Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

• 30 217
  • 764
  •   1
Отговори
# 615
Не ми вдигат КЗ овесените трици, а и не ги "пъхам навсякъде".😛 Количествата не са големи и засега не съм забелязала да ми се отразяват зле.🙂

# 616
Хелоу! Да дам отчет каква  вкусотия направих днес. Рецептата е на Lady Brinne от съседната тема /ще я пусна и там/,аз малко си я видоизмених, защото не ям банани. Това е оригиналната рецепта:
3 яйца
1 суп. лъжица заквасена сметана
1 бакпулвер
5 супени лъжици бадемово/орехово/кокосово/ленено брашно
Аз правя комбинация от всичките, както ми дойде на око
1 чаена лъжичка канела
1-2 чаени лъжици какао - аз слагам 2, защото обичам да е по-шоколадово
2 банана
(Ако правя сладкиша за хора, които не са НВ хранене добавям 1 супена лъжица мед или кафява захар)
Насипва се сместа в тавичка 30 см върху хартия за печене.
Отгоре се наръсва с орехи на парчета и черен шоколад, пак така.
Пече се на загрята фурна на 180 градуса с вентилатор. Отнема 20тина минути. Пробва се с клечка за готовност.
По желание може да се залее с разтопен шоколад в 1 ч.ч. прясно мляко. Вари се на слаб котлон около 10тина минути. Вида на шоколада - по желание. Аз ползвам кувертюр от Лидл с 62% какао. Леко е горчив обаче и не се харесва на всеки. Преди да се залее, сладкишът се надупчва с вилица.
Охлажда се.

Аз какво промених - вместо банани, сложих 2 големи ябълки. Вместо 5 лъжици бадемово брашно, сложих 4 и 1 лъжица хуск. Добавих една чаена лъжичка еритритол. Отгоре залях с шоколад 70% какао, разтопен с 3 лъжици прясно мляко. Получи се страхотен сладкиш, влиза ми във фаворити.
Скрит текст:

# 617
Здравейте, банда! Сигурно ще ви се стори смешен въпросът ми, но съвсем от скоро знам, че имам проблем със стойностите на инсулина - наглатно е ок, но при ОГТТ доста се покачва, респективно КЗ спада... Ендокринологът ми каза, че всичко е наред, но да не консумирам пакетирани храни, фрешове и газирани напитки, обаче  в амбулаторния лист прочетох, че док е вписал хиперинсулинемия... Доста четох, писах в темата и за хашомото (понеже имам и такова) и стигам до извода, че изглежда съм с ИР. Та наивното ми въпросче е - изобщо никога ли не консумирате сладко и ако ви се дохапва (особено при жените в определен период от време) какво правите и позволявате ли си някакво десертче? ☺️🤗

# 618
Здравейте, банда! Сигурно ще ви се стори смешен въпросът ми, но съвсем от скоро знам, че имам проблем със стойностите на инсулина - наглатно е ок, но при ОГТТ доста се покачва, респективно КЗ спада... Ендокринологът ми каза, че всичко е наред, но да не консумирам пакетирани храни, фрешове и газирани напитки, обаче  в амбулаторния лист прочетох, че док е вписал хиперинсулинемия... Доста четох, писах в темата и за хашомото (понеже имам и такова) и стигам до извода, че изглежда съм с ИР. Та наивното ми въпросче е - изобщо никога ли не консумирате сладко и ако ви се дохапва (особено при жените в определен период от време) какво правите и позволявате ли си някакво десертче? ☺🤗

Абсурден абсурд, категорично забравете за десертчета, в този “кървав” период заменете шоколади и сладкиши с боровинки и берита
/малини, къпини и др./!

Ако желаете да се избавите от ИР трябва да промените навиците си, имате ли излишни килограми!
Метформин изписа ли ви или само режим и тренировки?

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 14:13 от MinaRu1982

# 619
Нямам излишни килограми и докторът не ми е предписал медикамент. Аз наистина след прегледа не останах с впечатление, че става въпрос за нещо сериозно, дори си самоназначих изследването... Док каза, че мога да си ям всичко - картофки, ориз, само пакетираните боклуци да избягвам, белия хляб, газираните напитки и фрешовете...
Много се притесних, като ви чета. Тепърва ще се образовам на тема ИР. Това състояние лечимо ли е само с хранителен режим? Simple Smile

Здравейте, банда! Сигурно ще ви се стори смешен въпросът ми, но съвсем от скоро знам, че имам проблем със стойностите на инсулина - наглатно е ок, но при ОГТТ доста се покачва, респективно КЗ спада... Ендокринологът ми каза, че всичко е наред, но да не консумирам пакетирани храни, фрешове и газирани напитки, обаче  в амбулаторния лист прочетох, че док е вписал хиперинсулинемия... Доста четох, писах в темата и за хашомото (понеже имам и такова) и стигам до извода, че изглежда съм с ИР. Та наивното ми въпросче е - изобщо никога ли не консумирате сладко и ако ви се дохапва (особено при жените в определен период от време) какво правите и позволявате ли си някакво десертче? ☺🤗

Абсурден абсурд, категорично забравете за десертчета, в този “кървав” период заменете шоколади и сладкиши с боровинки и берита
/малини, къпини и др./!

Ако желаете да се избавите от ИР трябва да промените навиците си, имате ли излишни килограми!
Медформин изписа ли ви или само режим и тренировки?

# 620
  • Столичанин ама не в повече :D
Здравейте, банда! Сигурно ще ви се стори смешен въпросът ми, но съвсем от скоро знам, че имам проблем със стойностите на инсулина - наглатно е ок, но при ОГТТ доста се покачва, респективно КЗ спада... Ендокринологът ми каза, че всичко е наред, но да не консумирам пакетирани храни, фрешове и газирани напитки, обаче  в амбулаторния лист прочетох, че док е вписал хиперинсулинемия... Доста четох, писах в темата и за хашомото (понеже имам и такова) и стигам до извода, че изглежда съм с ИР. Та наивното ми въпросче е - изобщо никога ли не консумирате сладко и ако ви се дохапва (особено при жените в определен период от време) какво правите и позволявате ли си някакво десертче? ☺️🤗
Аз ще ти отговоря така отровата прави дозата Simple Smile , здравите хора си хапват от всичко, но с мярка, хората обикновено получават проблеми, защото не ядат с мярка, хубаво е в началото да се придържаш по-стриктно към някакъв режим, и като се подобрят нещата, тогава може и да си позволяваш нещо, защото най-важното, е човек да си намери такъв начин на хранене и на живот, който да може да го следва цял живот, другото просто е обричане на неупех, и така. Simple Smile Но картофите не са добра идея, а ориз единствено пълнозърнест, в общи линии идеята е да се набляга на протеин, може да е животински, може и да е растителен (но не трябва да се смесват).

# 621
Много благодаря, много сте милички! ☺️
Много съм изненада защо док така неглижира състоянието ми... Прикачвам снимка от изследването, тук в темичката изглежда има повече специалисти, отколко в лекарските кабинети... Абонирам се за темата и започвам редовно да ви чета, дори ще прегледам и предишните темички! 🤗

Аз ще ти отговоря така отровата прави дозата Simple Smile , здравите хора си хапват от всичко, но с мярка, хората обикновено получават проблеми, защото не ядат с мярка, хубаво е в началото да се придържаш по-стриктно към някакъв режим, и като се подобрят нещата, тогава може и да си позволяваш нещо, защото най-важното, е човек да си намери такъв начин на хранене и на живот, който да може да го следва цял живот, другото просто е обричане на неупех, и така. Simple Smile Но картофите не са добра идея, а ориз единствено пълнозърнест, в общи линии идеята е да се набляга на протеин, може да е животински, може и да е растителен (но не трябва да се смесват).

# 622
  • Столичанин ама не в повече :D
Олеле 2.6 верно ли нищо не ти стана по време на обременяването? Open Mouth

# 623
  • Paris, France
Fyute, имаш повреда на първа фаза на инсулинов отговор, с тежка хиперинсулинемия ма първи час и хипогликемия на втори. По връзка магданоз на ден, магнезий, омега 3, цинк, много ходене ще ти помогнат. Трябва да изчистиш храненето, но и да махнеш наситени мазнини и да намалиш и мазнините.

Щом на гладно инсулинът е добре, нямаш кой знае колко вътрешни мазнини, трябва само да оправиш първа фаза. В12, фолат, Д3, селен как са? При липса на наднормено тегло може да се яде сладко (по принцип), но трябва да си оправиш витаминните и минерални нива и да ходиш след ядене на ВХ.

Изчети първия пост! Поради ниския инсулин на гладно имаш избор между WFPBD и кето. На първия режим може да ядеш сладки плодове ако ги понасяш (аз не) , но трябва много ходене след ядене.

Цаката при тебе са добавките и ходенето. 2 години ми отне след отслабването да сваля инсулин от 190 на 1ви час до под 25. Ходене след ядене, пости, сауна, плуване в студена вода и витамини и магнезий.

# 624
Стана ми, след като си тригнах от лабораторията, поне час след това не можах да се свестя.
Лошото е, че 3 месеца минаха от това изследване, а аз през този период съм си хапвала без ограничение - по мое мнение се храня балансирано 🤭 не ям посочените от док неща по принцип, от години, без дори да подозирам, че имам проблем, но пък си позволявам и шоколад, сладолед, домашно приготвено сладкишче понякога, хапвам и картофки и бял ориз... Не съм имала проблем с кг., за да се ограничавам от сладкото и въглехидратите, кой знае, ако повторя сега изследването, какъв ще е резултатът.... 😕

Олеле 2.6 верно ли нищо не ти стана по време на обременяването? Open Mouth

# 625
Принципно ИР и хиперинсулинемия са свързани заболявания  и вървят ръка за ръка.
Прочети първия пост внимателно.
Ще ти се наложи твърдо да си промениш храненето. И то коренно. Както и  мисленето, ако искаш да се оправиш.
Ние които сме на нввмх нямаме много нужда от сладко, просто защото си регулираме хормоните с правилна храна.
Гладът за сладко не е лакомия или ей така щото ни се яде е резултат от хормонален отговор при всяко хранене.
Което става като се ядат много В.
Обичам шоколад. Не ям млечен. На работа я се почерпя, я не.
Купувам си 85 и 80% на Линд и хапвам по малко блокче. Тоест на линд блокчето го чупя на 4 части. И 1/4 от това ям на ден. Може и две. Понякога не ям.
Като съм в цикъл си позволям на тежките дни нещо.
Заменила съм ги със "здравословни" неща.
Тоест примерно или ще си купя веган торта или ще спретна нещо домашно.

# 626
Много благодаря, Невенка! Много има да чета и уча... Тези дни отивам на село при баба и ще се запася с био магданозче 🤭 иначе ако не хапвам въглехидрати и следва да намаля мазнините, направо вече нямам идея с какво ще преживям 🥴🤭
Иначе вит Б12 е на горна граница, тъй като го прием под форма на добавка, заради планирана бременност. Фолиевата киселина не мога да усвоявам добре  (пусках генетично изследване) по тази причина ми е над норма...  Пия и вигантол, а селен никога не съм изследвала, но хапвам всеки ден по 2 бразилски орехчета. 🙂
Пак благодаря на всички ви, че се включвате със съвети и че сте толкова добронамерени ☺️
Fyute, имаш повреда на първа фаза на инсулинов отговор, с тежка хиперинсулинемия ма първи час и хипогликемия на втори. По връзка магданоз на ден, магнезий, омега 3, цинк, много ходене ще ти помогнат. Трябва да изчистиш храненето, но и да махнеш наситени мазнини и да намалиш и мазнините.

Щом на гладно инсулинът е добре, нямаш кой знае колко вътрешни мазнини, трябва само да оправиш първа фаза. В12, фолат, Д3, селен как са? При липса на наднормено тегло може да се яде сладко (по принцип), но трябва да си оправиш витаминните и минерални нива и да ходиш след ядене на ВХ.

Изчети първия пост! Поради ниския инсулин на гладно имаш избор между WFPBD и кето. На първия режим може да ядеш сладки плодове ако ги понасяш (аз не) , но трябва много ходене след ядене.

Цаката при тебе са добавките и ходенето. 2 години ми отне след отслабването да сваля инсулин от 190 на 1ви час до под 25. Ходене след ядене, пости, сауна, плуване в студена вода и витамини и магнезий.

# 627
Fyute, не е нужно да намаляваш до драстични нива и мазнините, ако си на ВМ-НВХ или кето.🙂 Не е и нужно да се ядат с лъжици, просто нормално количество мазнини, при това полезни мазнини (без олио и някои други).
А относно фолиевата киселина, можеш предполагам да приемаш фолат, ако обикновената фолиева не я усвояваш (но трябва лекар да каже дали това е ок, но по време на бременност фолиевата киселина е много важна за бебето).

Последна редакция: нд, 16 окт 2022, 22:08 от dolce miele

# 628
Моля за коментар на тези изследвания,на 20 год. момиче ,53 кг.

От 20.09.22г.                      От 17.10.22г.
Гликиран х.5.27%              5.12%          / 4.0-6.0 норма
Инсулин 18.72                    9.07            /2.60-25.00
Кр. захар 4.73                     5.17            /3.60-6.10
НОМА  3.83                          2.08           /<2.5  норма
Tsh  2.79                               2.66            /0.300-4.20
Ft4   15.25                            16.58           /12.00-22.00
Ft3  4.26                                 4.73            /3.10-6.80
MAT 10.44
Има и холестеролов профил,но там всичко е наред.
Какво мислите?
Инсулина е паднал ,но защо кр. захар се е покачила?

# 629
Това е съвсем нормално. Високият инсулин на гладно е държал КЗ по-ниска. А и КЗ не е с много над 5- може много неща са повлияят в деня на изследване, гледайте общата тенденция. Има подобрение на всичко останало иначе.
Как се храни?

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 20:42 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт