Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 928
  • 796
  •   1
Отговори
# 615
аз имам един фонд от кухненска посуда, кошчета, легени и т н. ,  дребни електроуреди, прахосмукачка, простор сгъваем (някои останали след предишни наематели)  и  ги държа в мазето, ако някой иска му давам такива неща.

# 616
  • София
Какъв срок залагате за плащане на наема? При мен е първо число на месеца. Тоест, се предплаща. Последният наемател се учуди, очакваше до пето число, явно така е бил досега.

# 617
От първо до пето число, от детето до петнадесето - да има няколко дни толеранс, ако се паднат почивни\празнични дни или някой пътува. Напр. на 1 януари вероятно плащането ще бъде осчетоводено в първия работен ден, ако е по банков път, а ако е на ръка пък е изключено аз да бъда на линия.
Но всъщност е както се разберете.

# 618
  • София
Зависи от деня на влизане в имота + пет дни. Винаги се предплаща.

# 619
Като сме фиксирали датите за плащане, т.е. предплащане за съответния месец, сме питали дали този период е удобен и сме се съобразявали. С това, кога си получава заплатата наемателят. Защото ако си получава заплатата на 20-то число и му сложиш от 1-во до 5-то число, ще си е опукал поне половината заплата (нашият опит сочи това) и се почват едни кандърми... Пък за времето от влизане в имота до първото редовно предплащане се прави изравняване, с първото редовно предплащане.

# 620
Аз така се съобразих с наемателя и се прецаках яко.
Мислех да е до пето число, той влезе на първо. Каза че вземал заплата към 26-то, та направих реверанс и вписах до 30-то число. И като почна да ме бави..30-то число стана пето на следващ месец, и ме завлече.

Сега хората капарираха средата на август. Изчислих им за половин месец наема, платиха го заедно с депозита. Вписахме до пето число, спазва се...

Според мен да не се прави компромис...

# 621
За мен има значение единствено кога му е даден ключа за имота, а той когато иска да си получава заплатата - последните влязоха на десето число, точно между 10 и 15 всеки месец имат да плащат. Понеже съм имала и такива без заплата, с плаващи доходи според проекти и заработка. Да си правят сметката както искат, но в посочения отрязък от време да преведат парите.

# 622
  • Бургас
И моите договори са до 5-о число. Никой не е искал да се съобразявам със заплатата му. Само последната наемателка, ме помоли да е до 7-мо.
Не че се спазва точно. Пак се налага да звъня и да напомням, но то не е от нежелание и нямане на пари. Разсеяни, замотат се, човешко Simple Smile

# 623
  • София
Аз съм синхронизирала плащанията по всички наеми по едно и също време. Когато и да влязат в имота, плащат в рамките на един работен ден за текущия месец пропорционално на оставащите дни. После до първо число на месеца парите трябва да са по сметка, за да платят за идващия месец. И на мен ми е по-лесно да ги следя така, а предполагам, че и по-лесно се помни от тях първи ден от месеца.

Но сега се замислих за схемата на ЕmmaT. Така може да е удобно за някой, който не умее да си прави разчет на приходите. Не да получаваш всички наеми по едно и също време, а по малко през целия месец. 😁 Но ако са ти много наемателите, става по-трудно да ги следиш.

# 624
Числото на подписване на договора, без от-до, поне - по договор. Мога да изчакам няколко дни, но плаващите дати някои ги разбират като последната дата плюс още няколко дни, та, затова предпочитам да има една конкретна дата.

Ако някой дава тристаен апартамент под наем, може да ми пише на Л.с. Сегашният ми наемател вече си търси по-голямо жилище.

# 625
Нещо, за което съм 99% сигурна. Обаждат ми се за това, че наемателите ще могат да си платят наема с десетина дни закъснение. И моя отговор е: добре. Няма проблеми. Следващия месец плащането е на датата. По следващия отново ще закъснеят с 10 дни. Бяха двадесет дни. Този месец закъснението е с повече. Един омагьосан кръг. Щото нали съм дала зелен светофар веднъж. Затова вече. Ясно ми е, че всеки може да има проблем за плащане, но ясно и категорично описвам в договор че закъснението, ако е повече от седмица договора автоматично се прекратява.

# 626
Нещо, за което съм 99% сигурна. Обаждат ми се за това, че наемателите ще могат да си платят наема с десетина дни закъснение. И моя отговор е: добре. Няма проблеми...

По-скоро отговорът трябва да бъде: "Добре, но по изключение и само този път."

# 627
Благодаря. Много ценен съвет.

# 628
Цитат
Ясно ми е, че всеки може да има проблем за плащане, но ясно и категорично описвам в договор че закъснението, ако е повече от седмица договора автоматично се прекратява.
И аз имам такава клауза,а за всеки просрочен ден дължат по 5лв.И......не си го спазвам.Почва тръшкане,ама нали предупредихме,мрън.И аз нали съм над тези неща,наистина не съм дребнав човек и така си остава.Просто трябва да си има регулации като в зап.Европа и да не се налага да се държиме като просяци или рекетьори,едва ли не.

# 629
  • Варна
При мен се плаща на 25-то число на настоящия месец наемът за следващия месец.
В договорът съм написала, че при 10 дни закъснение трябва да освободят. Тоест най-много да са обитавали 5 дни безплатно. Засега не са закъснявали и с ден.

Общи условия

Активация на акаунт