това в Бг не е нормално . Албена ми искат близо 5000лв за една седмица
Препоръчайте ми място за настаняване на Амулиани или др . място за почивка с малки деца близо до плаж с хубави места за хранене. Да не е супер лудница от народ  и пренаселено.

# 516
Цените за море 2023 са уау в Бг дори на ранни записвания . До сега не сме почивали в Гърция, поради много трудно понасящо пътувания дете( много повръщане), но започвам да следя и чета теми назад. Ще правим междинни спирания с нощувки, това в Бг не е нормално . Албена ми искат близо 5000лв за една седмица
Препоръчайте ми място за настаняване на Амулиани или др . място за почивка с малки деца близо до плаж с хубави места за хранене. Да не е супер лудница от народ  и пренаселено.
Това, което предлага Албена няма да го намерите в Гърция или поне не на цени подобни на албенските. Най-вероятно ще е много по-скъпо. В Гърция е добре да се настрои човек за почивка тип Синеморец например. Спане в малки хотелчета, хапване в таверни и обикаляне на плажове. Това е сравнително достъпно ценово и много приятно.

# 517
Tommelise,
не знам откъде пътувате, но има места в Гърция, които са на по-малко километри от БГ море - и от София, и от южна България. Някои от тях са с определени компромиси, но при ранно ориентиране и повече четене и питане, мисля, че ще намерите нещо хубаво. Важно е, разбира се, какво искате и очаквате от почивката си - цитираната оферта на Албена явно е с храна. В Гърция ви препоръчвам да сте без, максимум със закуска. (Доживях да се съглася с пост на Мъфин!)

# 518
  • у нас
Пътуването е от Плевен. Да, Албена е с храна, но от прадлаганата храна нашето меню всеки ден е едно и също-скара,салата,спагети,картофи,сладолед и торта. Избирахме този тип хранене заради липсата на търпение на малкия. Вече като че ли не е толкова важно да сме на Ол инклузив( той расте), а и срещам доста коментари, включително и от близки, че таверните по плажа са приятни, с добро меню, ще бута колите и играе докато сервират. Искаме спокойствие, чист плаж и места да се поразходим . Ще следя

# 519
нашето меню всеки ден е едно и също-скара,салата,спагети,картофи,сладолед и торта.
Със сигурност с това меню нямате нужда от ол инклузив - тези неща ги предлага абсолютно всяка селска таверна в Гърция, дори тези, които нямат много туристи и богато, разнообразно меню. И то с много по-добро качество от българските хотели.

Дъщеря ми още ми се смее как на едно ходене в Корфу съм поръчвала на всяко хранене пържени картофи - ми какво да правя, като обичам пържени картофи, а в Гърция в общия случай са домашни, криво нарязани и прясно изпържени картофки с риган, а не бланширани полуфабрикати... Grinning Месото им също е висококачествено, защото самите гърци най-вече месо ядат, и то в огромни количества (за мен остават необясними тези размери на порциите).

# 520
Параход, имат по девет стомаха. Друго обяснение нямам. Всичко изяждат тия хора.

# 521
За повръщащо дете, аз имах същия проблем. Обаче тук една стотинка каза за гривни срещу повръщане и взех. Оттогава се родих, никакви проблеми, а преди дори накратко разстояния се случваше.

# 522
....... ще бута колите и играе докато сервират.
Тук малко се бъркате. Имайте в предвид, че всичко, което поръчате се носи на момента/в рамките на 5 минути, с изключение на едрите риби, които се приготвят след като си ги изберете лично /. За разлика от тук, там организацията на обслужването е по-различна. Затова, ако сте свикнали първо узо и салатка, а после вечеря, не поръчвайте вечерята в началото, а по-късно. Иначе рискувате да ядете студено ядене.

# 523
Една от причините да посещаваме Гърция е именно храната. Аз съм много капризна на тема храна и за това обичаме да се храним навън в различни таверни.

Ако нямате напротив качвам няколко снимки от миналият медец и пътуването ни до Кефалония.
Скрит текст:
Започвам с Йоанина, която ни беше междинна спирка.

Малко снимки от Лефкада

Кефалония

# 524
  • у нас
Направо ме навихте. Не съм чувала за гривни против повръщане, овладяваме ситуацията с дименхидринат, никакви близалки, вомитус хил и подобни не помагат. Жал ми става като
тръгнем на път.
 Не сме по узото, но водка и вино със салата -да. Яденето ни е мезетета, аз обожавам морски дарове и това ям като сме на море, децата написах, мъжът ми салата и скара. Офертата за Мирамар-Обзар ни е 7300лв за 1седмица 😵💫 Гърция ще е . Същите пари да дадем, поне няма да ми скачат на главата по време на храненето, и ще е спокойно

Общи условия

Активация на акаунт