ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 35 025
  • 580
  •   2
Отговори
# 555
Здравейте, на преглед с ултразвук докторът каза, че е почти сигурен, че съм с ендометриоза (каза, че се вижда сянка при левия яйчник). На 32 г. съм и имам доста от симптомите, включително много болезнен цикъл с припадъци и повръщане. Многократно съм споделяла това с лекарите, които съм посещавала, и всички ми казваха, че това е нормално и ми изписваха обезболяващи. Има ли и други, диагностицирани само с ултразвук без лапароскопия? Започнала съм инвитро процедура и се притеснявам, че не знам къде би могло да има ендометриозни огнища и дали това би попречило на успеха на процедурата.
Да, мен ме диагностицира д-р Валериева в Щерев само с ултразвук. Кистата беше голяма и имаше опасност от спукване и разнасяне на огнищата. Направих операция март 24та и после пристъпихме към ин витро.

# 556
Здравейте, на преглед с ултразвук докторът каза, че е почти сигурен, че съм с ендометриоза (каза, че се вижда сянка при левия яйчник). На 32 г. съм и имам доста от симптомите, включително много болезнен цикъл с припадъци и повръщане. Многократно съм споделяла това с лекарите, които съм посещавала, и всички ми казваха, че това е нормално и ми изписваха обезболяващи. Има ли и други, диагностицирани само с ултразвук без лапароскопия? Започнала съм инвитро процедура и се притеснявам, че не знам къде би могло да има ендометриозни огнища и дали това би попречило на успеха на процедурата.
Здравейте, ендометриоза се доказва единствено чрез хистология след лапароскопия. Но има специалисти в тази област, които имат доста такива случаи и на тях ехографът също им подсказва дали би могло да има наличие. Някои чрез ехограф изказват предположения за ендометриозни кисти на база форма и съдържимо, което виждат, хистологията го доказва на база изследвани клетки.
За инвитрото- не се притеснявайте, но обсъдете това с лекаря, защото ендометриозата е фактор, който те взимат под внимание, за да го преодолеят.
Имайте предвид, че една лапароскопия значително понижава резерва на жената в повечето случаи, и обикновено тя се прави след замразяване на яйцеклетки/ембриони. Всичко зависи от възрастта ви, дали има проблем с яйцеклетките, на какво ниво е резерва и други фактори.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 17:19 от Криси6

# 557

Здравейте,аз също съм на 32 с ендометриозни яйчниците и кисти,не са ми правили лапароскопия,видяха се с ултразвук.
Надявам се да ви вдъхна малко спокойствие, вече съм бременна 8ми месец след инвитро процедура .Желая успех

# 558
  • София
Аниго- и моите чернодробни бяха завишени.
Когато ме оперираха от ендометриозна киста и махнаха огнища, отивайки да ми свали конците, доктор Георги Кръстев от София мед ми каза, че заради тях - асат и алат (+още някакви показатели, но не помня)в горна граница, но норма, съм вероятно изкарала хепатит на крак или пия алкохол, или употребявам наркотици.
Бил огледал по време на операцията черния ми дроб и той бил зле. Така ми каза - "зле".
На епикризата написал като оперативна находка "черен дроб- стеатоза ". Не можех да повярвам просто какво се случва. Изпаднах в шок. Сама да се боря с поредното нещо тогава.
Познайте - препоръча ми да отида при негов колега в същата болница и като отида да му се обадя, за да му обясни той на него какво е видял по време на операцията и да направят биопсия на черния дроб. Не можех да повярвам, защото нито алкохол, още повече наркотици употребявам, какво пък остава за хепатит на крак, както се изрази той.
Тотален шок. Вместо да ми обясни какво точно е ендометриозата и как ще са необходими инжекции, да ми махне конците, натъртваше колко ми е зле черният дроб. 🤨
От цялото обяснение за уж моята ситуация, беше забравил да ми свали всички конци, та ходих в болницата, защото имаше лека инфекция... Там направих голям скандал.

Подложих се веднага на изследвания назначени от личния лекар, на който имам доверие + ехография, мериха ми вена порте. При стеатоза вената е голяма, а черният дроб на ехограф "блести" и освен това ми обясниха, че с лапароскопия не се диагностицира стеатоза.

Всички изследвания бяха наред! Ей така без причина искаше този да ме подложат на биопсия на здравия ми черен дроб.
Най-наглото е, че ми се обади след 3 години да съм участвала в експериментално лечение на ендометриоза. Казах, че нямам в момента оплаквания и няма нужда, но Кръстев обясняваше, че тя се завръщала и не съм защитена. Ми хубаво. Та аз имам 6 месеца със Золадекс, хайде пак ей така излишно.

После прекарах доста време в четене и проучване. Ендометриозата влияе много на черния дроб. В някои държави е класифицирана като автоимунно заболяване.

Та по трудния начин разбрах, че черният ми дроб си е всъщност добре и че се влияе от ендометриозата.

Последна редакция: чт, 30 яну 2025, 18:13 от NadezhdaML

# 559
Nadezhda, леле... Но некадърни лекари много, а незапознати с ендометриозата още повече!
Радвам се, че сподели! Blush
На мен АГ ми е казвал, че ендометриозата не е възпалително заболяване. Еми с глас се смях и го посъветвах да прочете малко информация, но актуална, а не отпреди 20г.

Monika, ендометриозата се доказва само чрез лапароскопия/хистология или последно време правят ЯМР, за да се види има ли огнища/лезии и къде.
По принцип по-опитните и знаещи АГ-та и само с ехограф могат да изразят правилно съмнение по повод киста, която е тип "шоколадова" (пълна с кръв).

Сега има нови методи на отстраняване на кистите, които не засягат резерва от яйцеклетки. Вкарва се алкохол в самата киста, тя става като стафида и я срязвват, без да бутат яйчника. Това най-просто обяснено и зависи пак къде е разположена де.

# 560
Здравейте мили дами
Аз също съм с ендометриоза, преди 10 дни ми правиха лапароскопия, така наречена “шоколадова киста”  я няма вече. Преди да ми извършат лапароскопията имах два нежелани аборта единия с кухо яйце другият със спиране на сърдечната дейност на ембриона .  Вследствие оставихме с доктора ,че ендометриоза  ми е проблема. До тук добре мина ми успешно лапароскопията ,но после резулатите не ми харесаха …лява тръба ,пропуска на капки дясната ми тръба не се изпълва и не пропуска ,със възпалително  променен фимбриален  апарат какво и да значи това “възпалително” . Някои сблъсквал ли се е с подобен проблем ,много ми е притеснено и вече нз дали ще мога да забременея по естествен път с такива резултати, макар че силно се надявам да се случат нормално и при мен нещата. Много съм объркана и притеснена , от притеснение имам чувството ,че се задушавам понякога .

# 561
Esil, с такъв резултат от тръбите, а имаш две забременявания, така че явно е напълно възможно и естествено отново да забременееш! Hug

Такава операция обаче може да доведе до нисък яйчников резерв, като може да изследваш АМХ и Инхибин Б.

# 562
Esil, с такъв резултат от тръбите, а имаш две забременявания, така че явно е напълно възможно и естествено отново да забременееш! Hug

Такава операция обаче може да доведе до нисък яйчников резерв, като може да изследваш АМХ и Инхибин Б.
Ох дано ,ще направя всичко възможно и ще си пусна всички изследвания

# 563
Привет, Esil,
Не се притеснявай, наистина, както ти е казала Anigo, щом два пъти успяваш да забременееш естествено, ще успееш отново Heart
Това, което мога да те посъветвам, е да провериш по-щателно състоянието на тръбите. Ако тръбите имат хидросалпингс, тази течност в тях е постоянно възпаление и отделя токсини, които, достигайки до матката, пречат на имплантирането, както и на нормалното развитие на ембриончето.
Да те окуража, аз останах без тръби и един яйчник на 30 години, заради много тежки сраствания от ендометриоза. В момента правим инвитро и съм изпълнена с надежда, така че няма страшно дори и до там да се стигне! Горе главата! Flowers Four Leaf Clover

Здравейте мили дами
Аз също съм с ендометриоза, преди 10 дни ми правиха лапароскопия, така наречена “шоколадова киста”  я няма вече. Преди да ми извършат лапароскопията имах два нежелани аборта единия с кухо яйце другият със спиране на сърдечната дейност на ембриона .  Вследствие оставихме с доктора ,че ендометриоза  ми е проблема. До тук добре мина ми успешно лапароскопията ,но после резулатите не ми харесаха …лява тръба ,пропуска на капки дясната ми тръба не се изпълва и не пропуска ,със възпалително  променен фимбриален  апарат какво и да значи това “възпалително” . Някои сблъсквал ли се е с подобен проблем ,много ми е притеснено и вече нз дали ще мога да забременея по естествен път с такива резултати, макар че силно се надявам да се случат нормално и при мен нещата. Много съм объркана и притеснена , от притеснение имам чувството ,че се задушавам понякога .

# 564
Привет, Esil,
Не се притеснявай, наистина, както ти е казала Anigo, щом два пъти успяваш да забременееш естествено, ще успееш отново Heart
Това, което мога да те посъветвам, е да провериш по-щателно състоянието на тръбите. Ако тръбите имат хидросалпингс, тази течност в тях е постоянно възпаление и отделя токсини, които, достигайки до матката, пречат на имплантирането, както и на нормалното развитие на ембриончето.
Да те окуража, аз останах без тръби и един яйчник на 30 години, заради много тежки сраствания от ендометриоза. В момента правим инвитро и съм изпълнена с надежда, така че няма страшно дори и до там да се стигне! Горе главата! Flowers Four Leaf Clover

Здравейте мили дами
Благодаря момичета от сърце давате ми кураж и надежда ❤
Желая на всички ,това хубаво чудо се случи на всички 🍀

# 565
За киста на пикочния мехур не съм чувала, но сраствания от ендометриоза може да има. Аз бях така. Симптомите са тежест в пикочния мехур, често уриниране, говорим през 20мин все едно съм изпила 3л вода. Обострят се преди овулация, а понякога и преди цикъл.
А ендометриозата с какво изследване я доказаха при вас?  И самите сраствания как се доказаха и как се премахнаха?

# 566
С лапароскопия за премахване на киста от яйчник и втора лапароскопия, с идеята да е диагностична, но се видяха сраствания. Имах съмнение, заради различни симптоми и болка.

# 567
Ако имате съмнения, по-щадящо вместо лапароскопия, е ЯМР на малък таз. Това е най-информативното изследване за ендометриоза.

# 568
Срастванията може да са и следоперативни.

# 569
Здравейте момичета,
Моля за малко повече информация за Золадекса, имаше ли ефект при вас и ако да колко време слагахте препарата?
Имам изписано Резелиго и 1 месец след поставянето му преглед,  и много се чудя не трябва ли след цикъл да е прегледа и изобщо как се размества цикъла след това, като засега говорим за еднократно поставяне.

Общи условия

Активация на акаунт