Противогрипна ваксина сезон 2022/2023/2024/2025

• 93 104
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 560
Ние си ги сложихме по Коледа и Нова година.
Детето и ММ по Коледа, а аз на 29.12.
Общо взето хванахме последния влак.
Открихме ги много, много трудно.
Става въпрос за Варна.
Случайно една жена във форума беше открила в една аптека и бяха останали тогава 4бр. Това за Инфлувак.
За детето назалната в съседен квартал, пак случайно със съдействие на една любезна аптекарка, но успяхме да се сдобием само с една доза. Не успяхме да сложим две, както е по препоръка.
Трябва да звъните на повече аптеки и в различни квартали, ако някъде е останало нещо.

# 1 561
По-скоро от аптека да проверят в склада с който работят, съмнявам се някъде да държат налични все още в аптеките. Гледат да ги върнат към складовете докато все още ще им ги вземат обратно, а това време не е безкрайно.
Но ако е сигурно че ще я продадат и могат да набавят, не би трябвало да откажат.
Или наистина някой личен лекар ако има изостанали бройки, не знам там до кога ги държат е връщат ли ги като няма пари за сторниране.

# 1 562
Не ги връщат, изписват ги на някой и си получават парите за ваксиниране, ако има желаещи извън групата ги слагат на тях, ако няма ги хвърлят.

# 1 563
През 2023 когато смениха Щама на Грип А с по-осъвременен "модел" във ваксината (не този който е бил 2019 а този от 2022 -   според препоръките на СЗО) направих силна реакция при ваксиниране с висока температура  и 24 часа бях болна. Тъй като предходните година не съм правила подобна реакция към грипни ваксини , прегледах какво се е променило от 2022 към 2023 и така открих смяната в състава, касаеща щама на грип А Виктория. Следваше логиката че щом правя реакция  е именно заради този щам, защото всичко друго си беше еквивалентно на предходните години, където не съм проявявал подобен отговор. Уточнявам че при поставянето бях напълно здрава. Поставяхме  ваксините  много рано, още средата на септември, преди дори да е приближил сезона на грипа. Още тогава беше ясно че нещо ваксината не се справя с  грип А. По един или друг начин. Вероятно този щам мутира и продължава да мутира към все по-неприятен. Трябваше тази година да осъвременят ваксината , а не да слагат пак стария щам от 2022.С тази динамика на разпространение , СЗО трябва да реагира малко по-чевръсто.

# 1 564
  • София
Щамовете, които се слагат във ваксините, се базират на грипния сезон в Южното полукълбо. Февруари се решава (заради техническото време, нужно за изработка). H3N2 се знае, че мутира бързо. Ако някога разработят противогрипна на принципа на mRNA, те ще се приготвят много по-близо до грипния сезон за зимното полукълбо и ще са много “по-успешни”.

# 1 565
Здравейте, след проверка в 2-3 аптеки осъзнавам, че въпросът може да прозвучи абсурдно, но дали някъде има шанс да са останали налични противогрипни ваксини? За първа година детето ни посещава детско заведение, а аз съм бременна и по думите на личния лекар, все още не е късно да поставим ваксини и да имат ефект. 🤔
Здравейте, имам 2 налични инжекционни ваксини Инфлувак Тетра (в София) със срок до Юни 2026 г. Съхраняват се в хладилник и са пренесени с хладилна чанта от аптеката. Ако ви вършат работа, пишете ми лично съобщение, за да се разберем.

# 1 566
Втората доза Ваксигрип за дете под 9 години, трябва ли да е точно след определен брой дни или 28+(4 седмици) както пише и в листовката и навсякъде? Днес имах най тъпия спор с лекар който ме убеждаваше че трябва да са минали 30+ дни от първата доза. И въпреки че днес е ден 30, каза да дойдем в понеделник.
Около нас броят на заразени нараства, мислех че ще хванем последния влак. Но така или иначе закъсняхме този сезон с ваксинацията.

# 1 567
Няма ли друг лекар,  който да ви я постави утре? Ако сте в София, би трябвало да намерите.

# 1 568
Можело е още днес да се бие...

Общи условия

Активация на акаунт