Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 721
  • 809
  •   1
Отговори
# 45
Аз не виждам проблем да са 4 пердета едно до друго, освен ако не е мега надута наемната цена. Лесно се перат в пералня, заменяш само 1 вместо 2, ако се скъса.
Съгласна съм, че дребните детайли привличат лоша поддръжка,но то таргетът наематели си е такъв, ако ще и Версаче за 1000 лв да са пердетата. Щом Дани успява хем да вземе високия наем, хем да не е празен, значи работи. А то като е минимален разходът за обзавеждане, поне не се косиш за щети.
Всеки човек има капацитет и ако е перфекционист, би могъл да свърши по-малко работа като обем. Ако се захващаш с всичко да е перфектно,ще стигнеш лесно до бърнаут, а отплата няма да има.

# 46
  • Бургас
drago, за съжаление не е онлайн магазин.
Харесах ги в едно малко магазинче в малък град до границата, който редовно посещавам за шопинг. Не ме питай как се разбираме - собственикът на съседната аптека е изселник, един възрастен дядо, човекът ми превеждаше, аз му донесох после бутилка ракия, сега е завинаги мой, че в Турция с алкохола е трудно Simple Smile
Взех вкъщи в коридора - две релси за външен монтаж, по 1 м на две места, че имам един бетонен трегер и няма как през него да се прекара. Сложила съм четири тела на едното и две на другото.
Сега, понеже е холокухня, разпределението ще бъде 2 м над частта с дивана и 2 в над частта с кухненската маса. И още един м в коридора. Няма смисъл от сложни конструкции.
Cata е марката.

Приятелка дизайнер беше купувала от Истанбул пак магнитно релсово. Виждам, че има и в Тему, ама ме е страх от там да купувам.

Снимката е от моя коридор, абсолютно същото поръчвам.

# 47
Ако ММ е потенциален наемател -заклевам се - дори няма да види че има пердета. Ще види следното:
Легло - да. Маса - да. Пералня със сушилня или поне място за простиране - да. Бюро за компютъра - да. Баня - да. Печка - да. Хладилник - да. Прилични ли са  - да. Локацията удобна ли е - да. Тераса за пушене - да. И ще го наеме на момента Simple Smile
Може би чек-поинтите на мъжете и жените са по-различни, и това се отразява.
Проблемът при пердетата на Dany според мен не е чисто естетически, а по-скоро че такива дребни детайли изразяват отношение на наемодателя към наемателите, съответно вероятността щом на някого не му дреме колко са дълги пердетата да не му дреме като си разлее мазнината и да не забелязва мухала по теракота с години, е по-голяма. В допълнение, че вероятността да му вземе 50 лв. отгоре е по-голяма с една добре изглеждащи пердета, които ще оставят цялостно усещане за уют. Но той е доволен от  резултата, значи всичко е точно 😊

# 48
  • sofia
Чета ви от доста време и сте невероятно полезни и опитни. Дойде време и аз да отдавам имот под наем и се чудя към какви наематели да се ориентирам с оглед на локацията и за да предвидя ремонта и обзавеждането, на които да заложа. Апартаментът е маломерен тристаен ок 70 кв.м, с отделна тоалетна и отделна баня, самостоятелна спалня, кухня и хол с портал към втора спалня. Спалните и холът са всяка по ок. 13 кв.м, всяка стая с прозорци. На преходната стая и на кухнята има малки тераси /0,70 на 2,50 м/. Локацията е на бул. Пенчо Славейков, почти на изхода на метростанция Медицински университет, 2 етаж, входът гледа към булеварда. Тъй като ще почвам ремонт се чудя към какви наематели е най-добре да се ориентирам за обзавеждането - за офис, за студенти или за семейство. Ще съм благодарна на вашите коментари, тъй като нямам никакъв опит с този вид дейност.

# 49
АМи ти си ремонтирай, то при обзавеждане, едва тогава евентуално да е различно то.
Но както и да го гледаш, спалня/легло/ трябва да има и в двете стаи, а кандидати каквито се явят.

# 50
dobra jena, старо строителство ли е? Ако да - смяна на инсталации, дограми, фина шпакловка, нова баня и кухня. От там нататък самото местоположение е много търсено, каквото и обзавеждане да сложиш, няма да сбъркаш. Бих заложила на гардероби, поне 1 бюро, 1 спалня. Може да се допълни като кабинет/детска/спалня втората спалня спрямо кандидатите за дни.
Ти му казваш маломерен тристаен,но ако е по старите стандарти (което подозирам) са си 4,макар и преходни стаи (хайде 3 заради порталът), изобщо не е маломерно. Най-често според мен ще има кандидати чуждестранни студенти, предполагам и работещи съквартиранти. Семейства според мен е по-малко вероятно, понеже наемът ти вероятно ще е поне 1500 лв, а български семейства с този бюджет за наем не са под път и над път. Там имаш много вариации колко деца ще имат, какъв ще е полът им, за да съобразиш обзавеждането. Затова бих се придържала към базовото горе, по възможност бели мебели или друг широко разпространен цвят, за да може лесно да допълваш каквато мебел потрябва.

# 51
Аз бих се ориентирала към студенти. Или към Airbnb, ако имате възможност да посрещате/изпращате гости.

# 52
  • Бургас
Аз също смятам, че за това жилище най-подходящите наематели са двама студенти или двама работещи млади съквартиранти.
Ще се наеме бързо, ще се преотдава бързо, така че бих обзавела кухня, хол като общо пространство и двете спални с по едно голямо двойно легло - напр. 1,40х2,00 м, с гардероби и скринове, за да се обитават от всеки самостоятелно.

Другите потенциални наематели наистина са семействата, но там няма как да се предвиди обзавеждането на детската, а започнеш ли преговори как да се обзаведе, в случай, че искат да го наемат, това са едни допълнителни занимавки, а и не е ясно дали ще пасне после на следващите наематели, което пък са допълнителни разходи...

Скрит текст:
Идвам да почерпя. Отдадох и второто паркомясто. Обявата е пусната в най-кривия месец декември, два дни преди дългите почивни дни. За няма и месец се отдадоха и двете места. Наемната цена е 50% от тази, която взимам от най-ниския си наем в Бургас на двустайния, която е сравнително пазарна. Инвестицията в тях беше 20 000 евро. Ни ток имат, ни вода, ни сметки, ни ремонти, ни почистване... Няма щети, няма какво да им се счупи или повреди... Към тогавашна дата въпросният апартамент струваше 90 000 евро, така че ако трябваше да купувам, ремонтирам обзавеждам... Горчиво съжалявам, че не ориентирах инвестиционните си намерения към повече паркоместа и гаражи преди да кажем 10 години...

# 53
drago, за съжаление не е онлайн магазин.

Сайтът който си посочила предлага онлайн поръчки, доставка със спиди.

https://homefinishing.bg/en/lighting-solutions/indoor-lighting/m … uct_list_limit=36

Или си го дала само за пример на лампите?
Този аранжимент се оказва че уседна. Имах такива в едно жилище в кухнята. Много ми харесваше, нощем ги оставях да мъждукат заради уютното усещане (нямаше лед тогава та не беше проблем задименото осветление). Но взехме друго жилище преди 12 години щото това беше двуспално пък децата им се дощя да са в отделни стаи.

# 54
  • Бургас
Този линк не съм го пуснала аз. Май беше second
Дадох пример от сайта на Elmark, за да илюстрирам визия.
https://www.elmarkholding.eu/bg/catalog/track-lights-and-magnetic-track-lights/.

# 55
За мен не става за двама защото едната спалня е преходна.

# 56
Този линк не съм го пуснала аз. Май беше second
Дадох пример от сайта на Elmark, за да илюстрирам визия.
https://www.elmarkholding.eu/bg/catalog/track-lights-and-magnetic-track-lights/.

В горния десен ъгъл има бутон e-store, избираш "частни клиенти" и попадаш на сайта от моя линк.

# 57
Студентите приемат шум и подобни "дразнители" много по-спокойно от по-възрастните (като мен, да не си помисли някой, че го/я визирам.) Така че 2 спални е добре да се обзаведат, нищо че едната ще е преходна от хола.
Не знам вкусовете на потребителката, която пита, но за всеки случай - хвърлете поглед на темата за интериорния дизайн в раздела Наш дом, вижте там какви интериори се дават като примери от нета. Общо взето бели стени, мебели сканди дизайн, без ярки цветове, без някакви шарки или подобни, които може да се харесат, но на само на определени хора. Наблегнете на това, което ще се хареса на повече хора.
Аз, например, не харесвам така популярния скандинавски дизайн, не харесвам "мрамори", всичко в бяло и т.н. Но ако обзавеждам жилище под наем, няма да го обзавеждам спрямо моя вкус, а спрямо вкуса на повече други хора.

# 58
  • sofia
Чета ви от доста време и сте невероятно полезни и опитни. Дойде време и аз да отдавам имот под наем и се чудя към какви наематели да се ориентирам с оглед на локацията и за да предвидя ремонта и обзавеждането, на които да заложа. Апартаментът е маломерен тристаен ок 70 кв.м, с отделна тоалетна и отделна баня, самостоятелна спалня, кухня и хол с портал към втора спалня. Спалните и холът са всяка по ок. 13 кв.м, всяка стая с прозорци. На преходната стая и на кухнята има малки тераси /0,70 на 2,50 м/. Локацията е на бул. Пенчо Славейков, почти на изхода на метростанция Медицински университет, 2 етаж, входът гледа към булеварда. Тъй като ще почвам ремонт се чудя към какви наематели е най-добре да се ориентирам за обзавеждането - за офис, за студенти или за семейство. Ще съм благодарна на вашите коментари, тъй като нямам никакъв опит с този вид дейност.

Чудя се дали няма да е по-добре за офис, от гледна точка на необзавеждане с легла, гардероби и т.н.
Ако ще е за офис, то няма да има нужда може би да зазидвам портала и да правя врата.

# 59
  • Бургас
Офис в жилищна сграда може да има само на партерен или първи етаж. Вашият е на втори и по проект е жилище.
Нужно ви е съгласието на етажната собственост, с писмено решение.
https://www.pravatami.bg/s/6282

На ваше място не бих зазидвала нищо, съвсем спокойно може да се отдаде и така, дори и за двама. Какво, като спалнята е преходна? Дори и при непреходена, ако някой е решил да прави купон, другият пак няма как да спи.

Скрит текст:
Дъщеря ми живее точно в такова жилище, със съквартирант. В същия район. Младите вече не са това, което бяха, купони по къщите не правят, предпочитат да излязат навън.

Общи условия

Активация на акаунт