Домът на Дракона (House of the Dragon), част от филмовата вселена на GoT - 42

• 24 484
  • 744
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Изгледах епизод 6 по HBO и бързам да пиша, после ще ви чета. Много ми хареса. Ей, няма празно този сериал.

Мисля, че не нарушавам правилата, защото епизодът приключи и ще пиша без скрит текст.

Имах големи опасения с новите актриси, Ема и Оливия, защото децата бяха ТОП. Нищо подобно. Веднага си легнаха на образите и съм много доволен. Това беше може би най-критичния момент за сериала, поне в моите очи, защото това са двата централни персонажа все пак. Между другото Ема и Оливия са били избрани първи за ролите на Ренира и Алисънт, а Мили и Емили са подбрани спрямо тях двете, да си приличат.

Ще започна от финала, защото ме шокира. Дойде ми изневиделица. Стана ми много гадно. Вагхар милия не искаше да го прави. Беше шокиран. Но сякаш видя и прозря смъртната и болка и желание, и изпълни командата 'Дракарис'
Не съм 100% сигурен, но мисля, че лекаря каза на Демън, че тя е пътник и единствено може да се спаси детето (много малко вероятно) ако го извадят през корема. Веднага се сетих за Ема и нейното раждане в епизод 1. Тогава Визерис се съгласи да я срежат, но Демън отказа. Самата Лена обаче разбра, че няма надежда, а и тя беше много огорчена като цяло. За живота си като цяло. За нейната съдба, за небичаните и от баща им дъщери. Според мен тя обичаше Демън истински, но той нея не. Беше привързан към нея, уважаваше я, но Демън обича само една жена истински и това е Ренира. Не ми хареса, че е толкова хладен към дъщерите си.
Лена искаше точно тази смърт. Бърза и от любимия и Дракон. Брутална сцена, типична за марката ГоТ.Актрисата, която играе Лена е много красива и нежна жена. Голям глупак е Демън. Но не е лесна и неговата...

Да видим сега кой ще е новия ездач на най-големия дракон. По пътя на логиката трябва да е дъщеричката на Демън, която чакаше 8 г. яйцето ама драконче така и не се излюпи. Може и Емонд, но се съмнявам за него. Но един от двамата ще да е, защото си нямат дракони.

Алисънт ако продължава така ще се откажа от нея, уф. Оливия Кук е невероятна. Но аз изобщо не съм се и съмнявал в нея. Още когато разбрах, че е кастната за ролята бях сигурен, че ще тежи на мястото си.И все пак се опитвам да я разбера и да и вляза в положението. Тя се страхува за децата си. А една майка, която мисли за сигурността на децата си, има извинение за някои свои дела. Издразних и се обаче, как видимо и демонстративно не отдаваше уважение на Краля. Но все още и симпатизирам. Пораснала е, помъдряла е още повече и вижда, че ако си трае ще я изядат. Няма как да вярва на Ренира. Тя просто и няма доверие. Гледа на нея с други очи и това според мен е безвъзвратно.Уви, всички мостове тук са счупени.

Визерис, горкия, съчувствам му. Много добре знае какво става под носа му, но иска да си отиде и да не знае какво ще се случи. Да не е пред очите му. Ако може да се размине бурята, да се размине, аз няма да правя нищо.Видяхте ли, че е останал без лявата си ръка? Явно е имал залиняване от раните и са му я ампутирали.Визерис е класически пример за, ''След мен и потоп''Не случайно дават плъха втори епизод подред. Един вид метафора, че той е мишока в историята... Добър човек, лош крал (а по ирония на съдбата не е водил война и е мислил за хората (поне така си мисля) ).

Ренира в момента е в уязвимо положение. Все още не е седнала на ЖТ, Ленор не иска да прави секс с нея. И е очевидно, че това не са негови деца. Голям срам. Но никой не смее да каже нещо явно, само се шушука по ъглите. Тогава ДНК тест не е имало, хаха.
Ренира направи два силни хода. Единия без успех. Когато предложи големия си син, Джезерис (ако не бъркам името) за Хелена. Без успех, защото Алисънт вече я мрази и в червата (заради лъжата и, а от тази лъжа пострада баща и като Ръка), а и не е сляпа като мъжът си и вижда, че кръвта е осквернена.
Втория умен ход на Ренира беше просто да се махне от това гнездо на оси. Засега тя няма място там и не е в силна позиция. Така че бягай докато можеш.Ема като Ренира ме изненада много приятно. Имах опасения за нея точно. Да, не е от класата на Оливия, но не е и необходимо. Аз в нея виждам Ренира и това ми е напълно достатъчно.

Ленор много ми харесва. Страхотен е актьора. Но недоумява. ОК, той е Гей, но толкова ли е гнусно да си го вкараш (ако трябва със завързани очи), където трябва с идеята за деца, като по този начин си спестяваш един куп неприятности. А и е негов дълг. Аз просто съм в ШОК. Абсурдно е това. Ок, били се разбрали с Ренира. Може би за това си имат доверие и приятелство, защото Ренира не го е заставила със Сила да изпълни задължението си, ама за мен безотговорно и безумно.

Ларис кривото стъпало не е никакъв Варис. Харесвах го, но сега вече ми е противен. Ок, втори син. Подиграван, не е обичан и т.н. Ама все пак това са ти брат и баща. Нямам думи.Самуел Тарли доколкото си спомням също беше  втори син и тормозен (по принцип е тежко да си втори син във Вестерос), но вижте в какъв човек се превърна (голям мой любимец), докато този е изрод и боклук.

Кристън Коул много долен излезе. Мерзавец. Осквернява белия плащ. Дано е запазил поне капчица чест в себе си и да я видим в края на историята. Жалко, а какъв мъж беше в началото.

Много ме е яд за Кокалотрошача. Исках да видя повече от него. Така са го направили да е култов образ, който бързо ще се хареса на всички и после ще ни е яд, като го убият. Типично за Мартин и ГоТ.
Алисънт беше ужасена като разбра, а и според мен осъзна, че един вид е заложница (айде не точно тази дума, но силно задължена) на този психопат с власт.
Хмм, а дали, Ларис дали не се цели евентуално да стане Ръка на Егон II? Поне аз с такова впечатление останах...

Егон II е много дразнещо момченце. Монетата при него е паднала от грешната страна. Обаче не видях да ламти за короната. По-скоро Алисънт го настрои срещу приятеля му Джес (на Ренира наследника). Направи ли ви впечатление когато лъскаше **** си от балкона, сцената досущ е изкопирана с култовата сцена с Хомлендър (ако някой тук е фен и гледа The Boys на Амазон)
Хах, А, това не беше ли същия балкон от който и Томен се самоуби?

ТОП епизод: 8.5 / 8.8 от 10 за мен

Предния бе с класическо 9.0

Сериалът дотук ми е 9.0 / 8.5
Ако си изиграят добре картите в оставащите 4 епизода ще гони деветката, което си е голяма рядкост през последните години.

Simple Smile

# 571
  • Вестерос
Същият прозорец е, пуснала съм снимка назад.

А актьорът, който играе Егон е синът на Дейвид Тенант Simple Smile

# 572
Цитат
Като се изгърби, съчетано с неувереното полюшване на тялото и невинната усмивка – това му е сигнатурното движение, с което се старае да отличи персонажа си и да го превърне в запомнящо се присъствие.
На мен много ми напомни за Ашур от Спартак. Визуално не, а като типаж - уж безобиден, куцичък, подхилващ се мазник. Със свръхамбиции. Очаквах да се опита да се намести на баща си на мястото, но разчисти пътя за завръщане на Ото. Може би си дава сметка, че Визерис няма да го приеме. Но има време, тя кралицата все някога ще овдовее и ми се струва, че амбициите му са не само за нейна Ръка.

# 573
Хареса ми порасналата Ренира като борбен характер, особено като катери стълбите, но иначе гледа доста вяло и отнесено. Порасналата Алисънт е по-царствена, но също по-безлична. Демън го нямаше никакъв, летящите дракони продължават да не ме впечатляват. Моментът "Дракарис! (бум!)",  слагам го като връх в сериите досега, но драконите като цяло продължават да не ми изглеждат така внушителни както бяха в Игра на тронове и далеч не страховити каквито би трябвало да бъдат. Интересна беше и динамиката между децата, въпреки че Егон засега е досаден като Джофри от другия сериял. И всичко продължава да е праволинейно, без нито една заврънкулка в сценария. Псувните ми идват твърде съвременни и изваждат зрителя от обстановката, очаквах нещо  по-старомодно и цветущо. Затова пък съпругът на Ренира са го направили типичния комедиен подгласник, стандартна роля във всеки екшън. Скучновато е само с една шепа герои Sleeping

# 574
  • The point of no return
На мен нещо ми куцаше този епизод, нямаше я тази задушевност между героите, химия и буквално все едно гледах друг сериал.
Новите лица не ме грабнаха, Ленор не ми хареса, Ренира една такава отпусната и вяла, къде е онази пъргавост и заряд, които Мили носеше на персонажа. Сега ясно ми е че имаме скок във времето, но с един ф..к няма как да ми хареса Ема. Освен това Тио Нейт и Мили имаха химия, нищо че си размениха 5 думи на кръст, докато Ема и новия Ленор нищо подобно, все едно бяха напълно непознати хора, събрани да играят тази сцена.
В предните епизоди разговорите между Ренира и Висерис бяха черешката на тортата за мен. Сега Ренира напусна баща си, който е толкова зле, без дори една минута време да ни дадат за разговор между тях. За мен това беше голям пропуск или пък искаха да ни покажат, че са се отдалечили, но видяхме, че Висерис още силно обича дъщеря си и не дава на никой да каже нещо лошо за нея.
Дяволо, да, забелязах, че му липсва ръката на Висерис и коса почти няма, много мъчно ми стана. И още повече за това как го третира Алисънт, сякаш чака всеки момент да гушне букета и от нея няма да има по-щастлива. Изключително арогантна, саркастична и нагла е станала Алисънт.
Лена беше най-точното попадение от новите лица, но за съжаление твърде бързо се разделихме с нея.
Децата на Ренира и Лена са сладурчета, тези на Алисънт са меко казано странни.
Сър Криспин от великия честен рицар се превърна в долен мизерник. Един от най-противните герои ми е в момента задено с Ларис.

# 575
Та съвсем правилно казахме по-рано, никога не вярвай на втори син Laughing

Все пак, тук нямаме ледените зомбита или някаква друга античовешка заплаха, в сегашния противовес сценаристите трябва да постигнат зрителите да симпатизират и харесват отчасти и двата лагера, тип Старк <> Ланистър. Че кой може да  каже добра дума за Ланистър? Я да си признае. И само не споменавайте Тирион,  като пример за добър Ланистър, че той е Полутарг.
"

А, някой пита горе за Коул и как все още можело да се мисли, че има каквато и да било чест. Аз питах.
.

# 576
И аз питах за честта на Коул 😆

За Алисънт нито ми е гадно, нито ме учудва как се държи с краля вече. Достатъчно младостта й мина в това да го къпе, и да му ражда деца. Време й беше да вземе живота си в ръце, в крайна сметка живота на децата й е заложен на карта. Просто ме дразни персонажът й, и как се държи с Ренира 😅

Аз не съм разбрала, че Ренира се оплаква, че Ленор не иска да спи с нея... още по-малко мисля, че тя иска това. Тя се оплака, че той не е до децата, а само гуляе. Можеше да следи какво става в двора и да не допуска тъпата сцена между Стронг и Коул. А дори да нямаха уговорка той е гей, мисля че това е физически невъзможно за един мъж . И от къде на къде си мислиш, че Ренира ще се съгласи на такова правене на деца със завързани очи, това да не ти е Алисънт!

# 577
Стига ги е къпала и полягала Алисънт. Сега нея ще я къпят, а Ларис иска да ляга до нея със сигурност. Как си хапват обилно двамата и си клюкарят.

Защо Демън е отдалечен от децата си? Аз мисля, че той се е оженил по любов за Лена и не виждам причина да ги пренебрегва, освен, че не са момчета.

# 578
От моя гледна точка скока във времето ми беше прекалено драстичен. В началото имах чувството, че гледам друг сериал. Сякаш ми се позагуби магията и спойката между образите, беше ми хаотично. Имах усещането, че съм пропуснала важни моменти от развитието на героите. После някак неусетно навлязох и се потопих в атмосферата.
Още повече намразвам Алисант. Не мога да я търпя, ужасно ме дразни. В моите очи нищо не я оправдава. Продължавам да съм на страната на Ренира. От децата, които видях, тия на Алисант са ми най противни, и като визия и като поведение.
Краля е прекалено мекушав и незаинтересован. Понякога ми идва да му плесна един шамар, белким се събуди от летаргичния си сън.
Ренира и Ленор трябваше да бъдат по предпазливи в похожденията си. То пак щеше да е видно какво става, но те май са му отпуснали края, особено Ленор. Как му подхожда това име на омекотител. Като игра на думи ми е. Wink
Ренира се оказа моногамна, тъй ли. Тя си кара само с един оплодител. Дали тъгува по чичо си?!
А, Демън, ми той направо друг човек. Като го видях в този епизод ми идваше да питам: Кой си ти и какво си направил с Чичо?! Липсва ми огнения, страстен, дързък, даже нагъл Демън. Сякаш живеца му се беше изпарил, беше сянка на самия себе си.
Съжалявам за Ръката и Кокалотрошача. Но очаквах подобен ход от Ларис Невестулката, подмолен, хитър, жесток, егоист, преследващ само собствения си интерес.
Ренира направи много добро и разумно предложение за брак. И не мисля, че беше от слабост. Беше точно премерен ход. Смесица от далновидност, страх от развоя на събитията и невъзможността за овладяване на нещата, ако излязат от контрол(а те ще излязат и ще ескалират) и желание за избягване на войни, убийства, конфликти и родови борби за трона. Беше опит да спаси "семейството", но не би. Тая тъпа крава Алисант така и не преглътна собствения си безсмислен живот, за който тя има достатъчно вина, ако и да е жертва на обстоятелствата.
А Коул, ами той продължава да е все същия глупак, но вече още по озлобен и отмъстителен.
Яд ме е за Лена. Не исках да умира, но напълно оправдавам избора и как да стане това.
Харесва ми това, че развиват образите и акцентират основно върху тях, а не върху зрелищността от насилие и кървища. Някак сериала придобива дълбочина и смисъл. Раздвижват мозъка, кара те да мислиш, да анализираш, да преценяваш и да затвърдиш убеждението си, че човека е най-надарения и умен хищник, сдобит с разум и възможност да го използва, но и най глупавото и примитивно същество създавано някога, което не успява да използва най ценното си оръжие - Разума.

Последна редакция: вт, 27 сеп 2022, 09:16 от Джаста Праста

# 579
Големите образи в серията направиха Алисънт и Кристън Коул. Ларис Стронг  - също добре го изигра.

Съжалявам, че видяхме толкоз малко от Кокалотрошача и Лена Веларион (2 серии, в едната бяха поддържащи роли)

Донякъде това се подразбираше, поне за Лена. Искаха да покажат Деймън и в по-човешки образ. Вярно че малко безличен изглеждаше след подлостите които натвори, но разгърнаха персонажа му.
Показаха го като баща - летеше с драконите с едната си дъщеря и се радваше; като съпруг - уважаваше жена си  като човек(това личеше особено от сцената на покрива), може би дори малко я обичаше (не даде да я разпорят за разлика от Визерис, въпреки че също нямаше наследник). Да, между него и Лена нямаше страст, – страстта му бе останала за Ренира - но не това бе важното.
по отношение на децата му - малката нямаше дракон и затова отношението на Деймън към нея бе по-друго и тя го усети. Затова си мечтаеше за дракон.

Мислех, че в този епизод ще започне вече Танца - лъгал съм се. За мен малко прекаляват с интригите, но явно трябваше да въведат новите персонажи. А може да са запазили самия Танц с драконите за втория сезон.

Едит - виждал съм какви ли не гадости, но снощи това с рязането на езиците, на Плъха и останалата пасмина бе....бррррр

Втори едит - предложението на Ренира и за мен бе много добро. Щеше да постигне помирение; щеше да обезпечи нейния наследник и в същото време нямаше да е проблем защото дете на Алисънт щеше да управлява. От Алисънт се искаше тактичност, но тя постави синовете си, пред дъщеря си.

Последна редакция: вт, 27 сеп 2022, 09:31 от Лорд Сняг

# 580
Пореден много добър епизод за мен. Дълги са сериите, но много бързо свършват, сякаш, което показва колко се потапям в тях.

Не ми пречи скока във времето. Доколкото останах с впечатление от споделеното от книгите, това е необходимо за да преминем към същността на конфликта. Иначе пък може да се отиде в другата крайност - разтягане на локуми и серии-пълнеж.
Новата Алисант ми харесва (като външен вид и съответствие с малката Алисант). Иначе е станала безподобна кучка, озлобена, отмъстителна. Нищо общо с миловидната и плаха млада Алисант. Може би поведението й е оправдано от обстоятелствата, но въпреки това не мога да я харесам. И на мен ми направи впечатление как се държи с краля. Той не че той не си го заслужава, но тя може да запази достойнство и да се въздържа, когато са пред други хора.

За голямата Ренира относно визия - с противоречиви чувства съм. Никак не ми напомня на малката, имат доста различни физически белези.  Иначе като образ - изглежда по-зряла като цяло. И като мислене, и като поведение. Не е така първично емоционална и импулсивна. Много добро предложение направи с желанието за женитба на децата им, беше като протегната ръка за изглаждане на сегашни конфликти и предотвратяване на бъдещи.
Засега продължавам да й симпатизирам.

На Демън му липсва нещо да му подпали огъня. Не е за семеен живот той, затова и се заинтересува от предложението да се намеси отново в конфликта при Каменни стъпала. Адреналин му трябва, завоевания, битки, цели... Намирам за логично, че Лена умря (много красива актриса). Това някак го освободи за бъдещи действия. Поне така го чувствам.

Визерис си живее в собствен свят, в който всички от семейството му се подкрепят, помагат и са единни. Дали наистина си вярва или се е хванал за тази "истина" и се самозаблуждава...

Много ми е интересно какви още интриги ще забърка Ларис. Много силен образ.

Както каза и Дяволо, за мен няма слаб епизод досега.

# 581
А не се ли развиват твърде бързо действията и годините наистина? Какво ще дават във втори сезон........ може би техните наследници? И това значи, че може да убият Демън Sob Не може ли да останат за повече сезони героите...

# 582
Визерис вярно си живее в собствен свят, но уви не е единствен. Робърт Баратеон да не би да не живееше в свой свят? Ами Ерис?
Визерис го слагам в четворката на най-противните ми царе (с Егон недостойния, Ерис и Робърт).

Бил царувал в мир...това разбира се е важно, но по-важно е какво наследство оставяш за поколенията.

@T.Valcheva
Според мен отсега нататък ще изкарат четири серии до смъртта на Визерис и началото на танца. И във втори сезон ще остане самият Танц.

# 583
  • Вестерос
Аз не съм гледала още, ама как малката дъщеря на Демън? Бела и Рена са близначки 🤔

# 584
И аз мисля, че танцът няма да е в този сезон.

Общи условия

Активация на акаунт