Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 36

 • 9 736
 • 240
 •   2
Отговори
 • Варна
 • Мнения: 5 421
Добре дошли в тема 36 за обмяна на опит и информация, свързана с наемния пазар на недвижими имоти. Отново с пожелание за успешни и дългосрочни договорни отношения между всички наематели и наемодатели!

Примерен договор за наем:
https://docs.google.com/document/d/1NWU-cZM32zTIhSAXRavCMXqvSx_Z … tpof=true&sd=true

Примерен приемо-предавателен протокол:
https://docs.google.com/document/d/13OZQ_tdWqgRaOblEns_IZIqbuMCx … tpof=true&sd=true

линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1630028

# 1
 • Мнения: 69 318
Благодаря за темата.
Описала съм само уредите и мебелите.
Не оставям посуда и спално бельо. Преди две шалтета и 4 деко възглавнички бях оставила, но сега ги хвърлих, защото и след пране стояха захабени, не ми харесваха и ги потирих директно в кофата.
Отдадох в началото на месеца  само с новите матраци и новите топматраци, без да покривам с нищо.. Grinning
Оставих и два нови водонепромукаеми ппотектора.
Вдигнах и наема с 20%..

Няма правило за това какво да се оставя. Който както го усеща, и според таргета...Simple Smile

# 2
 • Бургас
 • Мнения: 6 246
Благодаря на Диди за темата.
Ще ви ъпдейтна малко инфо за наемателите-локъри. Писа ми една съфорумка, че и тя успешно подписала договор с две фирми. Град извън София.
Опасенията, че нещо може да стане, клошар да влезе, нещо да се повреди и т.н. към настоящия момент са неоснователни. Минаха четири месеца, проблеми няма, майка ми редовно наглежда, дори подът няма нужда от често почистване.
Boxnow са подписали договор с Temu, имат много поръчки, в моя град в центъра както нямаше техни локъри, така се появиха точно в подблокови партерни помещения. Днес взех моя поръчка от едно близо до нас, и други забелязвам.
Та ако някой още се чуди и има безнадеждно помещение - давайте, докато не са ви изпреварили. Това са дългосрочни добри наематели.

Писали сме и друг път за спалното бельо и приборите - не е необходимо за дългосрочни наематели. Посуда съм оставяла, ако не ми е нужна - купи, чаши, чинии. Но принципно не бих.
Оставям обаче кофа и стирка. Да се сещат, че трябва да се чисти Simple Smile

# 3
 • Мнения: 69 318
В моя град boxnow са 5 пункта и са все на открито - на бензиностанции и до магазин. Няма в помещения...
Но си права че е добра възможност това...

# 4
 • Варна
 • Мнения: 5 421
В моя приемо-предавателен са описани само големите мебели. Не съм описала колко броя лампи, колко круши, калъфки, кърпи за ръце, пердета, чаши и тн има. Не вярвам някой да се съгласи да се подпише на чак толкова подробен опис, че и после да търси отговорност защо ми я няма чашата или пепелника или чаршафа

Аз съм си описала лампите и пердетата, защото са скъпи. Подписват и още как... Особено лампите - при нормална употреба не би следвало дори да ги докосват, така че очаквам да са си там, като си приемам имота обратно. Пертетата пък са шити по поръчка с точни размери, не са по 20 лева от Икеа, та също са ми важни.

При посудата е различно - изтърва се, чупи се, прибори се запиляват по погрешка дори в кофата, чаршафи се прокъсват, ликьосват...

Tintina, супер полезен фийдбек! Бих се замислила за моето помещение, но в радиус от 100 метра има локъри на всичките възможни куриери.

# 5
 • Бургас
 • Мнения: 6 246
И моят протокол е много подробен и включва пердета, лампи, плафони, огледала, протектори за матраци.
Чаши и чинии не съм описвала.
Изчезналите вещи от описа удържам от депозита. Никой не е протестирал досега.
Диди, ако на 100 м има, сигурно няма да стане.
Мен поради тази причина ме отхвърли една от фирмите - има на около 500 м. Поне така предполагам, защото не получих обратна връзка от тях. На Бокснау има на 200-300 м два, а въпреки това ме пожелаха Simple Smile

# 6
 • Варна
 • Мнения: 5 421
Това са най-обикновени примерни документи, които бях намерила някъде в Гугъл на първа страница. Дописала съм някои неща според конкретни специфики и своя преценка. Не виждам абсолютно нищо сложно, но няколко пъти имаше молби да ги сложа в началния пост. Вероятно има още какво да се добави, промени, премахне... но си работя успешно с тях от няколко години. За щастие не съм случвала на наематели - измамници. Тогава какъвто и договор да има човек, не мисля, че ще получи адекватна правна защита и обезщетение.
п.п. В приемо-предавателния протокол, след описанието на всяко от помещенията, слагам и по 2 - 3 снимки, от всички ъгли. И принтирам цветно.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 493
Благодаря за темата!

Имам следния казус.
Във входа ни (топ център София) има таванско портиерско помещение. Две стаички със скосявания, малко предверие, малък санитарен възел, всичко е може би към 30 кв.м. Старичко, в лошо състояние, стари мебели, но без течове.
Идеята на това помещение е да имаме "портиер", който да се грижи за чистотата във входа (или да плаща на чистачката), да прави дребни поправки (смяна на крушка, смазване на панти), да осигурява достъп до абонатната при ремонти, да се обажда на когото трябва при аварии, и най-важното, да обслужва абонатната през зимния сезон (примерно веднъж седмично нещо се прави долу за половин час).

Не искаме наем за помещението. Даваме го в замяна на горните дейности, като разбира се, портиерът трябва да си плаща сметките (има отделни партиди). И не можем да намерим свестен човек за тази работа.

Чудя се къде бъркаме. Дали ако ремонтираме портиерското бихме привлекли по-читави кандидати? Мислим си, че някой, който получава квартира срещу почти нищо, може да си направи някои подобрения, но сме готови и да осигурим боя, настилки и тн.

А може би тази схема е била работеща преди 20-30 години (легенди се носят за семейство "портиери" във входа), но в съвременния свят вече на никой не му се занимава с допълнителна работа извън неговата, макар и осигуряваща му квартира? Допълнителната работа не е кой знае колко времеемка или трудна, нито пък е ежедневна. Общо взето, ако се отделя веднъж седмично по два часа, всичко във входа ще свети! Но не можем да намерим човек. Явно не преценяваме добре нещата. 🤔

Ще се радвам да чуя външно мнение.

# 8
 • Мнения: 4 992
Ако е в лошо състояние и старо, кого да привлече? Все пак то върви с някакви ангажименти. Не е за семейство, за сам човек, който не работи с нормално работно време - иначе как ще върши и другата работа и ще е на разположение да отваря, да търси майстори при аварии, а трябва и да е относително здрав и технически грамотен.

За осигуряването на посуда и текстил - не! Освен ако изрично не си поискат наемателите и не се разберете с тях. Много хора си имат собствени или ще си купят. Какво да правят с оставените - да ги струпват някъде и да им заемат място?

# 9
 • Мнения: 69 318
Аз те разбрах, но е трудно да го обясниш на друг човек..какво се иска от него, какво му давате..сложно става с обясненията.
Тоест, ако трябва да резюмирам, основно търсите чистач, който да чисти, няма да му плащате заплата, давате му да живее безплатно в помещението..нещо такова го схващам, най-така едро казано.

Според мен да разделите нещата. Да пуснете под наем помещението.
А чистач да търсите отделно, като му плащате от наемната цена, която ще събирате. Като освен да чисти, може да му изброите там допълнителните нещо, на които държите - крушки, панти и т.н..и без това ще идва редовно, ще има възможност и тях да отметне, срещу съответното заплащане, разбира се, уговорено в договора.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 5 421
Не знам какво точно трябва да се "обслужва" в "абонатната", но ми звучи като мъжка работа. Младите момчета масово не умеят един пирон да забият. Следващите по възраст обикновено са във връзка с жени, деца, изключено да се съберат в 30 квадрата. Самотни пенсионери пък обикновено си имат собствени жилища. Наистина ми е трудно да си представя профила на наемател за това помещение. Реално дори работата да отнема по 1 - 2 часа през няколко дни, това си е ангажимент, който изисква човек да е там на разположение почти денонощно, и пречи за основна работа със стандартно работно време.
Може би помислете за реновиране на помещението и отдаване на пазарен наем, с приходите от който да плащате на външна фирма или човек, за обслужване, професионален домоуправител, професионално почистване, както и да покривате всякакви други разходи по сградата. Вероятно ще остава някаква разлика, която да си разпределяте между всички съсобственици.

# 11
 • София
 • Мнения: 2 493
Да, трудно е за обяснение. Всъщност чистенето не е най-основното, защото чистачка лесно се намира, нито дребните поправки са чак такъв ангажимент, защото се случва няколко пъти годишно и все някой от мъжете в кооперацията ще го свърши.

Абонатната е най-големият проблем, когато работи парното. Веднъж седмично се включва някаква помпа, понякога се налага да се увеличи или намали налягането. Такива неща. Но не е нещо, което да пречи на нормална работа с работно време. Явно го написах така, че 24/7 трябва да е на разположение човекът, но не е така. Понякога трябва да се осигурява достъп в работно време, но това са наистина редки случаи, все едно вкъщи да трябва да отворите на майстори, не се случва нито ежеседмично, нито ежемесечно.

Работата е, че явно имам(е) много идилични представи за такъв човек. Че ще приеме входа за свой дом и ще се грижи самоинициативно за всичко. Ще предлага подобрения, ще наглежда майстори, техници, когато се налага, а ние само ще плащаме. Пари имаме. Трябва ни Човек.

Може би ще стегнем малко портиерското и ще пробваме с обява. Досега все с познати на познати.

Предишният портиер работеше нормална работа в един от театрите на 5 мин пеша и това беше супер удобно.
Явно ни е много тясна таргет групата.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 5 421
А каква е причината предишният портиер да си тръгне?
Колкото и рядко да се случва, вие все пак изисквате от бъдещия си наемател да може да излиза от основната си работа в работно време. Ами малко хора могат да си го позволят това. Ако наистина пък това се налага супер рядко, не виждам защо не си го вършите сами - живущите в блока, а търсите на кого да си отдадете помещението на безценица. Не съм много наясно с наемите в София, но така, както го описахте - в идеален център, със собствена баня, ако се стегне, спретне и обзаведе така, както си го представям, могат да му се вземат по 500 левчета всеки месец.

Не разбрах дали ползвате частен домоуправител, май не. Повечето такива поемат ангажименти от сорта на смяна на изгоряла крушка и смазване на панти. А срещу допълнително заплащане съм сигурна, че ще намерите и фирма, която да ви осигури човек за ежедедмичното включване на въпросната помпа, щом никой от живущите няма възможност.
Докато пиша това, осъзнавам следното - ето виж - вие, самите живущи, които сте собственици там и си живеете от години, не можете да отделите време за едно такова нещо, колкото и незначително да го описвате. Как очаквате от някой случаен наемател да поеме отговорност за такова нещо, при положение, че не се знае след някой друг месец накъде ще духне.

Наистина се замислете да разграничите двете неща - отдаването и обслужването.

# 13
 • Мнения: 9 941
И аз подкрепям мнението за стягане на таванчето и отдаването му под наем, а отделно да търсите човек тип майстор, който да се занимава с дребните ремонти срещу заплащане.

В почти всяко държавно ведомство има такива майстори - понякога са на длъжност "домакин", "подръжка на нещо си....", понякога се водят нещо друго, често са по КТ, пенсионери или предпенсионна възраст, а не държавни служители. Ако наслагате бележки по театрите и държавните ведомства наоколо, примерно, може да намерите някой, който да отскача в работно време, в случай на нужда.

# 14
 • Мнения: 4 475
Имам пример за обратното. Преди 20+ години пуснахме под наем общо партерно жилище , а наемателя в последствие  се нае да почиства и там каквото друго трябва. В момента за две стаички и баня плаща 180 лв в касата. Останалото е в натура.

Общи условия

Активация на акаунт