Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 331
  • 831
  •   1
Отговори
# 60
Точно така си, както казва Диди.
Освобождаването на жилището не е в интерес нито на наемодателката, нито на наемателката. Твърдо съм ЗА актуализиране на наема, но вероятно ще си остане подпазарен по ред причини. Първо, предплащането за една година. Второ, вече се е натрупала толкова инфлация и вдигане на наемите, че ако тръгне да гони пазарни нива, наемателката ще напусне. А ремонт (не е ясно в какъв обем) и търсене на нови наематели на голямо жилище ще отнемат и пари, и време.
Така че да обобщя - вдигане на наема, още един наем депозит, заради котката, а и вече 2 наема за депозит се утвърждават като стандартни за ремонтирани жилища.  При вдигане на наема наемателката ще трябва да добави и за първия депозит и още един.

# 61
Здравейте на всички,

От сърце благодаря за дадените съвети, намирам всички за много полезни и определено ми помагате да си изясня възможния набор от начини на действие .

Изглежда че повечето съвети гравитират около вариант 2, в резюме:
    ->актуализация на наема; няма да го вдигам драстично изведнъж, а лека по лека, всяка година, за да не боли; добра идея за данък смет.
    -> молба да ми бъде платен втори депозит, в предвид рисковете от животните;
    ->молба да се отремонтират сегашните щети за сметка на наемателите, преди евентуално пре-подписване през октомври' 25. Оценявам добрия съвет да се запише, че щетите трябва да се отстраняват своевременно, за да не се влошават пораженията (от деруги, да се превърнат в кратери по стените).
По въпроса, кой остава да живее в имота при протичащия развод:  Госпожата и децата остават в апартамента, господинът се изнесе, но идва да вижда децата в моето жилище, когато госпожата я няма; по-платежоспособният родител е госпожата, с която имам договор

Странични коментари:
1. определено поддържане на тоалета на домашен любимец и обучение е нормално, когато живеят вътре в дома. Това включва подрязване на нокти при котки/подстрижка на козина при кучета, тренировка за ходенето по нужда. Подрязването на нокти вреди толкова на котките, колкото на нас ни вреди като си подрязваме ноктите, т.е никак.
Споделих с наемателката, че тук в чужбина бях поканена на гости при приятели с котка и никъде не видях драскотини, та попитах как го правят. Хората ми обясниха че водят котката на toilettage 1/месец, който включва подрязване на нокти. Та моята наемателка си купила нокторизачка за котешки нокти и ми каза че с децата вече подрязвали нокитите на котките. След дъжд качулка, но поне да не се задълбочават деругите.

Родителите възпитаваме децата си на хигиенни навици (ходене на гърне, а не в памперс), да се хранят самички, да си вързват обувките, да се държат прилично. На децата не винаги им харесва. А домашните животни разбираш ли, да не би случайно да нараним чувствата им, да ги оставяме на инстинктите им. По тази логика излиза че обичаме повече котките от децата си.

Тъй както възпитаваме децата си на добри навици да живеят сред хора, един собственик на домашно животно, което живее вътре в дома, е длъжен да обучи това животно на навици, съвместими със съжителстване с хора и тяхното имущество.

2. Адресна регистрация; задължителна е според чл 92 от Закона за Гражданска Регистрация и всеки си е отговорен за себе си да се регистрира при смяна на адрес. Аз съм се регистрирала. Никъде  в този закон не се пише, че наемодателят е длъжен да осигури адресна регистрация на наемател.

Изискването за съгласие на наемодателя при промяна на адрес на наематели не е случайно,  именно поради големия проблем на собственици на жилище да им се водят  'мъртви души' на адреса, и да ги безпокоят с кореспонденция на чужди хора, а и, не дай Боже, полиция, съдия-изпълнители, които търсят тези регистрирани, но неживеещи на адреса хора за дългове/нарушения. Има и лимит на броя живущи на един адрес. В моя случай с отскок, аз ще съм вече на +3 души на моя адрес (госпожата+2 деца).

Освен това за паркиране в синя зона се изисква постоянен адрес в района, а не настоящ (проверих условията на сайта на Градска мобилност и четох фоумите за конкретни случаи). Така или иначе на моята наемателка, настоящ адрес не й върши работа за синя зона.

Като наемодател, също ме притеснява искането на наемателката да й предоставя копие от нотариален акт за смяна на адреса.
Ако не успеем да се споразумеем за компромис по отношение да домашните любимци, или актуализацията на наема не й е по джоба, тогава няма смисъл да се играе упражнението за смяна на адрес за няколко месеца.

Благодаря още веднъж за добронамерените и разумни съвети, оценявам времето, което отделихте.
Поздрави

# 62
Много дълго и напоително, но НАЕМАТЕЛ НЕ МОЖЕ да се регистрира сам на вашия адрес без вас
https://revolution-estate.bg/articles/adresna-registraciya-zadlz … D0%BD%D1%82%D0%B0).
Иска се и документ за собственост за справка , понякога(често) в оригинал от собственика.
Явно от дълго живеене в чужбина, сте забравила точно как се случва бюрокрацията в бг

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 15:31 от second

# 63
Здравейте на всички,

От сърце благодаря за дадените съвети, намирам всички за много полезни и определено ми помагате да си изясня възможния набор от начини на действие .

Изглежда че повечето съвети гравитират около вариант 2, в резюме:
    ->актуализация на наема; няма да го вдигам драстично изведнъж, а лека по лека, всяка година, за да не боли; добра идея за данък смет.
    -> молба да ми бъде платен втори депозит, в предвид рисковете от животните;
    ->молба да се отремонтират сегашните щети за сметка на наемателите, преди евентуално пре-подписване през октомври' 25. Оценявам добрия съвет да се запише, че щетите трябва да се отстраняват своевременно, за да не се влошават пораженията (от деруги, да се превърнат в кратери по стените).
По въпроса, кой остава да живее в имота при протичащия развод:  Госпожата и децата остават в апартамента, господинът се изнесе, но идва да вижда децата в моето жилище, когато госпожата я няма; по-платежоспособният родител е госпожата, с която имам договор

Странични коментари:
1. определено поддържане на тоалета на домашен любимец и обучение е нормално, когато живеят вътре в дома. Това включва подрязване на нокти при котки/подстрижка на козина при кучета, тренировка за ходенето по нужда. Подрязването на нокти вреди толкова на котките, колкото на нас ни вреди като си подрязваме ноктите, т.е никак.
Споделих с наемателката, че тук в чужбина бях поканена на гости при приятели с котка и никъде не видях драскотини, та попитах как го правят. Хората ми обясниха че водят котката на toilettage 1/месец, който включва подрязване на нокти. Та моята наемателка си купила нокторизачка за котешки нокти и ми каза че с децата вече подрязвали нокитите на котките. След дъжд качулка, но поне да не се задълбочават деругите.

Родителите възпитаваме децата си на хигиенни навици (ходене на гърне, а не в памперс), да се хранят самички, да си вързват обувките, да се държат прилично. На децата не винаги им харесва. А домашните животни разбираш ли, да не би случайно да нараним чувствата им, да ги оставяме на инстинктите им. По тази логика излиза че обичаме повече котките от децата си.

Тъй както възпитаваме децата си на добри навици да живеят сред хора, един собственик на домашно животно, което живее вътре в дома, е длъжен да обучи това животно на навици, съвместими със съжителстване с хора и тяхното имущество.

2. Адресна регистрация; задължителна е според чл 92 от Закона за Гражданска Регистрация и всеки си е отговорен за себе си да се регистрира при смяна на адрес. Аз съм се регистрирала. Никъде  в този закон не се пише, че наемодателят е длъжен да осигури адресна регистрация на наемател.

Изискването за съгласие на наемодателя при промяна на адрес на наематели не е случайно,  именно поради големия проблем на собственици на жилище да им се водят  'мъртви души' на адреса, и да ги безпокоят с кореспонденция на чужди хора, а и, не дай Боже, полиция, съдия-изпълнители, които търсят тези регистрирани, но неживеещи на адреса хора за дългове/нарушения. Има и лимит на броя живущи на един адрес. В моя случай с отскок, аз ще съм вече на +3 души на моя адрес (госпожата+2 деца).

Освен това за паркиране в синя зона се изисква постоянен адрес в района, а не настоящ (проверих условията на сайта на Градска мобилност и четох фоумите за конкретни случаи). Така или иначе на моята наемателка, настоящ адрес не й върши работа за синя зона.

Като наемодател, също ме притеснява искането на наемателката да й предоставя копие от нотариален акт за смяна на адреса.
Ако не успеем да се споразумеем за компромис по отношение да домашните любимци, или актуализацията на наема не й е по джоба, тогава няма смисъл да се играе упражнението за смяна на адрес за няколко месеца.

Благодаря още веднъж за добронамерените и разумни съвети, оценявам времето, което отделихте.
Поздрави
По въпроса с наемателката, вече писаха, а и аз самата от първо лице съм отрегистрирала лица от моя адрес, дори преди промените. Отне 2 седмици май процедурата, с едно ходене от моя страна до общината.
Ето и още нещо по повод регистрациите, което писах в предната тема
Аз и преди съм регистрирала и сега по адрес и нямам притеснения.  Даже предпочитам да се знае кой къде живее. По ЗУЕС също съм длъжна да регистрирам в домовата книга хората живеещи в имота ми.

# 64
  • Бургас
"Адресна регистрация; задължителна е според чл 92 от Закона за Гражданска Регистрация и всеки си е отговорен за себе си да се регистрира при смяна на адрес. Аз съм се регистрирала. Никъде  в този закон не се пише, че наемодателят е длъжен да осигури адресна регистрация на наемател..."

И как точно ще регистрирате себе си на чужд адрес?  
Разбира се, че сте длъжна да съдействате, защото такива са изискванията на закона. Ако пък не сте съгласна, вашата наемателка може да пусне жалба срещу Вас, че препятствате регистрацията й и сте я пуснали незаконно в дома си. И в домовата книга също трябва да е вписана. Подобна регистрация защитава и вас, защото ако утре в имота ви стане престъпление, отговорност може да носите и вие като собственик. Как ще докажете, че някой живее у вас?
Защо се притеснявате да я регистрирате?

За котките - понеже много котки съм гледала, и да режете нокти, и да не режете, инстинктът към дрането не можете да го преборите. Единственото обучение е да насочите този инстинкт към правилното място - например драскалка за нокти, или специален калъф върху дивана.
С рязане на нокти, или без, щети ще има. Ако няма деруги, ще има косми, набити навсякъде.

# 65

С рязане на нокти, или без, щети ще има. Ако няма деруги, ще има косми, набити навсякъде.

Виждала съм филтъра на климатик в жилище, в което има котки. Все едно беше покрит с кече, плътно набити косми. Същото се получава на филтъра и на сушилня, след пране на дрехи на собственик с котки. Примерно чаршафите и няколко тениски и пак е кече, дори след пералнята, при което част от космите са се отмили.

Аз имам само една забележка - отношенията Ви с наемателката са делови, не знам защо смятате да я молите за няколко неща.

За увеличението на наема - минимално увеличение сега, и също толкова минимално и постепенно увеличение през следващите години няма да Ви доближи до пазарните нива, ако наемите продължат да растат. Ако спрат, тогава след N-броя години ще достигнете пазарните нива, но с натрупана сериозна инфлация междувременно. Но Вие си знаете.

# 66
  • Бургас
man_darin_ka, какво говориш, ела да видиш нашите филтри вкъщи, особено на подовия климатик, който кучето ползва за СПА Simple Smile Чистим ги редовно и пак е кече.
За косми от котки мога да говоря от днес до края на света, винаги сме имали котки, дъщеря ми има котка, майка ми има котка - със същите деруги в коридора. И котките, за разлика от кучето, не можеш да ги отучиш да се качват навсякъде, кучето поне на дивана не ходи, ако не му разреша. Затова и космите хвърчат навсякъде и са набити навсякъде, освен ако котката не е сфинкс.
На дъщеря ми искаха три наема депозит, един специално за щетите от котарака.

# 67

Виждала съм филтъра на климатик в жилище, в което има котки. Все едно беше покрит с кече, плътно набити косми. Същото се получава на филтъра и на сушилня, след пране на дрехи на собственик с котки. Примерно чаршафите и няколко тениски и пак е кече, дори след пералнята, при което част от космите са се отмили.

Аз имам само една забележка - отношенията Ви с наемателката са делови, не знам защо смятате да я молите за няколко неща.

За увеличението на наема - минимално увеличение сега, и също толкова минимално и постепенно увеличение през следващите години няма да Ви доближи до пазарните нива, ако наемите продължат да растат. Ако спрат, тогава след N-броя години ще достигнете пазарните нива, но с натрупана сериозна инфлация междувременно. Но Вие си знаете.

Да, Мандаринка, права сте, трудна е поддръжката с домашни любимци, за това намирам предложението за допълнителен депозит за уместно. Но какво да се прави, има хора, които обичат да гледат животни в къщи, опитвам се да намеря правилния компромис.

Думата 'моля' е форма на любезност. Смекчава изразяването на изискванията.

Блгодаря за мнението.

# 68

Думата 'моля' е форма на любезност. Смекчава изразяването на изискванията.

Усетих френския стил на изразяване (от думата toilettage, която употребихте). Не владея достатъчно добре френски език, но "молба да ми плати втори депозит" ми прозвуча малко като Je vous prie de ... Знам, че е просто словесен израз, но си мисля, че в българската действителност по-скоро наемателите няма да разберат контекста, т.е.  не ги молите, а  искате от тях нещо. По-скоро с този начин на изразяване биха сметнали, че сте в слаба позиция. Т.е. смятам, че трябва да бъдете по-категорична, не е нужно да бъдете груба, просто по-малко условно наклонение, по-твърд тон. 

Доста от редовно пишещите в темата наемодатели имат или са имали домашни любимци или поне харесват домашни любимци, но за жилищата си под наем, които са в категорията ремонтирани жилища, а не коптори, отказват наематели с домашни любимци (включително хамстери, рибки, зайци и т.н.). Независимо от депозитите. Два наема за депозит все повече се утвърждават като стандартна практика, за ремонтирани жилища и без домашни любимци. Защото ремонтът изисква повече пари, уредите в кухнята изискват повече пари, всяка евентуална щета (примерно провиснали вратички на кухненските шкафове, издрана отвътре фурна на печката, дупка от каратистки шут във вратата, стени, надупчени като швейцарско сирене и др.) ще глътнат повече от 1 наем депозит. И всичко това е без щетите от домашни любимци.
Ето, в края на предишната тема, Драго, която ремонтира из основи, обзавежда като за списание и отдава под наем доста жилища, се оказа, че са й съсипали една сладка мансарда срещу Медицинска академия, виждала съм снимки преди да я отдаде, с таванските греди, белите мебели, беше прекрасна. А сега възстановява сериозни щети.

И аз изразявам лично мнение, разбира се. Надявам се, че не звуча поучително и надменно, просто се опитвам да синтезирам опит от темата от общуване и взаимоотношения хазяи-наематели в българската действителност. С най-добри чувства към Вас. Решенията са си Ваши, така или иначе.

Скрит текст:
Само като пример за разликите в общуването в България и в чужбина, в която вероятно живеете, ще дам следната ситуация - пешеходец пресича на пешеходна пътека в България, а кола бие спирачки и отвътре се носи "Къде вървиш, ма, кравооооо?!?" С този опит, същата българска стои до пешеходна пътека в Белгия и чака да мине черен джип. А черният джип спира и чака пешеходката да мине. Вероятно шофьорът се чуди защо пешеходката не минава, след като има предимство и право, но няма жестове с пръсти и словесни тиради, мигане с фаровете и натискане на клаксона.

# 69
  • София
Глория,  в Бг. трябва собственик или упълномощено от него лице да отиде с наемателя за да го регистрира. За да не се притесняваш за нотар. акт - направи копие и напречно на всяка страница напиши - да послужи за адр. регистрация на напр. Ана Петрова. Не е като в Герм - отиваш сам с бележка от наемодателя в определен срок. За отписването вече са ти писали.
За котките - купих апартамент, в който отглеждаха 3 породисти котки - медалистки и т.н. Много се грижеха за котките и чистеха. Хората си изнесоха всичко, ремонтирахме се и си сложих мои мебели. Години наред косми излизаха от много места включително и при смяна на водомера.

# 70
Цитат
И как точно ще регистрирате себе си на чужд адрес?  
Разбира се, че сте длъжна да съдействате, защото такива са изискванията на закона.
Кой закон, моля посочете, понеже аз не намерих. Не съм длъжна да регистрирам хора на моя адрес.

Цитат
Ако пък не сте съгласна, вашата наемателка може да пусне жалба срещу Вас, че препятствате регистрацията й и сте я пуснали незаконно в дома си.

Сигурно се шегувате, ако не, извинете ме, че така се смях. Значи аз насила съм набутала наемателка с деца у нас, а те горките не искали. Ами то може по Вашата логика, и за отвличане да се оплаче от мен.

Цитат
Подобна регистрация защитава и вас, защото ако утре в имота ви стане престъпление, отговорност може да носите и вие като собственик. Как ще докажете, че някой живее у вас?
С договор за наем.

[/quote]

# 71
Е стига де, не сте длъжна да вземате и наематели Simple Smile) тогава си пазете адреса за вас си Simple Smile

Но пък като вземете следва да спазвате всичко - да си пускате данъчни декларации, да плащате данък, да регистрирате в домова книга и всичко произтичащо от това. Не само да получавате едни пари и да казвате 'госпожата' и 'господина' с някакво..пренебрежение. Аз лично мисля че искате да си намерите повод да ги махнете, пък не знам...

Френското.. рязко изчезна.

Чл. 92. (1) (В сила от 1.01.2000 г., предишен текст на чл. 92 - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 39 от 2011 г., в сила от 20.05.2011 г.) Адресната регистрация се извършва от кмета на общината, на района или на кметството или от определени от тях длъжностни лица при заявяване от лицето.
(2) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) За извършване на адресна регистрация на адрес в страната лицата представят един от следните документи:
1. документ за собственост;
2. (изм. - ДВ, бр. 42 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.07.2020 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 101 от 2019 г.) документи за ползване на имота за жилищни нужди, включително договор за ползване на социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа;
3. (нова - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) други документи, доказващи собствеността или ползването на имота.
(3) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 42 от 2012 г.) За извършване на адресна регистрация се представя и писмено съгласие на собственик, когато заявителят не е собственик, чрез декларация по образец, подадена лично пред органа по ал. 1, или с нотариална заверка на подписа.

Тези боднатите се искат заедно

Последна редакция: вт, 11 фев 2025, 18:06 от second

# 72
Госпожа Gloria10 явно се е случила на домоуправител, който ама хич не си изпълнява задълженията. Нашия буквално е като хрътка. Усети ли, че има нови квартиранти и блесва на вратата да ги регистрира, макар, че мисля срока е едномесечен. После заплашва, че ако не се регистрират в общината ще изпрати кварталния да ги глобят. И си търчим като финикийци до общината с НОТАРИАЛНИЯ АКТ, те с нас и там попълват някакви книжа.  И за това  ми е много неприятно като се сменят квартирантите.

# 73
  • Бургас
Gloria10, в съседен на моя апартамент наемателят беше издирван за убийство и се застреля в апартамента си, като подобаващо оплеска стените. Пожелавам ви успех да доказвате кой кой е в тази ситуация, особено с нередовен или изтекъл договор за наем. Докато се разбере, че нямате нищо общо, ще изпишете десетки страници в районното.

Мой близък, чийто наемател не му плащаше с месеци и правеше мизерии в апартамента, го причака пред тях, да се обясняват. Кротко момче, ама му падна пердето, тупна един на наемателя и му прибра портфейла заедно с ключовете от собствения си имот. В апартамента беше пълно с крадени вещи, които наемателят крадеше и продаваше в OLX. Всичко това завърши с обвинение към собственика за грабеж (за единия шамар, прибрания портфейл и ключовете от собствения си имот!) и условна присъда от 1 г. с 3 г. изпитателен срок. БГ реалност.

Та може да ви е смешно, но ако наемателката ви реши да се оплаче, че отказвате регистрация, ще си имате само разправии и като нищо може да си докарате и глоба, защото вие може да смятате, че не сте длъжна, ама сте.

# 74
Много дълго и напоително, но НАЕМАТЕЛ НЕ МОЖЕ да се регистрира сам на вашия адрес без вас
https://revolution-estate.bg/articles/adresna-registraciya-zadlz … D0%BD%D1%82%D0%B0).
Иска се и документ за собственост за справка , понякога(често) в оригинал от собственика.
Явно от дълго живеене в чужбина, сте забравила точно как се случва бюрокрацията в бг

То и в чужбина се искат документи от хазяйна.

Общи условия

Активация на акаунт