Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

• 30 803
  • 764
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Моите тенджерки под налягане са две с един капак. Едната е 3 литра, а другата  6.5. И при мен не излиза пара при готвенето. Никога не съм ползвала обаче кошничката за готвене на пара.
Скрит текст:
Невена,  как се ползва? Просто я слагаш в тенжерата с вода?

# 226
  • Paris, France
Слагат се зеленчуците в кошничката (количката, казва редакторът, dolce) за пара. На дъното на тенджерата се сипва малко вода. Между кошницата и водата трябва да има поне 1-2см разстояние. Водата трябва да е достатъчно, така че да не изври. В мултикукъра слагах 200-300мл, но в обикновена тенджера е повече. Вчера сложих 800мл. Ще пробвам със 700, после 600, но по-малко не, защото ме е страх да не изври. Слага се поставката, на нея кошницата, с дръжката нагоре, та да може да я извадим. Затваря се тенджерата и се избира налягане ако има избор. След достигане на налягането се отброява времето и като изтече или малко преди, котлонът се спира и парата се изпуска. Риба, морски дарове, гъби, броколи, спанак - на ниско налягане. Глави цвекло, картофи, ориз, ребра, твърди меса се слагат на високо.

За да пестя енергия, намалявам времето под налягане с 10-15 минути и оставям налягането да падне само. Ако правя нежни продукти - риба, спанак, примерно, изпускам веднага парата, защото стават на каша, но за месо, картофи няма проблем.  От максимално пада за 10-15 мин в тенджерата и 15 мин до половин час в кукъра. През това време температурата вътре е над 100° и ястието се готви.

Яйцата ги правех в мултикукъра, на пара, налягане 1 от 5 възможни. В тенджерата под налягане също става на отворен клапан. Яйцеварка нямам.

На пара често правя цвекло, картофи, кози ребра, тиква (tays 🥳) яйца и си стерилизирам приставките за електрическата пила, ножици, инструменти за нокти. Правя и това ястие:

https://www.mesinspirationsculinaires.com/article-rouz-jerbi-riz … -a-la-vapeur.html

Ако оризът е кафяв го кисна предварително и после 20 мин под налягане и 10 да спадне. Слагам повечко спанак и по-малко вода, защото спанакът пуска много вода.

Жълтъците гледам да ги ям сурови. Пържа белтъците и Слагам отгоре суровия жълтък. Ако го искам горещ, 3 жълтъка върху 4 жълтъка и за 20 сек в микровълновата на 800W. Не ги дупча и не се пръскат. Рохки яйца ям с лъжичка. Не мога да ги беля без половината да остане по черупката. Стават за 3 мин на пара, без налягане, в обикновена тенджера с кошница за пара.

Поширани яйца (полирани според редактора 🤩)  си правех като студентка в микровълновата. Имах метална тенджера за микровълнова. Вътре се сипва вода, 4 яйца в силиконови приставки и 8 мин на пълна мощност от 900W. Така правех и варени яйца, омлет, но без вода отдолу, направо на горещия метал. Нещо такова:
 https://www.cdiscount.com/maison/cuisson/kitchen-up-multicuiseur … 178907-ki050.html

Поширани:

https://youtu.be/9tx5XNMzbGc

Пържени, с жълтък нагоре:

https://youtu.be/ltzb6Pam5WY

https://youtu.be/yZuZCkUQmuk

Този съд е спасил от глад милиони студенти, пътуващи и просто мързеливи хора.

# 227
Компромис са ми средно сварени, жълтъкът не е съвсем сварен но белтъкът е.
Никакъв компромис не са ми средно сварените яйца, а напротив- любими са ми.😃 Оцелявали са по повече от 2-3 дни в хладилника. Домашна майонеза е оцелявала 4-5 дни. На моята яйцеварка пише да се добави още 1 или 2 с.л. вода, ако се правят по-малко от 3 яйца, но това почти никога не ми се случва.😃 А най-хубавото е, че машинката ми се самоизключва. Рохки яйца правя, когато ще се ядат веднага или до няколко часа. Просто ги харесваме топли (рядко ги ям така обаче).
Преди няколко години от Кауфланд и Лидъл си бях заредила половината хладилник😅 със средносварени и боядисани яйца- намалени страшно много. Спокойно си ги изядохме, а вече бяхме почти забравили кога е било Великден.
Невена, досега не помня да ми е извирала водата в мултикукъра под налягане...🤔 Може би имаш предвид да се абсорбира от това, което готвиш- ако е нещо от типа на ориз и подобни?🤔

# 228
тъкмо си поръчах Инстантпот, беше с много голяма отстъпка в немския амазон, излезе ми на същата цена като еър фрайъра, но сега ще имам още 10 допълнителни функции. Ще пристигне следващата седмица, така че ще заредя с повече месо и ще започна да разнообразявам менюто си.

# 229
Случвало ли ви се е да имате главоболие, ако си позволите да ядете вредности? Втори ден ме цепи главата, на почивка съм и си позволих малко хляб, банички, 1 сладолед. Чудя се дали това е причината.

# 230
Да, от високия инсулин ставам като надрусана, зверско главоболие и световъртеж.

# 231
На мен ми се е случвало да ме "заболи" (не точно) главата, ако хапна повече сладко (след баници, солени неща- не). Примерно след баклава и подобни. Това преди режима де. Преди (доста години вече, повече от 10-15 г) вкъщи майка ми правеше баклава, която беше с много малко захар и така бяхме свикнали. Та купените винаги са ми били твърде сладки. За НГ съм си позволявала да хапна баклава и след режима, но малко количество и не съм имала проблеми. Мисля, че усещам покачването на инсулина като нещо, което определям "боли ме глава". Но при мен всъщност не е точно болка, а нещо по-скоро като замайване, опиянение...Доколкото знам, болки в главата може да има при хипогликемия, т.е. когато КЗ пада с доста. За да падне с доста КЗ, всъщност няма нужда и наистина да сме в хипогликемия.

# 232
Сутрешната кръвна захар още е много висока днес е 5.9, . Какво да направя за да я сваля 😟

Последна редакция: нд, 25 сеп 2022, 16:38 от Bria

# 233
Ако се случи да ям такива неща в някакво съществено количество а не само да си опитам, съм си крива после... Падат ми батериите, а съм се разглезила откакто см на режим да съм си по-бодра като цяло и съответно това ме напряга. Рядко чак до главоболие но и това се случва.
Преди да си променя храненето правех и мигренозни кризи от време на време, за щастие не често че бяха епични ако не ги предотвратя навреме още по време на аурата (с хапчета с ерготамин дето вече не са в продажба). За над 4 години ми се е случвало само веднъж, сравнително в началото - бях си отишла при нашите на една от големите задушници и то просто няма как да обясниш на скърбящи баби и лели че няма да изядеш това или онова за бог да прости... Резултатът не беше хич приятен. Като изключим този случай, мигрената ми е само спомен, ама такъв че още чукам на дърво като си помисля.

# 234
  • Paris, France
Да, от високия инсулин ставам като надрусана, зверско главоболие и световъртеж.

Надрусана 👍, хаха. Оле, ще се напикая от смях . Да, точно като надрусана ходя като съм с висок инсулин. Голямо ме е глава от захар като прекаля, а не съм яла ВХ скоро, но веднъж или два пъти. Преди режима ме болеше често глава, сега само като съм болна и рядко. От 8 години съм имала 2 или 3 главоболия.

Оле, natka, веднъж имах мигрена в Лондон. Ни да лежа, ни да седя права. ММ го пратиха да купи някакви хапове от аптеката и се оправих. Това е чудовищно. Синът беше бебе и добре, че пиеше и от биберон. Мислех, че ще ми се пръсне тиквата.

Сутрешната кръвна захар още е много висока днес е 5.9, . Какво да направя за да я сваля 😟

О, съжалявам 💐. А досега какво си направила? Разкажи историята и откъде си почнала! Какви добавки пиеш и ако може, дай 3 дневни менюта с часове. Засега се сещам да изтеглиш храненето сутрин и докъм 18-19ч.

dolce, мултикукърът има защита, но тенджерата под налягане, на газов котлон няма. На 2 им изгорих дъната. Едната беше като смок. Трябваше да и слагам доста вода. Другата пък вадеше всичко като супа. Първата беше подарък от свеки, другата от мама 🥳. Едновремешните пускаха пара като парни локомотиви, за който ги помни (и тенджерите, и локомотивите). Затова предпочитам кукър. Сега ми липсва. Моят даже сам си вади парата след края на някои програми.

# 235
  • Столичанин ама не в повече :D
Тези мигрени с аура са мноого тегаво нещо, случвало ми се е май три пъти и трите пъти мноого кофти, дали последния не четях нещо във форума и то в тая тема и по едно време брех гледам почват да изчезват букви от думите, и след това разбира се светкавицата пред очите.
Зависи дали се дължи на нощна хипогликемия или не, но в единия случай (на хипогликемия), не трябва да се пропуска вечерята, в другия (ако няма хипогликемия), да се изтегли вечерята и да не се ядат въглехидрати, и разходка след вечеря. Simple Smile

# 236
Неве, ти се смееш, ама няма да ти казвам колко години все го отдавах (че и лекари твърдяха), че ми падало я кръвното, я КЗ и аз се "лекувам" с амнайсето кафе с шоколад. А то било инсулина... И да, ако е с картофи, хляб, бива, ама ако е нещо с много захар, направо съм на умирачка, случвало се е да си направя салата, че да ми мине главоболието.

# 237
Jerami да не вървя след вечеря а лежа ..... А и идва зима струва ми се невъзможно да вървя в тъмното в студа.

# 238
Тези мигрени с аура са мноого тегаво нещо, случвало ми се е май три пъти и трите пъти мноого кофти, дали последния не четях нещо във форума и то в тая тема и по едно време брех гледам почват да изчезват букви от думите, и след това разбира се светкавицата пред очите.
Скрит текст:
Зависи дали се дължи на нощна хипогликемия или не, но в единия случай (на хипогликемия), не трябва да се пропуска вечерята, в другия (ако няма хипогликемия), да се изтегли вечерята и да не се ядат въглехидрати, и разходка след вечеря. Simple Smile
Честно казано, радвах се че има аура преди да станеше наистина страшно - ако вземех подходящо хапче то време на аурата, нещата спираха до там... ако го имах под ръка, разбира се. Ако пропуснех този момент, опциите бяха две - или силни лекарства дето ме правят на парцал, или си страдам и си драйфам от болки тихо в някой тъмен ъгъл. И в двата случая чак и на следващия ден бях изтощена. Дори само това е достатъчно да ме държи що-годе в релси с храненето, ако започна да се храня както преди и ще започне сигурно и тая гадост пак по някое време. Не ща.

# 239
Аз да попитам знаете ли на какъв интервал е безопасно да се прави натоварването с глюкоза?Правихме го аз и дъщеря ми в края на август ,но 2 дни след изследването ни тръшна ковид.Резултатите не бяха добри,меко казано ,особенно на дъщеря ми.Консултирах се с ендокриноложка по телефона ,тя гледайки ги се осъмни ,че втората проба на 1-ия час е разменена нейната с мойта и посъветва да ги повторим ноември.Аз съм притеснена защото при дъщеря ми се получава нещо като силно прималяване ,случвало се е да колабира за секунда.То не е и загуба на съзнание става за секунда и после се съвзема.Не обръщат внимание лекарите ,че е винаги след нахранване и то не при всяко хранене.По скоро на обедното хранене.Миналата година пак и ставаше така ,тогава пиеше глюкофаж 3х 500мг ,спряхме го и край оправи се.Пълни изследвания при кардиолог правихме,и холтер и слагаха ,нищо.
На 20години е ,165см / 56 кг ,плува от малка всяка седмица 1 път .Понеже е студентка ,има прекъсвания в спортуването по време на сесия.
Инсулин 12,13 глюкоза 5,02
Инсулин 223,80 глюкоза9.36
Инсулин 122,5 глюкоза 6,00.        Гликиран хемоглобин 5,38/ еAG ( изчислена средна глюкоза 5,96 Изследванията са правени в Бодимед ако има значение Щитовидна жлеза в норма и пълна кръвна картина в норма.
И за това питам не може ли по рано да повторим изследванията ,нямам им доверие?

Общи условия

Активация на акаунт