ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 17

• 46 417
  • 701
  •   3
Отговори
# 690
Интересувам се и чета, но за сега по-скоро не бих правила стимулация (ако се наложи някой ден ще го мисля тогава) понеже не знам как ще се отрази на кистите Simple Smile
Никога не съм правила опити и не знам става ли или не.
Количеството на яйцеклетки е важно, но по-важно реално е тяхното качество.
Като дойде моментът по-скоро бих спряла лекарствата опити 3-4 месеца и ако не става отново операция....

Ами напълнях да или по-скоро не свалям така лесно като преди. Лицето ми никога не било особено чисто не съм забелязала да е по зле от зафрилата. Първият път коленцата доста ме боляха докато я пиех този път съм по-добре.

# 691
Много благодаря!

# 692
@Maya за какви странични сте чели за Зафрила, и на мен ми изписаха да го пия до колкото разбирам продължително време (само при желание за бременност и после пак). На мен ми потвърдиха и с ЯМР съмненията на доц.Магунска, така че искам да изразя добри впечатления за нея.. До сега никой не е предполагал, че изобщо имам такъв проблем.

@Rouina91 Имам много силно подуване на целия корем, лошо храносмилане, загуба на тегло, оригване. По принцип имам гастрит и рефлукс, но никога такова чудо не е било. Имам и задух от това, спазми по диафрагмата, по хранопровода, много изявен ортостатизъм.. Според докторите може да е от това хронично възпаление. На ЯМР ми казаха, че имам по диафрагмата, перитонеума, яйчниците..

# 693
  • Sofia
desislavazhivanova, благодаря за отговора. Не мислех, че ендометриозата може да прави чак такива поразии, но доста неща ми станаха ясни.
Попринцип съм си със запек и подут корем, но от лятото като правихме 1вото ни инвитро стана още по-подут, та смъкнах и 3 кила, които не мога да си върна в момента, а ги мъча..от ехеее.Проблеми със рефлукс и киселини си имам от тийн годините още ама като съм ходила по гастро всичко привидно наред.

Бтв интересен факт: Попринцип съм с автоимунно заболяване, за което пия лекарства и си следя възпалителните маркери понеже до сега са били винаги над норма (CRP). Пих тези лекарства над 3 месеца и CRP падна минимално (трябва да го следя всеки месец). От около месец и половина съм на примолут нор за подготовка за инвитро и някак мноооого рязко падна CRP от 7 на 1 откакто го пия тоя прогестерон. Не знам дали има общо и дали ендометриозата го качва ама...имайки в предвид, че лекарствата които пия за автоимунното сума време не действаха толкова добре, а месеца в който вкарахме прогестерона падна рязко...почвам да се замислям, че може тая ендометриоза да го е качвала. Ще видя като го спрем прогестерона дали пак ще се вдигне CRP.

# 694
Страничен ефект на Зафрила е загуба на костна плътност.Аз съм на 48 и без нея съм предразположена.По принцип пия витамин Д,но мисля да взема и Калции.Другите му странични ефекти са наддаване на тегло,отоци,акне.Но те са май за почти всички хормонални.

# 695
Момичета, прочетох последните мнения и бързам да ви предупредя нещо.
Първо, да, като цяло прогестероновите препарати водят до намаляване на костната плътност, но това е при наистина дълга употреба.
Освен това, има риск от образуване на тромби (това го пише в листовката на почти всеки хормонален препарат). Мая, аго си назначите сама калций и го приемате без проследвяване, се излагате на риск. Калцият "втвърдява" кръвоносните съдове, а в комбинация с увеличената вероятност от тромб, не си правите услуга. Ако имате такива притеснения, споделете ги с лекуващия си лекар и не си самоназначайте такива добавки.

И един апел към всички ви - в момента съм на 33 години, бях диагностицирана с ендометриоза на 29 години. Четвърта степен, тотално сраснали матка, яйчници, тръби и дебело черво, лезии по бъбреците, уретрите и гръбнака. Имам 2 операции през по-малко от година, впоследствие останах без тръби и без един яйчник, както и без част от червата. След двете операции направихме и два инвитро опита, за жалост, неуспешни. Така че, съвет от сърце - не отлагайте плановете за деца. Знам, че е сложно, знам, че много неща в живота трябва да се подредят, за да сме готови на тази крачка. Замразяването на яйцеклетки не е много успешно, тъй като това е само една клетка и често не понася добре замразяването. Ако имате възможност, замразете ембриончета - било от вашия партньор или от донор. Това вече е доста по-сигурно, тъй като се замразява многоклетъчно организъмче, което е доста по-издръжливо.
Успех и не се отчайвайте! Винаги има вариант и надежда ❤
Страничен ефект на Зафрила е загуба на костна плътност.Аз съм на 48 и без нея съм предразположена.По принцип пия витамин Д,но мисля да взема и Калции.Другите му странични ефекти са наддаване на тегло,отоци,акне.Но те са май за почти всички хормонални.

Последна редакция: нд, 23 ное 2025, 13:18 от Leda*

# 696
  • София
Здравейте , някой преминал ли е лечение за ендометриоза с препарата Риеко ?
Явно никой не се включва за Риекото, а и мен много ме вълнува..януари ще станат 2 години от както съм на Зафрила. Ще ходя на преглед при Магунска и ще видим дали ще ми го замени с Риеко. Мен не искат да ме оперират, защото съм раждала и нямало смисъл. Ще си карам на лекарства, на 43 съм Sad

# 697
nimfi4ka, каква е идеята на тези лекарства ?  Има ли някакво излекуване от тях или служат само за подтискане на симптомите ?

# 698
Да, за жалост Ри€ко все още не е много популярно. Аз също съм минала доста дълго потискане със З@фрила, а също и Прим0лут н0р. Ри€ко ми е предлагано като лекарство с доста по-малко и леки странични ефекти, но започнахме инвитро опитите и не стигнах до него.
Към края на миналата година все още беше одобрено от касата в България само за потискане на развитието на миоми, предполагам, че вече е одобрено и при ендометриоза. Доколкото помня, ако не е по здравна каса, не е особено евтино.
На ваше място бих обсъдила въпроса с доц. Магунска, тя има наблюдения върху пациенти и би могла до каже дали е подходящо за прилагане. Дори и да минете операция, после отново ще сте на медикаменти за потискане, тъй като ендометриозата продължава да се развива. Така че - правилно, ако не е в твърде тежка степен, така чи да пречи на органите ви да функционират нормално, спестете си оперативната намеса.
Успех!
Здравейте , някой преминал ли е лечение за ендометриоза с препарата Риеко ?
Явно никой не се включва за Риекото, а и мен много ме вълнува..януари ще станат 2 години от както съм на Зафрила. Ще ходя на преглед при Магунска и ще видим дали ще ми го замени с Риеко. Мен не искат да ме оперират, защото съм раждала и нямало смисъл. Ще си карам на лекарства, на 43 съм Sad

# 699
Да, вече е удобрено и за ендометриоза и е безплатно.
На мен ми предложиха да го сменя. Разбрахме се, че за сега ще остана на зафрила, а ако реша мога по всяко време да го сменя.

# 700
Къде бихте ми препоръчали да направя ЯМР ?

# 701
Здравейте, момичета!
От скоро съм в групата, съжалявам, ако някъде е изписано, но не можах да намеря конкретни примери.
Преди няколко месеца за първи път чух диагнозата ендометриоза след близо две години болка и различни симптоми, които никой лекар не отрази тук. В Турция на преглед видяха киста, в последствие Др Калчев потвърди, плюс видя и сраствания около същия яйчник с кистата.
В момента, по стечение на обстоятелствата (оказахме се със сериозен мъжки фактор) сме по средата на ин витро процедури.  Направихме стимулацията, защото беше важно да имам поне ембриони. Аз честно казано и преди това бях готова на лапароскопия, ако би ми дала някакво облекчение, но всички лекари, вкл в Мемориал, където правим процедурите, и тук няколко лекари в София бяха категорични, че мога директно да пристъпя към трансфер и бременността щяла да ми реши проблема.
Това, което ме притеснява е, че не намирам никаква информация за жена, която след бременноста и раждането наистина да си е решила проблема с ендометриозата. Доколкото разбирам, това е временно решение, болестта се потиска и след като цикъла се върне, връщат се и симптомите и болката. При всички ли този проблем се върна след раждането. Защото тогава не виждам смисъл да отлагам операцията, която може би с едно качествено изчистване на сраствания и лезии може да даде по-добър резултат.
Моля споделете, какъв е вашия опит, много съм объркана как да постъпя Sad

Общи условия

Активация на акаунт