Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 25 168
  • 831
  •   1
Отговори
  • Варна
Добре дошли в тема 40 за обмяна на опит и информация, свързана с наемния пазар на недвижими имоти. Отново с пожелание за успешни и дългосрочни договорни отношения между всички наематели и наемодатели!

Примерен договор за наем:
https://docs.google.com/document/d/1NWU-cZM32zTIhSAXRavCMXqvSx_Z … tpof=true&sd=true

Примерен приемо-предавателен протокол:
https://docs.google.com/document/d/13OZQ_tdWqgRaOblEns_IZIqbuMCx … tpof=true&sd=true

линк към старата тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1729590.795

# 1
  • София
Благодаря за темата!
Гласувах с първата опция, защото отдавам напълно обзаведени. Обаче съм правила допълване на обзавеждането, защото имах идея за допълване още преди да го пусна на пазара. Функционалността беше определена от наемателката, а дизайнът от мен.
Смяна на легло отказах, защото беше ново и чудесно за интериора.
Една друга не хареса матрака и ме помоли да го изнеса, за да си купи свой.
През годините съм виждала, че наематели  си докупуват дребни мебели - масичка, столче за балкон, геймърски стол, килимчета, такива неща. Не са ме занимавали.
За щастие досега всички винаги питат преди да дупчат стените.

Вие давате ли да дупчат стени? Аз давам, ако искат стойка за прахосмукачка, за телевизор, за рутер. Винаги пращам снимки от преди ремонта, за да знаят къде минават кабелите или им предлагам да го направи моя майстор.

# 2
Може ли и аз да следя темата, макар че съм майка на студент-наемател?
Когато се нанесе в квартирата дообзаведохме с маса за гладене,  ютия, прахосмукачка и кош за мръсно пране.  Не сме питали дали може, но имаше нужда от тези уреди.  Сложих и малки изтривалки пред банята и тоалетната,  както и пътечка около мивката и фурната с цел да се запази ламината. Стени не сме дупкали.
Все повтарям,че трябва  да се чисти и пази всичко в апартамента.  Сметките се плащат редовно.  Дано останат доволни хората от нас.

# 3
  • София
Възможно е да се добави още един логичен отговор : Купувам, ако е нужно и оправдано и би съдействало за нормални условия на живот.

# 4
  • Варна
Може ли и аз да следя темата, макар че съм майка на студент-наемател?
Когато се нанесе в квартирата дообзаведохме с маса за гладене,  ютия, прахосмукачка и кош за мръсно пране.  Не сме питали дали може, но имаше нужда от тези уреди.  Сложих и малки изтривалки пред банята и тоалетната,  както и пътечка около мивката и фурната с цел да се запази ламината. Стени не сме дупкали.
Все повтарям,че трябва  да се чисти и пази всичко в апартамента.  Сметките се плащат редовно.  Дано останат доволни хората от нас.

Разбира се! Добре дошла! Докупените от вас вещи са дреболии и според мен спадат в категория лични. Трудно бих ги нарекла чак обзавеждане. Чудесно е, че учите сина си да пази. Днес ще пази квартирата, утре ще може да опази собственото си жилище. Simple Smile

Мен са ме питали могат ли да си пробият пирон за картина и съм позволявала, с уточнението, че позволявам една - две дупки, не да правят стените на швейцарско сирене. Но въпреки позволението ми, засега никой нищо не е пробил, понеже си има достатъчно налични дупки и явно се нагаждат според тях.

Възможно е да се добави още един логичен отговор : Купувам, ако е нужно и оправдано и би съдействало за нормални условия на живот.

Тази опция се припокрива с предложените втори и трети отговор. Важно е да се уточни за чия сметка става купуването, затова съм посочила две опции. Ясно е, че щом дадена мебел се купува, значи се смята за нужна и оправдана. Никой не купува от скука или ако не мисли, че ще му е от полза. Важно да се отговори и според коя от двете страни е такава. Предполагам според който поеме разхода.

# 5
Не съм виждалмай на зелено 1700е/кв, но добави едни 20% и още 500е/кв до чехлички. Пак не идва 3000е/вк. И като имаш предвид толкова искат за 15г обзавеждане, български лукс.

# 6
1700 евро на квадрат е сега, на зелено, и в краен квартал. 2-3 години да вземе А16, а пари даваш междувременно. След това довършваш и обзавеждаш. И след 3-4 години няма да е 1700 евро на квадрат, по пазарни цени.
И е 1700 евро на квадрат, защото е построено на поляна, бивша нива, и позволява 3 входа с 60-70 апартамента. Ако е в застроен квартал, парцелът ако е 800-1000 квадрата, направо си хвърлил дюшеш, ако си строителна компания, защото ще построиш повече жилища, отколкото на 500 квадрата (каквито са много парцели в устроените квартали).
Иначе можеш да тръгнеш да продаваш игли за шиене, купени преди 50 години по соц.времената за 20 ст., нищо им няма, не са се развалили, а сега ги продаваш за 2 лв. И никой няма да те пита защо са по 2 лв., а на тях пише 20 ст. Пазарна икономика.

# 7
Благодаря ти за темата. И аз гледам да не занимавам хазяите. Само веднъж се изложих Simple Smile Писах й, че пералнята не центрофужи добре, но повторих цикъла и се оправи. Жената ми каза да си изчистя филтъра. Много ме хвана срам, щото, нали, знам уж. Simple Smile Като цяло, гледам да не ги занимавам с нищо.

# 8
  • София
...
Вие давате ли да дупчат стени? Аз давам, ако искат стойка за прахосмукачка, за телевизор, за рутер. Винаги пращам снимки от преди ремонта, за да знаят къде минават кабелите или им предлагам да го направи моя майстор.

За нещо смислено, ако се налага и не е прекалено много дупченето - да.

# 9
На мен всички са ми сърдити: наемателката, че искам да й вдигам наема; приятелката, която още не може да намери нещо читаво двустайно няма да повтарям в кои квартали - че не е добра идея да пита и за домашен любимец, та съвсем да си намали шансовете. Само заекът е щастлив, че ходи навсякъде из нас и търча след него с прахосмукачката.

# 10
Отговорих с първа опция, защото и аз отдавам напълно обзаведено, но важното е да има комуникация между наемател и наемодател. Ако се окаже, че има нужда и тя е оправдана, ще решавам според ситуацията.

Пускам за обсъждане един казус. Съдействам на мои близки, които живеят в чужбина и отдават няколко двустайни и едно едностайно в една и съща сграда в Редута, съвсем близо до парка Гео Милев. Сградата е от 2007, оттогава жилищата са давани под наем със съответната армотизация. Изрично няма да посочвам на този момент какво е състоянието им, защото тепърва това ще го изяснявам, но ще ми е интересно да чуя вашите предположения за пазарен наем.

# 11
  • София
Не е никак лош квартал около парк Гео Милев.
Недостатък е, че и новите спирки на метрото май ще са далечко от Редута. Доколкото знам няма кой знае колко видове транспорт до там, но пък иначе са редовни автобусите. Ако от 2007 не е правен ремонт, сигурно ще има за освежаване, но пък и няма да е със соц мебели все пак.

Според състоянието на имотите вътре и предполагаемата амортизация, бих казала 900-1000 за двустаен и 700-800 за гарсониерата/студиото. Но зависи как изглеждат, имат ли тераси, на кой етаж са, изобщо доста неизвестни. Би могло и да е +/-100, ако са били изначално добре обзаведени и всичко е запазено, или пък са били с компромисни мебели, които за 17 години съвсем са се почупили.

На мен кварталът ми харесва, но не е сред популярните в София, не знам защо.

# 12
Чета, чета и се чудя какви 1700 на кв.    се споменават... Сериозно - ако някой знае за читав инвеститор, който сега копае и е под 1700 да ми пише с име, тел и каквото друго се знае. Без Малинова долина, Ливадите, Обеля, Левски Г, Красна поляна, Дружба, и подобни.
Търся Люлин 7, 8, 9, 10, 2, 3, Широк център- Зони, Банишора, Презрян център - Лъвов мост обаче може мерси. Да уточня - само НС ме интересува.

# 13
За студентски иде реч.

Аз не гласувах. Подкрепям мнението на RebelHeart, за мен има разлика в детайлите на предложения от него отговор.
Понеже в миналата тема се обсъждаше - климатик, комарници, външни щори или подобни неща бих сложила без да се замисля. Фотьойл от който мисля че няма нужда - не бих. В този смисъл - отговор, който включва добавяне на стойност на имота дългосрочно - липсва.

# 14
  • Варна
Еми значи вашият отговор е да, бихте купили по свой избор и за ваша сметка. Мисля че отговаря на мнението ви за всички посочени от вас примери.

“По свой избор” означава, че според вашата преценка предметът е полезен и носи стойност.

То иначе според наемателят едно пияно също може да му добави стойност, но наемодателят какво да го прави това пияно после, ако следващият наемател не свири?

Общи условия

Активация на акаунт