Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 43 246
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
Аз виждам нещо, за което съм писала преди - при стагнация на пазара не падат цените, а спира строителството.

Няма никаква пречка да спре строителството и цените да паднат едновременно, особено предвид факта, че по-голямата част от пазара не е новопостроени апартаменти, а неплатежоспособността като следствие на икономическия спад/повишените лихви само ще увеличи предлагането на вече построени жилища. Последната рецесия точно това стана и спадът беше ~40%.

Няма. Обаче цените се определят от търсенето и предлагането и като спадне търсенето заради лихвите, но после спадне и предлагането заради спряното НС нещата в някаква степен ще се уравновесят. Може и да има някакъв спад, ама не ми се вярва да е 40% Simple Smile

# 181
Цитат
До сега се говореше за спиране на строежи

Цитат
при стагнация на пазара не падат цените, а спира строителството

Голям смях като не владееш умението "четене с разбиране" и не можеш да проследиш 3 поредни поста в една форумна тема, ама иначе си big baller инвеститорче в български недвижими имоти.

# 182
Споделете как купувате НС на зелено с 20-40% по- ниска цена от пазарните?

# 183
  • София
Освен безкрайни празни приказки все още не си обяснил най-същественото.
Как и защо ще падат цените!?

Споделете как купувате НС на зелено с 20-40% по- ниска цена от пазарните?
Хахаха! А да ти внеса 1 млн по сметка не щеш ли? Боже, колко наглост има (на тоя свят).
Между другото, съм споделял и обяснявал. Който чел, чел. Не мога да повтарям през 2 поста едно и също.

# 184
Цените ще паднат, защото идва рецесия (спад на съвкупното търсене) и то рецесия, при която централните банки искат или не искат ще вдигат лихвените проценти, което още повече ще намали търсенето. Не може всеки втори пост да ти се обяснява macro 101.

В допълнение, наборите във възрастовия интервал 30-40 години в следващите 3 години ще намалеят с ~10% и в последствие пътят е още само надолу. Тежко ще бъде за инвеститорчетата.

# 185
Поне няколко да са, Тангра. Ние не сме бедни за малко.
Ако сметнете за уместно, споделяйте. Ако ли не, просто сложете едни твърдения, че може и го правите, и се надявайте да ви повярват четящите.

Питах строителя до мен и му зададох въпроса какво би го стимулирало да направи отстъпка за апартамент на 20% НС на зелено?

Би го обмислим само ако се плати апартамента предварително кеш. Не цялата сграда с апартаментите, а един - два от кооперация.

Последна редакция: пт, 16 сеп 2022, 18:25 от Анонимен

# 186
  • София
Това за спадането на лихвите го чухме/прочетохме. Няма нужда да го повтаряш и представяш като нов аргумент.
Що тогава строителните фирми спират проектите, вместо да работят с пълна пара и да продават на новите, намалени цени?

И що потникът на майкъл джордън се продаде за 10 млн?
Колко материал има в него?

Преди макрото, трябва да минеш през микро 101. И там се казва, като няма предлагане, цените растат.
Освен това се казва, нещо като има себестойност 1000 евра няма производителят да си счупи краката да ти го пусне за 500. А просто ще спре да продава.

# 187
Цитат
И там се казва, като няма предлагане, цените растат.
Цените се определят от баланса между търсене и предлагане, по-голямата част от предлагането не е на новопостроени жилища. Нивото ти е двойкаджия в УНСС, въобще не се и опитвай.

# 188
Цените ще паднат, защото идва рецесия (спад на съвкупното търсене) и то рецесия, при която централните банки искат или не искат ще вдигат лихвените проценти, което още повече ще намали търсенето. Не може всеки втори пост да ти се обяснява macro 101.

В допълнение, наборите във възрастовия интервал 30-40 години в следващите 3 години ще намалеят с ~10% и в последствие пътят е още само надолу. Тежко ще бъде за инвеститорчетата.

Мен лично инвеститорчетата не ме касаят, а и хоризонт от 30-40 години за мен е твърде далечен. Оптимистичните ми очаквания са да изкарам още 30...
Иначе сме виждали и много по-високи лихви и търсене пак е имало. Нещата са комплексни и повишаването на лихвите е само шок от промяната, но ще се свикне и след година ще се възприемат за нормални (забележи, нормални, а не високи) лихви.

# 189
Няма значение как се възприемат. При фиксиран доход (а доста хора ще останат с намален или никакъв доход при рецесия) покачването на лихвата с x% намалява търсенето. Все тая какъв е anchor-а и какъв е бил преди 10 години.

# 190
  • София
Цитат
И там се казва, като няма предлагане, цените растат.
Цените се определят от баланса между търсене и предлагане, по-голямата част от предлагането не е на новопостроени жилища. Нивото ти е двойкаджия в УНСС, въобще не се и опитвай.
А къде е балансът на търсенето и предлагането като има слабо предлагане!? Я си го начертай на лист, или потърси в интернет криви на търсене и предлагане.

Дадох ти пример с потник, който е единствен и пак не можеш да схванеш.

Седни си, двойката е за теб. Аз изпитът съм си го взел.

# 191
Ще паднат и защото така ще се качат разноските и общите разноски и по правлението на обектите и пр. , както и всички по прифобиването ... че колкото излезнат на пазара защото на някой вече му е тежко да ги държи , то все по-малко ще има да търсят да вземат ей така за да има и да ложат в нещо - придобивка скъпа, лихви високи, поддръжка скъпа

# 192
Няма значение как се възприемат. При фиксиран доход (а доста хора ще останат с намален или никакъв доход при рецесия) покачването на лихвата с x% намалява търсенето. Все тая какъв е anchor-а и какъв е бил преди 10 години.

Всичко може, но за сега не е така.

https://www.investor.bg/a/332-ikonomika-i-politika/263018-rekord … yata-po-zaetostta

# 193
От същата статия:
Цитат
Според информацията на ведомството през май месец е достигнато най-ниското равнище на регистрирана безработица от декември 2008 г. насам.

Да си припомним какво стана след декември 2008-ма. Пазарът на труда, както и пазарът на имоти (последният дори в по-голяма степен) са инерционни. Предният път дъното на имотния пазар беше повече от 3 години след последното тримесечие, в което падна БВП.

# 194
Ми три години са цяла вечност все пак. Освен това свърши ли войната ще има пик нагоре почти веднага.

Общи условия

Активация на акаунт