Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 56

• 30 187
  • 764
  •   1
Отговори
# 660
Невена, мерси, че периодично повтаряш за недостига на Б 12 и Д3!🙂 Аз оправих Д3, но Б 12 май още не съм (или поне преди няколко месеца беше 263 при латентен дефицит под 300)...
Аз май не съм се похвалила тук, че изследвах щитовидните на 14.10.? Имам подобрение с Аку-тирокс, Т3 е вече над средата (дори не е все още оптимален, а усещам огромна промяна- а преди Т3 беше към долната граница). Вдигнах дозата още малко:

С нисък Т3 общо-взето можех само да си мечтая за отслабване, а ако все пак се получаваше, то ставаше адски бавно и с много лишения...
За ОГГТ потърсете в интернет подробности за изследването, не трябва да се яде нисковъглехидратно преди това!
Емма, може ли да кажеш как точно ти варираха показателите и как разбраха за таласемията (според Редакторчо- таласъмите🤣)? Защо я бъркаха с анемия? Аз толкова дефицити имах, че с едно много палаво, енергично и спящо по малко дете се чувствах често като с три...😆 Браво на теб, че се справяш с три!🙂
Днес дояждах спаначената супа с чесън, кефир със семена, кафе, яйца. Не остана място в стомаха за друга храна, иначе имам авокадо, моцарела, центрофугирана салата в хладилника и др.😂

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 00:10 от dolce miele

# 661
dolce miele, бях тинейджър, когато установиха желязодефицитна анемия, доста желязо изпих през годините, но хемоглобина продължаваше да е нисък, имах на моменти ниско желязо, но в последствие се замислих, дали не е било поради хранене, ограничения и липса на достатъчният му прием. Съответно MCV, MCH продължаваха да са ниски. Веднъж ми обърнаха внимание в една лаборатория, която ходех често да се изследвам, че показателите ми не са като за желязодефицитна анемия, желязото беше ок, без да съм приемала добавки, а хемоглобина MCV и MCH ниски. Тогава някак неглижирах коментара. Вторият път беше в Майчин дом, по време на втората ми бременност, пак ми го зададоха този въпрос, желязото добро, другите показатели ниски, извикаха някакъв лекар от Паразитологията, който по спомен правел проучвания по темата и ми взе кръв, не получих някаква обратна връзка, не че очаквах.
Иначе след това съм правила Електрофореза на хемоглобин в Рамус, резултата ми беше на границата или с 0,1 разлика от това да бъде положителен. Говорейки с лекарката на децата ми, тя отговори, че такива изследвания следва да се правят само в Хематологията.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 09:25 от Emma_d

# 662
Юху, минавам да ви се оплача. Вкъщи караме вирус след вирус, не знам вече какво да правим. Покрай боледуванките, гладуване заради афти в устата и прием на антибиотици си прецаках явно стомаха, та сега се опитвам да оправя работите. Опитвам се да регулирам нещата с качествен пробиотик, подходящо хранене и добавки. Наложи ми се малко да наруша режима, но гледах да се придържам все пак към възможно по-ниски въглехидрати и без мазнини. Основно консумирах крем супа от моркови, като излишната вода също си я пиех. Слагах и по едно малко парченце джинджифил в края на варенето. Като почнах да се пооправям почнах да добавям и по малко сирене. Също така открих, че киселите краставички (домашни) не ми дразнят стомаха и доста такива изядох. През останалото време чай от мента или шипки. Правех си и домашни зеленчукови бульони. Като цяло голям глад падна, поне смъкнах някое и друго килце. Поради проблемите със стомаха и гладуването спрях метформина и сега се чудя дали да го почвам пак Thinking Той ми беше предписан в малка доза, за да ускори процеса, тъй като планираме бременност (инсулин на гладно 11 и захар 5.8. Знам, че не се спира така, но наистина ми беше доста зле на стомаха - първо гладувах три дни само на костен бульон заради афти в гърлото, после почнах плавно захранване и след 4-5 дни ми се разстрои стомаха и ядях по веднъж на ден гореспоменатата супа от моркови. Вече се храня почти режимно, но наблягам на леки храни и по-малко месо. Основно яйца, риба, краставици, кисело мляко и сирене, застроени зеленчукови супи. Суровите зелении и по-големи количества месо не смея още да ги включа.

В търсене на решение за горните проблеми се зарибих по домашната ферментация. Преди седмица заложих три партиди с домашен ябълков оцет, а днес мисля да сложа цвекло и кисели краставички. Открих сайта на Весела Савова no sugar и действам по нейните рецепти за ферментация. Ако някой има опит може да сподели как са му се получили нещата.

# 663
Зухта милата, и аз половин година борих стомашни проблеми, не чак така де… Намислила съм и аз жива ферментация, т.е само със сол, без изваряване, за да не се убият полезните бактерии. Но още не съм пробвала, това ще е седмично занимание. Мисля да пробвам зеле и морков - намачквам със сол и натиквам в буркан със собствения сос до изкарване на въздуха, това после до седмица трябва да се изяде.

# 664
Варените моркови да по въглехидратни.

# 665
  • София
Здравейте, може ли да коментирате по-долните изследвания на една приятелка, която няма профил тук (останаха ли такива хора??! Stuck Out Tongue Winking Eye )

Има ли проблем според вас? На мен гликираният ми се вижда висок, но НОМА индексът е 2.13. Вит. Д и В12 са в норми.
Доктор не ги е гледал, но то е ясно, какво ще каже. Трябва ли според вас допълнителни изследвания или поне промяна в храненето?

# 666
  • Столичанин ама не в повече :D
Всъщност в случая повишеаната кръвна захар на гладно, е по-голям проблем от повишения гликиран хемоглобин. Така, че да има проблем. Предполагам, че приятелката ти е наясно, че има проблеми и с щитовидните хормони. Simple Smile

# 667
Днес съм много щастлива!!! Yum
Пристигна ми дългоочакваната пратка Омега 3 от златното сърце diabetes Purple Heart
Наистина не мога да опиша колко съм й благодарна! Самият факт, как тя взе присърце моето мъчение с тези големи капсули, говори много! Няма я вече тази гадна воня и това повдигане всеки път, когато трябва да изпия тази гадост.
Diabetes, БЛАГОДАРЯ! Blue Heart Purple Heart Yellow Heart

Моля, не ме цитирайте, ще махна щастливата си физиономия довечера!

Отивам да ви чета назад.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 20:54 от sharpy

# 668
Здравейте!
Чета ви от няколко месеца и благодарение на темата смъкнах почти 20 кг за 5 месеца.
От миналата година съм диагностицирана с ИР, но неглижирах проблема докато не станах почти 100 кг.
Много усилия положих, за да постигна този резултат.
Мисля, че е време да си направя кръвни изследвания и се обръщам към вас с молба да ме насочите какво е необходимо да пусна. От миналата година не съм ходила на ендокринолог, може би ще го направя другия месец.
От добавките пия само магнезий сега. От месец съм със сериозен косопад, появиха ми се и хемороиди / незнам дали е свързано с храненето/.
Благодаря предварително на всички отзовали се.Flowers Hibiscus

# 669
Шарпи, много си хубава и слаба.
Що лъжеш, че имаш проблем? Stuck Out Tongue Winking Eye

# 670
Косопад и аз боря в момента... последните месеци косата ми сякаш не е моята просто. Пада повече от нормалното, къса се при ресане, всеки вдига рамене и казва Ми ти нали кара ковид, от него ще е. Вярно че това започнах да го забелязвам 3-4 месеца по-късно, не го карах леко и сигурно има връзка, ама не знам какво да направя по въпроса.
Изследвания правих сравнително подробни след като това беше вече започнало, само витамин Д беше проблемен там - по спомен нещо от сорта на 22 ми се върти в главата. Това преди 3 месеца, от тогава вземах по 5000 единици на ден Вигантол, от няколко дни съм на по 4000 че капсулите които си взех са по 2000 единици. Реших че по една ще ми е малко и за сега карам с по 2 от тях. Биотин си взех също, вземах към 2 месеца по 1000 микрограма а тук си взех някакъв дето е 5000 и явно ми дойде в повече - по лицето ми излизат някакви пъпки дето не бях виждала такива от преди да мина на режим. Ще го разредя през ден-два да видим как ще е така, ама стрелям в тъмното. То няма как да стане бързо, поне това ми е ясно.
Скрит текст:
Общо взето край мен всеки свива рамене и казва че сигурно е от ковида, от стрес и подобни. Че имах и стрес доста покрай напускане на работа, опразване на апартамент, местене в далечна държава и какво ли не - имах. Ама не ми харесва това обяснение дето за всичко го прилагат и знам че обикновено не е само това.
Ноктите ми са си здрави и твърди както винаги, а нали по принцип едни и същи неща се отразяват на тях и на косата... луда работа. На околните казвам да ме изтърпят още малко само, че то с тая скорост скоро ще съм се проскубала до степен да няма какво да капе повече из къщата. Не я изпъвам на стегната опашка, не я боядисвам и изправям, нищо отслабващо не правя дето да я съсипе така.
Ако някой се сеща какво още да пробвам, давайте идеи. На хранене също не мога да го отдам, на режим съм от години а това е от няколко месеца само.

# 671
Нати, мажи косата с чиста (безсолна) свинска мас или добрата стара маска с мас против въшки. И двете вършат работа при обилен косопад.

# 672
Шарпи, много си хубава и слаба.
Що лъжеш, че имаш проблем? Stuck Out Tongue Winking Eye
Благодаря, Елора Flowers Hibiscus Моят проблем е високият инсулин --> свалящ повече кръвната захар.
А съм слаба, откакто започнах да тренирам отпреди година + храненето, иначе си бях пухкава.

# 673
  • София
Всъщност в случая повишената кръвна захар на гладно, е по-голям проблем от повишения гликиран хемоглобин. Така, че да има проблем. Предполагам, че приятелката ти е наясно, че има проблеми и с щитовидните хормони. Simple Smile
Ами, не е наясно, не е ходила на доктор. Аз я накарах да си пусне изследванията. И сега като не са изявено извън граници, не знам какво да я посъветвам. По това, което виждам като че ли е с хипофункция - FT4  и FT3 са към долна граница. Но тя има по-скоро симптоми на обратното - сърцебиене и не може да спи. Малко ми е неясно. В последните години натрупа около кръста, никъде другаде.
А според вас трябва ли да направи ОГТТ, за да се види и инсулина 1-ви и 2-ри час?
Тази КЗ на гладно показва ли ИР?

sharpy, честито! И аз си поръчах в течна форма, очаквам да дойде и да проверя вкуса на омегата Hug

# 674
Съчувствам ти, Натка! От месец и аз съм с доволен косопад. В недалечната 2015 година започна моя кошмар наречен косопад и продължи цели 5 ГОДИНИ! Добре позната съм в темата за косопад /Долче ме е "виждала" там, а теб те засичам в темата за къната. Та в тези 5 години, повярвай ми, какво ли не измазах и изпих де що има - хапчета, добавки, кремове, серуми, шампоани, ампули и нямаше спиране. Какви ли не изследвания правих тогава, ходих при всякакви лекари. Дерматолози - 3ма, гинеколози 2-ма, ендокринолози 2-ма, хематолог.  Най-голямо внимание ми обърна хематолога и взе проблема ми присърце. Косата ми падаше като цветето глухарче като го духнеш. Тогава нямаше още ковид, та не можеха да се оправдаят с него. За това време дадох пари, колкото да си купя една 3-4 годишна кола, взимах заеми да плащам по доктори и лекарства. Точно тогава ми назначиха и обременяване с глюкоза да се види има ли проблем - по него време нямаше. Та за да не спамя допълнително тук, ще ти напиша на лс какво мисля, че ми помогна тогава. В момента косопада ми е степен силен, тогава беше супер обилен  - 1000 + косъма дневно падаха /брояла съм ги/. Та не знам сега от какво е, то не че тогава знаех, просто един ден почна да пада зверски. Ходих с шапка 1 зима дори, в офиса така работех, не я свалях. Точно тогава и спрях с всякакви бои, израстнаха всички бели косми и любимият въпрос ми беше " Ти що така си се занемарила".  Ревеше ми се направо. Ама и ревах много, не крия. Това е много голям удар по самочувствието на една жена. Дано този кошмар не се повтори и сега!

Общи условия

Активация на акаунт