Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 65

• 42 540
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
Вече от няколко места чувам, че ДСК прецакват плановете на хора, заявили да теглят кредит в лева, като първоначално одобряват, а в последствие променят условията и не отпускат в BGN, ами в EUR. Също разбрах, че към момента, отпуснатите кредити в EUR са с по-неблагоприятни условия - лихвата е по-висока (но с малко към момента, заради повишенията от ЕЦБ), както и съответните разлики по превалутиране към момента трябва да бъдат добавени. При другите банки към момента нямам инфо каква валута пробутват. Влезем/не влезем в еврозоната, тези теглещи сега в EUR, трябва да имат на ум, че ако не влезем по план 2024, може условията им да са по-неблагоприятни от кредитите в нашата валута. Ма банките това не ги интересува, те сега се застраховат. Също чувам, че има доста хора с кредити, които сега продават недв имущество, за да погасят текущ ипотечен кредит, заради притеснения в лихвите и ест да се възползват, че цените в момента са високи и им е по-лесно погасяването  (това банков служител ми го е казал).

# 466
Четох , че така е паднал паунда, че банките отказвали да дават кредити.

# 467
  • СИ

Къде го чете това? И спрямо коя друга валута е паднал паундът?

# 468
Спрямо еврото и лева,разбира се!

# 469
Благодаря ви. И аз чух, че ако строителят е надежден, би взел ипотека на Акт 14. Но ако не е надежден,били не е доказал се пред конкретна банка, няма да дадат. Тоест, ако строителят има добра кредитна история с банка Х, те изпраща точно при банка Х да искаш ипотека, инак може да не получиш ипотеката. А после, ако искаш стой, ако искаш рефинансирай. Това знам, и исках да си го потвърдя с вас.

# 470
  • СИ
Спрямо еврото и лева,разбира се!

И с колко е паднал спрямо лева? С няколко стотинки. Виж, доларът и франкът минаха 2 лева. Там е сериозно.

А пазарът в момента в България според мен е тотално сбъркан и объркан. Брокерите по агенциите дрънкат такива глупости, че се хващам за корема. И си мислят някакви цени, че с комисиона от една сделка да не работят цяла година. В момента чакам един такъв велик брокер да каже някаква цена. Ама вече и аз се чудя, защо го чакам, ами не съм му набил един ритник отзад? Имотът е хубав в интерес на истината, но нито съм закъсал за жилище, нито изгарям от желание да тегля кредит при предстоящо покачване на лихвите.

# 471

Къде го чете това? И спрямо коя друга валута е паднал паундът?
https://www.spiegel.de/wirtschaft/pfund-krise-erste-britische-ba … bdf0-c65371657f88

# 472
Паунда е в отвесно падане спрямо долара, почти 1:1. В момента пазара на лихви и валути не функционира нормално

# 473
  • София
Благодаря ви. И аз чух, че ако строителят е надежден, би взел ипотека на Акт 14. Но ако не е надежден,били не е доказал се пред конкретна банка, няма да дадат. Тоест, ако строителят има добра кредитна история с банка Х, те изпраща точно при банка Х да искаш ипотека, инак може да не получиш ипотеката. А после, ако искаш стой, ако искаш рефинансирай. Това знам, и исках да си го потвърдя с вас.
Когато строителят е получил финансиране за обекта от банка, то банката със сигурност е направила анализ както на него, така и на самата инвестиция. Освен това тя следи дали строежът върви по план. В повечето случаи се прави ипотека на цялата сграда, която се вдига частично при покупка на имот в този обект. Затова купувачът се насочва към същата банка, по-лесна и безпроблемна ще е покупката.

# 474
Като гледам каква подготовка цари от страна на съсловни организации и държавни институции за приемане на еврото, ми се струва съвсем логично прогресивните международни банки да спрат да отпускат кредити в лева.
Още не е ясно как ще се случи закръглянето по превалутирането, така че аз също бих предпочела да тегля кредит в евро.

# 475
Ако лева падне при отвързването и заплатата ти в евро стане по-лоша може да стане забавно.

# 476
От ЕС казаха,че България няма да бъде приета в Евро-зоната.

# 477
Ако лева падне при отвързването и заплатата ти в евро стане по-лоша може да стане забавно.
Засега законодателните предложения за промени са свързани с официалния курс.
Аз не виждам как може да се защити обикновения човек в тази ситуация.

# 478

Кога, може ли линк?

# 479

Gott sei Dank!

Общи условия

Активация на акаунт