Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 93 178
  • 1 568
  •   3
Отговори
# 1 500
  • над кукувичето гнездо
Тамифлу е лекарство, което е предназначено единствено и само за лечение на инфекции, причинени от грипни вируси. Активната му съствка възпрепятства отделянето на новосинтезирани вирусни частици от повърхността на заразените клетки, в които са се намножили. По този начин новосинтезираните вирусни частици не могат да се откуснат от тази клетка и да заразят здрави клетки в околната тъкан и цикълът се прекъсва. (На това се дължи и профилактичното действие на препарата при контакни лица.) При прилагане на препарат в по-напреднал етап на инфекцията, след 48-72 часа, се смята за неефективен. Вероятната причина е, че вече достатъчно много вирусни частици са се намножили и са успели да навлязат в здрави клетки наоколо и дори да се възпрепятства излизането на "дъщерни" вирусни частици, това няма да повлияе хода на инфекцията, тъй като тя е станала по-масирана.
Грипните вируси тип В малко по-трудно се ограничават с препарата, отколкото от грипни вируси тип А, поради някои специфики в устройството на самите вируси, но пак е ефективен.

Тамифлу не е ефективен при инфекции с други вируси, а при коинфекция, би повлиял само изхода на грипната компонента.

Други лекарствени препарати, подходящи за лечение на грип, но не толкова специфично както тамифлу, са ремантадин и реленца.

Важно е при грипна инфекция да се приема и вит. С, което има антиоксидантно действие и противодейства на оксидативния стрес в организма, причинен в резултат на грипа.

# 1 501
Февруари месец със сина ми бяхме в болница, понеже направи температурен гърч и в болницата направиха тест за грип и излезе грип А , почнаха веднага Тамифлу и на другия ден вече беше по-добре, не вдигна повече температура. Така че мисля, че е доста ефективно ако се почне на време.

# 1 502
В групата на едното дете има дете с грип А от петък... Нащрек съм за симптоми. Освен това последните 4 дена бяха/бяхме в контакт с много хора - театър в градината, театър извън градината, на коледен базар, макар и на открито, все пак имаше доста хора... Дано да ни се размине.

# 1 503
Тази година как боледувате с ваксина? Споделете, моля

# 1 504
Трябваше да сложим втора доза ваксина инфлувак на малката на 12ти декември, но беше и все още е болна, може ли да я сложим според вас януари месец първата седмица ако е здрава, ще има смисъл поставянето нали?

# 1 505
  • София
Можете, грип ще има до април...

# 1 506
Antilop, аз бих я била януари, тъкмо да защитя детето от грипа в края на зимния сезон.

# 1 507
Антилоп, в групата за ваксини д-р Атанасов каза, че има смисъл да се сложи втора доза на дете с грип А, за да го предпази евентуално от грип Б.

# 1 508
Антилоп, в групата за ваксини д-р Атанасов каза, че има смисъл да се сложи втора доза на дете с грип А, за да го предпази евентуално от грип Б.

Тя сега беше болна не от грип, а от друг вирус, така, че ще планирам при първа възможност след празниците като е здрава да я сложим.

# 1 509
Не можем да намерим Инфлувак за втора доза. Някой да знае къде може да са останали бройки в София?

# 1 510
По това време вече едва ли някоя аптека да държи наличности ей така, да има. Вероятността да ги потърси и купи някой не е голяма, а са сезонна стока и после стават непродаваеми.
Според мен по-голям шанс е ако помолите в аптека да проверят в склада с който работят и евентуално да заредят бройка за вас, срещу капаро не би трябвало да откажат ако има.

# 1 511
Успяхме да намерим само Ваксигрип, но в нашия случай не върши работа. Лекарката каза, че по-добре без втора доза, ако не успеем да намерим Инфлувак.

# 1 512
  • София
Ако сте от София обадете се във Вита, Поликлиника България или МЦ Малчовци, може да имат наличност

# 1 513
Както и в Рамус, ако например, ви е по-удобно. Аз имам един Инфлувак, пренесен за около 30 минути от аптеката до хладилника в хладилна чанта. В групата за ваксини всеки ден пишат, че предлагането на ваксини и лекарства от физически лица е абсолютно забранено. Но ако я искате, ще ви я подаря. Бях я взела за свекърва ми, обаче тя е успяла да си купи, понеже бързаше да си я сложи преди едно пътуване. Предлагах я няколко пъти на мъжа ми - отказва Expressionless

# 1 514
  • София
не знам дали в Рамус ще сложат на малко дете, че нали иска се педиатър да прегледа, та за това не ги предложих. Иначе супер че имаш Барбалена, ние на две места уредихме с пренасяне с хладилна чанта от различни градове, та пренсаяне за 30 мин не е никакъв проблем

Общи условия

Активация на акаунт