Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 42 538
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
От ЕС казаха,че България няма да бъде приета в Евро-зоната.

Кога, може ли линк?
На въпросът кога България ще бъде приета в Евро-зоната,говорител на ЕС каза,че дотогава има "много път" да измине България. Преведено от дипломатически език,това е отказ да се приеме държавата ни. Държавата,а не българския народ.

# 481
  • СИ
Ако лева падне при отвързването и заплатата ти в евро стане по-лоша може да стане забавно.
Засега законодателните предложения за промени са свързани с официалния курс.
Аз не виждам как може да се защити обикновения човек в тази ситуация.

Обикновеният човек затова е обикновен човек. Той трябва да обере луфтовете във финансовата система. Това му подготвят ония, които обикновеният човек си избира на избори. Законодателните промени, които се приеха по времето на ГЕРБ, въобще не бяха случайни. Обикновеният човек ще слуша всякакви алабализми по телевизията и ще вярва до последно, че нищо няма да се случи. Докато не осъмне с лошата новина и не разбере, че малкото му спестени пари в сметката са се стопили.

# 482
На въпросът кога България ще бъде приета в Евро-зоната,говорител на ЕС каза,че дотогава има "много път" да измине България. Преведено от дипломатически език,това е отказ да се приеме държавата ни. Държавата,а не българския народ.

Изключително достоверна информация от реномиран източник с отлично, професионално тълкуване.
Благодаря!

# 483
Лятото имаше изявления, че България не изпълнява част от критериите за присъединяване към еврозоната и беше изразено съмнение, че страната ще е в състояние да приеме еврото през 2024. Не ми е известно да е имало конкретен отказ.

# 484
България не е, и скоро няма да бъде готова за влизане в еврозоната. Ако все пак еврочиновниците решат да я приемат по политически причини, то явно еврозоната се е запътила към ада.

# 485
Да, обаче питах за ипотека за крайния клиент. Строителната фирма е без ипотека.

Благодаря ви. И аз чух, че ако строителят е надежден, би взел ипотека на Акт 14. Но ако не е надежден,били не е доказал се пред конкретна банка, няма да дадат. Тоест, ако строителят има добра кредитна история с банка Х, те изпраща точно при банка Х да искаш ипотека, инак може да не получиш ипотеката. А после, ако искаш стой, ако искаш рефинансирай. Това знам, и исках да си го потвърдя с вас.
Когато строителят е получил финансиране за обекта от банка, то банката със сигурност е направила анализ както на него, така и на самата инвестиция. Освен това тя следи дали строежът върви по план. В повечето случаи се прави ипотека на цялата сграда, която се вдига частично при покупка на имот в този обект. Затова купувачът се насочва към същата банка, по-лесна и безпроблемна ще е покупката.

# 486
  • София, Bulgaria
Румка, има Банки, които финансират на акт 14, но в момента всичко е предпоследно. Разбира се строителната фирма трябва да е одобрена от Банката. Отпуснатият кредит ще бъде изплатен на траншове на строителя. Обикновено: 1-ви на акт 14, 2-ри на акт 15 и 3-ти на акт 16. Процентите са според зависи, но най-малко 10% за след акт 16.
Последното проучване ми е преди 6 месеца. Поне 4 банки ми потвърдиха, като разбира се при всяка имаше някакви специфики. Но днес, условията са доста динамични, аз бих действала с 2 Банки едновременно, за всеки случай и не бих плащала нищо, докато не получа одобрение.

П.С. Повече от половин година не бях чела темите. Днес разгледах тази, последна тема. Нищо ново, само някои нови никнейми. А пазарът се променя! Ще бъде интересно и здравословно!

Да, обаче питах за ипотека за крайния клиент. Строителната фирма е без ипотека.

Благодаря ви. И аз чух, че ако строителят е надежден, би взел ипотека на Акт 14. Но ако не е надежден,били не е доказал се пред конкретна банка, няма да дадат. Тоест, ако строителят има добра кредитна история с банка Х, те изпраща точно при банка Х да искаш ипотека, инак може да не получиш ипотеката. А после, ако искаш стой, ако искаш рефинансирай. Това знам, и исках да си го потвърдя с вас.
Когато строителят е получил финансиране за обекта от банка, то банката със сигурност е направила анализ както на него, така и на самата инвестиция. Освен това тя следи дали строежът върви по план. В повечето случаи се прави ипотека на цялата сграда, която се вдига частично при покупка на имот в този обект. Затова купувачът се насочва към същата банка, по-лесна и безпроблемна ще е покупката.

# 487
Томева, много се радвам, че се появяваш. Твоето мнение и анализ винаги са полезни за четящите.
Аз в последния месец се замислих за покупка, не бях следила цените, то станало гарсониера в Младост 120к евро. Май ще чакам пролетта и аз, защото ми трябва готово, не на зелено. Но имах няколко разговора с брокери, всички ме убеждаваха, че сега бил момента да се купи, преди да вдигнат лихвите Grinning

# 488
Че лихвите по жилищните кредити в България не се ли напасват всяка година, или след макс 3 години? Нещо такова бях гледала. При 30 годишен кредит трябва човек много добре да се замисли дали иска да си вкара такъв таралеж в гащите. Казвам го, защото на други места са заключени за по 10 или 15 години, примерно.

# 489
Струва ми,че този въпрос е свързан с темата. Спорим тук за следното. Аз казвам,че софиянци си плащат "парното",но държавните институции и фирмички в София не го плащат или само част от него плащат. Те ми опонират,че всички минавали "тънко" в плащането. Кое  е вярно?

# 490
Да, да, голямото важно дали ще ти вдигнат лихвата първата година или след 1. Какви ги плещят тези. Освен ако евентуално не вземеш фиксирана де, ама ще се учудя ако в момента някой дава.

# 491
Това за вдигането на лихвите го слушам от 5 години поне, междувременно паднаха даже надолу. На никого от познатите ми с ипотечни кредити няма да му повлияе половин-един % качване на лихвите.
За сметка на това, ако лихвите по депозити се качат до 4-5 %, ще почне масово разпродаване. Аз лично не бих се занимавала да отдавам под наем, да угаждам на наемателски капризи, ако мога да получавам същата доходност при 100% ликвидност. 
Та така, който си купува, ще купи гарсониерата в Младост вместо за 120к, за 100к, и ще плаща повече лихва. Ми все тая.

# 492
Ско лихвите по депозити са 4-5%, лихвите по кредити ще са 8-10%.

Томева, какво визираш под интересно и здравословно? До сега не е ли било интересно?

# 493
Цитат
имах няколко разговора с брокери, всички ме убеждаваха, че сега бил момента да се купи, преди да вдигнат лихвите
Те винаги лъжат,че сега е момента.Дали,защото ще става по-скъпо дали,защото лихвите ще се вдигнат,винаги ''сега е момента'',за да си вземат комисионната.Предполагам,че ще бъде здравословно,защото ще падат цени на всякакви имоти,освен наистина ''уау,топ локация и изпълнение''.Колкото до интересно-някои ще се радват на сеира на други.Още по-интересно,някоя военна операция и гледаш имот,който изплащаш,разрушен.

# 494
Цитат
имах няколко разговора с брокери, всички ме убеждаваха, че сега бил момента да се купи, преди да вдигнат лихвите
Те винаги лъжат,че сега е момента.Дали,защото ще става по-скъпо дали,защото лихвите ще се вдигнат,винаги ''сега е момента'',за да си вземат комисионната.Предполагам,че ще бъде здравословно,защото ще падат цени на всякакви имоти,освен наистина ''уау,топ локация и изпълнение''.Колкото до интересно-някои ще се радват на сеира на други.Още по-интересно,някоя военна операция и гледаш имот,който изплащаш,разрушен.
Кога през последните 5 -10 години са падали цени на каквото и да е било, камо ли на имоти?

Общи условия

Активация на акаунт