ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 49 722
  • 757
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, момичета.
Случва ми се нещо, което ще опиша, вече за 3-ти път в последната една година и не мога да разбера какво. Май месец се прибирам в България и ще си посетя гинеколога, както правя всеки път като се прибера. Живея в Англия, вчера ми съобщиха, че ще ми дадат направление за видеозон ( не се знае след колко седмици или месеци ще бъде..).
Започва ми цикълът неболезнен, първи ден… и вечерта спира да ми тече кръв и започват зверските болки, контракции без почивка, коремът се надува на макс, имам чувството, че ще експлоадира и така 10,15 часа. Напъвам се, кръв не излиза. И трите пъти, в които ми се случи това по вееме на менструация ходих в спешното, чакам по 4,5 часа да ме приемат и докато чакам, отивам в тоалетната и изведнъж кръвта се излива и болката спира и през целия този ден кръвотечението е доста обилно. Този месец обаче леките пробождания в дясно в кръста и отпред в яйчника продължават (вече е 6-ти ден от началото на цикъла). Този месец и ми закъсня 3 дена, което е нетипично по принцип, имах пробождания в ляв и десен яйчник и си мислех, че е възможно да съм бременна, но не съм. Дойде си цикълът и на 2-ри ден вече обясних какво се случи. Четох в началото на групата за ретроградна менструация.. дали не е и това? Ясно е, че докато не ме прегледа читав гинеколог няма как да разбера какво е. Иначе един месец не усещам дори кога ще ми дойде, един месец пък ме боли, но само 1 ден.

# 571
Здравейте, момичета.
Случва ми се нещо, което ще опиша, вече за 3-ти път в последната една година и не мога да разбера какво. Май месец се прибирам в България и ще си посетя гинеколога, както правя всеки път като се прибера. Живея в Англия, вчера ми съобщиха, че ще ми дадат направление за видеозон ( не се знае след колко седмици или месеци ще бъде..).
Започва ми цикълът неболезнен, първи ден… и вечерта спира да ми тече кръв и започват зверските болки, контракции без почивка, коремът се надува на макс, имам чувството, че ще експлоадира и така 10,15 часа. Напъвам се, кръв не излиза. И трите пъти, в които ми се случи това по вееме на менструация ходих в спешното, чакам по 4,5 часа да ме приемат и докато чакам, отивам в тоалетната и изведнъж кръвта се излива и болката спира и през целия този ден кръвотечението е доста обилно. Този месец обаче леките пробождания в дясно в кръста и отпред в яйчника продължават (вече е 6-ти ден от началото на цикъла). Този месец и ми закъсня 3 дена, което е нетипично по принцип, имах пробождания в ляв и десен яйчник и си мислех, че е възможно да съм бременна, но не съм. Дойде си цикълът и на 2-ри ден вече обясних какво се случи. Четох в началото на групата за ретроградна менструация.. дали не е и това? Ясно е, че докато не ме прегледа читав гинеколог няма как да разбера какво е. Иначе един месец не усещам дори кога ще ми дойде, един месец пък ме боли, но само 1 ден.
Здравейте,
Аз се чувствам по подобен начин когато имам задържан фоликул, много подута и с болки, но нека ви прегледа лекар, да не гадаем. 🍀

# 572
Здравейте, момичета.
Здравейте,
Аз се чувствам по подобен начин когато имам задържан фоликул, много подута и с болки, но нека ви прегледа лекар, да не гадаем. 🍀

Благодаря за включването. Всъщност изключителната болка е само като се задържи кръвта, излее ли се, болката изчезва…
А при ендометриозата силните менструални болки абсолютно всеки месец ли се усещат или някои месеци може и цикълът да премине без грам болка?

# 573
Здравейте, аз съм с дълбока ендометриоза и болките ми не са при всеки цикъл. Случвало се е в продължение на година всеки един цикъл да ме боли, случвало се е и месеци наред да няма болка или да се редуват месеци с болка и месеци без болка. Имах един период, в който болката беше в точно определен ден от цикъла, но това беше в началото. Сега винаги е в първия ден, макар че понякога се е случвало да няма все още кървене в този ден. Всичко това се случва от 10 години насам. Оперирах се преди два месеца и предстои да видим как ще се развият нещата във времето. Това с изливането на кръвта ми звучи притеснително, дано се включи някой със съвет.

# 574
Здравейте, Венера!
Аз имам четвърта степен на ендмометриоза, премахнати тръби, част от червата и единият яйчник заради тежки сраствания помежду им. Ноо въпреки многобройните ми тежки симптоми, такъв не съм имала. Доста странно звучи. Ретроградната менструация е изливане на ендометриума в кухината на малкия таз плез маточните тръби вместо през влагалището. Тоест, ако има такова изливане на кръвта навътре към корема, тя си остава там, съсирва се и именно по този начин причинява лезии и сраствания. Оттам тя няма как да напусне корема, просто няма откъде, стои си там и причинява болезнено възпаление. Така че, според мен, във вашия случай не е тази теория. Основна характеристика, която се отбелязва по време на ехографски прегледи, е състоянието на т.нар. Кавум Дъгласи. Това е най-ниската точка в коремната кухина, ако има събрана кръв, изобщо течност, на ехограф ще се види и би трябвало гинекологът да го отбележи. Възможно е да има нещо, което да пречи на шийката да се отвори, за да изтече кръвта, както и може би самите спазми на матката се активират изведнъж и именно тогава е това внезапно прокървяване.
Стискам палци скоро да можете да посетите гинеколог, знам, че в Англия е трудно с часовете за преглед! ❤

Последна редакция: пт, 14 мар 2025, 11:11 от Leda*

# 575
Здравейте, живея в Пловдив, моля за мнения за доктори ,които са ви оперирали от киста по лапароскопски..   четох за Надя Магунска , но е в София ,но пък ако е много добра мога да отида там да се оперирам.. трябва да 1 месец да съм решила ,защото не искам да го мисля това ..

Благодаря.

# 576
Здравейте, живея в Пловдив, моля за мнения за доктори ,които са ви оперирали от киста по лапароскопски..   четох за Надя Магунска , но е в София ,но пък ако е много добра мога да отида там да се оперирам.. трябва да 1 месец да съм решила ,защото не искам да го мисля това ..

Благодаря.

Здравейте аз януари месец се оперирах лапароскопски при д-р Ставрев в Селена и съм доволна ,мина бързо и болничният ми предстой беше само една вечер, имах нормални болки, но съм доволна от д-р Ставрев ,препоръчвам ви го

# 577
Аз се оперирах през юли при Магунска. Доволна съм. Никакви болки не съм имала, възстанових се изключително бързо. Успех!

# 578

Благодаря.

Здравейте аз януари месец се оперирах лапароскопски при д-р Ставрев в Селена и съм доволна ,мина бързо и болничният ми предстой беше само една вечер, имах нормални болки, но съм доволна от д-р Ставрев ,препоръчвам ви го

Аз бях чела някъде , че той казал, ме лапароскопията не му била силата

# 579
Аз се оперирах при д-р Патишанов, но вече мисля,че работи в Пазарджик.
Жената, с която лежах, я оперира д-р Ставрев.Също беше лапароскопия. Направи ми хубаво впечатление,че идваше при нея да я проверява как се чувства.

# 580
Здравейте,
Аз също имах такъв цвят в началото и края на менструацията. Доколкото знам, не е свързана с ендометриоза. Но аз имам ендометриоза четвърта степен, т много поражения, да не ви стряскам, премахнати тръби, един яйчник, част от дебелото черво. Доколкото знам това се получава при наличие на стара кръв, маже матката да не се е изчистила добре след хистерото.
Ако имате съмнения за ендометриоза, по-скоро проверете другите симптоми - тежка, болезнена и обилна менструация, болки по други органи в малкия таз, които се появяват по време на менструация, стомашни проблеми също в този период. И да, можете да отидете на преглед при специалист по заболяването, доц. Магунска е много добър избор. Най-добре се вижда на ЯМР.
Успех и не се притеснявайте излишно!
Leda, имаш предвид, че на ЯМР може да се видят някои признаци за ендометриоза ли? На ЯМР предполагам може да се види дали е шоколадова киста или не?

# 581
jennifer_6631,
Да, на ЯМР се виждат не признаци на ендометриоза, а самата тя, ако я има. Под ендометриоза нямам предвид само кисти, по-тежките прояви на заболяването са лезиите по органите и срастванията между самите органи. Много добре се вижда и формата на матката, разположението й. Ето, тук прикачам изображение от ЯМР, на което се вижда ендометриозна киста, по-голяма от самата матка. На такива изображения образните диагностици видяха и много тежки сраствания между органите, аз обаче нямам око за тези неща.

# 582
Leda, къде си правила ЯМР?

# 583
jennifer_6631,
Да, на ЯМР се виждат не признаци на ендометриоза, а самата тя, ако я има. Под ендометриоза нямам предвид само кисти, по-тежките прояви на заболяването са лезиите по органите и срастванията между самите органи. Много добре се вижда и формата на матката, разположението й. Ето, тук прикачам изображение от ЯМР, на което се вижда ендометриозна киста, по-голяма от самата матка. На такива изображения образните диагностици видяха и много тежки сраствания между органите, аз обаче нямам око за тези неща.

Много благодаря за обяснението, Leda! Аз правих ЯМР в София в МЦ Спектър, единствено описват находка в единия яйчник, според тях киста корпус лутеум, но симптоми имам.  Не е за тази тема, но може ли да питам при кой лекар правите инвитро? Стискам палци всичко да е наред от тук нататък 🤗

# 584
Днес бях на последващ преглед заради съмнение за borderline тумор на единият яйчник.
Всичкоизлезе добре даже кистите бяха намалели. И пиша, защото се изненадах колко добре се е отразила диетата за 3 месеца на ендометриозата, та ако ще е от полза на някой от вас, си заслужава да се сподели. Гинекологът ми ме прати на диетолог, защото след бременост, хормонална спирала и ендометриозата не мога да смъкна килограми (цивея в чужбина и застраховката ми го покирива). Това се впадна със съмнителната киста, която проследявах заради HE4 над горна граница . Та диетологът/нутриционалистът ми препоръча средиземноморската диета, според изследванията ендометриозата се влияела добре от нея. Каза да избягвам месо да хапвам 2 пъти седмично риба и много зеленчуци и храни богати на фибри. Ако не хапвам често риба да пия омега 3 мастни киселини.Та взех си омега 3, за всеки случай, уж го пия всеки ден(ама и забравям). Килата се свалят бавно включих и спорт.Но явно ендометриозата се влияе добре от диетата (мисля че в нета има достатъчно информация). Та ще продължавам 😉 лек уви няма за сега няма.
Ще се следят нещата и така.Кураж дами.

Общи условия

Активация на акаунт