Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Roland hp 5000s дигитално пиано

 • 3 247
 • 7
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 709
Здравейте,
това е пианото на дъщеря ми. Не зная защо,но 4 клавиша не работят.Бях днес до един магазин за музикални инструменти и ремонти,обаче не успяха да дадат съвет.Каза ми жената,че ако е Ямаха,знае как-натиска се клавиш и бутона за включване и се рестартита.Но за този модел няма идея.
Някой дали има опит с това.Да му се е случвало и да знае как да го оправим.
Училището започна,детето започва от другата седмица пиано уроци,а пианото в къщи не работи.

Реклама
# 1
 • Мнения: 1 734
"Ако клавиша се движи свободно и се връща на правилната си височина без проблем, но все още не звучи, проблемът може да е във вътрешна част, която е повредена. Възможно е струна да е скъсана, чукчето за пиано може да е спукано или да липсва, или чужд предмет да е опрял в струната." това от нета инструкцията, трябва да намерите някой да го погледне какво точно му има.Желая ви късмет!

# 2
 • Мнения: 35
Това, за което пише Olivia Thomas са някакви бързи съвети от Google или от Quora-та, очевидно отнасящи се за механично пиано. Не знам за коя Yamaha говори продавачката в магазина, но за да може нещо да се рестартира, трябва да има операционна система като Windows, или Android, а в случая пианото е малко по-старо. (*аз малко не уважавам нещата, дето за да се оправят, се налага да се рестартират..)
При теб вероятно има някакъв ел-проблем по клавиатурата, свързан със съответните клавиши. Предполагам, че ако не се натискат нормално, или хлопат по-особено, или има някакъв друг механичен проблем със самите клавиши, щеше да го забележиш и да напишеш за него.
- Неработещите клавиши един до друг ли са, или на различни места по клавиатурата? На точно този модел Roland 5000s мисля, че клавишите са реализирани с едни контактни гумички, същите като в дистанционното на телевизора. (на предишния модел са с контактни пластини) и мисля, че ги сканира на групи от по осем клавиша. Това уточнявам, защото при всички положения проблемът не е извън клавиатурната платка, но ако не работят 4 един до друг и ако това се е случило едновременно, то проблемът вероятно ще е в прекъснала връзка до тези 4 клавиша (- например ако е мокрено на това място, или ако е спукана платката). Ако пък са на различни места клавишите, може да предположим, че не контактуват тези контактни гумички: - може да са замърсени, скъсани и т.н. Трябва да се разглоби и да се огледа. - Ако проблемът е само в това, че са замърсени, може да се почистят със спирт, ама не с такъв от аптеката, а с метилов или изопропилов спирт.
Намерих книжка Owner's Manual: http://cdn.roland.com/assets/media/pdf/HP-3500S_4000S_5000S_OM.pdf
Имам и някакви схеми за предишния модел, ама едва ли ще ти трябват.
Скрит текст:
Много ме кефят тези машинки и понеже жена ми ходеше на уроци по пиано, се бях ентусиазирал и аз да си дрънкам на нещо.. Та си взех едно Роланд-че, малко по-нов модел, ама пак от онова време (само клавиатура-синтезатор) Беше в тотално неработещо състояние: отстраних проблема и заработи, ама после мислех да му оправям още и 110-те копчета, с които се избират различните функционалности - бяха доста замърсени и не работеха когато си искат.. (Какво ли е видяла тази машинка: - колко ли вечери по кръчми, сватби и т.н., - само тя си знае.)
И не че беше особено важно да работят тези копчета, ама ми беше мерак да го направя така, че да му работи всичко. Много ме кефеше, обаче жена ми като ми обясни на няколко пъти колко я дразнел този електронен звук и да не я държа насред холната маса, много бързо я прибрах. Даже малко в полу-разглобено състояние е в момента, ама наистина се надявам да й сменя всичките неработещи копчета някой ден и да си стане напълно функционална. А колкото до клавишите на клавиатурата: и там гумичките на клавишите бяха замърсени, а някои и закъсани: замърсените, като ги изчистих със спирт тръгнаха, а скъсаните ги преместих на края на клавиатурата, където почти не се използват. Имам и някакъв скрап: MIDI клавиатура за PC, която си купих за около 40 лв. от olx-a, ама не знаех с каква гадна механика е. Обаче е със същите гумички: явно са стандартни. Ако го закъсам за части, може да си взема от нея.

# 3
 • Мнения: 3 709
Много ти благодаря.Снимах набързо къде са.Не са в една група
https://youtube.com/shorts/a-Owbn5cejQ?feature=share

# 4
 • Мнения: 35
А черните клавиши всичките ли работят? - ако ще го разглобяваш, пробвай първо всеки един клавиш и не само дали изобщо не свири, ами например ако го натиснеш леко и се чува по-силен звук от останалите също е проблем. Запомни всички такива клавиши с аномалии, за да им обърнеш специално внимание при почистването.
https://www.youtube.com/watch?v=lkcNlOhWM34
Ето тук показват как се разглобява и почиства подобна клавиатура (на друг модел), но видеото ми хареса, заради подробните обяснения. На твоето мисля, че се разглобява и по-лесно и може и да не се налага да сваляш всичките клавиши поотделно, а само отвътре да развиеш едни винтове и да свалиш платките с гумичките. Но не можах да намеря видео за точно твоя модел. Жена ми има подобно електронно пиано KAWAI и сега като го гледам от долната страна е един талашит с винтове, обаче не мога да разбера дали трябва да се свали от стойката/шкафа, за да се разглоби до клавиатурата, или като се развият винтовете отдолу ще се извади цялата клавиатура на панел отгоре. (но ако ме види да развивам винтовете, ще ме обеси). Не се притеснявай от многото винтове, ако искаш си вземи някакви картони: драскаш на бързо една скица по картона, развиваш винт, дупчиш дупка и го пъхаш в картона. Така после ще можеш да върнеш всяко винтче на съответното му място. Ако ги насипеш в един буркан общо, после ще се чудиш кое от къде е.
Този на клипа почиства гумичките и платките на клавиатурата с изопропилов алкохол 99.9%, но може и с метилов, пак да е 99%, да не съдържа вода.
Много ме кефи как обяснява в подробности, даже за винтчетата на 15:00 минута го гледам в момента как обяснява: "- за завиването на винтчетата в пластмасата първо ги завъртете в обратна посока, докато усетите да влязат в резбата и тогава въртете в посоката на завиване." - изобщо го е обяснил така, че всеки да може да се справи. Разгледай и други клипове в нет-а, има много за ремонти на подобна техника.
Ако предпочетеш да се обърнеш за съдействие към специалисти, то не е нужно да търсиш от Roland точно за пиана и синтезатори. Техник, който се занимава с ремонт на телевизори или друга подобна техника мисля, че ще ти свърши идеално работа.

# 5
 • Мнения: 3 709
Много ти благодаря!
Майстора на пиана,когото ми препоръчаха в магазина,отговори,че няма вече резервни части за този модел.Така,че аз ще го разглобявам,ако ще го губя.

# 6
 • Мнения: 35
А може и просто да не му се е занимавало. То освен онези гумички, други части май няма да ти трябват.
Ето един сайт, дето уж продават части за Roland hp5000s - не всички части ги имат, ама може да разгледаш снимките за представа. https://syntaur.com/keyboard.php?keyboard=Roland_HP-5000S,%20HP-5000SL
Такива гумички има и в Aliexpress и са съвместими за различни модели. За моето видях, че се предлагаха и по обяви в olx-а, но така и не си купих резервни. Имах по-сериозен проблем с 1-2 клавиша, които нямаше как да се оправят само с почистване, защото гумичките бяха прокъсани, но си отрязах от най-долната част на клавиатурата, където почти не се използват и бяха всичките здрави. Просто работи внимателно и гледай да не счупиш нещо. Ако стигнеш до нещо, което не знаеш как да извадиш, напр. клавиши, виж по клипове за други модели Roland от това време, ако ще и да не е точно hp5000s. Евентуално ако разглобиш нещо, което е свързано с кабели, гледай да не се опъват излишно и да не виси на кабелите. Клавиатурните платки може да е по-лесно да ги откачиш от кабелите и да им махаш гумичките и да ги чистиш някъде извън пианото. (на моето Roland-че се отвиват отдолу едни винтове и се свалят само платките, но на други клипове за други модели пък гледам, че им вадят клавишите отгоре). Ако се вадят лесно целите платки е по-добре. Другият вариант ми изглежда повече играчка за разглобяване и отделно да внимаваш да не счупиш клавишите. Производителят до колкото е възможно е взел мерки да не се объркат кабелите: например куплунзите на кабелите нарочно са различни, за да не влизат на друго място. Но ако трябва вземи един маркер и си бележи кой кабел от къде е и в каква посока е включен (те са едни плоски, затова и посока). Дори и да не вадиш кабели, после при сглобяването огледай някой кабел да не се е извадил. И прави снимки, за да не се чудиш после кое от къде е.

# 7
 • Мнения: 3 709
Много полезно!!Благодаря ти!🌻

Общи условия

Активация на акаунт