ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 43 545
  • 661
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте момичета,
Моля за малко повече информация за Золадекса, имаше ли ефект при вас и ако да колко време слагахте препарата?
Имам изписано Резелиго и 1 месец след поставянето му преглед,  и много се чудя не трябва ли след цикъл да е прегледа и изобщо как се размества цикъла след това, като засега говорим за еднократно поставяне.

Привет, золадекс са поставяли еднократно при мен, за да се намали възпалителният процес. Имам аденомиоза и матката доби сравнително нормална форма и кръвоток след спиране на цикъла само с еднократно поставяне на золадекса. Това колко време няма да има цикъл дори след 1 поставяне е строго индивидуално, между 35 и 80 дни. При мен беше след около 76-77.

# 586
Здравейте Simple Smile

Имам и ендометриоза, но конкретно ми предписаха лечение със Золадекс 3.6 мг, 2 инжекции през 28 дни,  във връзка с намаляване на интрамурални миоми на матката преди, живот и здраве, трансфер.

Ако някой има желание да сподели, може и на лични, за да не се разводнява темата, как се е чувствала по време на лечението и имала ли е  странични ефекти Simple Smile Ще съм благодарна, тъй като доста съм се спекла на тази тема.

Благодаря предварително!

# 587
  • Lost in a fairytale ...
И аз съм със същия въпрос.
След отворена миомектомия и констатирана аденомиоза по време на операцията ми препоръчват лечение със золадекс. Четох малко из форума за какво става въпрос, но ми се иска повече информация по въпроса.

# 588
Преди години бях на инжекции лукрин - 6м. Золадекс и лукрин са с една и съща цел, нямат особени разлики, освен че золадексът мисля е подкожна инжекция, а лукрин мускулна, т.е при лукрин трябва лекар да я слага.
За мой късмет единствените симптоми бяха горещи вълни. 6 месеца жега, добре, че се паднаха зимните месеци. Хората с пуловери, аз по потник Joy

# 589
Здравейте момичета. Нова съм в това и доста объркана. Правя опити за забременяване, вече съм след4-та инсеминация. Едва преди няколко месеца чух на ехографски преглед, че може би има някаква лека ендометриоза и до там. Нито обърнах внимание, нито аг-то ми каза нещо др относно това. До сега съм имала редовни цикли, като само1-вия ден ми е бил болезнен. От 4,5 месеца обаче започнах да имам сериозни “кризи” с мн силни болки в корема, опашната кост, кръста.. (дори и колит единия месец), болки които никога не съм имала. Възможно ли е едва сега да се е “отключила” ендометриозата и именно тя да пречи на забременяването. При преглед при друг лекар, който също отбеляза като нещо незначително,  каза че няма смисъл от опериране на яйчниците и до там. Чудя се как да процедирам, как да се справям с болките и въобще съм много уплашена, че пак изкача нещо по пътя  ми към забременяването..

# 590
Няма как да виждат на ехограф нещо по-различно от киста. Срастванията от ендометриозата не се виждат на ехограф. Потърси друго мнение. Hug

Иначе заболяването води до възпалителни процеси в организма, до нисък яйчников резерв, най-вече при опериране на яйчниците, но вече има нови методи. Може да доведе до запушване на тръби и сраствания в други органи.

Има много жени, които са с ендометриоза и са забременели даже естествено.

# 591
Предполагам приемаш хормони, щом правиш инсеминация, а те влияят на цикъла. За ендометриозата отиди при специалист (не живея в България и не мога да ти препоръчам).
Трябва да имаш доверие на репродуктивния ти специалист, и да задаваш всички въпроси към него, ако това не е така намери някой,  на когото да вярваш и той ще намери правилната терапия за теб.
Подкрепям горното твърдение, аз забременях с ендометриоза и киста на единия яйчник естествено.

# 592
Здравейте, мога да препоръчам да отидете на преглед при доц. Магунска. Преглежда в клиника Щерев, аз не съм доволна от Щерев, но от доц. Магунска съм много доволна. Там тя има специално Клиника по ендометриоза, професионално ориентирана е основно към това заболяване. Имам опит със заболяването, имам две операции, едната в чужбина, така че смея да споделя мнение.
Но най-вече, не се стресирайте излишно, пазете се от лоши емоции. Ендометриозата може да се види на ехограф от опитен гинеколог с много, много набито око точно за това заболяване. Най-информативно се вижда на ЯМР, но това е вече следващата стъпка след щателен ехографски преглед. Първият ми преглед при доц. Магунска продължи над час, с много подбробни обяснения по състоянието ми.
Ако това ще ви успокои, аз съм на 32 години, с тежка ендометриоза, заради която са премахнати двете тръби, единият яйчник, част от червата, нямам деца, имам неуспешен инвитро опит, боря се повече от 3 години. Така че една киста може да се пребори и не е страшна ❤
Обсъдете с репродуктивния си лекар как е по-добре да се подходи - дали първо забременяване, или първо операцията. Както и дали изобщо би пречила тази киста на бременността. Ако всичко е наред с маточните тръби, кистата не би трябвало да пречи за забременяване. Имате ли снимка на тръбите?
Едно по едно, обсъдете всички варианти, не се притеснявайте излишно 🍀

Здравейте момичета. Нова съм в това и доста объркана. Правя опити за забременяване, вече съм след4-та инсеминация. Едва преди няколко месеца чух на ехографски преглед, че може би има някаква лека ендометриоза и до там. Нито обърнах внимание, нито аг-то ми каза нещо др относно това. До сега съм имала редовни цикли, като само1-вия ден ми е бил болезнен. От 4,5 месеца обаче започнах да имам сериозни “кризи” с мн силни болки в корема, опашната кост, кръста.. (дори и колит единия месец), болки които никога не съм имала. Възможно ли е едва сега да се е “отключила” ендометриозата и именно тя да пречи на забременяването. При преглед при друг лекар, който също отбеляза като нещо незначително,  каза че няма смисъл от опериране на яйчниците и до там. Чудя се как да процедирам, как да се справям с болките и въобще съм много уплашена, че пак изкача нещо по пътя  ми към забременяването..

# 593
Благодаря ви за подробния отговор, имам снимка на тръбите да и двете са проходими. При мен думата киста въобще не е била споменавана.. явно е нещо в начален стадии, но да пия и доста хормонални медикаменти всеки месец , така че може и те да са повлияли. Ще коментирам пак на следващия ми преглед. Благодаря ви
Здравейте, мога да препоръчам да отидете на преглед при доц. Магунска. Преглежда в клиника Щерев, аз не съм доволна от Щерев, но от доц. Магунска съм много доволна. Там тя има специално Клиника по ендометриоза, професионално ориентирана е основно към това заболяване. Имам опит със заболяването, имам две операции, едната в чужбина, така че смея да споделя мнение.
Но най-вече, не се стресирайте излишно, пазете се от лоши емоции. Ендометриозата може да се види на ехограф от опитен гинеколог с много, много набито око точно за това заболяване. Най-информативно се вижда на ЯМР, но това е вече следващата стъпка след щателен ехографски преглед. Първият ми преглед при доц. Магунска продължи над час, с много подбробни обяснения по състоянието ми.
Ако това ще ви успокои, аз съм на 32 години, с тежка ендометриоза, заради която са премахнати двете тръби, единият яйчник, част от червата, нямам деца, имам неуспешен инвитро опит, боря се повече от 3 години. Така че една киста може да се пребори и не е страшна ❤
Обсъдете с репродуктивния си лекар как е по-добре да се подходи - дали първо забременяване, или първо операцията. Както и дали изобщо би пречила тази киста на бременността. Ако всичко е наред с маточните тръби, кистата не би трябвало да пречи за забременяване. Имате ли снимка на тръбите?
Едно по едно, обсъдете всички варианти, не се притеснявайте излишно 🍀

# 594
Извинявайте, предположих за киста, понеже споменахте операция на яйчниците. И автоматично реших, че става въпрос за киста на яйчника, а не лезия 💛

# 595
Благодаря, Anigo!
Резелиго е алтернатива на Золадекс, на друг производител. Съдържа вещество Гозерелин, което намалява тестостерона и естрогена в тялото. Инжекция е, с доста дебеличка игла, подкожно се поставя. Самият имплант е цилиндър с диаметър около 1,5 мм и дължина 20 мм. Освобождава активното вещество в продължение на 28 дни.
Предстои ни инвитро и ще го изтърпя в името на дечицата ни, бях предупредена от лекарите, че може да има такива ефекти, но не очаквах да е толкова тежко.
Здравейте,  а този цилиндър на импланта дали бързо се разгражда знаете ли или трябва някак да се махне? 🤔
Мислех че се саморазгражда, но на мястото на поставяне вече втори месец имам болка при свиване и при напрягане на коремните мускули, точно там където поставиха импланта.

# 596
Не се притеснявайте, сам се разгражда.

Болката най-вероятно е от нещо друго или от самото му поставяне, ако не са били особено внимателни. Разбира се, консултирайте се с лекар ако болката не отшумява или се засилва.

Ако поради някаква причина или странична реакция се налага да се премахне имплантът, по-рано от пълния му период на действие, може да се локализира с ехограф.

Благодаря, Anigo!
Резелиго е алтернатива на Золадекс, на друг производител. Съдържа вещество Гозерелин, което намалява тестостерона и естрогена в тялото. Инжекция е, с доста дебеличка игла, подкожно се поставя. Самият имплант е цилиндър с диаметър около 1,5 мм и дължина 20 мм. Освобождава активното вещество в продължение на 28 дни.
Предстои ни инвитро и ще го изтърпя в името на дечицата ни, бях предупредена от лекарите, че може да има такива ефекти, но не очаквах да е толкова тежко.
Здравейте,  а този цилиндър на импланта дали бързо се разгражда знаете ли или трябва някак да се махне? 🤔
Мислех че се саморазгражда, но на мястото на поставяне вече втори месец имам болка при свиване и при напрягане на коремните мускули, точно там където поставиха импланта.

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 11:55 от Меркулина

# 597
Меркулина,  много благодаря за отговора, ще помоля да го погледнат на следващия преглед.
В манипулационната на клиниката ми сложиха резелиго-ти, още тогава доста ме заболя и до момента на това място си усещам болка, дано да отшуми с времето.

# 598
Извинявайте, че чак сега се включвам. Да, както и Меркулина е отговорила, имплантът сам се разгражда.
На мен преди седмица ми поставиха втора Резелиго. Не ме боля така, както при първата. Мисля, че много зависи от състоянието на организма. Поставянето си беше болезнено, но после нямах болка, както при първата. Както и Вие казвате, мен също ме боля мястото поне седмица, даже десетина дни. Даже го усещах вътре самия имплант. Все пак не е много мъничък, а и има нерви под кожата. Предполагам, че е възможно да едпитвате неразположение заради това. Но пък 2 месеца си е доста време 🙄 Наистина попитайте, дано има логичен отговор за тази болка. Опитайте се да не го мислите и да не се концентрирате върху тази болка.

Меркулина,  много благодаря за отговора, ще помоля да го погледнат на следващия преглед.
В манипулационната на клиниката ми сложиха резелиго-ти, още тогава доста ме заболя и до момента на това място си усещам болка, дано да отшуми с времето.

# 599
Здравейте! В края на 2023г. направих операция - ендометриозна киста на ляв яйчник + огнища на малък таз. Лапароскопия беше и всичко мина добре. От първи цикъл до днес пия Зафрила. От година, година и нещо имам тъпа болка в кръста. В началото беше рядко и си мислих, че е от операцията и все още се възстановявам, и се появяваше като се изморя. Последните месец-два болката е постоянна, но тъпа. От нея и започнах да куцам. Ходих при АГ, който ме и оперира / всъщност ходя на всеки 2-3 месеца /. Той нищо не вижда с УЗИ като ме гледа.

На какъв доктор да отида? Мисля си вече, че ЯМР трябва да направя - доколкото знам на обикновено ехо нищо няма да се види.

Общи условия

Активация на акаунт