Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 93 188
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 485
  • София
Тамифлу съм пила даже бременна в пета седмица, след положителен тест за грип Б, за 24 часа бях пушка. На няколко пъти е вдигал детето след положителен тест и нас които сме го почвали веднага и не сме заразявали. Давала съм го и профилактично на детето по време на грипна епидемия в училище и не се е разболявал. Та от личен опит е ефективно лекарство.

# 1 486
Синът ми е карал веднъж на годинка и 7-8 месеца, взехме го на обяд с 39.6 от градина, веднага тест и почна тамифлу. След 24 часа му нямаше нищо, мъжът и аз почнахме, но мен ме хвана и бях 4 дни с 39.5 температура. Явно просто е до организъм.

# 1 487
Преди няколко години се разболях на Коледа от грип А, за първи път от 15 години. Имах чувството, че ще умра. Тогава още нямаше така масово тестове (или поне аз не нях достатъчно информирана) и реших да си направя на 3тия ден, тъй като не оздравявах. Веднага светна. Купих си тамифлу (за първи път го чувах тогава). На следващият ден вече бях по-добре. Детето ми тогава беше бебе и също пи профилактична доза от сиропа. Останалите вкъщи също. Никой не се разболя, за щастие.

В началото на тази година роднина ни го донесе, но не знаехме че е с грип. Последва ММ и почти след него детето. Едва намерихме тамифлу тогава. Но веднага подейства. Още с първото хапче за всеки от нас.

Тази година сложих само 1 доза назална ваксина на детето, за съжаление. Мен не съм ваксинирала, заради 1000 алергии, които имам. ММ отказа да се ваксинира. Ще видим как ще сме.

# 1 488
Два пъти съм пила тамифлу и двата пъти ми беше супер лошо от него, единият път повръщах. Предпочитам антибиотик.

# 1 489
Два пъти съм пила тамифлу и двата пъти ми беше супер лошо от него, единият път повръщах. Предпочитам антибиотик.

Грипът е вирус, не е нужен АБ освен при усложнение.

# 1 490
По-миналата година детето се разболя много тежко от грипа и личната предложи да пие друго, че тамифлуто било много тежко, на втори ден вдигна много температура и не можахме да я свалим - та към спешното и ни приеха в детско отделение с лечение тамифлу. Миналата година като се разболя след положителния тест направо му го дадох и му мина бързо и беше много по-добре, а с мъжа не се и разболяхме. Ваксинираме се. Сега съм взела за детето за всеки случай, че изчезва като стане епидемия, миналата година съседът издирваше и в други градове. А даже като го поръчвах октомври го нямаше по складовете и от аптеката ги залъгваха 2 седмици, ту има, ту няма.

# 1 491
От Тамифлу съм много доволна. Миналата година се разболях от грип. С висока температура, ужасни мускулни болки, болка в гърлото. Помня, че след 3тата капсула бях почти добре. Ако ще гооврим за листовки и нежелани реакции, винаги може да има, дори ако прочетем листовките на парацетамол например. Това лекарство обаче е засега единственото, което работи срещу грип.

# 1 492
От тамифлу съм с много смесени впечатлетия. 1000 гърча при детето, но аз не се разболях. Единичен опит. От там насетне ваксина и тоя ужас го тяма. Но... има тавлмифлу, има реленца, има ремантадин, има тест има и лекар. Тамифлу не е универсално лекарство за грип. Лекар, тест.

# 1 493
Момичета, може ли да има някакъв вид реакция 10 дни след втора поставена доза?
Конкретно 2 пъти вдигане на темп 37,8-38градуса.

Ще правим изследване за crp, но все пак…

# 1 494
Не може.

# 1 495
  • София
Момичета, може ли да има някакъв вид реакция 10 дни след втора поставена доза?
Конкретно 2 пъти вдигане на темп 37,8-38градуса.

Ще правим изследване за crp, но все пак…

назална или игла? Моето направи 10 дни след назалната, два пъти вдигна температура, не беше вирус защото беше вкъщи и не ходеше на ясла, не се чувставше зле с температурата, чук си беше

# 1 496
# 1 497
  • София
в такъв случай не би трябвало да е от ваксина, при нея и с две дози не е имало никакви странични

# 1 498
Днес купих Тамифлу, да се намира, ако потрябва, без рецепта го дават.

# 1 499
Аз съм пила Тамифлу след тест за грип А, нямаше ефект. Да, не го почнах при първи симптоми, но мисля беше в рамките на 48ч.

Общи условия

Активация на акаунт