Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 22 283
  • 809
  •   1
Отговори
  • Варна
Добре дошли в тема 39 за обмяна на опит и информация, свързана с наемния пазар на недвижими имоти. Отново с пожелание за успешни и дългосрочни договорни отношения между всички наематели и наемодатели!

Примерен договор за наем:
https://docs.google.com/document/d/1NWU-cZM32zTIhSAXRavCMXqvSx_Z … tpof=true&sd=true

Примерен приемо-предавателен протокол:
https://docs.google.com/document/d/13OZQ_tdWqgRaOblEns_IZIqbuMCx … tpof=true&sd=true

линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1712701

# 1
Чудя се кога във времето ще приемат или не промените в ЗДДС.

# 2
  • Бургас
Още по темата за ЗДДС.
Определят го като лудост. Сравненията с облекченията в другите държави са много уместни. Та не е ясно кога ще се приеме и дали.
https://btvnovinite.bg/bulgaria/nov-skok-v-cenite-na-imotite-sht … -plashtat-li.html

# 3
  • София
Благодаря за темата!

Аз да отговоря от старата тема.

Дани, Диди, благодаря, надявам се просто да е полезно.
Уточнявам- цифрата от старата тема не е наем, а предложение за продажна цена на кв.м. Пиша предложение, защото цената на един имот може да счете за реална, ако има кой да го купи, а не колко си мисли собственикът, че може да вземе. Имотът е под наем за не особено грандиозна цифра, в сравнение с пазарната му цена, но се стопанисва добре и това ми е в пъти по-важно, отколкото да търся максимума и после да трябва да продам за органи бившия наемател, за да му покрия щетите.

Разбира се, вече пазара е толкова фрагментиран, че има различни стратегии и имоти, но аз останалите ги познавам само теоритично и на практика се уча от вас, а в отговор се старая да споделям собствените си знания и опит, включително споделям и грешките си, които не са една и две, както и давам примери за реални имоти и сделки, повтарям, моята стретегия е дългосрочна и пазарната капитализация ми е по-важна, отколкото получения наем.

Сега съм на фаза да спася и извадя на бял свят една инвестиция, направена преди финансовата криза и с огромен интерес ви чета, защото още нямам концепция какво да ги правя тези имоти и много ще се радвам на мнения.
Говорим за кв. Витоша, непосредствено зад Макси, около 150 м2 , двустаен и тристаен апартамент.
Единият от адвокатите ми, следи и ме информира, че е гласувана новата линия на метрото, която ще минава на 500 м от комплекса и ще стига до Ст. град.

# 4
Линия на метрото в тази част и аз знам, че трябва да има. Въпросът е кога ще я направят. Че нещо новата управа на града и с извозването на боклука не се справя, какво остава за сериозните неща.
И аз благодаря за темата, много е полезна. И на Ази благодаря Simple Smile

# 5
Че тя планираната метростанция е точно на Макси. На 500 метра да не е изоставеният град? Макар че и там уж някога ще има и метро, и булевард - този, който стига до НСА и после ще продължи към Климент Охридски. Рингов булевард преди Околовръстното. Там мноого зависи от точното местоположение и условията на комплекса дали ще е подходящо за отдаване. Просто на места няма улици,канализации, извозването на боклуците не е редовно, паркомясто е задължително. Имаше случаи с вандализми и то от синове на неслучайни хора. Имаше и каравани с приходящи с неидентифициран произход. Като цяло там е топ за нови "софиянци", но по-скоро закупили, отколкото за наем.

# 6
  • София
Не знам какво е "изоставения град".

Имам време да мисля, това с предстоящите кандидат-промени с ДДС-то ме замисли и ако го приемат, може и да не се разделяме следващите пет години.
Ще го довърша до "чехли" при всички положения, дали за продажба, дали за наем, все едно ще се довършва и обзавежда.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 17:46 от Azzy

# 7
Да ви се пофаля свърших почистването и освежаването. Имаше и малко шпакловка и боя в 1-2 участъка. Много работа беше, ама за 2 дена и половина го сломихме (събота и неделя). Стана почти като новичко.
Не ми се чакаше чистачка, затова взех нещата в "свои ръце".
От утре съм с обява в имотето. Фейсбук групите отново дават фира. Явно само по есенно време има смисъл от тях.

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 23:38 от dany1

# 8
  • Бургас
Сам ли чисти? Браво!
Айде, успех и да са читави новите наематели.

# 9
  • Варна
Браво! Сърбят ме ръцете да дам два непоискани съвета. Laughing Ще ги напиша само при позволение…

# 10
Е, пишете, за това е темата, ама не гарантирам, че ще им се зарадвам.
Wink

# 11
  • София
Хубаво е станало. Пожелавам чисти и точни наематели.

# 12
Малко демоде са пердетата /тип кухненски са/..и  плочките.
Но пък е спретнато и чисто и с всякакви пердета ще се наеме...успех.

# 13
  • София
Свети от чистота!
Браво!
Значи, след снимките, цялата женска енергия избухна и всички ни сърбят ръцете Simple Smile

# 14
Пердетата са 2ра ръка от някъв бургаски 2нд хенд. За 20 ина лв общо или не знам колко. Изкараха 9г вече, както и всичко останало.
Новите ще ми пристигнат утре, поръчах от емаг, ама няма да ги слагам. Ще са резерв.

Основно работих сам. Сестра ми ми помогна за около 3-4 часа единия ден да отлепя от началото, че всичко беше чисто черно, буквално беше разливана мазнина навсякъде, по пода, дори по скрина от икея, който не е изобщо за готвене. Чисто психически не ми се захващаше сам.
И с терасата видях зор, 20ина квм. Пълна беше с боклуци до горе и по пода имаше всякакви гадости, мазнини, течности, лепкави гадории, гранули поне 5 вида, а от външната страна на прозорците на терасата имаше и някакви магии и обемни рисунки от някакви субстанции.
Изчистих и тях и заедно с Библията сигурно вече ще ме преследва нещо тая година Simple Smile

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 21:25 от dany1

Общи условия

Активация на акаунт