Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 41

• 13 911
  • 395
  •   1
Отговори
  • Варна
Добре дошли в тема 41 за обмяна на опит и информация, свързана с наемния пазар на недвижими имоти. Отново с пожелание за успешни и дългосрочни договорни отношения между всички наематели и наемодатели!

Примерен договор за наем:
https://docs.google.com/document/d/1NWU-cZM32zTIhSAXRavCMXqvSx_Z … =true&sd=true

Примерен приемо-предавателен протокол:
https://docs.google.com/document/d/13OZQ_tdWqgRaOblEns_IZIqbuMCx … =true&sd=true

Заличаване на адресна регистрация на наемател:
Закон за Гражданската Регистрация чл. 99б (5), (6), (7)
https://lex.bg/laws/ldoc/2134673409

линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1739256

# 1
  • София
Благодаря за темата! 🌹

Към членовете на КАН😁, някой ще обзавежда ли нещо бюджетно скоро? Имам два матрака 80/200, Юск, голд серия, ползвани три години, но супер запазени. Няма скъсано, зацапано, петна. Може да се освежат, но иначе изглеждат много добре. Задръстват ми тавана, не мога да си стигна до колелата, а идва лято. Някой иска ли ги, да влязат в употреба, защото не ми се занимава с продажба?

# 2
  • Бургас
Благодаря на Диди за темата!
Днес ми попадна много хубава статия за процедурата за изгонване на наематели.
https://risimanski.com/2024/12/05/%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b2%d0%b0 … 1%89%d0%b8%d1%82/

# 3
Бързото производство - написах си молбата и тръгнах към съда да я депозирам аз, но ми досвидя за държавните такси които трябваше да внеса заедно с иска, та свих към районното към кварталния....та с негова помощ стана освобождаването безплатно.Trollface
ПС..изпълнителният лист може да се даде и на държавен съдебен изпълнител. Не знам защо постоянно по статии пишат единствено за частен такъв, сякаш друг няма.

# 4
  • Варна
Очевидно защото статиите се пишат от заинтересовани лица.

# 5
Изключително полезна статия е поместената от Тинтина. Ако е възможно Диди168 да я помести към първия си пост. То бай бабо да не те срещне мечка, но ако се случи ще прочетеното ще ни е в полза.
Тета 78 и твоя опит с кварталиния е опция. На мен ми се е налагало да спирам електричеството. Действа!

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 12:34 от kriakla

# 6
Като ти дойде на главата, ще отидеш при адвокат и статии не ти трябват ...или ще се оправиш както си знаеш...тоест пак без статия.

# 7
Нали януари имах проблем с една луда, дето получих тайнствен мейл, че "изчезнала".
Ходих до "кварталния", изобщо не му се занимаваше с такива дреболии. Казва ми, влизаш с 2ма свидетели и с домоуправителя, правите опис-протокол, разписвате се и "готово".
Още вечерта го направих.
Поне в тоя случай нямаше чужди вещи.
Че не е юридически издържано, важното е, тръгне ли да съди (1 на 10000), да имаме ответна защита.

# 8
  • Бургас
Кварталният директно ти е казал да нарушиш закона Simple Smile Евала на такива квартални Joy
teta e имала късмет. Убедена съм, че в един голям град последното, с което ще се занимава кварталният, са взаимоотношенията наемодател-наемател.
Спирането на тока е опция и е много трудно да се определи за самоуправство. Нямаш пари, не си го платил, толкова.
Лошото е, че наемателят също може да плати да му го пуснат Simple Smile

# 9
Това, което е казал кварталният е интересно. Ако помните НикоТ - той беше писал за негова напуснала страната наемателка, и че докато я съди не може да влезе, за да не го съди тя за самоуправство. Наскоро се сетих за този случай и се зачудих докъде ли е стигнал, но скоро не съм го срещала из форума, та може би любопитството ми никога няма да бъде задоволено Hug

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 13:44 от EmmaT

# 10
То кварталния де юре не му е работа и няма правомощия да се намесва в случая, това е граждански сптор - тоест ходиш до другата сграда-съдебната палата.
Аз имах късмет, че кварталният ме хареса Nerd

Ама викам си ... аз ли съм най-големият глупак, тоест тоя дето спазва и буквата на закона, докато мърльото наемател ми скача на главата. Ми нервно ми стана, да си призная, тъпо се почувствах.

# 11
Майка ми също е ползвала квартални, но в Бургас. И в присъствието на наемателя, който не ще да се изнася. Но не ще и да плаща.

Факт е, че внася респект и пишман тарикатчетата си свиват сармите.

# 12
  • София
Положението е...

Домашният адвокат включва клаузи (в договорите на клиенти, не в нашите) за упълномощаване на наемодателя, да влиза в жилището, да опакова багаж, да го предава на склад, при определени условия, например прекратяване на договора поради изтичане на срока или неплащане. Разбира се, това е на ръба на закона и може би не би издържало в съда. Въпросът е, че такава клауза внася респект и при евентуално самоуправство, оставя топката в некоректния наемател, той да ходи да завежда искове и да внася такси.
Наемодателят е принуден да води дело, няма как, трябва да си защити собствеността, ама колко наематели ще се занимават с това, като си знаят, че са некорентни? Да внесат държавна такса, да плащат на адвокат, да точат дела с години? Нищо не препоръчвам, само споделям... 😁

# 13
Да добави и правото да сменя патрона, че моят беше сменил и нямах ключ.

# 14
  • Варна
Изключително полезна статия е поместената от Тинтина. Ако е възможно Диди168 да я помести към първия си пост….
Полезна е, да. Тя така или иначе сега е през един пост от заглавния. Мога да я “закача” в следващата тема. Ако много настоявате, ще го направя и сега.

Ако се спре тока, пък нахалният наемател отиде да си плати и да го пусне, аз мога ли на следващия ден пак да отида и да го спра? Да видим на кого първо ще му свърши търпението и парите да плаща по 50 лв през ден за възстановяване на електричеството.

Общи условия

Активация на акаунт