ХАЛИТ ЕРГЕНЧ и БЕРГЮЗАР КОРЕЛ във филмите и в живота, някога и сега; 46

• 48 750
  • 737
  •   1
Отговори
# 15
Добра вечер, момичета! Heart Eyes

https://vk.com/halit_berguzar_ergenc?w=wall-158123700_76203

Стоп кадри от предаването на живо с Берг  и нейната събеседничка
Йозге Октар/ 19.09.22/!

Последна редакция: пн, 19 сеп 2022, 22:02 от HELEN60

# 16
Добро утро!

Превод на видеото с Берг.

Знаете, че превеждам само по-важната информация от нейните думи.
Снощи разговаря с Йозге Октар, която има дъщеря на 2 години и половина и се казва Мави.
Първо говориха за детската градина. Как се адаптират децата да бъдат с чужди хора, без родителите си.

Берг: И ние започнахме училище. Хан посещава Монтесори детска градина. Засега само по 3 часа на ден, защото още е много малък. Обикновено и аз стоях заедно с него, но от 3 дни насам го оставям сам за един час. Иначе досега седях на един стол в стаята и чаках да минат трите часа. Малко е трудно. В началото човек си мисли, че никога няма да свикне, но преди 10 години съм минавала през подобен период с Али, имам някакъв опит, въпреки че децата са различни и с всяко започваш от нулата. Хан е пандемия -бебе. Той се роди по време на корона кризата и аз изобщо не съм се отделяла от него, постоянно бяхме заедно. Сега за първи път остана на място, където мен ме няма. Тук в Англия учителите казват така: „Преди да тръгнете задължително му кажете „Довиждане. Мама ще се върне. Бъди спокоен“. Направих го и излязох навън. Но го чувам да плаче и си казах: „Боже, какво направих? Аз съм най-лошата майка. Защо го оставих там?“ Дъждът вали, аз стискам телефона в ръка и чакам всеки момент да ми се обадят да отида да си го прибера. Но телефонът остана безмълвен. След час на бегом пристигнах в детската градина. Учителката ми каза: „Плака само 2 минути. След това вижте какви неща направи“. Тук снимат видео, правят снимки с какво се занимават децата и след това ги показват на родителите. На мен сърцето ми постоянно бие с тревога, защото Хан не се е откъсвал от мен, аз и не работих, защото веднага дойде третото бебе, така че постоянно сме били заедно. Но искам да кажа на всички, които минават през този период- трудно е, но се получава. Мисля, че дори един или два часа да прекарват сами, това ги прави по-уверени. Забелязвам го в Хан. Сякаш ми казва „Справих се, мамо. Вече съм голям. Останах сам“. Това ме прави много щастлива.

По какви критерии избират детската градина?

Берг: Аз искам училището да е близо до нас. Имаше едно много известно училище, и все още го има, там с лотария се влиза. Приятелите ме питаха защо не съм записала Али в него, но аз исках училището да е близо до дома ни. Ако не дай си Боже нещо се случи и ми се обадят, да мога веднага да отида. Друго, на което държа, е образованието, което дават, да отразява ценностите, приоритетите в живота, възгледите, които ние с Халит имаме. Искам учителите да са мили, внимателни, състрадателни. Мисля, че това е много важно особено в детската градина. Избирам училища, които не публикуват снимки на децата без разрешението на родителите. И не само това. Защото има места, на които казват „Добре, обаче тогава детето ви няма да го има в общите снимки,  ако има някакво събитие, ще седи само отстрани“. Никой няма право на това. Когато избирам училище, това е един от критериите ми. Тук в Англия нямам такъв проблем, защото снимки на децата по принцип не се разпространяват. Храната е друго, на което обръщам внимание. Бих искала, до колкото е възможно, да е здравословна. Също избирам училища, които и в дъжд, и в сняг изкарват децата да играят навън. Държа да имам обратна връзка с учителите. Но от друга страна предпочитам училища, които не позволяват намеса в програмата им,  твърдо отстояват принципите си, като в същото време се грижат добре за децата и са мили с тях.

За проблем, с който се сблъскват родителите на по-големите ученици. Децата-насилници, конфликтите между съученици.

Берг: Имам опит с това. Не само моето дете, всички деца се сблъскват с този проблем. Понякога се изненадвам как разговарят помежду си, какви теми обсъждат.  В Англия правилото е да оставят децата сами да разрешават конфликтите помежду си. И това е хубаво. Разбира се, ако не става въпрос за нещо много сериозно. Нямаш право да удряш друго дете или да му крещиш. Ако има много тежък случай, много сериозен проблем, тогава вече се разговаря с училищния консултант. Децата са огледало на семейството, в което растат. Те правят това, което ние правим. Затова може би ние трябва да внимаваме повече какво говорим, какво правим пред тях. И без друго в този дигитален свят имат много по-лесен достъп до всичко. Мисля, че контролът върху децата трябва да е по-голям. Аз съм забелязала, че каквото им липсва вкъщи, от каквото страдат, с него се опитват да уязвят другото дете. Ако между родителите  има непрекъснато скандали, детето под тази форма тормози другите. Ако в семейството непрекъснато се говори за пари, имоти, дрехи, марки – от там идва ударът. За да помогнем на децата си с този проблем трябва да има доверие в отношенията ни, да им покажем, че могат да споделят всичко с нас, че винаги ще имат нашата подкрепа. И на мен като майка ми се е налагало да се намесвам в конфликтни ситуации. Всяко нормално дете попада в такива. И това, което тормози, и то е дете, разбирам го, но е имало случай идва някое и казва на Али: „Какви са тия обувки? Майка ти и баща ти имат толкова пари, ти ходиш с такива обувки“. Намесвала съм се в такива моменти.

Йозге: Децата всичко копират. И аз като теб съм завършила Театралната академия и съм много артистична с Мави. Непрекъснато правя някакви мимики, влизам  от роля в роля. Гледам, че и тя прави разни физиономии, шегува се.Казвам си „Откъде го е научила това?“, после се сещам, че аз ги правя същите неща.

Берг: Точно така. Днес Хан говори с баща си. Обяснява му разни неща и изведнъж казва „Аз на кого говоря? На кого говоря, татко?“ Халит се чуди откъде го е научил това изречение. Аз се правя на разсеяна. (смее се). От мен го е научил. Понякога му казвам: "Хан, ела тук. Хайде, ела. На кого говоря?"  И той го казва същото на баща си. Копират всичко, което видят.

Йозге: Особено след втората годинка.

Берг: Но са много забавни, нали?

Йозге: Много. На мен в началото ми беше много трудно. Имахме големи проблеми със спането, но сега всичко е толкова хубаво и забавно. Всяка сутрин се субуждам и си казвам "Днес какво ли ще се случи?"

За книгите със съвети за бременността и родителството

Йозге: Когато забременях, си купих и изчетох един куп книги. Но като се появи бебето нищо не беше такова, каквото го описват в книгите. Търсех съвети за проблемите със заспиването, описват разни типове деца, но моето дете го няма. Всички са различни. Пише "новородените деца спят толкова" и аз започвам да се паникьосвам, защото при моето не е така.

Берг: Аз обичам книги, които внасят спокойствие. Дават ти да разбереш, че правилата са нещо относително, напомнят ти, че няма нужда от цялото тичане, притеснения, всички неща, които постоянно хвърлят в паника майките. На теория всичко е идеално, но реалният живот е друго нещо. Но с Хан и Лейла промених едно нещо под въздействие на книгите, защото опитът ме убеди, че е правилно. Много е разпростанено, за да накараме нещо децата, да вкараме дори лека заплаха, да ги уплашим с нещо. Например, "я, остави този биберон, на колко си години вече", "дай ми тази играчка, тя е моя", " изкарай си обувките, те са мои". Уж се шегуваме с децата, но винаги се вкарва и елемент на заплаха. Аз се опитвам винаги да подходя с нещо положително. Казвам им "Като си изядете всичко, ще излезем навън и много ще се забавляваме" вместо "Ако не си изядеш, никакво излизане". Това го промених с малките под влияние на съветите в книгите. И наистина работи.

Последна редакция: вт, 20 сеп 2022, 12:19 от varna_2

# 17
Изключително интелигентен и ползотворен разговор водят! Сладурани!

# 18
Привет

Варна благодаря за превода Heart Decoration

Цитат
Халит се чуди откъде го е научил това изречение. Аз се правя на разсеяна.
Joy

Цитат
Аз се опитвам винаги да подходя с нещо положително. Казвам им "Като си изядете всичко, ще излезем навън и много ще се забавляваме" вместо "Ако не си изядеш, никакво излизане". Това го промених с малките под влияние на съветите в книгите. И наистина работи.
Hands Clap

# 19
Момичета, здравейте !

Варна, благодаря за превода !

Берги разказва много увлекателно и откровено.

Цитат
Децата са огледало на семейството, в което растат. Те правят това, което ние правим. Затова може би ние трябва да внимаваме повече какво говорим, какво правим пред тях.
Така е. За да са щастливи децата, трябва родителите да се обичат, уважават, да има хармония в дома.

Цитат
Днес Хан говори с баща си. Обяснява му разни неща и изведнъж казва „Аз на кого говоря? На кого говоря, татко?“
JoyJoyJoy

# 20
Привет! Nature Sparkles Nature First Quarter Moon With Face Nature Sparkles

Когато си изпълнен с любов, ти имаш всичко -
    надежда, която те крепи, вяра, която ти дава криле и жажда за живот..
    Споделена вечер
    Sparkling Heart

Благодаря за преводите, Варна! Flowers Hibiscus

И новите колажи на Sasha Nature Closed Umbrella Flowers Rose

[/list]

Последна редакция: ср, 21 сеп 2022, 07:29 от HELEN60

# 21
    # 22
    Привет !

Момичета, отивам за една седмица на почивка във Фетие.
    За съжаление няма да съм в Хилсайд Grinning, но се надявам да бъде хубаво.

До скоро!
    Бъдете здрави! Blue Heart

# 23
    ВГ приятна почивка Blue Heart

# 24

"Бъди готова за необичайното и неочакваното и ще започнат да ти се случват
    странни неща, надхвърлящи и най-невероятните ти мечти..!"
    Елиф Шафак, "Любов"
    Heart

Споделена вечер!

ВГ, слънчево време и прекрасни случвания във Фетие.! Heart Eyes Nature Sunny

# 25
    Благодаря, момичета !

# 26
    Честит Ден на Независимостта!

Хубав четвъртък на всички
    ! Heart

# 27
    Честит празник

Бергюзар сподели за разговор между Халит и Хан, това означава, че Халит е свършил снимките и е в Лондон?!?

# 28
    114 Години НЕЗАВИСИМОСТ!
    "Съединението прави силата, а силата ражда независимостта."
    Стефан Стамболов

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

Здравейте в първия ден на есента
    Да си пожелаем златни и щастливи есенни дни, здраве и късмет!
     Да ви е сладко кафенцето и усмихнат деня...
     Flowers Maple Leaf

# 29
    Снимките на нашия сериал не са приключили.

Мелис пусна снимка преди час, а Серкан пътуваше за сета сутринта.

Общи условия

Активация на акаунт