На море в Гърция 2022 - V

• 63 361
  • 767
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Ей, страшен пропуск от моя страна - тези тригуни (всъщност не са ли тригони) не съм ги опитвала и сега страшно ми се приядоха, ама ще трябва да чакам, че няма кой да ми донесе Sad.
В Костас ги има. Малко са се поуляли с цените, ама...

# 631
Аз добре че не обичам такъв тип сладкиши.

# 632
тези тригуни (всъщност не са ли тригони)
На гръцки са тригони, но българската дума си я има открай време, не съм се замисляла какъв е произходът й.

Тригона панораматос са култови десерти от солунския квартал Панорама, от 60-те и 70-те години, там е и първата сладкарница на Еленидис. Като гледам в Гугъл, има и други сладкарници, сигурно конкуренция Simple Smile Но не съм ходила никога в тази част.

# 633
  • София
Тълковният речник казва, че думата "тригуна" е с новогръцки произход.Grin

# 634
  • София
Сигурно е така, но при нас под тригуна се разбира съвсем друг десерт. А и ударението е на различна сричка. Явно названието на нашата тригуна идва от гръцката дума за триъгълник.

# 635
Айла, чудесни снимки.   Тази година и на 31 октомври ли беше толкова топло морето, че ставаше за къпане?
За тригуните - не знам какви са гръцките, но това което е при нас, е от рода на баклавата, (сиропирано маслено тесто).
Добре,  ами доставки на тези сладкиши до БГ някой правил ли е?   или въобще доставки от гръцки магазини до БГ - Въпросът е, че на мен в Гърция най ми харесва прясната риба- сигурно и това може да се уреди, ако някой знае - да пише - може на лс.

# 636
Знам, че има ресторанти, които зареждат от пазарите в Солун и Неа Миханиона, но истината е, че по-голямата част от рибата в търговската мрежа в Гърция е същата като тази в Метро-София. Дивият улов рядко минава границата, а и изобщо рядко пътува повече от 10-20 км.

Има доста гръцки магазинчета из София, които доставят тамошни стоки - обичайно по-трайни, които издържат поне седмица: маслини, фета, твърди сирена, фава, меломакарона за Нова година. Пазарувам си някои неща, обсъждали сме ги и тук в темата понякога. Тригуните Йованка писа, че ги има в Сладкопекарна "Костас", но според мен повечето от техните сладкиши са скромно подражание на най-доброто, което може да се яде в Гърция.

Специално при тези тригуни, за които стана дума, се приготвят и корите, и кремът по няколко пъти на ден, редовно свършват и се образуват опашки, докато стане новата партида. Компонентите се съхраняват  отделно и се пълнят за конкретния клиент, за да са максимално хрупкави. Не знам как би станало да се транспортират.

Последна редакция: пн, 07 ное 2022, 21:20 от Параход

# 637
Ясно, Параход   - изводът е, че трябва да си се пътува до Гърция  - Blush

Скрит текст:
Преди години бях поръчвала от Франция сладкиши с доста добро качество - но отдавна фирмата, която правеше достваките не съществува.   Та по аналогия решех, че от Гърция сигурно има доставки до България.

# 638
  • Варна
Водата на Огняново не бих заменила с нищо... Имам и любимо хотелче, не знам дали е удачно да го посочвам тук.

ама то казването си е направо задължително

# 639
aiwabg, това лято в Кавала ни препоръчаха таверна Katsamakas - в стария град е, близо до Имарета и до още две таверни. На външен вид тази е най-неугледна от всички и сервитьорът тогава беше един дядо, но ни беше горещо препоръчана от познат грък, който си живее в Кавала и все пак я пробвахме. Изненада ни - уникални мръвки имаше, бяхме голяма компания и ядохме различни неща, някои даже и скариди си поръчаха и всичко беше супер.

За риба и морски вече са препоръчали Savvas, още един глас и от мен.

А като сте заговорили за тригуните...По принцип не ям сиропирани десерти, нито баклави ме съблазняват, нито толумби. Обаче тези тригуни в Гърция ги сънувам Grinning От Кавала не сме купували, но в Неа Перамос ги правят много добре в сладкарница Elite на крайбрежната. А в една друга сладкарница пак в Неа Перамос видях за първи път празни фунийки за тригуни и тави с няколко вида крем, така че да си сложиш какъвто пълнеж искаш. Фуниите бяха два вида - меки и хрупкави, а сладкарницата се казва Georgiadis Sweet Creations.

# 640
Скиатос/Скопелос/Алонисос с деца на година и половина? Някой с опит? Също, плажовете каменисти ли са?

# 641
  • софия
Скопелос и Алонисос не са популярни с плажовете. Плажовете на Скиатос са идеални за малки деца.

# 642
Скиатос/Скопелос/Алонисос с деца на година и половина? Някой с опит? Също, плажовете каменисти ли са?
И от трите. Алонисос може би не е съвсем подходящ за деца на тази възраст, въпреки че на мен ми е любимият от тройката. Все пак ако се придържате към плажовете Хриси Амос и Кокинокастро, си е напълно ОК.
Другите два имат всичко необходимо. Скиатос е с многобройни пясъчни плажове, комерсиализирани и оборудвани. Скопелос е с предимно каменисти, но не от неприятните, има и 1-2 пясъчни. Повечето са оборудвани. Като цяло трите острова са с много различна физиономия и комбинацията е винаги добра, ако човек иска по-разнообразно прекарване от хотела, плажа, крайбрежната улица.

# 643
  • Пловдив
Здравейте, обмислям за догодина Олимпиада, Стратони, Йерисос, Неа Рода. Моля за вашите мнения, търся пясъчен плаж Simple Smile

# 644
И от трите. Алонисос може би не е съвсем подходящ за деца на тази възраст

Параход, може ли да споделиш какво е неподходящо за деца (дълбока вода, шумно т.н)

Общи условия

Активация на акаунт