Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 39

• 24 713
  • 809
  •   1
Отговори
# 795
  • Варна
За да нямаш такива ситуации, искай да ти плащат наема по-предварително. Крайният срок на плащане да е няколко дни преди съответния период, за който се плаща. Така няма да имат възможност да живеят безплатно нито ден. Например при мен се плаща до 25-то число за следващия месец. Няма как да захапят месеца, ако не са платили седмица по-рано.

# 796
За да нямаш такива ситуации, искай да ти плащат наема по-предварително. Крайният срок на плащане да е няколко дни преди съответния период, за който се плаща. Така няма да имат възможност да живеят безплатно нито ден. Например при мен се плаща до 25-то число за следващия месец. Няма как да захапят месеца, ако не са платили седмица по-рано.
Това е добра идея, но не ми се е случвала в практиката.
Все още си нямам мой, подготвен договор, което е пропуск.
Най-често ползвам на агенцията, която води хората, а по изключение имам един стандартен, който е ако съм намерил наематели без брокер.

# 797
  • Варна
Ти пак си ползвай агенция, но можеш да използваш собствен договор, или просто да модифицираш някои точки по техния. Корекцията ще ти отнеме по-малко време от писането на два поста в бг-мама.

# 798
Правил съм промени преди, голямо шикалкавене е от брокера, лъже, маже, уж сложил промяната, после като я чета пак старата работа.
Конкретно за 1 депозит задържане ако напусне преди 12 мес.
И напоследък не се и разправям, 100 пъти напред-назад, разправии, нерви и накрая резултат 0ла.
Иначе, да, струва си.

# 799
Огледи сме правили винаги с подготвен наш договор в 2 екземпляра, стои си в жилището. Четат и подписват, ако са съгласни. Плащат си капаро, депозит и каквото се полага. Накрая и няколко свободни реда с точки, ако има някаква индивидуална уговорка.
Така няма как да те изненадат с "Плащам капаро и го взимам, пък договор - след 1,2, 3 или повече дни!", а брокерът да набутва някакъв техен уж супер-дупер договор, дето бил писан от юристите на агенцията и никой досега не се бил оплаквал. И няма да се занимаваш с корекции по брокерски договори след като вече са си прибрали комисионната и са загубили интерес към теб.

# 800
Dany1, ти пак си ползваш стандартния договор, просто смяташ 10 дни по-рано за краен срок за предплащане.
Примерно: договор започва от 10.03.
До 10.03 те плащат капаро+първи наем, до 01.04 плащат наем за 10.04-10.05.
Това дава повече гъвкавост и на двете страни.
А какво имаш предвид със "100 пъти напред назад и накрая нула" - брокерските размятанки и обещания за наемане от точните клиенти ли?

# 801
  • Бургас
Аз винаги пращам договора по-рано. Да имат 2-3 дни да четат и мислят дали ги устройва.

# 802
Wait, what? 1700 e/кв ти се вижда скъпо? Какво да кажат балъците, които купуват на 3к? Иначе си тръбим по форума, че това бил пазара, толкова било нормално. Аз лично мисля, че никой от вас не е купувал над 2.5-3к но иначе внушавате съвсем друга бира тук и има рибки, които кълват.

# 803
Гого, 2 апартамента в Младост ни измъкнаха под носа на цена 3 хил. евро квадрата. Единият го гледахме и договаряхме уж в петък, в понеделник мъжът ми докато отметне сутринта натрупалата се работа и на обяд му се обадил собственика, че апартаментът е продаден през уикенда.
За втория чакахме месец потвърждение от банка, там малко ние се замотахме, но е имало желаещи и по време на изчакването и веднага, като минаха 30-те дни, собственикът го продаде на друг.
Пиша го това да не замре темата, иначе по-опитните съфорумки вече успешно те игнорират.

# 804
  • Бургас
Вчера колега на ММ имаше среща със строител, бяха си харесали апартамент предишната седмица.
Вече е продаден. Дошъл един клиент, купил 7.
dany, признавай си Simple Smile

Май е време за нова тема.

# 805
Е, аз не мога така ударно да купувам.
Simple Smile
Последно лятото запазих.
Сега търсим парите ...

Гого, ние много пъти сме го изяснявали тоя проблем.
Аз купувам със 100 компромиса, на зелено, довършвам сам и тн.
Ни перденца, ни дяволи.
А на 3к хората искат с пантофите да влязат. Перденцата да са им по цвят и дължина, вратичките на шкафчето да се отварят в правилната посока, да няма алуминиева стълба на терасата и тн и тн, не помня всички 100 изисквания.
То това струва пари, ти как мислиш, Моето време е поне 100лв на час.
Като искат аз да им слагам перденцата, калкулирам си и времето.

А и на бай Иван плочкаджията и неговото време е със същата ставка. 100лв на час. И той си калкулира. Ама е по-зле с математиката, та неговата е като на соц келнер. Закръгля нагоре, умножава вместо да събира и тн.

# 806
Апартамента в Дружба 1 го спазарих на 1700, пред Акт 14, но който следи темата знае моето мнение, че имот не се купува  заради цена на квадрат, а заради съвкупността от различните показатели: локация, гледка, качество и състояние на външни и вътрешни площи, изложение, разпределение, инфраструктура и субективните нужди и възгледи на купувача, които ще определят дали даден показател е предимство или недостатък като пример последен етаж или наличието на ТЕЦ.
Кой ще пусне нова тема наистина? Simple Smile

# 807
И да ме игнорират, те нямат апартамент в младост, пък аз имам два Simple Smile. Отдавна се изкушавам да ги продам, но като гледам как се кълве, си мисля, че винаги може и още. Лично аз не оценявам квартала с такава стойност, ама явно има офисен планктон, който е готов на всичко да живее до офиса си.
Дани, съгласен съм с теб. Ти поне си обективен, не казваш на черното бяло.

# 808
Wait, what? 1700 e/кв ти се вижда скъпо? Какво да кажат балъците, които купуват на 3к? Иначе си тръбим по форума, че това бил пазара, толкова било нормално. Аз лично мисля, че никой от вас не е купувал над 2.5-3к но иначе внушавате съвсем друга бира тук и има рибки, които кълват.

Вероятно Гого не е забелязал, че 1700 Е е цената на ЗЕЛЕНО,т.е. след това има още мнооого разходи + вложен личен труд и време.

# 809
  • Варна
В края на тази тема хвърлям последен бърз поглед върху резултатите от анкетата, а именно:

Много бързо дойде време за

НОВА ТЕМА

https://www.bg-mamma.com/?topic=1739256.new#new

Не забравяйте да гласувате в новата анкета. Този път е за наемодатели. Старая се да измислям анкетите според теми, които сме дискутирали през 50-те страници.

Общи условия

Активация на акаунт