Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

• 30 114
  • 764
  •   1
Отговори
# 30
Тайс, ти щеше нещо да разказваш май...😃 Пък вместо това виж какви идеи ти хрумват...😛
Утре ще разказвам с цитати, защото си фърлих папката в петък в офиса, а кардиоложката ми е залепила две диагнози, които забравих 🤣.
Не бях видяла какво е писала и невинно отнесох двата листа на джипка, а онази подскочи. За нея пък нишо ми няма. Та така.
Твърдо ще си стоя с вас, ще оправям пх- то и ще пускам пак изследвания.
Джипа вика, че съм се увлякла по модни диети, но това не и попречи да ми каже, че съм направила супер тяло. Гледаше ме одобрително. Викам- да ти кажа ли как, лесно е. А тя, аааа нЕма нужда 🤣

# 31
Здравейте, и аз се завърнах от морето, но не съм преставала да ви следя. Да си призная , страх ме е да не оплескам нещата, но засега съм стриктна. Взимам добавките, но с магнезия нещо не се разбираме, докарах си разтройство, четох, че е от предозиране, намалих и сега да видим как е положението. Вино казахте твърдо нье и не съм пила. Държа фронта и със сладкото- една баклава имам в актива обаче...
Ядох много риба, зелении колкото мога, връзка магданоз не е проблем. Картофи, ориз, тесто - не.
Плуване, разходки, колело.
Резултатът е минус още 2кг. след морето.
Сега съм 158 и 59кг. Мисля да сваля още 1кг и да се следя между 58 и 59кг. и после да започна да вкарвам малко вх.
В тази връзка доколкото разбирам трябва баааввно да почна да включвам ВХ - бобови, чия, пълнозърнест хляб. Не съм докосвала картоф и ориз от м. май, та не знам колко пък е здравословно и това....Чудех се виждали ли сте хляб фитнес на Вита май беше - нисковъглехидратен, с не знам си колко семена - добре ми изглежда на мен.. изядох половин филийка и салата с домати, зелении и магданоз. После разходка.
Ще включвам и спорт, та ще трябва нещо да ям повечко преди него и си мислех за този хляб...
КЗ не съм мерила, чувствам се супер, но съм убедена, че са ми малко калориите - днес ядох бадеми и салатата с хляба, кафе и вода, а и дроб от треска.... ми малко е....няма какво да ви питам...

# 32
Какво яде, за да върнеш 35 килограма? Сега, аз също имам гадните моменти на отслабване и йо-йо ефект, но си знам, че качвам, защото се тъпча емоционално. При твоите алергии какво яде, за да ги качиш?

Картофи и ориз. И сега това ми е оснаовната храна, от която няма болка и диарии. Болката не е от диарията, все още се търси от какво е.
Къде е болката? Стомах или корем?

Има една много хубава диета, която се прилага при гастрити, колити и всякакви стомашно-чревни проблеми. Бях я писала преди време на Роналд. Ако искаш, пробвай. Пиша стандартната диета, всеки си изключва това, което не му понася.
- мин. 1 седмица, макс. 2 седмици
- без пържено. Само варено, печено, задушено. Това включва и плодове и зеленчуци.
- без остри подправки
- без бобови
- без зеле, лук, чесън
- без ядки
- без млечни
- умерено мазнини, по-леко месо.
На теб може да ти понесат задушени тиквички, броколи, чушки. Пиеш чай, бульон, без кафе.

Болката е под левите ребра, по-скоро централно.
Точно така се храня от близо година, но имам прегрешения Simple Smile
Никога не съм подкрепяла високомазнинно хранене. Но се хранех нисковъглехидратно.

Някой пита за туморен маркер на панкреас - не знам точно кой е. Но ако му е нужен ще му напиша пакета маркери, които са правени. Там, където се лекувам ти дават резултата, но не и референтни граници, лекарят ти прави обобщение.
Наченките на изменения на хранопровода са в долната част, което означавало хранителни грешки.

Дали се случи от диетата, от отслабването, от годините или просто съдба - не знам! Бях здрава, а сега не. Ядосана съм на себе си, защото вярвах, че трябва да отслабна за да съм здрава и да подобря живота си... а сега ... съм по нездрава откогато и да било, изпитвам болка, страхувам се от рак, изследват ме често, дрискам и не мога да ям почти нищо .... И се чувствам безсилна.
Благодаря за съветите! Но към момента е редно да слушам само лекарите си. Рак на панкреаса дава около 3 месеца преживяемост. Поне да си изпратя момичето студентка ми се иска, да я видя как отлита и да и помогна. 

Ами това е! Влязох и разбуних тема, в които има нейни горещи привърженици. Съгласни, несъгласни от какво съм се разболяла, мисля че не е от голямо значение. Ще се радвам ако дори и един се замисли и обмисли добре програмата си за хранене и отслабване.
Баланс! Всичко в живота, тялото трябва да е баланс и храната е част от неговото постигане!

Успех! И да сте ми здрави! :* ... добре де и стройни! Simple Smile

Последна редакция: нд, 11 сеп 2022, 23:35 от the Дорис

# 33
Успех и на теб Heart
Мъчно ми стана, докато те чета, дано всичко се нареди, да пребориш болежките и да си здрава до дълбоки старини!

# 34
Дорис от сърце ти желая да овладееш положението и да стабилизираш здравето си.
Зоната я дават за най балансираната диета до колкото знам.

# 35
Дорис, пожелавам ти здраве и аз! Отказа цигарите, нали? В тази тема винаги сме говорили, че е нужен баланс.🙂 Всеки да намери неговия си баланс...
Аз питах за маркерите. Искам да знам просто кои са, без референтните граници...
Майката на най-добрата ми приятелка почина от рак на панкреаса...😥 Със сигурност дори не знаеше какво е ВМ-НВХ, нито дори нвх хранене или пък високопротеиново. Всичко си ядеше, но след всяко хранене по нещо сладичко (дори и по един бонбон). Кюфтетата само пържени, често правеха за закуска пържени филийки, ядяха кренвирши и колбаси...Оперираха и' първо жлъчката, после живя около половин година. Но оплаквания имаше вероятно минимум година преди операцията на жлъчката, да не кажа и две години...А откога е имало проблем (без симптоми) пък никой не може да каже. Вероятно е имала разни оплаквания, но не им е обръщала голямо внимание. Та на всеки му е писано различно и при по-рано открит проблем и прогнозите са по-добри. Не бива човек никога да се отчайва!
Шарпи, ужас за картофите...Поправка- към 12 ми е била КЗ след половин кочан царевица (през 2019 г по това време някъде- а парчетата ФСТ😀 бяха за рождения ден на майка ми). Другата седмица се пада рождения и' ден, но оттогава все правя режимни или полурежимни торти на основа шоко лави...Та вероятно ще ям нещо такова, а не ФСТ.🙂

# 36
Дорис, съжалявам за това през което преминаваш. И искренно се надявам да се оправиш. Не се отказвай, търси други мнения, начини, лечения.
Но не приемам, че точно нввмх/или интервално хранене/ е виновен, при положение, че те знам от много време и ти на този режим не си била дълго. И си твърдяла, че не е твоя режим.
Иначе баланс си трябва. С всичко.

# 37
  • Paris, France
Дорис, абсолютно същата болка имах когато имах мазен черен дроб. Остра и под ребрата, като не се появяваше в точно определено време. Понякога като се наведа, понякога след ядене, понякога както си седя. Натрупала си много кила в корема и всички вътрешни органи са смачкани, стомахът е притискан нагоре и мускулите стават хлабави. Стомашно съдържимо може да излиза към хранопровода. Тази промяна на долната част, в която хранопроводът почва да прилича на черво е характерна за коремно затлъстяване. Подобна болка съм имала и като преяждане и след ядене на портокали и мандарини и затова не ги ям. Виж си черен дроб на фиброскан, но съм чела за подобен симптом при затлъстели, на които черният им дроб не е омазнен.

Правилно не прекаляваш с мазнини, но картофи и ориз ще те влошат. Поне витамини пиеш ли?

За мене проблемът ти идва от надебеляването, а не от отслабването. Докато си отслабвала всичко е било на 6. Симптомите се появяват като тръгваш да ядеш безразборно ВХ.

Желая ти бързо излекуване 💐.

Елора и всички, Дорис не е яла НВ-ВМХ, а сравнително изчистена, обикновена диета, в която не е изключвало нищо. Ето как е отслабнала:

https://bg-mam.ma/p/1181000/40233700

В следващ неин пост има добри идеи за ниско ВХ зеленчуци.

Тя не вини кетогенната диета, след като сама пише, че не я е правила и даже не допуска кетоза.

Все едно аз да напиша, че съм получила рак на белия дроб заради ниските ВХ преди 8 години или 2 години когато пуша ☹. Или че ям НВ, а съм с цироза, но пийвам само бутилка ракия дневно.

Последна редакция: нд, 11 сеп 2022, 23:45 от Nevena Virolan

# 38
Дорис, съжалявам за това, през което преминаваш! Като съвет за проблемния стомах мога да ти дам да приемаш алое - има доказани ползи за чревната флора, поразрови се в интернет да прочетеш.

При мен цикъла приключи и с това си замина и гладът за сладко и забранени храни. Дори вчера на сватбата се държах прилично - обядвах си вкъщи ципура със зеленчуци, на сватбата си изядох салатата и после имаше палачинка пълнена с месо, праз и спанак - само плънката си хапнах. Бяло вино само за наздраве, че бях шофьор. Тръгнахме си рано заради детето и така пропуснах основното и тортата.

Обаче откакто се върнах пак към режимно хранене пх-то гравитира между 5 и 6. Замислих се, че с това кафе на гладно сутрин хич не си подобрявам пх-то. Ще търся някакви варианти да започвам с чай и по-късно (евентуално след закуска) кафе. И без това искам да почна да си правя чай от джинджифил заради имунитета.

Експеримента с триците на Долче ми стана интересен, може и аз да пробвам по-нататък като се завърна стабилно в режима.

# 39
С трици и аз преди време си бях правила нещо като палачинки, получиха се вкусни. Помня че слагах трици, настърган кашкавал и наситнени маслини. Това ме подсеща, че пак мога да си направя.
Дорис, съжалявам за това, през което преминаваш! Като съвет за проблемния стомах мога да ти дам да приемаш алое - има доказани ползи за чревната флора, поразрови се в интернет да прочетеш.
Алоето, знам, че предизвиква диария. Един път пих едно малко кристалче /с размер на грахово зърно/ и на другия ден не можех да изляза от тоалетната. А Дорис се оплаква от диария, не знам дали е уместна употребата в нейния случай.

# 40
Кристалите алое са за разхлабване. Според мен визира гела от алое, който е за такива проблеми. Моят син го пи известно време при остра реакция към храна, един от симптомите му беше диария и имаше подобрение с гел от алое вера (няма да пиша на коя фирма, да не се приеме като реклама).

# 41
Може би на всеки понася различно. До колкото знам алоето регулира стомаха, но е важно да е от вътрешността на листата. Мисля, че ако се сложат и корите на листата тогава може да има проблем. Затова е важно да е качествено и не случайно написах, че е добре да си проучи въпроса преди да го приема. Иначе аз го пия и при диария, и при запек, също и при повръщане. Винаги имам позитивен ефект до 24 часа след това (за повръщането и по-бързо).

# 42
За Дорис сега е по-важно да слуша лекарите и да взима мнение от различни специалисти. Не е време за опити кое помага и кое не.
И пак повтарям:
- за отслабване не е необходимо кетоза. Тя е необходима за спешни или тежки случаи (бързо смъкване на КЗ, бързо смъкване на килограми (при много) по медицински причини, епилепсия и т.н.). На някои понася, на други не. И съдейки по "кето " сайтове и групи се разминават много с това, което е кето режим.
- не се отслабва за да се оздравее, а най-напред е оздравяването. Отслабването идва като страничен ефект.
Палеото е също в рамките на ВМНВХ и е по-подходящо за повечето случаи.

# 43
Таня, напълно съм съгласна с теб. С всяка една дума.
Скрит текст:
Снощи все пак прочетох малко за рака на панкреаса (надявам се Дорис никога да не стига дотам). На повечето места пишеше, че отнема поне 7 години, за да се видят първите изменения в клетките на панкреаса. Т.е. това заболяване се развива доста бавно. Също пишеше, че при 1/3 от заболелите се свързва с висока консумация на захари и/или алкохол, а 1/2 или 2/3 (забравих) са редовни пушачи. Също с възрастта се увеличава рискът (както е с повечето заболявания). Понеже това беше заболяването и на Патрик Суейзи, имаше и статии за него.😥 Самият той е казвал, че вярва, че пушенето има общо със заболяването му, защото през целия си живот е бил "heavy smoker", като е имал периоди с по 60 цигари на ден...
Интересното е, че като превенция срещу рак на панкреаса се споменаваше предимно да не се пуши (смятало се, че било рисков фактор номер 1), също да не се злоупотребява с алкохол. Останалото, което се казва е доста общо- "eat a healthy diet", т.е. да се яде разнообразна и здравословна храна. А това е доста общо понятие. Също като да спиш по-добре, да спортуваш умерено, да имаш ниски нива на стрес... Реално, хората, които са в категорията нито пушачи, нито консумиращи алкохол, имат уж по-нисък риск, но пак около 1/3 се счита, че са консумирали често или по много захари.
Zuhta, нали овесените трици са разрешени в режима на Дюкан, реших да проверя как ми се отразяват на КЗ. Определено при мен ефектът е коренно различен от този след ядене на овесени ядки...🙂 Което е добре, защото с тях могат да се правят и панировки, да се сгъстяват супи и т.н.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 15:36 от dolce miele

# 44
Триците са си само фибри, брой ги както кокосовото брашно или хуска - фураж и не много повече. За супа не знам дали бих сложила ама за панировка е идейно. Пиши ако пробваш, с псилиум хуск става добре но не е бюджетно хич, иначе 1 към 1 с бадемово брашно си е много хубава панировка.

Последна редакция: пн, 12 сеп 2022, 20:36 от natka

Общи условия

Активация на акаунт