Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 93 111
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 545
  • над кукувичето гнездо
Тъй като в повечето случаи първите симптоми при грип не са от страна на дихателната система, а са отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите и температура (сисмптоми, повече свързани с имунния отговор към инфекцията), тестът няма как да позитивира. При сухота и дразнене в гърлото, както и при лека хрема (симптоми, които започват малко по-късно, но са в резултат на разпространението на вируса в клетките на респираторния тракт) тестът би трябвало да позитивира, ако пробата е взета качествено.

Относно предпазването от инфекция на здравите в едно домакинство с болен, желателно е да обработвате с дезинфектант (разреден доместос също върши работа) най-често докосваните от всички повърхности - брави, ключове на лампи и пр.

# 1 546
Спирт не върши ли работа?

# 1 547
Миене на ръце, маска и проветряване са достатъчни. Доместос за баня/тоалетна, подове.

# 1 548
  • над кукувичето гнездо
Спирт не върши ли работа?
Върши.
Миене на ръце, маска и проветряване са достатъчни. Доместос за баня/тоалетна, подове.
Достатъчни са, ако този, който кашля/киха в шепата си, не докосва нищо Wink

# 1 549
И да докосва нали ще си измиеш ръцете. Не ходиш да ближеш повърхности.
Спирт за телефона само ползвам.

# 1 550
  • Germany
У нас никой не кашля/киха в шепата си, а в сгъвката на ръката. Новият симптом при сина ми е херпес. Обикновенно му избива в края на боледуване, та се надявам и този път да е така. За сега само кашлицата ме притеснява. Рядко е, но е дълбока и мисля днес да му дам Бромхексин, да видим как ще е.

# 1 551
При нас онази температура от 38.8°C беше еднократна. Спадна за 7-8 часа без лекарства. Тест веднага при измерването - отрицателен, втори на следващата сутрин - пак отрицателен. Явно не е било грип.

# 1 552
  • Банско
Първо ЧНГ и здраве за всички.
Тази година най-накрая и нас ни тръшна заедно с децата този гаден грип тип А. Не сме ваксинирани. Баткото на 7 почти беше няколко дни с температура, почнахме Тамифлу след 3 тия ден, че тогава се докопахме до лекар ( в София и меко казано навсякъде е ад от болни от този грип) и направихме тест. Ние с таткото бяхме също доста зле, особенно на втория ден си като блъснат от влак. Такива болки не бях имала никога в мускулите и ставите!
Бебето на 9 месеца още втория ден в болница с 39 темп. Повърна три пъти Тамифлу само от един прием и въобще не съм чакала, директно отидохме в спешното ( болницата е до Банско). Приеха ни и на снимка се видя бронхит. Там прекарахме Нова Година ☹️
Вече всяка година ще ваксинирам мен и децата, таткото е от психотата с конспирациите и пие само вода и фреш 🫤 той да се оправя хич не ми е... Децата са ми важни. Мислех да давам назална ама като чет май ще ги боцкат. Чудя се може ли да се комбинира противогрипна с Респивакс?

# 1 553
# 1 554
  • Замък сред облаците
И аз се разписвам с пробив, грип А, ваксинирах се октомври с инфлувак. Първи симптоми на 04.1 - половин ден втрисане и чак вечерта изби температура и се върти около 38.5. Само нурофен я сваля, парацетамола действа два часа до 37,6 и пак вдигам. На 05.1 почна хрема и накашляне от фаринкса/ларинкса, през нощта към тази сутрин пак ме втресе и държах 38 и нещо няколко часа. Накрая пих от детския нурофен 20мл (че ми свършиха хапчетата), вдигнах за 10мин до 39.5 и след малко се препотих и почнах да свалям. Надявам се днес вече да не вдигам (чувствам се една идея по-малко пребита от предните два дни 😅) и най вече се надявам малкия (3г), който е ваксиниран с назалната, да не го подхване него. Той си кашля от 10 дни (задна хрема, на МБ се оказа Staph.aureus), но на 2.1 не бяха излезли резултатите и го водих да го преслушат. Преди нас имаше семейство с голямо дете и бебенце под 1г с грип и подозрението ми е, че сме го прихванали в чакалнята (бях забравила да си взема маска). Само не знам за 48 часа може ли да се развие клинична картина? EDIT: Точно четох това интервю и се оказва, че при грип А тази година инкубационният период е от 1 до 3 дни: https://offnews.bg/zdrave/supergripat-e-tuk-kakvo-triabva-da-znaem-858611.html

На ковид теста е размазан реактив, че предобрих с разтвора, не е комбинирана инфекция.

Последна редакция: вт, 06 яну 2026, 10:46 от АА

# 1 555
  • Germany
При нас от вчера и малкият ми син е положителен.  След купон в събота от вчера е с хрема и решихме да го тестваме и веднага излезе бледа черта. Т за сега не е вдигал и други симптоми вчера нямаше. Той е с астма и заради него уж се пазим, но е тинейджър и няма как да го вържем вкъщи. Само се моля да не слезе надолу и да му се размине без спазъм.

# 1 556
Здравейте, след проверка в 2-3 аптеки осъзнавам, че въпросът може да прозвучи абсурдно, но дали някъде има шанс да са останали налични противогрипни ваксини? За първа година детето ни посещава детско заведение, а аз съм бременна и по думите на личния лекар, все още не е късно да поставим ваксини и да имат ефект. 🤔

# 1 557
Здравейте, след проверка в 2-3 аптеки осъзнавам, че въпросът може да прозвучи абсурдно, но дали някъде има шанс да са останали налични противогрипни ваксини? За първа година детето ни посещава детско заведение, а аз съм бременна и по думите на личния лекар, все още не е късно да поставим ваксини и да имат ефект. 🤔
Според мен може да се намерят. Попитайте в някоя от големите вериги - Софармаси, Ремедиум, те могат да проверят в цялата си мрежа, както и по складовете.

# 1 558
Според мен не. От септември до януари ми се вижда нереално да има останали ваксини. Плюс, че те след определено време ги унищожават, не остават за следващия сезон. При малките количества и голямото търсене съм силно скептична да има някъде.

# 1 559
Попитайте познат личен лекар, който има повече възрастни пациенти.  Тук-там може да има останали бройки от програмата за над 65 години.

Общи условия

Активация на акаунт