Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 298
  • 831
  •   1
Отговори
# 45
Изобщо нямам напън да обзавеждам скъпо.

# 46
  • Бургас
Ами на вратите и в двете стаи да са си очертавали кръгове Вашите сладурковци, за да си играят на ДАРТС?

Е не!!!!
bubkab,  най-обикновено ПДЧ, венге Simple Smile Изобщо не беше скъпо, правиха ми го едни момчета, които тъкмо си бяха направили фирма за мебели.
Лесно се чисти, ама на тези снимки има пръсти и личат Joy

# 47
Здравейте,

През последните 10-ина дена изчетох доста от писаното в BG-Mamma, по повод различни ситуации, свързани с наемни отношениям и мисля, че групата, която пише във форума, е полезна със съветите си. Много се надявам да ми дадете и на мен добър съвет, изправена съм пред сериозна дилема.

От октомври 2021 давам под наем на семейство с 2 деца (10-12 годишни) голям апартамент (3 спални, голям хол, отделно голяма кухня) в центъра на София, напълно обзаведен с нови висок клас мебели, черна и бяла техника. Купих и обзавеждах жилището за себе си, не съм пестила пари, но през последните години заминах в чужбина и виждах, че жилището се занемарява, като не живея в него, освен през отпуските в БГ. Веднъж като се върнах, заварих подпухнал паркет, изцърцорила малко вода от радиотора на парното, като напълнили сградната инсталация в началото на отоплителния сезон. При това имах договор за управление с фирма да ми наглеждат апартамента, докато ме няма. Нищо не били забелязали.

След 2 години двоумене, реших да пусна имота под наем на свястно семейство, дълго избирах, понеже не се намират лесно наематели за такова особено жилище и моето условие наемът да се заплати авансово за една година напред за целия период на договора, и битовите сметки вързани към разплащателна сметка на наемателите (предвид отсъствието ми).  Разбира се намалих наема, понеже е ясно че не е лесно да се платят на куп 12 наема (и депозит). 
Две години си изкарах отпските в София да си търси наематели, отделно професионални снимки, стотици телефонни разговори и опашка от визити.

Най-накрая отсях и се споразумяхме с едно семейство. През изминалите 3 години са били абсолютно точни, вече 4 пъти преподписваме договор, по отношение на коректно плащане нямам никакви забележки и са им много благодарна.

Обаче...те тръгнаха да се развеждат и някакъв психолог им препоръчал да вземат котка за децата, за да преоделявали по-лесно емоционалния стрес от раздялата на родителите. Обадиха ми се пролета миналата година, много ме молиха да разреша за котка, за децата да имали разтуха, пък и госпожата много обичала домашна котка, успокоявало я. В началото отказвах, понеже знам че ще има деруги и язък ми за класното обзавеждане, но при такива сериозни и платежоспособни наематели, накрая склоних за една котка, с уговорка да се пази мебелировката максимално.

Септември миналата година отивам на оглед, вече бяхме се разбрали за ново преподписване, и какво да видя- деруги по 2 от стените, които са по-меки, понеже има поставена вътрешна термо изолация. Освен това вместо 1, както се разбрахме, взели 2 котки. Иначе всичко беше чисто, нямаше миризма и действително мебелите, завесите, килими бяха опазени (мебелите покрити с калъфи, килимите навити и прибрaни на една страна). Аз изразих недоволство за надраните стени, културно, спазихме добрия тон. Госпожата твърдо заяви, че котките оставали, понеже много се е привързала към тях и децата също.

Преди 10-ина дена ми звъни госпожата на пожар, тръгнала да регистрира нея и децата на адреса ми, понеже нали се развеждат и иска да отпише нея и децата от стария адрес в жилището на свекърва си. Пък и й трябва адрес при мен за синя зона. Аз отговарям, че за момента не съм убедена че искам да съдействам за адресна регистрация, понеже е твърде възможно да не подновя договора през октомври, заради надраните стени.

Предложих да коментраме пак за адресната регистрация, след като отремонтира стените, за нейна сметка. Госпожата се нацупи и не сме говорили повече. Аз не я притеснявам, понеже с тоя развод знам че й се събират много грижи и не искам и аз да добавям нови. Стори ми се много изнервена, като се чухме, нищо чудно след 2 часа висене в общината, даже ми повиши тон, като отворих дума за котките.

Та дилемата за мен е :
1- след няколко месеца ако нямам новини че деругите са отремонтирани, да уведомя госпожата, че октомври трябва да напуснат. Жалко ще бъде за коректното заплащане, а също ми е жал да й създавам допълнителни усложнения да си търси друго жилище в този момент като се развежда; Но също така ми е жал и за моето жилище с надрани стени.

2. Да оставя наемателите, дори ако не отремонтират стените, но да актуализирам наема, понеже той не е бил променян от 2021, наемът е нисък (и тя  и аз го знаем) ;  по-този начин ще се натрупа фонд за отремонтране на стените, като си заминат (и едно загубено лято да се занимавам с ремонт); да не се съглсявам за адресна регистрация;

3. При вести за отремонтирани стени и оставане на само една котка с подрязани нокти, както поисках в нашия разговор, да продължа наема на същата цена, без актуализация и да съдействам за адресна регистрация (настоящ адрес).

Много дълъг пост излезе, но исках да опиша добре ситуацията. Ще бъда много благодарна, ако споделите вашето мнение, кой от вариантите бихте предприели вие и защо, а също споделете и други варианти, за които не съм се сетила.
Поздрави и предварително благодаря за отделеното време.

# 48
Имам и аз котка, и ще ти кажа, че на вариант 3 няма да ти се съгласи никой. Къде ще изхвърлят едната котка? Подрязани нокти - не, чела съм, че не е добре за животното.

# 49
Увеличи наема до пазарен + й дай право на регистрация. Приеха закона/наредба че ако напусне - собственикът отива с документа си за собственост и отписва неотписалите се. Обаче за тази цел поискай ОЩЕ ЕДИН ДЕПОЗИТ. Знам, че звучи гаднярски - но това е практиката често, за съгласяване на регистрация.
Все пак, казваш, че са читави наематели. И, в крайна сметка, живеят в това жилище - ходят по пода, пипат стените ...не е като да левитират и да не докосват нищо. Щом котките не миришат.
Трябвало е още при въпроса за котка да поискаш увеличение на наема + допълнителен депозит, мен ако питаш.

# 50
И с депозита не можеш да си покриеш щетите от драскотините? Адресната регистрация е задължителна, не се дава право на нея. Close

# 51
  • Варна.
Смятам т.2, плюс още един депозит и регистрация.
Всички сме длъжни по закон да се регистрираме при смяна на адрес в едномесечен срок (ако не се лъжа да срока), не е редно да се отказва.

# 52
Адресна регистрация не виждам проблем да се направи и отказва, задължителна е за тях и за теб. Все въртят темата за данък смет, който да почне да се събира от генериращите го, т.е. като живеят 3-ма да плащат за толкова. Ще можеш да им го начисляваш, ако към днешна дата не го правиш.

За стените им поискай да ги възстановят до датата на преподписване, в противен случай си прецени дали ще им дадеш 1 месец предизвестие, но трябва да поставиш срок за отстраняване на щетата, независимо че имаш депозит. В тази връзка и имайки предвид животното, бих добавила в Анекса, че щети се отстраняват в 20-дневен срок от възникването или констатирането им за тяхна сметка, за да стои депозитът в пълен размер, че накрая знае ли се!

Наемът си прецени колко да вдигнеш, като имай предвид, че не си в България и дълъг кастинг ще ти изяде увеличението и приходите, и ще минеш на загуба. Освен това, хич не е гаранция, че няма други щети в имота. Въобще не вярвам да не личи, че там е живяло животно. Ще трябва и да го освежаваш като минимум. В този ред на мисли, бих преподписала с горните уговорки.
 Бих добавила задължително още един депозит дали ще е втори ИЛИ трети на основание животните без значение, те са ново обстоятелство и се неглижират щетите, разбирам от писаното, че не се отстраняват, а ще се натрупват с годините.
Бих вдигнала наема с малко. Сега, ако е 700 лв, ще искам 1000 лв, но ако е 1700 лв ще искам +100 лв (хем ще съм увеличила, хем не е значителна сумата). Все ще е подпазарен за имот с тези параметри, но единият с много подпазарен ще трябва да се качва постепенно. От 700 лв на 1500 лв ще е пък двойно, а и той вече не е нов. Психологически трудно ще се преглътне факта, че преди нов е бил 700, а сега "стар" е 1500, надявам се да става ясно какво имам предвид.

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 08:08 от drago_2008

# 53
Хайде и аз, когато съм била наемател никога не ми е била отказвана регистрация, вкл по постоянен(а не по настоящ) адрес; сега разбира се не виждам никакво основание да отказвам същото.
За щетите - ти така или иначе ако си тръгнат тези хора ще трябва да направиш ремонт, преди да загубиш още две отпуски да търсиш други (които не се знае дали ще бъдат готови на едногодишно плащане напред и всички други нестандартни условия). Аз бих ги оставила тези с регистрация И повишен наем. Особено щом казваш че не мирише. Ноктите на котките растат доста бързо, а и могат да правят и друг вид поразии освен да дращят, тоест такова изискване не бих настоявала да се спазва, щом вече са налични.

# 54
Според мен е важно какъв е наемът.
Според мен трябва и да е над 2000лв.
Разбирам, че живеете в чужбина и е удобно 12 мес предплата, но ...
Във вашия случай, евентуално до 10% по-малко от пазарния наем.
Вие колко сте отдолу?
Според мен края на август 2025 наемите ще са + 10% на сега (айде, не от сега, а сравнено с август 2024, защото вече има някакво увеличение от тогава, просто ще се затвърди)
Котки ... бих взел теоретично, ако наемът е 2ен.

Всяко нещо може да се измери в пари.
За регистрацията, изобщо не сте дължна.

Последно ще се развеждат ли, и какво ще се случва с обитанието? Ще задържат ли апартамента?

И аз не мисля, че щетите ще са една надрана стена.
Друг е въпросът, че според мен това е сравнително малък проблем. Би могло да има увредени мебели, напикан паркет ...
Изобщо паркет + котки = в никакъв случай.

Наемът за 30квм студио в ст град с мебели виденов отива към 900лв. Може и повече (ако е 45-50квм)
Вашият наем е важен, защото от него ще вземете за ремонт, от него ще вземете да стоите празни до новите наематели и тн и тн.
Дето вика една популярна личност, трябва си мазнинка.
Иначе, ако давате за 1000лв, и се случат някакви перипетии по някаква причина (котки, деца, разводи, ремонти, пътувания), откъде ще ги избивате.
Друг вариант за сигурност е по-голям депозит 3-4 пъти наема, но по-малко предплата. При напускане, например губят един наем, или както се договорите.

# 55
  • Бургас
Не е вярно, че не е длъжна за регистрацията. По настоящ адрес е длъжна. По постоянен - не.
Вариант 3 отпада. Не се режат нокти на котка, инстинктивно им е заложено да ги точат. Пак добре, че са ти опазили меката мебел и пердетата.
Вариант 1 или 2 са приемливи, но наема задължително трябва да го актуализираш и да не отстъпваш за отстраняването на щетите!

# 56
Не вярвам да се съгласи да махне една котка, а друга да остави.
Моят съвет е да вдигнете наема и да поискате депозит, който да бъде обвързан с отписване от адреса в рамките на 30 дни, след като напуснат.

# 57
  • Варна
Несериозно е да предлагане да разкарат едната котка.
Опитайте се да обърнете нещата в своя полза. Сама жена в развод, с две деца и две котки трудно ще си намери това квартира. А и вие като живеете в чужбина, нямате възможност за чести огледи.
Регистрирайте я, нищо не губите.
Предоговорете наема. Не само заради котката (котките), а и заради инфлацията. Цените вече са съвсем различни от преди 2 години.
И преглътнете, че е нормално след години ползване, да има някаква амортизация в обитаван имот. Ако това семейство останат още години, така или иначе след време ще трябва ремонт, със или без котки.
Не бих ремонтирала нищо сега, защото след две седмици пак ще е същото. Котките като си харесат дадено място, нищо не може да ги спре да си точат ноктите там. Късмет, че са нарочили стена, която лесно може да се шпаклова като се изнасят, а не мека мебел.

# 58
След котките ап.ще има нужда от ГОЛЯМ ремонт. Калъфите по диваните вероятно крият накъсаните дамаски. Стените няма да са единственото съсипано. Затова се пригответе психически за ремонт.
Бих съдействала за адреса и актуализирала наема. Да, ситуацията за жената е тегава и не е морално да й вдигате наема при тези тежки житейски обстоятелства. Обаче не е и морално да вземе 2 котки при разрешена една. И също реакцията да пренебрегне надраните стени от котката не е ОК. Редно е да ги оправят, особено ако искат нещо допълнително. Така че съм за вариант 2.

# 59
  • Варна
Ако наистина има скрити щети, то те така или иначе вече са факт, със или без гонене на наемателите. Неслучайно написах на съфорумката да обърне нещата в своя полза, защото щом живее в чужбина, не е в позиция да гони, да ремонтира и да търси нови хора. Още повече че такива няма да намери за два дена, щом държи на предплащане на 12 месеца. Котките (и щетите) вече са факт. Нека поне получи по-голяма насрещна парична компенсация.

И няма нищо неморално да вдигне наема. Жената е частно лице, не социална служба. Всичко поскъпва.

Общи условия

Активация на акаунт