Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 28

• 41 892
  • 796
  •   1
Отговори
# 645
В договора месеците са ми календарни- винаги от първо число.
Ако някой постъпи на друга дата, му изчислявам до края на първия месец каква му е цената и го пиша в отделна точка. "Наемът за първия месец в размер на ,,, беше заплатен в деня на подписването..."
Плаща се до 5 дни преди началото на месеца (нещо като до 25то число).

# 646
Има случаи на предплащане за 3 или 6 месеца, както се договорите. Един познат така плащаше, на 6 месеца. Редовно и безпроблемно, консумативите също. А хазяинът му реши да вдигне наема, с малко. Познатият се ядоса и се изнесе, а хазяинът вися без наематели доста време. Като казвам доста - повече от няколко месеца беше.

# 647
Ако някой постъпи на друга дата, му изчислявам до края на първия месец каква му е цената и го пиша в отделна точка. "Наемът за първия месец в размер на ,,, беше заплатен в деня на подписването..."

И аз възприех този подход.
Мисля че е по-лесно и за двете страни да си върви плащането месец за месец, календарен месец...плащаш за януари   после за февруари и така..лесно се помни, без да гледаш дати. Идва новия месец - има плащане, после следващият и така...

# 648
В договора месеците са ми календарни- винаги от първо число. Ако някой постъпи на друга дата, му изчислявам до края на първия месец каква му е цената и го пиша в отделна точка. "Наемът за първия месец в размер на ,,, беше заплатен в деня на подписването..."  Плаща се до 5 дни преди началото на месеца (нещо като до 25то число).
+1

И като наемател и като наемодател съм възприемала подхода за предплащане на наема за няколко месеца в моя случай за 6  - с намаляне на наема с 10 %

# 649

И аз възприех този подход.
Мисля че е по-лесно и за двете страни да си върви плащането месец за месец, календарен месец...плащаш за януари   после за февруари и така..лесно се помни, без да гледаш дати. Идва новия месец - има плащане, после следващият и така...
да, с един договор карам, докато не променят закона...

# 650
  • In the land of Never Never
Не знам какво са щранговете, но знам, че са сменени, защото се пита не от мен, а от човека, помогнал ми да закупя апартамента. За вида тръби не знам, трябва да погледна какви са. Какви е по-добре да са?
Вижте и кога са сертифицирани водомерите, защото ако пропуснете срока, Софийска вода започва да ви цака от следващата година на база, което излиза нереално скъпо. Скоро тези с дистанционно отчитане ще станат задължителни, така че си преценете, ако скоро изтичат, дали да не сложите такива.
Банята аз бих я направила качествено, защото хубавата баня е плюс, и това е инвестиция за много години напред.
Два от моите апартаменти са с бани от 2002-4 година, и изглеждат прилично, защото въпреки че тази мода е отминала, приятните цветове и плочки от по-висок клас, като са чисти и блестящи, правят банята винаги да изглежда атрактивно.
И не я правете по последната мода в облицовките, според мен, така при следващата смяна на модата вече ще личи кога точно е правена. Освен това, модерните сега сиво-бели студени цветове за баня, мисля че не създават настроение. Един по-универсален дизайн с хубав ярък или светъл цвят на плочките прави банята по-весела, което сутрин особено, е важно. Може да се търси по-качествена санитария на промоция, и така че е възможно банята да се направи качествено и на добра цена.

# 651
За водомерите да кажа - погледнете циферблата им (кръгчето), там някъде трябва да има отпечатан месец и година. След приблизително 10 години от тази дата трябва да се сменят. Ако вие не се справите - водопроводчикът ще знае.

# 652
По принцип в Софийска вода водят отчет на пломбите, може и направо там да се пита до кога е валидна метрологията.

# 653
Така е, водят отчет. Инкасаторката също може да каже, ако я срещнете, т.е. ако сте си в къщи за реален отчет, а не със залепяне на бележка с данните или самоотчет през сайта.

Но аз лично мразя да звъня по телефони - тири-дири-ди, всички оператори в момента са заети, моля, изчакайте, тири-дири-ди... Петрова на телефона, кажете си клиентския номер (ами сега, б@х ли го кой е, кой от всичките клиентски номера, а на фактурата, ако я имаш подръка (къде ли да я търся сега) - кой от всичките).

Затова, поне лично на мен, ми е по-лесно и по-бързо да хвърля поглед на циферблата. Написах приблизително, защото датата е фабричната, т.е. реалната дата на монтаж е малко по-късна, но е ориентир.

# 654
  • In the land of Never Never
Така е, водят отчет. Инкасаторката също може да каже, ако я срещнете, т.е. ако сте си в къщи за реален отчет, а не със залепяне на бележка с данните или самоотчет през сайта.

Но аз лично мразя да звъня по телефони - тири-дири-ди, всички оператори в момента са заети, моля, изчакайте, тири-дири-ди... Петрова на телефона, кажете си клиентския номер (ами сега, б@х ли го кой е, кой от всичките клиентски номера, а на фактурата, ако я имаш подръка (къде ли да я търся сега) - кой от всичките).

Затова, поне лично на мен, ми е по-лесно и по-бързо да хвърля поглед на циферблата. Написах приблизително, защото датата е фабричната, т.е. реалната дата на монтаж е малко по-късна, но е ориентир.
Разсмя ме, ман_дарин_ка, много картинно си го описала! Laughing
И аз звъня, само ако няма друг начин да получа справка, даже предпочитам да мина през някой офис, особено когато става дума за мобилните оператори, там поне е сигурно, че ще си свърша работата.

# 655
Интересува ме какъв наем може да се вземе от обзаведена избена стая  без баня ,само с  WC ,в провинцията на центъра? За живеене незнам колко е подходяща ,но кой както иска да я ползва. Не съм наясно с цените за такъв тип стая и моля за помощ.

# 656
  • Варна
Какво значи провинцията? Пловдив, Айтос, Катунец…? От къде се влиза в стаята, има ли прозорец? Цялата ли е под земята?

# 657
Влиза се от двора на къщата на собствника по стълби надолу.Има прозорец .Градчето не е областен град .

# 658
Ориентирайте си от цените под наем в региона.

# 659
Гледах ,но такива без баня стаи няма .И не мога да взема решение .

Общи условия

Активация на акаунт