ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 46 436
  • 701
  •   1
Отговори
# 675
Всяко лекарство само маскира заболяването. Риекото постоянно ли се пие? Аз съм на Зафрила вече 2 години, което не е похвално, но като знам как се разпространява това заболяване, не искам да рискувам.

# 676
Здравейте момичета, днес успях да отида на прегледа си при доц. Магунска. До сега съм обикаляла доста гинеколози и последния дори ми каза, че по-скоро имам хипохондрия, отколкото ендометриоза, след като бях пратена да я търся от гастроентеролог, а не защото съм хипохондричка. Е, докторката я откри, имам дълбока ендометриоза между дебелото черво и задната стена на матката. Има ли някой друг с такава, много съм притеснена. Ще чета назад в темата, но имам въпрос.. От една година се мъча с постурално ортостатичен синдром.. При елементарни движения и като цяла изправено състояние, вдигам страшно висок пулс, някой има ли подобен симптом, смятам че е свързано с хормоните и ендометриозата ми, която явно имам.. Аз имам Хашимото и естрогенова доминантност, леко нисък кортизол, леко висок пролактин. Иначе на цифри не са стряскащи и никой доктор не им е обръщал внимание, имам предвид ендокринолог. Изписа ми противозачатъчни и ме изпрати на ямр за да види дали няма и нагоре по органите заради силните стомашни проблеми, а горе долу нормалната гастроскопия и колоноскопия, смисъл имам гастрит и рефлукс ама нищо фрапантно.

Последна редакция: пн, 10 ное 2025, 19:14 от desislavazhivanova

# 677
Момичета, някой с диагноза аденомиоза ?

# 678
  • София
Момичета, някой с диагноза аденомиоза ?

Аз, предстои ми ЯМР след седмица.

desislavazhivanova и моята ендометриоза е на задната стена на матката.
Споделих с репродуктивната, че съм ходила при доц. Магунска, какво е назначила и двете са на едно мнение, което много ме радва. Simple Smile

# 679
  • Sofia
Бихте ли споделили какви са проблемите със корема/стомаха, които имате?
Относно ПОТС, не знам до колко в обвързано с ендометриозата, но със сигурност е свързано с хормоните. Аз попринцип съм с ускорен пулс и пия лекарства от години за него, но преди да ми дойде цикъла (2-3 дена преди това) става още по-ускорен и получавам световъртежи точно в моменти, в които ставам рязко. Също съм с естрогенова доминантност и в момента съм на прогестеронови препарати за подготовка за инвитро процедура. Нямам доказана ендометриоза (лапародкопия, която да я докаже на 100% или да се разпознава на ехограф от репродуктивната ми), но имам направен ЯМР по друг повод, където е отчетена киста а високи Т сигнали, което навежда репродуктивната на мисълта, че имам ендометриоза + естрогеновата доминантност + симптоматика (болки в левият яйчник - точно където е отчетена кистата) от години при овулация и няколко дена и през първите дни на менструация. Аз съм с изключително подут корем често около дните на цикъла и съм с хроничен запек.

# 680
Здравейте,
Аз съм с дълбока тазова ендометриоза или още 4-та степен. Може да прочетете мненията ми по-назад в темата.
Срастванията бяха между двата яйчника (kissing ovaries), между тях и двете тръби, между двата яйчника и матката, между дебелото черво и матката. Общо взето тръби, яйчници, матка бяха на кълбо. Лезии имах по пикочния мехур, уретрите, бъбреците и утеросакралните връзки (сухожилия, които придържат матката към гръбнака).
Най-сериозните ми оплаквания (извън тежката и болезнена менструация) бяха кръвоизливите от дупето, които получавах първите поне 3÷4 дни от всяка менструация. Лезиите по червото бяха проникнали вътре в него (което се видя и на колоноскопия, и на ЯМР), като те също като ендометриума нарастват и кървят с настъпването на цикъл.
Ако нямате такива сериозни оплаквания, то нещата са добре, това означава, че ендометриозата не е преминала трите слоя на червата и все още е само по повърхността им. Хубаво е, че ще направите ЯМР, за да се знае как да се подходи.
На 29 години останах без тръби и без един яйчник заради ендометриозата, имам 2 операции. Сега съм на 33 и имаме вече два неуспешни инвитро опита. А поне 10 години търсех отговор за болезнената менструация. Кръвоизливите се появиха след първата операция, въпреки хормоналното лечение.
Не отлагайте и направете необходимите изследвания, за да се избере метод за потискане на заболяването, който да е максимално подходящ за вашия случай. Успех, не се тревожете, важното е, че имате диагноза и сте попадноли на добър лекар ❤
Здравейте момичета, днес успях да отида на прегледа си при доц. Магунска. До сега съм обикаляла доста гинеколози и последния дори ми каза, че по-скоро имам хипохондрия, отколкото ендометриоза, след като бях пратена да я търся от гастроентеролог, а не защото съм хипохондричка. Е, докторката я откри, имам дълбока ендометриоза между дебелото черво и задната стена на матката. Има ли някой друг с такава, много съм притеснена. Ще чета назад в темата, но имам въпрос.. От една година се мъча с постурално ортостатичен синдром.. При елементарни движения и като цяла изправено състояние, вдигам страшно висок пулс, някой има ли подобен симптом, смятам че е свързано с хормоните и ендометриозата ми, която явно имам.. Аз имам Хашимото и естрогенова доминантност, леко нисък кортизол, леко висок пролактин. Иначе на цифри не са стряскащи и никой доктор не им е обръщал внимание, имам предвид ендокринолог. Изписа ми противозачатъчни и ме изпрати на ямр за да види дали няма и нагоре по органите заради силните стомашни проблеми, а горе долу нормалната гастроскопия и колоноскопия, смисъл имам гастрит и рефлукс ама нищо фрапантно.

# 681
Здарвейте, възможно ли е аденомиоза да се получи след вакуум аборт ? Или съм си я имала от преди това ?

# 682
Здравейте , някой преминал ли е лечение за ендометриоза с препарата Риеко ?

# 683
  • Велико Търново
В петък бях на ЯМР,  заради извънменструално кървене и нещо, което мислеха, че може да е ендометриозна киста. Не се потвърди ендометриоза, точно обратното, не се видяха огнища и тази киста се оказа кухина. Продължавам да си търся причината за кървенето.

# 684
Момичета, тези които сте с диагноза аденомиоза, как се развиха нещата при вас, успяхте ли да забременеете ?

# 685
Предлагат ми сменя Зафрила с Риеко.
Имали ли някой който е прилемал дългосрочно зафрила и я е сменил с риеко?
Честно казано чувствам се супер на Зафрила и съм в голяма чуденка дали да рискувам само защото Риеко е безплатно... Не че не мога винаги да се върна на зафрила де...

# 686
Извинявам се,чв не отговарям по въпроса,но искам да попитам.От колко време пиеш Зафрила.Мен ме оперираха началото на месеца и вече две седници ги пия.Четох за доста странични действия  и ме е страх ,че трябва да ги пия дълго.На 48 години съм.

# 687
Пих я две години, направих пауза около две години и сега от 6 месеца я пия отново. Целта е избягване на втора операция и запазване на и без това малко останалият ми яйчников резерв. На 29 съм не съм раждала.

# 688
Мислили ли сте за замразяване на яйцеклетки? Аз съм в чужбина, но има такива пакети и се замислям, раждала съм, но с тази ендометриоза, ако искам второ  може би не е лоша идея.

# 689
През това време имахте ли покачване на килограмите и акне?Най-вече ме притеснява намалянето на костната плътност.Вече съм на години,при които по принцип си намалява.

Общи условия

Активация на акаунт