Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 87 388
  • 1 471
  •   1
Отговори
# 915
По-скоро е така, само че е с една ваксина в опаковката:

# 916
Пак е изолирана от външната картонена опаковка Simple Smile

Иначе в сряда я сложих на детето и сякаш имам спомен за вътрешна опаковка

# 917
Благодаря, Макарон! Не си е работа с тези ваксини, все се притеснявам да не им стане нещо. Още 19 дена Grinning

И тази година ли имаше хрема при вас? Аз им ги сложих миналата събота и взеха да кихат и подсмърчат в петък. Но ходят и на градина и най-вероятно нещо са прихванали. Все още подсмърчат от време на време.

# 918
Има, да. Като по часовник петък вечер, събота сутрин даже подкашляше повърхностно от стекъл се към гърлото секрет. Вече е добре обаче, следобед даже нито веднъж не е кихнала или да е имало нужда от духане на нос, та утре ще ходи на градина. Мисля, че е от ваксината, миналата година беше същата работа. А може и вирус някакъв, кой знае какво е било. Важното е да минава и заминава бързо.

# 919
Скоро коментирах пост във ФБ, за безплатни ваксини на хора 50+, но само в София.
Я кажи какво безплатно съм изпуснала Joy
Доколкото помня личния лекар има право да поръча и получи за възрастни над 65 г. безплатни противогрипни. За цяла бг е това, тип национална здравна политика. Не само за Сф. Ако за тях конкретно е вече за всички над 50 г, за това не съм в час.

Проблем е, че заради тромавост в процедурата нашата ЛЛ ги получаваш къде средата на ноември. По това време вече се вихрят доста орз и майка ми обикновено е болна и се получава че поставяме ваксина декември. Последните може би три години купуваме и поставяме ваксини именно  втората половина на септември. Знам че уж няма  взаимовръзка с ваксината,  но е факт, че  онова боледуване, което се активизира, когато децата/внуците  се омешат след 15.09 и се проточваше цяла есен, след ранното ваксинираме секна.

# 920
Днес трябваше да ми сложат ваксината, обаче в понеделник ме хвана нещо, втресе ме, боля ме гърлото ужасно през нощта, след Тантум верде и ибупрофен вече съм по-добре. Но пък вчера ми се схвана нерв на врата, едвам се движа, всичко ме боли. И най-вероятно не е противопоказание, обаче ще го отложа за малко по-натам ConfusedПоне децата са с по една доза. Дано избутат до втора без да прихванат грип.

# 921
от групата във фейсбук:

🦸 #Плюсмен и неговият нов приятел Борис напомнят, че още не е късно да се защитим от грип!
💡 Предпазването на децата от грипните инфекции и техните усложнения дори в началото на грипния сезон е възможно чрез ваксинация.
❗ Ваксинирайки децата ние пазим и техните близки в дома, както и останалите деца в детската градина и в училище.
💉 Грипните ваксини намаляват честотата на посещение на лекарския кабинет, броя на хоспитализациите и тежкото боледуване от сезонен грип.
📅 От понеделник 11.11.2024 г. в аптечната мрежа отново ще е налична назалната ваксина срещу сезонен грип Fluenz. Поради увеличения интерес на родители към лекарствения продукт, в страната ще бъдат доставени нови 2 000 дози от детската ваксина. Напомняме, че тя е показана за деца на възраст от 2 до 18 г. Неваксинирани до момента деца следва да получат две дози през интервал от 28 дни.
🫶 Борис показва: Няма страшно! Плюсмен казва: Хайде и ти!

# 922
  • София
Страхотна новина! Ще има за децата, които не са позволили инжекционна.

Ние сложихме назалната във вторник сутринта на детето, за мен инфлувак. Аз нямам абсолютно никаква реакция, дори минимална 😏 Чак се зачудих дали няма проблем с ваксината ми. Но по спомен и миналата година бях така.
Детето също няма. В кой ден обичайно тръгваше бистър секрет? Че имаме планирано едно пътуване уикенда и се притеснявам, че ще иска да се къпе в басейна на хотела? Дали е рисково според вас?

# 923
При дъщеря ми две години под ред на ден 3 има бистър сопол и повърхностна кашлица след ставане от сън от стекъл се назад секрет. Минава за 24 часа при нея, без никаква друга симптоматика. Нямам доказателства, че е баш от ваксината, може друго нещо да е, но така се случи и миналата, и тази година.

# 924
Вчера най- после успях да де ваксинирам.  Нямам никаква реакция, но и не съм очаквала, така е от години.
Майка ми обаче след ваксината един ден си полежа, даже имаше и висока температура първата нощ.

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 14:28 от Пролетно цвете

# 925
Миналата година мен ме боля доста ръката, започна още 1 час след поставянето.  Тази година съвсем лекичко. И двата пъти с Ваксигрип. И аз се чудех дали ваксината е наред като е различна реакцията.

# 926
Понякога е и "от ръка", т.е. има значение и поставянето. През годините основно двама души са ми поставяли ваксината, малко са изключенията. ЛЛ и един приятел. Повечето пъти когато ми я е поставял той, не съм усетила почти нищо. Хем ЛЛ има доста повече практика, тя държи всички ваксини да ги инжектира лично тя, а не сестрата в кабинета. Независимо дали е против грип, ковид, тетанус или каквото още се сетите. Разпит-слушалка-игла и след малко Чао, даже не разчита на това да кажа аз че нищо ми няма - вдигай блузата да чуя аз Grinning

# 927
  • на село
Здравейте, вчера се ваксинирах .Не бях съвсем здрава , миналата седмица карах стомашен, после леко нещо имах дискомфорт в гърлото и от 2-3 дни сутрин имам събран секрет  и отхрачвам .ЛЛ ме слуша,каза че чува ,че се движи някаква храчка ,но щом нямам Т , не е пречка за ваксината.Е снощи вдигнах 37,2 .Преди малко измерих 37 ,8 ,сега пак е 37,2.Дали е от ваксината,или се влошавам от вируса.
Тези , които са вдигнали Т , колко време е била повишена? И ако се наложи да пия АБ ще се компрометира ли имунитета.Виждам ,че мненията за това са двупосочни .
И дали може да пия Нурофен,ако се вдига още?

Последна редакция: сб, 09 ное 2024, 18:12 от slonop

# 928
И тази, както и миналата година вдигнах температура след ваксинацията. Не съм мерила точно колко е била.

И в двата случая ситуацията беше сходна: ваксиниране сутринта, привечер вече се усещаше повишена температура, съответно и през нощта. На следващата сутрин вече се чувствах добре.

ЛЛ каза да пия Парацетамол, ако имам нужда.

slonop, във Вашият случай не знам кое е по-добре, но може би е рано да мислите за антибиотик. Назад, в темата, доста се изговори за антибиотиците и ваксинирането.

# 929
Подранили сте с ваксината. Дано да не правите рецидив на предишното заболяване. Личният ви е дал лош съвет за ваксината. Нашата лична казваше след като сме се оправили напълно още две седмици и тогава ваксина. Вероятно е имала предвид възможен рецидив. А многознаещите тук я оборват с американски и английски линкове......Доживяхме азбучни истини в медицината да се оспорват!
Нурофен и парацетамол няма да ви навредят с нищо.

Общи условия

Активация на акаунт