Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

• 30 178
  • 764
  •   1
Отговори
# 690

В случая я купих от Т маркет в Пловдив. Предполагам, че и по други хипермаркети ще я има. Цена 3.89 бурканчето /300 гр/

# 691
Мерси.
Подобна се намира и в Билла, но голяма за 5-6 лв
Но тази ще опитам.

# 692
  • София
Масово в лютениците слагат картофено пюре. Може да няма добавено нишесте и захар, както са обявили с големи букви, но виж отзад в съдъжанието какво има.

# 693
Банда, привет отново! От два, три дни чета усилено първата страничка и посочените линкове (още не съм изчела всичко), много благодаря за труда и предоставената и така добре синтезирана информация!
Имам едно въпросче към вас - при ИР и хиперинсулинемия мислех, че не е позволено сладкото, но четейки информация от първа страничка видях, че стевията, ксилитолът и еритритолът са с ГИ 0 - това означава ли, че сладки неща, които съдържат стевия, ксилитол и еритритол може да се консумират? Виждала съм, че има десерти, шоколади за диабетици, те подходящи ли са при ИР и хиперинсулинемия?
Не ви питам чисто от лакомия... Влязля съм в един безкраен цикъл на инвитро лечение, от хормоните ли е, от ИР ли, не знам, но понякога така ми се прияжда сладичко, че ако не хапна, имам чувството, че ще припадна...

# 694
Банда, привет отново! От два, три дни чета усилено първата страничка и посочените линкове (още не съм изчела всичко), много благодаря за труда и предоставената и така добре синтезирана информация!
Имам едно въпросче към вас - при ИР и хиперинсулинемия мислех, че не е позволено сладкото, но четейки информация от първа страничка видях, че стевията, ксилитолът и еритритолът са с ГИ 0 - това означава ли, че сладки неща, които съдържат стевия, ксилитол и еритритол може да се консумират? Виждала съм, че има десерти, шоколади за диабетици, те подходящи ли са при ИР и хиперинсулинемия?
Не ви питам чисто от лакомия... Влязля съм в един безкраен цикъл на инвитро лечение, от хормоните ли е, от ИР ли, не знам, но понякога така ми се прияжда сладичко, че ако не хапна, имам чувството, че ще припадна...

Не случайно първия пост трябва да се изчете напълно. Тоест от кора до кора.
Това, че уж нямали ГИ не означава, че са за хора с ИР. Точно обратното.
Това е в точка 11.
И в книгите си Фънг обяснява защо подсладителите не са за хора с ИР. Може да не вдигат инсулин, но затлачват черния дроб, а затлачения черен дроб предизвиква ИР.
Даже по-добре ако ще се прави някакъв здравословен сладкиш лично аз предпочитам кокосова, тъмно кафява захар или малко мед да сложа. Слагам за лека сладост. И такова нещо правя веднъж в месеца. Еритритол, стевия и ксилитол нямам вкъщи и не бих си купила. Просто рядко правя.
Има хора си мислят, че ежедневно могат да ядат домашни неща с ксилитолче и еритритолче. И го правят. През ден разни сладкиши, торти и бисквити с еритритол или стевия.
Четох из фейса такива. После мрънкат, че режимът не струвал.
И подсладителя стевия специално може да има нулев ги евентуално, но точно подсладителя стевия изстрелва инсулина в небесата.

# 695
Масово в лютениците слагат картофено пюре. Може да няма добавено нишесте и захар, както са обявили с големи букви, но виж отзад в съдъжанието какво има.
Ами това е дадено по описание
https://horceto.com/portfolio-item/edrosmlyana-lyutenitza-bez-dobavena-zahar/
Печени белени чушки капия
Доматено пюре
Печен белен патладжан
Рафинирано слънчогледово масло
Винен оцет
Йодирана сол
Растителни фибри
Подправки и подсладител: стевия на прах

Сега колко е истина, нямам идея.

# 696
С тая стевия ме отказа Joy

# 697
  • Paris, France
Ами това е дадено по описание
https://horceto.com/portfolio-item/edrosmlyana-lyutenitza-bez-dobavena-zahar/
Печени белени чушки капия
Доматено пюре
Печен белен патладжан
Рафинирано слънчогледово масло
Винен оцет
Йодирана сол
Растителни фибри
Подправки и подсладител: стевия на прах

Сега колко е истина, нямам идея.

Боклучава вредност, с две думи 🤩.

# 698
Елора, 🌹👏 за мнението относно подсладителите. Най-голямото ми осъзнаване по отношение на храната преди години беше изборът на прости храни - без заместители и просто и максимално чисто приготвени. Имам вкъщи мед, бяла и уж кафява нерафинирана захар. Ако правя нещо сладко, не се страхувам да сложа малко от някое от трите. Поне знам колко и какво е. Не харесвам купешките кето десерти, които се оказаха златна ниша на пазара на всякакви знайни и незнайни сладкарнички, работилнички и инфлуенсъри. Горчат, миришат отвратително и нищо не възпитават по отношение на храната и хранителните навици, едно удобно извинение да си караш както преди, с широко затворени очи и спокойна съвест. 😊

# 699
Melusine, аз в началото залитах по заместители. Отивах на щанда за диабетици и си въобразявах, че ще отслабна ако ям от тези неща.
Ама не мина номера.
Толкова за това дали може да се консумират.
Бяла захар имаме, но не я пипам. Майка ми я ползвам. Ако правя чат пат нещо сладко слагам или кокосова или кафява. Но от онази кафява, меласата, която е мокра. Не фалшивата, боядисана захар.

Примерно след месец ще правя домашен чийзкейк с извара, яйца, тиква и много малко ще сложа кокосова захар.
Може и малко мед. Но слагам малко, защото тиквата е сладка. Майка ми вика за моите десерти, че не са хубави, защото не са сладки.
А те са сладки. Просто не грозно сладки като нещата дето тя яде. Чак да нагарча.
Но промяната в мисленето при всеки идва различно.
Има хора си търсят заместители на сладко и хляб. После викат, че не се получава или половинчати работи се получават.
Някой се осъзнават и променят, други се отказват.

В купешките неща проблемите са много. Един тон захар слагат. Вредни мазнини, брашна, консерванти, набухватели.
Всичко това ако го хапна аз си провалям успеха. Тоест ако съм успяла 1-2 кила да сваля и похапна повечко - задържам вода за доста дълго и качвам малко. И после ми е трудно да ги смъкна.
А когато си спретна нещо мое, дори и повече да хапна, нямам проблем. В първия пост даже накрая две рецепти съм дала.
Или като си купя веган торта. От нея пък грам не качвам. Естествено не изяждам цялата.
Но за РД си купих амарето с вишни.
На РД ометох две, на другия ден още две. Да ти кажа 200-300 грама, които изчезнаха за ден.

# 700
Всъщност разбира се, че само един витамин или минерал, трудно може да направи огромна разлика (освен ако не е в зверски дефицит), винаги трябва да се гледа комплексно на нещата, има обаче и нещо друго, човек има силни и слаби страни, като това се отнася и за тялото и в частност дори и косата, има жени, които без почти никаква поддръжка има страхотна коса, и други които с много поддръжка и пак не успяват да достигнат до страхотността на първите, и там трябва да се търси комплексността, запълване на витаминни и минерални дефицити, поддържане на добри кг и малко телесни мазнини (но не прекалено малко защото тогава се получава обратен ефект). Simple Smile
Със сигурност е така, само едно няма как да е, ама това не ме спира да ровя и да опитвам кое ще даде някакъв ефект, все ще има нещо което мога да направя.
Иначе си прав че то не може всяка от нас да има буйна и гъста грива, аз не се и стремя към това. Просто си искам косата да ми е здрава, каквато и беше, ако и да не е била най-впечатляващото у мен никога. Отделно че за да настъпи такава промяна, определено нещо не е наред и съответно търся какво мога да направя по въпроса щото едва ли косата да е единственият проблем ако и само тя да е видим такъв. Косата ми се къса при ресане, не е просто да капе малко повече. Като се среша и около мен има по-къси косми в радиус един метър, просто скъсани а не отскубнати цели. Това не е нормално за нетретирана коса, която дори сешоар вижда от дъжд на вятър, за химически бои или преса пък дума не може да става.
Наясно съм и че косъм дето е вече израснал, си е мъртва тъкан и евентуално е пораснал такъв късащ се още преди месеци а не сега, та гледам и това да имам предвид. Поне косата ми расте бързо, ако не друго, ще видим като мине повече време а може и да я скъся по-драстично от нормалното ми подстригване само за оформяне. Не съм обсебена от идеята и да се тръшкам всеки ден, гледам и какво ще стане като минава времето, но и не мога да игнорирам проблема напълно.

На щандове за диабетици съм виждала най-големите простотии, честно. Захарин, аспартам, а много неща са си направо с фруктоза вместо глюкоза. За диабетици, моля ви се. И говоря за вафли, бисквити и прочие дето единственото "диетично" им е замяната на нормалната захар с фруктоза или с гаден подсладител. Т.е. те си имат брашно, имат си гадните евтини мазнини, абе освен да се поболее повече човек ако ги яде редовно, друго не виждам какво може да стане. В аптеката - сироп от бъз, всеизвестно полезен и прочие. На единия буркан пише без захар. Това отпред на буркана, отзад с дребното пише че е с фруктоза...
Или пишат че нещо е "без добавена захар". Мда, щото е с гадния царевичен сироп или с някакви захаросани сушени плодове, иначе в рецептата няма захар като баш си захар де.
Вчера гледах един пакет с подсладител в килера, от диабетик се ползва да си подслажда кафето. Сукралоза, от някаква си тукашна марка. Идея си нямам каква е на вкус има не това ми беше мисълта. На пакета отзад има рецепта за курабийки Grinning Съвсем нормална рецепта с брашно, масло и парчета шоколад. Само че захарта сменена с тая Спленда или каквото там беше марката. Шок и потрес, другите се уплашиха че нещо е станало като ми видяха физиономията... бая време се разхождах из къщи замислена. И на тоя ми ти пакет отпред гордо изпляскано логото на някаква си организация за борба с диабета че било одобрено от нея.
Та моите 5 стотинки по тая тема са - щанд "за диабетици" да се заобикаля, ама голямо Кръгом без да може да го стигате с ръка. Не вярвам че някой някога е прокопсал ядейки и пиейки неща от там. На 10 минути от границата с щатите съм, тия "диетични" продукти са много популярни и много очевидно безполезни, като се огледа човек.

# 701
  • Столичанин ама не в повече :D
Аа значи си на топло, аз се притеснявах да не си в аляска. Sweat Smile
А относно лютениците мисля, че веднъж два пъти съм взимал такива с подсладители някакви намалени, ама не знам но някак са ми неестествени, предпочитам ако ще е лютеница да е. Smiley

# 702
Подсладител в лютеница ми звучи ужасно поне на мен. Не че съм се убила да ям лютеници някога, с моята "любов" към чушките Grinning Ама такова нещо и на чушка не го пожелавам, егати...
Прав си че е неестествено, чат-пат съм се излъгвала за глътка диетично пепси от на половинката, не знам какво му харесваше толкова. Мирише хубаво, ако не друго. Ами, всеки път си казвам че по-добре само да го мириша Grinning От 1-2 глътчици после ми е отчетлив сладък послевкус в устата, с часове. И не го маха ни черно кафе, ни храна, ни цигара. Трябва да почерпя зъболекаря му че му рекъл да спре да пие газирано и нашия спря от раз. До тогава само въртеше очи като му кажех че е вредна тая гадост.
Скрит текст:
За топлото - относително е, ама да кажем че климатът е като в България, с 4 сезона и всичкото му. И не в тия части дето имат  4 сезона в годината, ама половината година е зима и останалите са през другата половина Joy Там едва ли да се навия и на екскурзия да ида.

# 703
Ами след вашите мнения , май повече няма да я купя тази лютеница. То по-добре да ям от мамината. Да, има захар в нея, но поне знам какво има наистина. Стевията и аз я отбягвам. Изобщо всякакви подсладители избягвам. В началото ги употребявах с кафето, тъй като години го пиех с лъжичка захар, но благодарение на темата, разбрах че не е ок, особено стевията и се насилих и спрях да ги слагам. В началото ми беше зор, щото доста ми горчеше кафето /пия го и с малко мляко/, ама сега вече свикнах и го пия така.

# 704
Като чета за лютеница, насъбрала съм толкова много буркани, и няколко идеи за зимнинка. Та се чудих, дали мога да си направя и лютеница без захар… аз и без това обичам кисело, та ще преобладава домат, а чушката, лукчето и морковчето си сладнят и без добавена захар. (Морков може даже да не слагам, че много скорбяла и бързо се разваля) Другата ми идея е, не знам и това дали ще го бъде, да си направя салата от печени чушки с чесън, копър и лимон, затворена в буркан. Понеже много обичам, а хич не харесвам чушка от буркан купена… но всичко ми е още в главата само и нямам опит с такива неща. И зелето жива ферментация, както стана дума по-горе. Изпуснала съм създаването на новото издание на темата и още наваксвам. С риск и това да оплюете, мерна ми се някакъв алтернативен хляб без глутен, с оризово и царевично брашно и хуск. Добре изглеждаше на съставки и понеже много ми липсва хляба, се поблазних. Еми нямаше такива стомашни болки после. Няма да ям.

Общи условия

Активация на акаунт